Kjendisene som gikk bort i 2023

Stjernene som gikk bort i 2023

Mange folkekjære stjerner i inn- og utland forlot oss i 2023. Her minnes vi noen av dem som har satt dype spor etter seg.

OLE PAUS: Han sovnet stille inn 12. desember. Han ble 76 år gammel.
OLE PAUS: Han sovnet stille inn 12. desember. Han ble 76 år gammel. Foto: NTB
Sist oppdatert

Ole Paus (1947–2023)

Artisten, låtskriveren og musikeren Ole Paus sovnet stille inn med familie rundt seg på Drammen sykehus natt til 12. desember. Han ble 76 år gammel.

– Takk for hvert bidige øyeblikk med deg, elskede pappa. Døden kom som engel og befrier, og du åndet ut med smil og jubel om dine lepper til linjen «Alt vi vet, er at alt blir savn når det er over» fra sangen «Veierland», skrev sønnen Marcus Paus på Facebook.

Ole Paus ble rammet av hjerneslag i september. Artisten platedebuterte i 1970 med «Der ute – der inne» og etablerte seg kjapt som en av de fremste visesangerne i landet. Til sammen ble det over 30 studioalbum.

Ole Paus er også mannen som har stått bak teksten til en rekke hits fremført av andre artister slik som «Innerst i sjelen» med Sissel Kyrkjebø og «Engler i sneen» og «Tordensky» med kompisen Jonas Fjeld. Han har også skrevet flere bøker, vært programleder på TV og prøvd seg som skuespiller.

Sangen «Mitt lille land» fikk i 2014 status som en av Norges nye nasjonalsanger etter at den norske befolkningen fikk et ekstra spesielt forhold til denne låten etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Ole Paus var gift og skilt tre ganger. Han fikk en sønn med samboeren Henny Moan, en sønn med kona Anne Karine Strøm, to adoptivdøtre med Randi Heier og to døtre med Benedicte Paus.

OLE PAUS: Han sovnet stille inn 12. desember. Han ble 76 år gammel.
OLE PAUS: Han sovnet stille inn 12. desember. Han ble 76 år gammel. Foto: NTB

Les også: Ole Paus og sønnens unike forhold: – Jeg er veldig stolt av Marcus

Arne Strand (1944–2023)

Journalisten og redaktøren Arne Strand sovnet inn 10. mai etter lang tids sykdom. Han ble 79 år gammel.

– Vi er i stor sorg over å ha mistet verdens beste og elskede pappa, ektemann, kjæreste, svigerfar, bror og bestefar. Han kjempet til siste stund. Han elsket livet, og levde det fullt ut, fortalte sønnen Christian Strand til Dagsavisen.

Det var i nettopp Dagsavisen at Arne Strand var politisk redaktør og sjefredaktør. Tidligere i karrieren var han journalist i Vårt Land, Arbeiderbladet (senere Dagsavisen) og NRK.

ARNE STRAND: Journalisten og redaktøren Arne Strand sovnet inn 10. mai etter lang tids sykdom. Han ble 79 år gammel.
ARNE STRAND: Journalisten og redaktøren Arne Strand sovnet inn 10. mai etter lang tids sykdom. Han ble 79 år gammel. Foto: Morten Bendiksen

Fra 1987 til 1989 var han også statssekretær ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland. Etter at han gikk av med pensjon som 70-åring, fortsatte han å jobbe som frilanskommentator for Dagsavisen.

Les også: Christian Strand: – Det som skjedde den lørdagskvelden endret alt

Totto Osvold (1941–2023)

Programlederen Totto Osvold døde 3. juni. Han ble 81 år gammel.

– Jeg blir så forferdelig trist og lei meg. Han ble en stor del av livet mitt, fortalte Bjørn Sand til VG etter at hans gode kollega og venn døde.

95-åringen var kjent for karakteren Stutum på NRK og samarbeidet med Osvold i 20 år. De to vant også Spellemannprisen sammen i 1973 for platen «Stutum Speaking».

TOTTO OSVOLD: Døde 3.juni 2023. Han ble 81 år gammel.
TOTTO OSVOLD: Døde 3.juni 2023. Han ble 81 år gammel. Foto: NTB

Totto ble ansatt i NRK i 1965 og jobbet i statskanalen frem til han gikk av med pensjon i 2006.

