vennskap

Vendelas bestevenninne Camilla: – Noen ganger har jeg stått på fest og nesten begynt å krangle med folk som mener noe om Vendela

Da Vendela og Camilla møttes for første gang for 26 år siden, likte de hverandre med én gang. Og det har de fortsatt med.

<b>VINTER OG SNØ:</b> De to venninnene går ikke av veien for lange skiturer i fjellheimen, og de er ofte på hyttetur sammen. 
VINTER OG SNØ: De to venninnene går ikke av veien for lange skiturer i fjellheimen, og de er ofte på hyttetur sammen.  Foto: Privat
Sist oppdatert

Bolledeigen står til
heving, hunden Pepper ønsker oss logrende velkommen.

Vi skal på tur, slik venninnene Vendela Kirsebom og Camilla Reimers elsker å gjøre når de er sammen.

Men først skal vi ha en samtale om vennskap på Camillas koselige kjøkken.

Vi skal tilbake 26 år. Vendela hadde akkurat flyttet fra USA og kjente ikke så mange i Norge. Hun var gravid med sitt første barn.

– Vi ble egentlig venner fordi jeg ble en del av Camillas familie da jeg giftet meg første gang. Min eks-svigerfar mente vi måtte møtes, at vi hadde noe til felles, siden Camilla også var gravid.

Vendela ler og rister på hodet.

– Det er jo ikke sånn alltid at hvis man blir plassert med en fremmed som tilfeldigvis er gravid, så er det midt i blinken for et vennskap. Men slik var det med oss. Vi likte hverandre med en gang.

Camilla husker også dette første møtet.

– Jeg visste jo veldig godt hvem hun var. Jeg hadde drevet og tullet med at Vendela Kirsebom var i familien vår. Jeg lurte et øyeblikk på om vi skulle sende en liten bryllupsgave da hun giftet seg med min manns slektning, om enn bare for å få et takkekort jeg kunne skryte litt av!

– Og så plutselig skulle jeg møte henne. Men som Vendela sier, det var en gjensidig følelse av noe spesielt mellom oss fra første stund.

Fødte samme dag

Neste gang Camilla og Vendela møttes, hadde de en avtale på kafé.

– Da foreslo Vendela at vi skulle dele et smørbrød i to, spise halvparten hver. Hun ordnet opp, ba om en kniv og en ekstra tallerken, skar opp smørbrødet.

– For meg ble det en slags «icebreaker» faktisk, at vi ble delevenner ved vårt andre møte!

Men kanskje det mest spesielle venninnene opplevde i sitt gryende vennskap, var da Vendela sto og ringte på døren til fødeavdelingen på Aker ­sykehus.

– Jeg hørte noen kom bak meg, snudde meg, og der sto Camilla i samme ærend. Våre første barn ble født på samme dag!

De to venninnene skravler i munnen på hverandre. De vurderer om det skal bli Vendelas kanelboller eller Camillas hveteboller som skal med på tur. Det får bli halvparten av hver, lander de på.

Det eltes og kjevles, Camillas egenproduserte honning blandes med kanel og skiver med smør. Vendela virker like godt kjent på kjøkkenet som Camilla.

– Vi må ha med kaffe, sier Vendela og finner frem en termos.

Les også: Norges eldste kvinne: – Det er jo bare småunger her på sykehjemmet, og så meg da

<b>PÅ CAMILLAS KJØKKEN:</b> Her møtes de to venninnene ofte, og denne dagen er det Camillas kanelboller som skal i ovnen.
PÅ CAMILLAS KJØKKEN: Her møtes de to venninnene ofte, og denne dagen er det Camillas kanelboller som skal i ovnen. Foto: Gry Traaen

Helt uten filter

De to har et helt spesielt bånd til hverandres barn. Camilla blir blank i øynene.

– Jeg blir faktisk skikkelig rørt når vi snakker om barna våre. For jeg kjenner at jeg er så uendelig glad i dine barn. Og det er heller ingen som forstår mine barn bedre enn deg, Vendela, sier hun.

Vendela nikker.

– Slik er det for meg også. Vi har alltid fulgt hverandres barn så nært. Først gjennom smokk, oppkast og bleieavvenning. Så gjennom ungdom i puberteten, med innetider og første kjærlighetssorg.

