Supermodellen Claudia Schiffer

Et nattklubb-besøk gjorde at Claudia droppet juss-studiene.

Hun har verdensrekord i antall magasinforsider og Vi Menn var blant de første. Se alle Vi Menn-covrene nederst i artikkelen.

<b>SANDLEK:</b> Claudia Schiffer er ferdig med sanden, og har bosatt seg i Suffolk i England.
SANDLEK: Claudia Schiffer er ferdig med sanden, og har bosatt seg i Suffolk i England. Foto: YouTube
Publisert

Hvis du googler hvem som har verdensrekorden i flest magasinforsider gjennom historien, finner du raskt ut at svaret er den tyske supermodellen, og etter hvert skuespilleren, Claudia Schiffer. Over 1000 ganger har hun vært trekkplasteret for
blader over hele verden, etter at lederen av et stort fransk modell­byrå nærmest snublet over den da 17 år gamle videregående
studenten på en nattklubb.

Hun gjorde seg ferdig med videregående, og fløy til Paris for prøvefotografering i 1988, og bildene fant raskt veien til forsiden av Elle. Så begynte snøballen å rulle, og det fort. 

<b>BLIKKFANG:</b> Det er ikke så rart at bilistene lot seg distrahere. 
BLIKKFANG: Det er ikke så rart at bilistene lot seg distrahere.  Foto: NTB/ Francis Dean/REX

Forsiden av Vi Menn

Allerede året etter ble hun kjent for det norske publikum. Vi Menn var faktisk en av de første til å sette henne på magasinforsiden, og lanserte henne enkelt og greit som «Den nye B.B» i nummeret som kom ut 21. november 1989. B.B. var da en annen Vi Menn-favoritt, nemlig Brigitte Bardot, en sammenligning Claudia har måtte tåle mange ganger opp gjennom årene. En sammenligning hun har levd godt opp til, gitt rekorden fra Guinness. Vi Menn bidro da også helhjertet til at hun skulle ta denne rekorden, med nesten årlige Claudia-forsider i årene som fulgte.

Dette var en tid der man fortsatt var litt usikre på hvordan manneblader skulle skrive om jenter de satte pris på, så Vi Menn-forsidene var gjerne knyttet opp til saker med en viss relevans – «Het flørt med Holly­wood», «Verdens rikeste modell» og den litt løsere «Bikini’n 50 år» – men i første nummer i 1996 gadd de ikke engang prøve å finne en aktuell referanse. «Claudia Schiffer – stadig dristigere» satte de på coveret, og bladet solgte selvsagt enormt.

<b>BLIKKFANG:</b> Det er ikke så rart at bilistene lot seg distrahere. 
BLIKKFANG: Det er ikke så rart at bilistene lot seg distrahere.  Foto: NTB/Shane Partridge/REX
<b>BILLBOARDS:</b> Foto fra bikini-kampanjen til Hennes &amp; Mauritz i 2000.
BILLBOARDS: Foto fra bikini-kampanjen til Hennes & Mauritz i 2000. Foto: H&M

Ansikt utad

Som en del av supermodell-bølgen som flommet over den vestlige verden på 1990-tallet, var Claudia Schiffer å se overalt. Moteguruen Karl Lagerfeld, som vi menn først og fremst forbinder med en deodorant, la sin elsk på sin landskvinne, og hun ble Chanels ansikt utad.

Selv om de fleste av forsidene selvsagt var i kjendisblader, moteblader og annen lektyre for kvinner, var det slett ikke bare Vi Menn som knyttet henne til sitt bryst, eller omvendt. Hun fikk forsiden på Playboy i mai 1997, og den såkalte «lads»-bølgen på 1990-tallet, med FHM og Loaded i spissen, løftet henne frem for et ungt mannlig publikum. Hun ble den første til å bli stemt frem på topp av FHMs liste over de 100 mest sexy kvinnene i verden, i 1995.

Og her til lands var hun selvfølgelig en av toppmodellene som stilte opp i kleskjeden H&M sine reklamekampanjer for undertøy, som bokstavelig talt fikk nordmenn til å kjøre av veien. 

Foto: Getty Images
<b>LAGERFELTS FAVORITT:</b> Claudia på catwalk i Paris for motemogulen i 1994. 
LAGERFELTS FAVORITT: Claudia på catwalk i Paris for motemogulen i 1994.  Foto: NTB/Steve Wood/rex

Fra forside til kinolerret

Som så mange modeller med stor suksess før henne, tok Claudia etter hvert steget over i filmbransjen. Debuten kom i barnefilmen «Richie Rich» i 1994, der hun spilte tittelkarakterens personlige trener. Rent estetisk var hun selvfølgelig overbevisende i rollen, og selv om rollen nok ikke var den mest krevende i filmhistorien, gjorde hun seg ikke bort på skuespill-fronten heller. 

Noen gedigen filmkarriere har det likevel ikke blitt. Hun spilte mot Dennis Hopper og Matthew Modine i «The Blackout» (1997), i 1999 spilte hun både i «Black and White» og «Friends & Lovers», og i juleklassikeren «Love Actually» hadde hun en liten rolle der hun mer eller mindre spilte seg selv. I komedien «Zoolander» fra 2001 dukket hun også opp som seg selv, og hun har hatt mindre roller i TV-serier som «Dharma & Greg» og «Arrested Development». 

<b>I GODT SELSKAP:</b> Claudia sammen med Karen Mulder, Carla Bruni og Nadja Auermann.
I GODT SELSKAP: Claudia sammen med Karen Mulder, Carla Bruni og Nadja Auermann. Foto: Getty Images/Foc Kan

I tillegg har Claudia produsert kalendere med bilder av seg selv, som har solgt i flere hundre tusen eksemplarer, og gitt ut flere treningsvideoer under tittelen «Claudia Schiffer’s Perfectly Fit» – noe som kan (med litt kreativ­itet) oversettes til at Claudia Schiffer har en perfekt kropp. Vi synes i hvert fall den tittelen sitter som et skudd. 

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Magisk kjærlighet

Claudias første store romanse etter at hun trådte inn i rampe­lyset, var med tryllekunstneren David Copperfield. De to møttes på en veldedighetsgalla i 1993, da Claudia ble hentet opp på scenen for å assistere under et trylletriks. 

Det ble starten på et forhold, men enkelte medier mente det luktet juks og fanteri av parets lykke. Det franske ukebladet Paris Match gikk så langt som å hevde at Claudia fikk betalt for å opptre som den flamboyante tryllekunstnerens utkårede, og paret gikk til søksmål. Saken ble gjort opp utenfor rettssalen, og det er uvisst hvor mye penger sladrebladet måtte ut med. 

Forholdet skulle imidlertid ikke vare, og i 2002 giftet hun seg med regissøren Matthew Vaughn. De har tre barn sammen, og har bosatt seg i en gammel herregård i Suffolk i England.

Vi Menn var en av de første til å sette henne på forsiden.

For frosne nordmenn høres jo det ut som et mareritt med tanke på strøm­regningen, men Claudia takler nok den; hun er alene god for nærmere en halv milliard
norske kroner …

Foto: Faksimile: Vi Menn+
Foto: Faksimile: Vi Menn+

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 58 2021

Foto: Faksimiler: Vi Menn+
Foto: Faksimile: Vi Menn+
Foto: Faksimile: Vi Menn+
Foto: Faksimile: Vi Menn+

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2021.

Les også