Han var programleder både på TV og radio, og mange husker ham som stemmen i «Nitimen» og «Søndagsposten».

Han ble også kjent for sitt samarbeid med Harald Heide-Steen jr. NRK-programlederen var gift med Sissel Benneche Osvold, kjent fra NRK og Dagbladet. Sammen fikk de en datter.

Les også: «Vil eier av bil med nummerskilt det og det som er på ferie på Vestlandet, ta kontakt med familien – din far er død.»

Frank Hammersland (1969–2023)

Musikeren Frank Hammersland sovnet inn med sine kjære rundt seg i Bergen 20. januar. Han ble bare 53 år gammel.

Bergenseren hadde vært kreftsyk siden 2022. Han er best kjent som frontfigur i Pogo Pops og store hits på 1990-tallet som «Man Inside My Head», «Jennifer Peach» og «Crash».

FRANK HAMMERSLAND: Sovnet inn med sine kjære rundt seg i Bergen 20. januar, bare 53 år gammel.
FRANK HAMMERSLAND: Sovnet inn med sine kjære rundt seg i Bergen 20. januar, bare 53 år gammel. Foto: NTB

Pogo Pops fikk Spellemannpris for beste popplate for albumet «Crash» i 1993. De tok en pause fra 1996, men var tilbake igjen fra 2006 og frem til Hammersland døde.

– Det er uendelig trist at Frank er borte. Han har betydd mye for mange, og han vil bli dypt savnet, sa bandets gitarist Viggo Krüger til VG.

Han etterlater seg kone og to døtre.

Stephen Ackles (1966–2023)

Artisten Stephen Ackles ble funnet død i sitt hjem 28. september etter et akutt hjerteinfarkt. Han ble bare 57 år gammel.

– Det er med stor sorg vi må meddele at musikeren Stephen Ackles har gått bort. Han ble funnet i sitt hjem på Langhus i dag. Familien ber om ro i sorgen, fortalte broren Erik Ackles til NTB.

STEPHEN ACKLES: Artisten ble funnet i sitt hjem 28.september etter er akutt hjerteinfartkt. Han ble 57 år gammel.
STEPHEN ACKLES: Artisten ble funnet i sitt hjem 28.september etter er akutt hjerteinfartkt. Han ble 57 år gammel. Foto: Morten Bendiksen

Mannen fra Brevik i Telemark er mest kjent for å spille country, gospel og blues og ble nominert til Spellemannprisen tre ganger, og var spesielt kjent for sitt store pianotalent.

Han var også med i «Melodi Grand Prix» tre ganger, og satte i 2003 verdensrekord da han sang Elvis-låter i over 30 timer. Musikeren etterlater seg to barn.

Kristin Moe (1954–2023)

Programlederen Kristin Moe sovnet stille inn i Oslo 18. august. Hun ble 68 år gammel. Asker-kvinnen ledet talk- og debattprogrammet «For åpen scene» på TVNorge fra 1994 til 1996.

KRISTIN MOE: Hun sovnet stille inn i Oslo 18.august. Hun ble 68 år gammel.
KRISTIN MOE: Hun sovnet stille inn i Oslo 18.august. Hun ble 68 år gammel. Foto: Redaksjonen

Hun ble også godt kjent som styreleder i Forbrukerrådet fra 1984 til 1993, og her var hun tidenes yngste styreleder.

Hun var også en aktiv Høyre-politiker. Hun var leder av Unge Høyre Asker og satt også i formannskapet og kommunestyret i Asker på 1980-tallet.

I 2013 fikk hun brystkreft, og siden spredte kreften seg til lever og lymfer. Hun etterlater seg en sønn.

Jakob Margido Esp (1943–2023)

Skuespilleren Jakob Margido Esp døde på Gran Canaria i Spania 12. desember. Han ble 80 år gammel.

Trønderen fikk et illebefinnende da han badet 28. november og ble fraktet til sykehus i luftambulanse.

– Etter to uker i kunstig koma døde han fredfullt tirsdag kveld, fortalte niesen Terese Esp til Adresseavisen.

