Klesdesigner Baron von Bulldog:

Hjernen bak Maskorama-kostymene holdt arbeidet skjult i ett år

Baron von Bulldog er mannen bak de kreative kostymene i NRKs «Maskorama». Underveis ble klesdesigneren ekspert på å vike unna spørsmål om hvem de hemmelige kjendisene er.

<b>BARON VON BULLDOG:</b> Kjell Nordstrøm, alias Baron von Bulldog, har jobbet som klesdesigner i 40 år. Han gjør nå stor suksess med sine elleville kostymer i sangkonkurransen «Maskorama».
BARON VON BULLDOG: Kjell Nordstrøm, alias Baron von Bulldog, har jobbet som klesdesigner i 40 år. Han gjør nå stor suksess med sine elleville kostymer i sangkonkurransen «Maskorama». Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert

– Det er utrolig gøy! Jeg går rundt og smiler hele tiden, omtrent som en stolt far som har sendt sine åtte barn ut på eventyr, sier motedesigner Kjell Nordstrøm (58), alias Baron von Bulldog, til Her og Nå i 2020.

NRKs nye lørdagssatsing ble høsten og vinterens store tv-suksess med millionseertall.

I sangkonkurransen «Maskorama» opptrer kjendiser i overdådige kostymer som skal skjule identiteten deres.

TV-seerne og et detektivpanel bestående av sanger Marion Ravn (38), stylist Jan Thomas (55) og programleder Nicolay Ramm (33), har som oppgave å gjette hvem som skjuler seg bak maskene. Den med færrest stemmer må avsløre sin identitet og forlate programmet.

I 2020 var det Ulrikke Brandstorp som gikk helt til topps, og som skjulte sin identitet som "Trollet". I sesong 2 av programmet i 2021 var det Didrik Solli Tangen som stakk av med seieren, som "Snømonsteret".

Les hvem som skjulte seg bak maskene i fjor her.

<b>MED MUNNBIND:</b> Kjell foretar en siste sjekk før sceneteppet går opp i «Maskorama». Gjettekonkurransen har slått godt an hos TV-seerne, noe som gleder moteskaperen. Her med fugleskremselet som skjulte Sp-lederen Trygve Slagsvold Vedum.
MED MUNNBIND: Kjell foretar en siste sjekk før sceneteppet går opp i «Maskorama». Gjettekonkurransen har slått godt an hos TV-seerne, noe som gleder moteskaperen. Her med fugleskremselet som skjulte Sp-lederen Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NRK

Baron von Bulldog

For den profilerte motedesigneren Baron von Bulldog, har det vært en ære å lage kostymene til det populære programmet.

I den kreative prosessen har fashionistaen latt seg inspirere av nordisk mytologi og eventyr. De spektakulære maskene forestiller derfor en elg, en enhjørning, ei gaupe, en viking, et troll, en ravn, et fugleskremsel og en rosa puddel.

Designeren avslører at han også har prøvd å innlemme deler av de foreløpig «ukjente» kjendisenes personligheter inn i kostymene.

– Det morsomste har vært å samarbeide med deltagerne om å gi karakterene personlighet og det jeg kaller «DNA», altså spesielle karaktertrekk. Det mest utfordrende er at de både skal puste, synge, danse og se gjennom kreasjonene. Jeg kan love at det er meget tøft, trangt, varmt og sikkert litt klaustrofobisk inne i de kostymene, forteller von Bulldog.

Den svensk-norske klesdesigneren har vært en av landets mest profilerte moteskapere i en årrekke, og han har stadig høstet gode kritikker for sine kreative og glamorøse plagg.

Nordstrøm startet karrieren i Paris på 80-tallet der han var sjefdesigner for Art Mode, og moteredaktør for Mode Avantgarde. Senere frilanset han for motehusene Jean Paul Gaultier, Comme des Garçons og Pierre Balmain.