Kjernen i vennskapet er den store respekten og ærligheten de tør vise hverandre. Camilla utdyper:

– Vi er helt filterløse. Vi driver ikke og konkurrerer, er aldri fordømmende. Det føles veldig trygt å dele mine innerste tanker med Vendela. Jeg vet at hun tåler hele meg.

Det kjenner Vendela seg godt igjen i.

– Vi vet at vi vil hverandre godt. Det ligger som en grunn­mur i vennskapet vårt.

Mange er nysgjerrige

Å være så nær en som ofte synes i offentligheten, kan være utfordrende, synes Camilla.

– Det er mange som er nysgjerrige, som spør meg hvordan det går med Vendela. Kanskje de spør mest av nysgjerrighet, ikke alltid av interesse for hvordan det faktisk går. Da blir jeg taus som en østers, jeg vil så gjerne beskytte henne.

– Noen ganger har jeg stått på fest og nesten begynt å krangle med folk som mener noe om Vendela. Jeg skjønner det er tullete og litt vel overbeskyttende.

Vendela smiler.

– Jeg tror Camilla av og til er mer beskyttende og privat på mine vegne, enn det jeg selv er. Men det er jo en del av det å være venner. Selv om ikke Camilla er en offentlig person, så beskytter jo også jeg henne.

De to ikke redde for å være ærlige med hverandre.

– Vi sier ifra til hverandre dersom vi synes noe skurrer. Det er vi ikke redde for, det tåler vennskapet vårt. Det handler jo om å si fra på en omsorgsfull måte, dersom jeg for eksempel synes Camilla tar noen rare valg eller gjør noen vurderinger jeg er usikker på er kloke. På den annen side er det sjelden jeg synes hun gjør så mye uklokt!

Les også: (+) Haddy Njie: – Trond slo på lyset i livet mitt

Gjennom solskinn og regn

Kanelbollene er ferdige, det dufter himmelsk. Camilla pakker sekken.

Det siste året har hun trengt Vendela ekstra mye.

– Vendela er en av de aller ærligste og modigste jeg kjenner. Vi er venner på solskinnsdager og regnværsdager på ordentlig, det er ikke bare noe vi sier. Jeg har vært igjennom en tøff periode i livet det siste året, og hun har stått der som en påle for meg.

Vendela svarer med omsorg i stemmen:

– Gjennom vårt vennskap er det jo jeg som har vært igjennom mest, egentlig, både privat og på jobb. Jeg har ofte trengt trøst. Da har Camilla vært der for meg. Det er henne jeg har lent meg mot.

– Det har vært godt å føle at jeg gir noe tilbake, at jeg kan være der for henne slik hun har vært der for meg. Det er lett å bli redd for å bry seg for mye. Men den redselen har jeg latt fare. Det handler om å bry seg med kjærlighet.

ELSKER Å GÅ PÅ TUR: De to venninnene går ofte tur sammen for å skravle.
ELSKER Å GÅ PÅ TUR: De to venninnene går ofte tur sammen for å skravle. Foto: Gry Traaen

Blir ikke irriterte

Det er ingen sider ved hverandre venninnene irriterer seg over.

– Vi fungerer rett og slett veldig godt sammen. Du vet, på hyttetur for eksempel, at man kan bli litt irritert fordi noen bare prater uten å bidra, eller setter seg i sofaen mens andre lager middag. Sånn har aldri vi det. Det bare funker.

– Vi trenger ikke si så mye, begge vet hva den andre trenger. Vi ser hverandre, om du skjønner, sier Vendela.

– Vi er en del av hverandres sentralnervesystem, utfyller Camilla.

I sommer giftet Vendela seg med Petter Pilgaard.

Paret traff hverandre under innspillingen av programserien Farmen. Vendela ler og rødmer nesten litt.

– Altså, Camilla skjønte jo før meg at det var noe mellom Petter og meg. Jeg følte det skjedde noe fint mellom oss på Farmen, men slo fra meg at dette kunne ha med kjærlighet å gjøre.

– Etter Farmen, men før det hadde blitt vist på TV, ble vi tilfeldigvis booket på alle mulige arrangementer sammen. Vi hadde det alltid gøy og sendte haugevis av tekstmeldinger frem og tilbake. Kjemien var der, men ingen av oss turte å tenke videre.