Jakob jobbet ved Trøndelag Teater gjennom store deler av karrieren. Han er aller mest kjent for sin karakter Flettfrid Andresen, det frittalende overklassedamen fra Øvre Singsaker, som regjerte på radio og TV på 1980- og 1990-tallet.

Skuespilleren ga ut flere bøker, og var åpen om egne psykiske problemer, selvmordsforsøk og innleggelser. For åpenheten ble han tildelt flere priser.

JAKOB MARGIDO ESP: Døde på Gran Canaria i Spania 12.desember. HAn ble 80 år gammel.
JAKOB MARGIDO ESP: Døde på Gran Canaria i Spania 12.desember. HAn ble 80 år gammel. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG

Harald Tusberg (1935–2023)

TV-personligheten Harald Tusberg sovnet stille inn i Bærum 3. oktober. Han ble 88 år gammel.

– Harald Tusberg brukte sitt yrkes-liv til å underholde og spre glede i det norske folk. Det samme gjorde han for familien. Han er dypt savnet, skrev familien på nettsiden Våre minnesider.

HARALD TUSBERG: TV-personligheten Harald Tusberg sovnet stille inn i Bærum 3. oktober. Han ble 88 år gammel.
HARALD TUSBERG: TV-personligheten Harald Tusberg sovnet stille inn i Bærum 3. oktober. Han ble 88 år gammel. Foto: NTB

Bergenseren tok utdannelse i USA og jobbet med TV i Australia før han begynte som programsekretær i NRK i 1961. Han ble i statskanalen frem til 1996, da han ble rammet av hjerneslag.

De siste seks årene i arbeidslivet var han programdirektør i NRKs kulturavdeling.

Tusberg er en av NRKs største profiler gjennom tidene og er mest kjent som programleder for «Smil til det skjulte kamera» på 1960-tallet og «Dette er ditt liv» på 1980-tallet.

Han har også gjort seg bemerket som forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter. NRK-legenden etterlater seg kone og fire barn.

Les også: Aud Schønemann: Den beskjedne kvinnen som fikk alle til å le

Yngve Hågensen (1938–2023)

Fagforeningslederen Yngve Hågensen døde etter kort tids sykeleie i Askim 16. juni. Han ble 84 år gammel. De fleste husker ham godt som LO-leder gjennom 12 år fra 1989 til 2001.

– Han var barnehjemsgutten som ble en av arbeiderbevegelsens mest markante og betydningsfulle skikkelser, sa statsminister Jonas Gahr Støre til VG etter dødsfallet.

YNGVE HÅGENSEN: Fagforeningslederen Yngve Hågensen døde etter kort tids sykeleie i Askim 16. juni. Han ble 84 år gammel.
YNGVE HÅGENSEN: Fagforeningslederen Yngve Hågensen døde etter kort tids sykeleie i Askim 16. juni. Han ble 84 år gammel. Foto: NTB

Hågensen vokste opp på barnehjem både i Vardø og Bærum, jobbet på papirfabrikk i Halden og ble dretter fagforeningsleder.

Han ble kjent for sitt sterke engasjement, hytting med neven og til tider tøff språkbruk. I 2011 ble han enkemann. Sammen med Astrid fikk han to barn.

Eddie Skoller (1944–2023)

Musikeren og komikeren Eddie Skoller døde på Rigshospitalet i København 27. august etter lang tids sykdom. Han ble 79 år gammel.

EDDIE SKOLLER: Musikeren og komikeren Eddie Skoller døde på Rigshospitalet i København 27. august etter lang tids sykdom. Han ble 79 år gammel.
EDDIE SKOLLER: Musikeren og komikeren Eddie Skoller døde på Rigshospitalet i København 27. august etter lang tids sykdom. Han ble 79 år gammel. Foto: NTB

– Han sovnet stille inn, omgitt av sine nærmeste, fortalte familien til nyhetsbyrået Ritzau.

Dansken ble kjent som en entertainer i nabolandet på 1960-tallet, og er aller mest kjent for sine versjoner av «What did you learn in school today» samt «En enkel sang om frihed» og «I Middelhavet sardinen svømmer».

Han var gift tre ganger og fikk fem døtre. Fra 1993 til 2004 var han gift med Sissel Kyrkjebø.

