holder seg godt:

Dette gjør 90-tallets supermodeller i dag

De har kan­skje blitt opp mot 30 år eldre siden de slo gjen­nom på cat­wal­ken, men det å bli eldre har ikke hatt store de kon­se­kven­ser for disse damene.

<b>CINDY CRAWFORD FØR:</b> Ryk­tene vil ha det til at den ame­ri­kanske super­model­len Cindy Crawford i 1991 fikk nord­menn til å kjøre av veien da hun stilte som under­tøys­mo­dell for bil­lig­kjeden Hennes &amp; Mauritz.
CINDY CRAWFORD FØR: Ryk­tene vil ha det til at den ame­ri­kanske super­model­len Cindy Crawford i 1991 fikk nord­menn til å kjøre av veien da hun stilte som under­tøys­mo­dell for bil­lig­kjeden Hennes & Mauritz. Foto: Getty Images
Publisert

Det er ingen hem­me­lig­het at modell­bran­sjen er en van­ske­lig bran­sje, men noen av de som vir­ke­lig har holdt hodet over vannet og hatt kar­rie­rer også etterpå, er super­mo­del­lene fra 1990-tallet.

Model­ler som Cindy Crawford (56), Clau­dia Schiffer (51), Tyra Banks (48) og Kate Moss (48) omta­les alle som noen av tide­nes aller flot­teste model­ler.

Og til tross for at sist­nevnte slet mer enn andre gjen­nom sin kar­riere, har også hun lagt den tøffe tiden bak seg og strå­ler i voksen alder.

Supermodellen Kate Moss

Kate Moss slo gjen­nom som modell i 1992, og på begyn­nel­sen av 2000-tallet var hun en av ver­dens mest etter­trak­tede model­ler. Allerede som 17-åring med i en rekla­me­kam­panje for Calvin Klein.

Etter hvert som hun etab­lerte seg som modell måtte Moss tåle kri­tikk for sitt utse­ende. For mens andre super­mo­del­ler som Cindy Crawford og Clau­dia Schiffer hadde et klas­sisk og sunt utse­ende, var Kate Moss syl­tynn og blek. Hun ble til sta­dig­het beskyldt for å være anorektisk og starte en usunn trend.

<b>KATE MOSS FØR</b>
KATE MOSS FØR Foto: Getty Images
<b>KATE MOSS NÅ</b>
KATE MOSS NÅ Foto: Getty Images

Til­væ­rel­sen i ram­pe­ly­set og på cat­wal­ken ble for mye for Moss, som havnet utpå og slet med både alko­hol og annen rus.

På kort tid mistet hun flere sam­ar­beid da blant andre Hennes & Mauritz, Chanel og Bur­berry sa at de ikke ønsket å sam­ar­beide med model­len lenger.

Moss ble blant annet beskyldt for å fremme et usunt kroppsideal og for å være hero­in­av­hen­gig.

– Det var helt gru­somt, spe­si­elt ano­reksi­ankla­gene. Heroin­ryk­tene var lat­ter­lige, jeg visste jo at jeg ikke drev med dop. Det var bare fordi jeg hadde litt sort eye­li­ner som var smurt under øynene … Men ano­reksi­greia var verre, det å bli holdt ansvar­lig for andres sykdom. Jeg var ikke ano­rek­tisk, sa Moss til maga­si­net Allure i 2013.

I dag er Kate Moss mamma til Lila Moss (19), som ser ut til å følge i sin mors modell-fot­spor.

Kate har også siden 2016 drevet sitt eget modell­byrå, og hjel­per unge model­ler til å komme videre. I til­legg til å være modell­mamma og agent, har hun ikke helt lagt modell­kar­rie­ren på hylla, og er derfor med jevne mellomrom å se på cat­wal­ker verden rundt.

Les også: (+) Pamela Anderson og Tommy Lee: Historien bak verdens mest berømte sexvideo

90-talls modellen Cindy Crawfords

Flere av 90-tal­lets stør­ste mo­del­ler opp­le­ver at døt­rene følger i deres fot­spor. Både Kate Moss og Cindy Crawfords døtre er ofte å se på cat­wal­ken, akku­rat som sine berømte mødre.

Mamma Cindy syns det er veldig er stas at dat­te­ren Kaia Gerber (20) har valgt samme yrke. Sam­ti­dig blir de møtt med noen for­dom­mer.

<b>CINDY CRAWFORD NÅ:</b> Det er nesten umulig å se at Cindy Crawford (56) har blitt eldre. Den lang­bente skjønn­he­ten er om mulig, enda vak­rere i dag enn det hun var på 90-tallet.
CINDY CRAWFORD NÅ: Det er nesten umulig å se at Cindy Crawford (56) har blitt eldre. Den lang­bente skjønn­he­ten er om mulig, enda vak­rere i dag enn det hun var på 90-tallet. Foto: Getty Images
<b>SPREK:</b> Crawford har flere ganger blitt kåret til ver­dens vak­reste kvinne. I 2016 la hun modell­kar­rie­ren på hylla. 
SPREK: Crawford har flere ganger blitt kåret til ver­dens vak­reste kvinne. I 2016 la hun modell­kar­rie­ren på hylla.  Foto: Instagram

– Det plager meg mer enn det plager Kaia om noen sier at «åh, moren kjøpte en kar­riere til henne». Om jeg hadde hatt lyst til det, ville det ikke vært mulig. (...) Det er ikke slik bran­sjen fun­ge­rer, uttalte Crawford i fjor.

