Aleksander With

Derfor «forsvant» Alexander With etter «Idol»-seieren

Aleksander With brøt ut i ellevill jubel da han gikk til topps i «Idol» i 2006. Da konfettien hadde lagt seg, sa kroppen og hodet stopp.

<b>ALEKSANDER WITH:</b> Aleksander With står stødigere i seg selv 17 år etter at han gikk helt til topps i «Idol».
ALEKSANDER WITH: Aleksander With står stødigere i seg selv 17 år etter at han gikk helt til topps i «Idol». Foto: Svein Brimi
Publisert

Godt over én million TV-seere benket seg foran TV-skjermen for å se Aleksander With (36) stikke av med seieren i «Idol». Det var på den tiden «Idol»-deltagerne ble hyllet som superstjerner etter å ha fylt TV-ruta uke etter uke.

Når han ser tilbake på opplevelsen i dag, blir han uvel.

Les også: Slik blir TV-høsten 2023 på NRK

Aleksander blir kvalm av «Idol»

– Jeg hadde ikke peiling på hva jeg drev med den gangen. Jeg blir litt kvalm når jeg tenker tilbake på «Idol». Det var så intenst og så mange store ting som skjedde på kort tid at jeg ikke rakk å fordøye det.

– I stedet for å sette av tid til å fordøye alle inntrykkene etterpå, fortsatte jeg bare og trodde det skulle gå bra. Det gjorde det ikke. Til slutt ble jeg utbrent, rett og slett. Jeg gikk på den velkjente «smellen», husker Aleksander tilbake.

Han er mer forberedt denne gangen. 17 år etter at han ble rikskjendis som vinner av talentprogrammet, har det skjedd store endringer i livet til trønderen med fløyelsstemmen. Det var også nødvendig.

<b>JUBELBRØL:</b> Aleksander var bare 18 år gammel da han gikk til topps i «Idol» og ble rikskjendis. I kjølvannet av seieren ble trønderen utbrent og utviklet angst.
JUBELBRØL: Aleksander var bare 18 år gammel da han gikk til topps i «Idol» og ble rikskjendis. I kjølvannet av seieren ble trønderen utbrent og utviklet angst. Foto: Cornelius Poppe/NTB

– Jeg er langt fra den eneste som har opplevd angst, og det var det konsekvensen ble den gangen. Det var en fysisk reaksjon. Til tider føltes det som om den eneste utveien jeg hadde, var å besvime, gjerne i situasjoner hvor det absolutt ikke passet seg å svime av.

– Jeg har i etterkant jobbet en del med det, for å forstå hvorfor det har blitt sånn. Jeg har fått med meg verktøy på veien og har det langt bedre i dag, sier Aleksander og fortsetter:

– I dag kjenner jeg meg mer voksen, og jeg forstår at det jeg sier og gjør kan ha ringvirkninger og konsekvenser. Denne gangen er jeg mer forberedt og skal prøve å beskytte meg selv mer.

Les også: Sandra Lyng om «Idol»: – Jeg var bare 16 år. Når jeg ser tilbake nå, så synes jeg det er helt heslig

Deltar i «Stjernekamp»

Når sangfuglen nå entrer «Stjernekamp»-scenen på lørdager, har han gjort seg tydelige tanker rundt hva som er avgjørende for at dette skal bli en oppløftende opplevelse.

– Det har vært viktig å være sikker på at jeg har et system rundt meg som tåler at jeg blir spent og nervøs, og at jeg må tenke litt på meg selv av og til. Så er målet mitt med deltagelsen å jobbe med at det ikke skal være så himla alvorlig. Det handler ikke om liv og død.

– Jeg vil senke skuldrene og flire litt av meg selv om det ikke går bra. Når du har bygget mye av identiteten din rundt musikken, kan du føle at verden raser sammen om det ikke går bra. Det er ikke optimalt, innrømmer Aleksander.

<b>STJERNELAG: </b>NRK har samlet et bredt spekter av musikere som skal konkurrere om ekspertpanelets og TV-seernes gunst.
STJERNELAG: NRK har samlet et bredt spekter av musikere som skal konkurrere om ekspertpanelets og TV-seernes gunst. Foto: Svein Brimi

I dag lever 36-åringen et forholdsvis tilbaketrukket liv, og han setter ekstra pris på roen som følger med et liv utenfor rampelyset. Han og forloveden Josephine Gracia Slaaen ble i fjor foreldre til en liten gutt, og de siste fire årene har han rukket å fullføre en sosionom-bachelor.

– I perioder har jeg måttet bryte med musikken – i hvert fall alt styret rundt. Det har blant annet resultert i at jeg har studert i fire år nå. Hvis alt går som det skal, skal jeg bli terapeut til slutt. Så har det vært helt fantastisk å bli pappa til Mio (1,5), stråler «Stjernekamp»-deltageren.

Les også: (+) Desta Marie Beeder: – Da vi giftet oss i 2016, var vi kun fem stykker i bryllupet, og alle hadde møtt hverandre gjennom TV 2

Venninne med Tone Damli

I dag ligner livet hans veldig mye på andres liv. Det synes han er behagelig og ålreit.

– Så får jeg lov til å krydre det med «Stjernekamp» ved siden av.

Og selv om han beskriver en «Stjernekamp»-deltagelse som ganske fryktinngytende, tror han også det er nettopp der lærdommen ligger.

– Jeg har tenkt at min store gulrot, er gevinsten man får ved å gjøre noe skummelt

At han har med seg sin mangeårige venninne Tone Damli (36) med på høstens store eventyr, hjelper også.

– Det betyr mye at Tone er med. Når du går inn i en helt ny gjeng hvor du ikke kjenner noen fra før, gjør det godt å ha et anker der. Vi kan alltid dra hverandre ut av bobla om det blir for seriøst, smiler Aleksander.

<b>NÆRE VENNER:</b> Aleksander With og Tone Damli ble først kjent gjennom «Idol»-universet og har siden den gangen beholdt et nært og godt vennskap. Nå gleder de seg over å kunne støtte seg på hverandre gjennom «Stjernekamp»-opplevelsen.
NÆRE VENNER: Aleksander With og Tone Damli ble først kjent gjennom «Idol»-universet og har siden den gangen beholdt et nært og godt vennskap. Nå gleder de seg over å kunne støtte seg på hverandre gjennom «Stjernekamp»-opplevelsen. Foto: Svein Brimi

Tone avslører at Aleksanders deltagelse var avgjørende for at hun selv takket ja.

– Aleksander er årsaken til at jeg også er med. Det var helt ærlig den avgjørende dytten i rumpa jeg trengte. Det føltes trygt å ha noen man kjenner og er glad i med på denne reisen. Ja, vi skal på en måte konkurrere – men jeg håper han vinner, jeg.

– Jeg synes det er så kjekt at Norge skal får høre mer til Aleksander. Han er så bra! Det er ikke så nøye med meg, så lenge Aleksander får skinne, stråler Tone.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2023.

Les også