Lasse Berghagen (1945–2023)

Artisten Lasse Berghagen døde på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm 19. oktober. Han ble 78 år gammel.

– Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag sovnet stille inn etter lengre tids sykdom. Som vi tidligere har fortalt, gikk han gjennom en hjerteklaffoperasjon i september som kroppen hans aldri klarte å komme seg etter, fortalte familien til TT.

LARS BERGHAGEN: Artisten Lasse Berghagen døde på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm 19. oktober. Han ble 78 år gammel.
LARS BERGHAGEN: Artisten Lasse Berghagen døde på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm 19. oktober. Han ble 78 år gammel. Foto: NTB

Svensken ga ut sin første plate i 1965, og i 1969 kom låten som ble hans signaturmelodi: «Teddybjörnen Fredriksson». Han var også skuespiller, forfatter og programleder, og for norske TV-seere med tilgang til svenske kanaler huskes han nok mest som programleder for «Allsång på Skansen» fra 1994 til 2003.

Den folkekjære artisten var gift med avdøde Lill-Babs på 1960-tallet, og sammen fikk de datteren Malin. Fra 1976 til sin død var han gift med Eva Berghagen, som han fikk Maria sammen med.

Ingrid Wigernæs (1928–2023)

Langrennsløperen Ingrid Wigernæs døde 2. desember. Hun ble 95 år gammel.

Det var datteren Ine Wigernæs, som også er tidligere langrenns-løper, som bekreftet dødsfallet overfor NTB.

Hemsedal-kvinnen regnes som en pioner innen utviklingen av kvinnelangrenn på 1960-tallet. Hun deltok i OL både i 1956 og i 1964. Under VM i Oslo i 1966 tok hun sølv på stafetten. Ingrid vant også 7 NM-gull gjennom karrieren.

INGRID WIGERNÆS: Langrennsløperen Ingrid Wigernæs døde 2. desember. Hun ble 95 år gammel.
INGRID WIGERNÆS: Langrennsløperen Ingrid Wigernæs døde 2. desember. Hun ble 95 år gammel. Foto: NTB

Hun ble frontfigur i den såkalte «Jentut’n», som også besto av Inger Aufles og Berit Mørdre. Etter karriereslutt ble Ingrid trener for kvinnelandslaget og ledet dem blant annet til OL-gull på stafett i 1968.

I 2021 ble hun utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Les også: Legenden Ingrid synes oppriktig synd på dagens utøvere

Matthew Perry (1969–2023)

Skuespilleren Matthew Perry ble funnet død i boblebadet i sitt hjem i Los Angeles 28. oktober. Han ble bare 54 år gammel.

– Vi er sønderknuste over det tragiske tapet av vår kjære sønn og bror. Matthew brakte så mye glede til verden både som skuespiller og som venn, fortalte familien i en uttalelse til TMZ.

Skuespiller døde etter «akutte effekter» av Ketamin. Det fremkommer i obduksjonsrapporten fra rettsmedisineren i Los Angeles, skriver TMZ fredag.

Ketamin er ifølge SNL et smertestillende legemiddel.

Matthew var aldri gift og fikk ingen barn, og etterlater seg foreldre og fem søsken. Amerikaneren, som vokste opp i Canada, fikk sitt store gjennombrudd som karakteren Chandler Bing i komiserien «Friends» fra 1994 til 2004.

Senere spilte han i en rekke TV-serier som «Studio 60 on the Sunset Strip», «Mr. Sunshine», «Go On» og «The Odd Couple» og filmer som «Fools Rush In», «Three to Tango», «The Whole Nine Yards» og «17 Again».

MATTHEW PERRY: Skuespilleren Matthew Perry ble funnet død i boblebadet i sitt hjem i Los Angeles 28. oktober. Han ble bare 54 år gammel
MATTHEW PERRY: Skuespilleren Matthew Perry ble funnet død i boblebadet i sitt hjem i Los Angeles 28. oktober. Han ble bare 54 år gammel Foto: Getty Images

Skuespilleren var lenge åpen om at han slet med rusavhengighet gjennom 25 år. Han ble først avhengig av smertestillende tabletter etter en ulykke. Senere slet han med både narkotika og alkohol.