Les også: (+) Esben Esther og Elsa fant den store kjærligheten: – Sjokkerende at mange blir så aggressive

<b>KREATIV:</b> Baronen var inspirert av nordisk mytologi og eventyr da han designet kreasjonene. Det var Susann Goksør som skjulte seg bak «gaupa» (t.v.), og den tidligere håndballspilleren ble den første til å forlate konkurransen.
KREATIV: Baronen var inspirert av nordisk mytologi og eventyr da han designet kreasjonene. Det var Susann Goksør som skjulte seg bak «gaupa» (t.v.), og den tidligere håndballspilleren ble den første til å forlate konkurransen. Foto: NRK

Samarbeidet med Ari Behn

I 1989 flyttet han til Oslo, der designkonseptet Baron von Bulldog så dagens lys i 1996. Kjente personer som prinsesse Märtha, rockebandet Turbonegro og Pia Haraldsen har alle gått i designerens kreasjoner.

Sammen med sine gode venn, den avdøde forfatteren Ari Behn, skapte han furore med kleskolleksjonen «Behn og Bulldog» i 2004 – som ble lansert på en kjendisspekket motefest.

– Det var et veldig spennende samarbeid. Jeg og Ari hadde kjent hverandre i et par år da vi bestemte oss for å lage denne kolleksjonen. For Ari var det viktig å kle seg ordentlig, og da tok vi utgangspunkt i det klassiske plagget smoking. Vi lagde vår egen vri på den. Ari ble veldig glad for mottagelsen. Folk syntes kolleksjonen var spennende og nyskapende.

<b>ARI BEHN:</b> Kjell Nordstrøm og den avdøde forfatteren Ari Behn var gode venner. Her sammen med multikunstneren Jono El Grande på en filmpremiere i 2005.
ARI BEHN: Kjell Nordstrøm og den avdøde forfatteren Ari Behn var gode venner. Her sammen med multikunstneren Jono El Grande på en filmpremiere i 2005. Foto: NTB Scanpix

– Han og prinsesse Märtha skulle flytte til New York dagen etter lanseringen. Festen etter catwalken ble dermed også en avskjedsfest – og helt episk. Det er gøy å tenke tilbake på den tiden, spesielt nå når man ikke kan ha slike arrangementer. Det er gode minner!

Les også: Da sønnen Ari slet som verst, snakket mamma Marianne Behn (68) med ham hver dag

Stjerne-designer

Året etter ble Nordstrøm kåret til årets designer under Oslo Fashion Awards. De siste årene har moteskaperen hatt stor suksess som kostymedesigner for film-, teater- og TV-produksjoner.

<b>SPESIALDESIGNET:</b> Under lanseringen av kleskolleksjonen «Behn og Bulldog» i 2004, ankom prinsesse Märtha motevisningen i et antrekk av Kjell Nordstrøm. 
SPESIALDESIGNET: Under lanseringen av kleskolleksjonen «Behn og Bulldog» i 2004, ankom prinsesse Märtha motevisningen i et antrekk av Kjell Nordstrøm.  Foto: NTB Scanpix

Skrekkfilmserien «Fritt Vilt», «Tommys Inferno», «Kalde føtter» og «Doktor Proktor»-filmene har alle kostymer av Baronen. Det samme har NRK-serien «Exit». Klesdesigneren merker imidlertid at det er «Maskorama» publikum har respondert ekstra godt på.

– Folk elsker det! Jeg blir spesielt glad når jeg får tilsendt små videosnutter av barn som sitter med gnistrende øyne og hopper i sofaen når de ser «Maskorama». Og det virker som om noen av deltagerne allerede har fått sine fans, og det er veldig gøy.

– Så er det selvsagt alltid noen som prøver å fiske etter hvem som skjuler seg i kostymene. Men jeg har så dårlig hukommelse så jeg svarer bare at det husker jeg ikke, smiler 58-åringen, som har holdt arbeidet med TV-programmet skjult for omverdenen i ett år.

Moteskaperen har også planene klare for hva han skal gjøre videre.

– Når «Maskorama» er over, skal jeg sove – i minst én uke! Så skal jeg jobbe med min egen kolleksjon. Det siste året har jeg jobbet 24/7 med dette og «Exit 2», så jeg trenger en bitte liten ferie. Det blir hjemmeferie i år. I sofakroken, foran TV-en, humret han i 2020.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2020, og sist oppdatert 12/10 2022.

Les også