Crawfords datter star­tet som modell alle­rede som 16-åring, noe Crawford har fått kri­tikk for.

– Jeg var ikke i tvil om å si ja til Kaia. Jeg følte at det var riktig, og sa til henne at hun skulle gå for det, ha det gøy og at jeg alltid er her for henne om hun har spørs­mål, sier hun ifølge People.

Les også: Hils på dattera til Cindy Crawford

Den tyske modellen Claudia Schiffer

Den tyske super­mo­del­len Clau­dia Schiffer var bare 17 år gammel da hun flyt­tet til Paris for å bli modell. Hun ble i ung alder sam­men­lig­net med Brigitte Bardot, og det tok ikke lang tid før vakre Clau­dia gikk fra å være helt ukjent til å bli et ­ikon på cat­wal­ken.

<b>CLAUDIA SCHIFFER FØR</b>
CLAUDIA SCHIFFER FØR Foto: Getty Images
<b>CLAUDIA SCHIFFER NÅ</b>
CLAUDIA SCHIFFER NÅ Foto: Wirelmage

Hun ble en favo­ritt hos den avdøde desig­ne­ren Karl Lager­feld, som brukte henne i utal­lige kam­pan­jer på 1990-tallet.

Clau­dia Schiffer har i dag blitt 51 år gammel, og gjennom karrie­ren var hun på magasin­forsi­der over 700 ganger. Hun valgte å gi seg som modell i 2002, og trakk seg sam­ti­dig bort fra ram­pe­ly­set for å ta vare på familien.

Samme år giftet hun seg med den bri­tiske film­pro­du­sen­ten Matt­hew Vaughn, og sammen har de tre barn. Hun har også sitt eget sminke­merke og har designet sko.

Les også: Et nattklubb-besøk gjorde at Claudia droppet juss-studiene

Forsidepiken Christine Brinkley

Christine Brink­ley fikk sitt store gjen­nom­brudd mot slut­ten av 1970-tallet da hun prydet for­si­den på Sports Illus­trateds berømte bade­drakt­ut­gave.

Etter dette ble hun en etter­trak­tet for­si­de­pike, og var i 25 år ansik­tet utad for sminke­merket CoverGirl. Ifølge People har Brinkley prydet ­forsi­den på maga­si­ner verden over hele 500 ganger.

Christine Brink­ley (68) har faktisk vært modell helt siden 1970-tallet, og fort­satt er hun svært aktiv i modell­bran­sjen.

Den vakre blon­di­nen skaper fort­satt over­skrif­ter med sitt «evig­unge» utse­ende. Ifølge maga­si­net Insi­der eier Brink­ley i dag flere sel­ska­per, og har blant annet sin egen hud­pleie­se­rie – noe som kan­skje kan for­klare hennes vakre hud i en alder av 66 år.

<b>CHRISTINE BRINKLEY FØR</b>
CHRISTINE BRINKLEY FØR Foto: Everett Collection
<b>CHRISTINE BRINKLEY NÅ</b>
CHRISTINE BRINKLEY NÅ Foto: Getty Images

Les også: Naomi er divaen over alle divaer

Naomi Campbell

Naomi Campbell er en av ver­dens mest aner­kjente model­ler, og det var uten tvil på 90-tallet at hun hadde sin stor­hets­tid. Campbell ble opp­da­get alle­rede da hun var 15 år gammel. Hun var blant annet den første fargede kvin­nen til å fronte franske og rus­siske Vogue, samt den første bri­tiske far­gede kvin­nen til å fronte bri­tiske Vogue.

<b>NAOMI CAMPBELL FØR</b>
NAOMI CAMPBELL FØR Foto: AP
<b>NAOMI CAMPBELL NÅ</b>
NAOMI CAMPBELL NÅ Foto: Getty Images

Naomi Campbell (51) er til tider fort­satt å se på cat­walken, og ser alltid slå­ende vakker ut. Men livet etter karrie­ren har ikke bare vært enkelt for 50-årin­gen.

Flere ganger har hun blitt anmeldt for vold, og har inn­røm­met at hun sliter med sinne­pro­ble­mer. Hun har tid­li­gere uttalt at hun gjen­nom hele kar­rie­ren har følt at hun har måttet jobbe dob­belt så hardt fordi hun er svart.

– Da jeg begynte å gå på audi­ti­o­ner og opptre, forsto jeg hva det betød å være svart. Man måtte legge inn en ekstra inn­sats. Du måtte være dob­belt så god, skrev hun i selv­bio­gra­fien sin i 2016.

Denne saken ble første gang publisert 06/05 2022.

Les også