I 2022 ga han ut selvbiografien «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing», der han blant annet fortalte at han hadde brukt rundt ni millioner dollar gjennom årene på å bli rusfri.

David Crosby (1941–2023)

Musikeren David Crosby døde i sitt hjem i Santa Ynez i USA 18. januar. Han ble 81 år gammel.

– Det er med stor sorg jeg melder at vår høyt elskede David (Croz) Crosby har gått bort etter lang tids sykdom, opplyste kona Jan Dance til Variety.

DAVID CROSBY: Musikeren David Crosby døde i sitt hjem i Santa Ynez i USA 18. januar. Han ble 81 år gammel.
DAVID CROSBY: Musikeren David Crosby døde i sitt hjem i Santa Ynez i USA 18. januar. Han ble 81 år gammel. Foto: Getty Images

Amerikaneren er kjent for å starte bandet The Byrds i 1964, der han var gitarist. Få år senere var også trioen Crosby, Stills & Nash et faktum sammen med Stephen Stills og Graham Nash.

Senere ble også Neil Young med i bandet. «Long Time Gone», «Carry Me» og «Lady Friend» var blant de mest kjente låtene.

Firebarnsfaren ga også ut flere soloalbum, og på 1990-tallet spilte han også i filmer og TV-serier.

Les også (+): Herbjørg Wassmo: – Det som var så fylt av skam at det var utenkelig at man kunne si det. Jeg trodde det var min skyld

Lisa Marie Presley (1968–2023)

Artisten Lisa Marie Presley døde av hjertestans i Los Angeles 12. januar. Hun ble bare 54 år gammel. Hun var mest kjent for å være rockekongen Elvis Presleys eneste datter.

– Det er med tungt hjerte jeg må dele den forferdelige beskjeden om at min vakre datter Lisa Marie har forlatt oss. Hun var den mest lidenskapelige, sterke og kjærlige kvinnen jeg noen gang har kjent, sa mamma Priscilla Presley i en uttalelse til magasinet People.

LISA MARIE PRESLEY: Artisten Lisa Marie Presley døde av hjertestans i Los Angeles 12. januar. Hun ble bare 54 år gammel. Hun var mest kjent for å være rockekongen Elvis Presleys eneste datter.
LISA MARIE PRESLEY: Artisten Lisa Marie Presley døde av hjertestans i Los Angeles 12. januar. Hun ble bare 54 år gammel. Hun var mest kjent for å være rockekongen Elvis Presleys eneste datter. Foto: Getty Images

Lisa Marie var gift og skilt fire ganger, blant annet med superstjernen Michael Jackson og skuespilleren Nicolas Cage. Hun ble mamma til fire, men hennes eneste sønn Benjamin tok livet sitt i 2020.

Raquel Welch (1940–2023)

Skuespilleren Raquel Welch døde av hjertestans i sitt hjem i Los Angeles 15. februar. Hun ble 82 år gammel. Amerikaneren skal ha dødd etter et kort sykeleie, ifølge familien.

Dødsattesten viste at hun led av Alzheimers sykdom. Raquel fikk sitt store gjennombrudd på 1960-tallet med filmer som «One Million Years BC» og «Fantastic Voyage».

RAQUEL WELCH; Skuespilleren Raquel Welch døde av hjertestans i sitt hjem i Los Angeles 15. februar. Hun ble 82 år gammel.
RAQUEL WELCH; Skuespilleren Raquel Welch døde av hjertestans i sitt hjem i Los Angeles 15. februar. Hun ble 82 år gammel. Foto: NTB

På 1960- og 1970-tallet spilte hun i over 30 filmer og ble et av de største sexsymbolene på den tiden. I 1974 vant hun en Golden Globe for sin rolle i «The Three Musketeers». Hun var gift fire ganger og fikk to barn.

Eks-kong Konstantin (1940–2023)

Den tidligere kongen av Hellas Konstantin 2. døde i Athen 10. januar. Han ble 82 år gammel.

Han var 23 år gammel da han ble konge av Hellas i 1964. Bare tre år senere måtte han flykte i eksil etter et statskupp. I 1973 ble han offisielt avsatt som konge.