<b>VIKTIG VENNSKAP:</b> Vendela og Camilla setter stor pris på vennskapet de har. – Vi fungerer rett og slett veldig godt sammen. Vi trenger ikke si så mye, begge vet hva den andre trenger, sier Vendela, og Camilla er helt enig.
VIKTIG VENNSKAP: Vendela og Camilla setter stor pris på vennskapet de har. – Vi fungerer rett og slett veldig godt sammen. Vi trenger ikke si så mye, begge vet hva den andre trenger, sier Vendela, og Camilla er helt enig. Foto: Gry Traaen

Forelsket fjortis

Camilla bekrefter at hun tidlig skjønte det var noe i gjære.

– En gang vi var tre venninner på hytta vår på fjellet, så sendte to av oss tullebilder til mennene våre. Da ville Vendela plutselig sende det bildet til Petter, og jeg tenkte mitt alle­rede da, må jeg innrømme.

– Men da jeg så dem sammen første gangen, falt brikkene på plass. Det var elektrisk, jeg skjønte med en gang at her var det noe på gang! Vendela blåste det bare bort. Men hun oppførte seg jo som en skikkelig forelsket fjortis rundt ham, jeg var ikke i tvil et øyeblikk.

Vendela bryter leende inn:

– Det var et anstendig bilde vi sendte fra fjellet altså, bare så ingen får feil bilde i hodet!

Camilla ble fort begeistret for Petter.

– Første gang Petter kom på middag her, hilste han først på barna, så bikkja, før han satte seg med oss voksne. Det sier noe om hva slags type mann han er. Alle som kommer i nærheten av ham, føler seg raskt inkludert og sett av ham. Han er genuint interessert.

– Det er også fint at våre menn liker hverandre. Vi har det kjempehyggelig sammen, ­lager middag, drar på hytte­turer og ferier. Det er en stor bonus i vennskapet vårt, sier hun. Det er en annen bonus også i kjølvannet av Camilla og Vendelas vennskap.

– Mødrene våre har også blitt skikkelig gode venninner. Moren min på snart 90 kjørte nylig fem timer til Sverige for å hilse på, forteller Camilla.

– De møttes jo gjennom oss, men etter det første møtet har vennskapet dem imellom vokst helt på egen hånd. Derfor var det en selvfølge for meg å invitere Camillas mamma i bryllupet da Petter og jeg giftet oss, sier Vendela.

Les også: Julianna gikk fra å være «flink pike» til å bli jenta «ingen burde omgås med»

<b>FEIRER SAMMEN:</b> Vendela og Camilla feirer alltid nyttårsaften sammen – men ikke i år, for da var Vendela på bryllupsreise.
FEIRER SAMMEN: Vendela og Camilla feirer alltid nyttårsaften sammen – men ikke i år, for da var Vendela på bryllupsreise. Foto: Privat

Mange juletradisjoner

Camilla er mer enn normalt opptatt av jul. Hun har skrevet boken I desember om adventstiden og alt det fine man kan gjøre. Vendela blir ivrig.

– Den interessen deler jeg, for å si det mildt! Vi fant hverandre raskt i gleden over å både lage og spise god mat og gjerne invitere til fest med store og små. Camilla og jeg har alltid hatt flere tradisjoner i jula. Da barna var små, hadde vi juleverksted hvert år.

Det som også hørte med til desember, var en tur til Ikea for å spise ribbe.

– Nå lager vi verdens beste tomatsild sammen. Det blir ikke jul uten Camillas tomatsild, rett og slett! Jeg tar dessuten alltid med et stykke svensk jule­skinke hjem fra mamma, spesielt pakket inn til Camilla.

Desember kan være travel, men bilder er det tid til.

– Vendela sender meg bilde med en gang hun har fått inn juletreet. Det er den eneste gangen jeg kan bli bitte litt misunnelig, for Petter går med på å få inn treet tre uker før jul. Her i huset venter vi, tradisjonen tro, smiler Camilla.

– Nyttårsaften, den feirer vi sammen hvert år også.

Men nyttårsaften 2022 dro Petter og Vendela på bryllupsreise.

Vi er langt inni skogen.

De to venninnene går tett i tett, småprater og ler litt. De snakker om det å gifte seg, er det egentlig noen forskjell? Vendela er ikke i tvil.

– Det er noe som skjer når man gifter seg, synes jeg. Jeg har kalt Petter mannen min lenge, men når han nå sier kona mi, så blir jeg varm om hjertet. Det gir en følelse av samhørighet. Det er skikkelig fint!

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2023, og sist oppdatert 17/01 2023.

Les også