EKS KONG-KONSTANTIN: Den tidligere kongen av Hellas Konstantin 2. døde i Athen 10. januar. Han ble 82 år gammel
EKS KONG-KONSTANTIN: Den tidligere kongen av Hellas Konstantin 2. døde i Athen 10. januar. Han ble 82 år gammel Foto: NTB

Samme år som han ble konge, giftet han seg med 18 år gamle prinsesse Anne-Marie, lillesøsteren til dronning Margrethe av Danmark.

Sammen fikk de fem barn. Etter å ha bodd i Roma og London flyttet kongen tilbake til fødelandet i 2013.

Les også (+): Plutselig innså Hadia hva moren mente da hun vokste opp. Nå sier hun det samme til sin datter

Burt Bacharach (1928–2023)

Låtskriveren Burt Bacharach døde i sitt hjem i Los Angeles 8. februar. Han ble 94 år gammel. Hans pressekontakt opplyste om at musikeren døde av naturlige årsaker.

BURT BACHARACH: Låtskriveren Burt Bacharach døde i sitt hjem i Los Angeles 8. februar. Han ble 94 år gammel.
BURT BACHARACH: Låtskriveren Burt Bacharach døde i sitt hjem i Los Angeles 8. februar. Han ble 94 år gammel. Foto: NTB

Amerikaneren regnes som en av de største popkomponistene og sto bak hits som «I Say A Little Prayer», «Walk On By» og «Do You Know The Way to San José».

Han skrev også filmmusikk, og ble tildelt flere Oscar-priser, blant annet for «Raindrops Keep Fallin’ On My Head» fra filmen «Butch Cassidy And The Sundance Kid». Musikeren var gift fire ganger og fikk fire barn.

Harry Belafonte (1927–2023)

Artisten og skuespilleren Harry Belafonte døde i sitt hjem på Manhattan i New York 25. april. Han ble hele 96 år gammel.

HARRY BELAFONTE: Artisten og skuespilleren Harry Belafonte døde i sitt hjem på Manhattan i New York 25. april. Han ble hele 96 år gammel.
HARRY BELAFONTE: Artisten og skuespilleren Harry Belafonte døde i sitt hjem på Manhattan i New York 25. april. Han ble hele 96 år gammel. Foto: Getty Images

Ifølge talspersonen Ken Sunshine døde stjernen av hjertesvikt. Belafonte debuterte både på Broadway og på film i 1953. Tre år senere ga han ut «Calypso», som ble det første albumet som solgte over én million eksemplarer.

Blant hans største hits finner vi «Jamaica Farewell», «Mary’s Boy Child», «Island In The Sun» og «The Banana Boat Song». Han ble også kjent som en forkjemper for borgerrettsbevegelsen i USA på 1960-tallet. Belafonte giftet seg tre ganger og fikk fire barn.

Barry Humphries (1934–2023)

Komikeren og skuespilleren Barry Humphries døde på St. Vincent’s Hospital i Sydney i Australia 22. april. Han ble 89 år gammel.

– Han var seg selv helt til det siste og mistet aldri sitt strålende sinn, sin unike vittighet og sjenerøsitet, het det i en uttalelse fra familien.

BARRY HUMPHRIES: Komikeren og skuespilleren Barry Humphries døde på St. Vincent’s Hospital i Sydney i Australia 22. april. Han ble 89 år gammel.
BARRY HUMPHRIES: Komikeren og skuespilleren Barry Humphries døde på St. Vincent’s Hospital i Sydney i Australia 22. april. Han ble 89 år gammel. Foto: Getty Images

Australieren var mest kjent for karakterene Dame Edna (bildet) og Sir Les Patterson. Han hadde også sitt eget TV-show som Dame Edna Everage, damen med lilla hår og ekstravagante briller.

Satirikeren og forfatteren var gift fire ganger og fikk fire barn.

Jerry Springer (1944–2023)

TV-programlederen Jerry Springer døde av bukspyttkjertelkreft i sitt hjem i Chicago i USA 27. april. Han ble 79 år gammel.

JERRY SPRINGER: TV-programlederen Jerry Springer døde av bukspyttkjertelkreft i sitt hjem i Chicago i USA 27. april. Han ble 79 år gammel..
JERRY SPRINGER: TV-programlederen Jerry Springer døde av bukspyttkjertelkreft i sitt hjem i Chicago i USA 27. april. Han ble 79 år gammel.. Foto: Getty Images

Han ble født på en undergrunnsstasjon i London av tyske jøder under andre verdenskrig. I 1949 dro familien til USA. Her utdannet Jerry seg til advokat og ble senere borgermester i Cincinnati på 1970-tallet.

Han er aller mest kjent for det omdiskuterte talkshowet «Jerry Springer», som han ledet i 27 år fra 1991 til 2018. Springer ledet også to sesonger av «America’s Got Talent».

Han giftet seg en gang og fikk en datter.

Tina Turner (1939–2023)

Artisten Tina Turner, som ble født som Anna Mae Bullock, døde i sitt hjem i Sveits 24. mai. Hun ble 83 år gammel.

– Det er med stor sorg vi kunngjør bortgangen til Tina Turner. Med musikken sin og sin grenseløse lidenskap for livet trollbandt hun millioner av fans over hele verden og inspirerte morgendagens stjerner, het det i en kunngjøring på hennes Facebook-side.

TINA TURNER: Artisten Tina Turner, som ble født som Anna Mae Bullock, døde i sitt hjem i Sveits 24. mai. Hun ble 83 år gammel..
TINA TURNER: Artisten Tina Turner, som ble født som Anna Mae Bullock, døde i sitt hjem i Sveits 24. mai. Hun ble 83 år gammel.. Foto: Getty Images

Den amerikanske sangeren, som senere byttet til sveitsisk pass, slo gjennom på 1960-tallet med duoen Ike & Tina Turner sammen med sin daværende ektemann Ike Turner.

Etter skilsmissen fra den voldelige ektemannen ga Tina ut flere soloalbum og gjorde stor suksess alene med hits som «What’s Love Got To With It», «Private Dancer», «We Don't Need Another Hero» og «The Best», og solgte over 200 millioner plater.

Fra 1985 og livet ut var hun sammen med tyske Erwin Bach. Hennes to biologiske sønner døde begge i løpet av de siste årene hun levde.

Les også (+): Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Da jeg en dag gikk forbi huset hans, ble jeg rystet

Gina Lollobrigida (1927–2023)

Skuespilleren Gina Lollobrigida døde i Roma i Italia 16. januar. Hun ble hele 95 år gammel.

Den italienske stjernen fikk sitt store gjennombrudd med «Den leende kavaler» i 1952 og ble en av de største stjernene i Hollywood på 1950-tallet.

GINA LOLLOBRIGIDA: Skuespilleren Gina Lollobrigida døde i Roma i Italia 16. januar. Hun ble hele 95 år gammel.
GINA LOLLOBRIGIDA: Skuespilleren Gina Lollobrigida døde i Roma i Italia 16. januar. Hun ble hele 95 år gammel. Foto: Getty Images

Hun gjorde også suksess med «Romerinnen», «Ringeren i Notre-Dame» og «Svindlernes marked».I 1961 ble hun hedret med publikumsprisen under Golden Globe.

Hun ble også kjent under kallenavnet «Verdens vakreste kvinne».Fra sitt ekteskap med sloveneren Milko Skofic har hun en sønn.

Sinéad O’Connor (1966–2023)

Artisten Sinéad O'Connor døde i London 26. juli. Hun ble bare 56 år gammel.

– Det er med stor sorg vi kunngjør vårelskede Sinéads bortgang. Hennes familie og venner er knust og ber om å få være i fred i denne vanskelige tiden, het det ifamiliens uttalelse til Irish Times.

Den irske sangeren og låtskriveren er aller mest kjent for Prince-balladen «Nothing Compares 2 U», som ble en enorm hitover hele verden i 1990.

Sinéad O’Connor: Artisten Sinéad O'Connor døde i London 26. juli. Hun ble bare 56 år gammel.
Sinéad O’Connor: Artisten Sinéad O'Connor døde i London 26. juli. Hun ble bare 56 år gammel. Foto: Getty Images

Hun ble også kjent for at hun barberte av seg håret og for å provosere religiøse grupper. Hun sa selv at hun var stolt over å være en bråkmaker. Hun snakket også åpent om psykiske problemer, og i 2018 konverterte hun til islam.

Til sammen ga hun ut 10 album mellom 1987 og 2014. Hun var gift fireganger, hadde en rekke korte forhold og fikk til sammen fire barn.

Suzanne Somers (1946–2023)

Skuespilleren Suzanne Somers døde i sitt eget hjem i Palms Springs i California 15. oktober. Hun ble 76 år gammel.

– Suzanne var omgitt av sin kjære ektemann Alan, sønnen hennes Bruce og den nærmeste familien, het det i en uttalelse fra familien, gjengitt av People.

Familien var samlet for å feire det som skulle ha blitt hennes 77-årsdag dagen etter dødsfallet.

For nordmenn er den amerikanske skuespilleren nok mest kjent fra TV-serien «Step By Step», som gikk på NRK på 1990-tallet, der hun spilte mot Patrick Duffy fra «Dallas».

Skuespilleren hadde hudkreft og fikk brystkreft i 2000. Suzanne fikk flere tilbakefall gjennom årene, og i august fortalte hun at hun hadde fått brystkreft igjen.

– Dette er ikke nytt territorium for meg. Jeg vet hvordan jeg skal ta på meg kamputstyret mitt, og jeg er en fighter, skrev hun på Instagram.

SUZANNA SOMERS: Skuespilleren Suzanne Somers døde i sitt eget hjem i Palms Springs i California 15. oktober. Hun ble 76 år gammel.
SUZANNA SOMERS: Skuespilleren Suzanne Somers døde i sitt eget hjem i Palms Springs i California 15. oktober. Hun ble 76 år gammel. Foto: Getty Images

Bobby Charlton (1937–2023)

Fotballspilleren Bobby Charlton døde 21. oktober. Han ble 86 år gammel.

– Det er med stor sorg vi deler nyheten om at Sir Bobby sovnet stille inn tidlig lørdag morgen. Han var omgitt av familien, uttalte familien til Sky Sports.

Briten er en av de største fotball-legendene i Storbritannia med 17 år i Manchester United og 12 år på landslaget. Han ble verdensmester med England på hjemmebane i 1966 og ble kåret til mesterskapets beste spiller.

BOBBY CHARLTON: Fotballspilleren Bobby Charlton døde 21. oktober. Han ble 86 år gammel.
BOBBY CHARLTON: Fotballspilleren Bobby Charlton døde 21. oktober. Han ble 86 år gammel. Foto: Getty Images

Bare 20 år gammel var Charlton med i flyulykken i München der 23 mennesker omkom, og åtte av dem var medspillere på Manchester United. Da han ga seg i Manchester United i 1973, kunne han se tilbake på 758 kamper og 249 mål.

Han er mannen med nest flest kamper og nest flest scoringer gjennom tidene i storklubben. Fra 1984 til 2018 var han styremedlem i klubben i hans hjerte. I 1994 ble han utnevnt til Knight Bachelor og kunne bruke tiltaleformen Sir foran navnet sitt.

PRISBELØNNET: Elsa Lystad vant en rekke priser i løpet av sin lange karriere. Her poserer hun med Amandakomiteens Ærespris i 2014.
PRISBELØNNET: Elsa Lystad vant en rekke priser i løpet av sin lange karriere. Her poserer hun med Amandakomiteens Ærespris i 2014. Foto: Berit Roald / NTB

Elsa Lystad (1930–2023)

Skuespilleren Elsa Lystad sovnet fredfullt og stille inn andre juledag, 93 år gammel.

Lystad var en av Norges mest kjente skuespillere i flere tiår og har vært med i over 60 norske filmer. Hun har hatt 160 hovedroller på scenen og bidratt i et utall TV-produksjoner.

Hun vil kanskje bli husket aller best for sin rolle som «Oddveig» i TV-serien «Fredrikssons fabrikk».

– Hun vil bli husket som en som spredte både glede, latter og alvor. Vi bærer med oss de gode minnene. Hun har gjort et uutslettelig inntrykk både på oss og veldig mange andre, sier sønnen Hallvard Szemes overfor NRK

Denne saken ble første gang publisert 02/01 2024, og sist oppdatert 03/01 2024.

Les også