Claes Moser fra svenske «Antikrundan» falt om hjemme

Claes fikk hetetokter og store smerter i brystet: – I ettertid har jeg forstått at jeg var sekunder fra å dø

Claes Moser holdt på å dø da hovedpulsåren sprakk. Etter å ha vært lam fra midjen og ned, er kunsteksperten fra TV-serien «Antikrundan» tilbake i en ny sesong til høsten.

<b>KONA SANNA OG CLAES:</b> Kona Sanna og Claes i stuen i Villa Akleja. Her er det trangt om plassen for kunstskattene.
KONA SANNA OG CLAES: Kona Sanna og Claes i stuen i Villa Akleja. Her er det trangt om plassen for kunstskattene. Foto: TT
Publisert

Gjennom 25 år med «Antikrundan» på SVT har Claes Moser (73) med sin unike kunnskap om kunst gjort besøkende kjempeglade – og noen ganger svært skuffet – når de har kommet for å få en prisvurdering på familieklenodiene.

I vårens programrunde har imidlertid TV-seerne måtte klare seg uten eksperten.

– Jeg var i altfor dårlig form. Da innspillingen startet, hadde jeg ligget på sykehus i to og en halv måned. Når vi spiller inn programmet, er vi som et omreisende sirkus. Vi er på veien i to-tre uker og tilbakelegger 250 mil i bil. Det klarte jeg ikke da.

Falt sammen to ganger

Claes sitter ved kaffebordet i stuen i staselige Villa Akleja i Vaxholm, som ble bygget av hans favorittkunstner Johan Axel Gustaf Acke og kona Eja. Det er åtte år siden Claes og kona Sanna Evers kjøpte villaen. I dag er den både deres hjem og et privat museum der de ofte har omvisning for kunstinteresserte grupper.

Claes Moser:

Alder: 73 år

Familie: Hustrun Sanna Evers (56) og sønnen Abbe (13).

Fra tidligere ekteskap har han barna Richard (46) og Lina (43).

Bor: I en villa i Vaxholm og i Östermalm i Stockholm.

Jobb: Kunstkjenner, ekspert i SVTs Antikrundan.

Kunsteksperten peker på kakkelovnen i hjørnet.

– Der falt Acke om og døde av en sprukken hovedpulsåre. Det var en septemberdag i 1924, og han sto ved staffeliet og malte. Han ble 65 år.

For Claes kom første smellen på skjærtorsdag i 2021 – i dusjen.

– Nesten 100 år etter Acke, skjedde akkurat det samme med meg. Jeg falt sammen og kunne ikke røre meg.

Kona Sanna kom hjem etter en stund og fant ektemannen liggende. De reiste rett til akuttmottaket på Danderyd sykehus.

– Det var midt i verste koronakaoset, og jeg følte at jeg var i veien og maste slik at jeg fikk dra hjem, forteller han.

Noen dager senere kom smell nummer to. Claes var i leiligheten i Stockholm og kona i Vaxholm.

– Kroppen var helt varm, det verket i brystet og jeg svettet noe helt enormt. Jeg ringte Sanna og satte meg ut på balkongen for å få litt luft. Hun ringte ambulansen som kom etter bare et par minutter. Jeg rakk operasjonsbordet i siste liten, og i ettertid har jeg forstått at det sto om sekunder før jeg hadde dødd.

Les også: (+) Elisabeth var gravid da tragedien rammet. Mattis og Henny må vokse opp uten en pappa

Reparerte hull på hovedpulsåren

På Karolinska sykehuset reparerte legene et stort hull på hovedpulsåren – en såkalt aorta-disseksjon. Varmen som Claes hadde kjent på, kom fra to liter blod som hadde lekket ut i lungesekken.

– Etter operasjonen hadde jeg ingen følelse fra midjen og ned. Inngrepet gjorde at det ble et stort trykk på ryggmargen, som igjen forårsaket lammelsen.

Månedene på sykehuset ble en lang og tung kamp. I begynnelsen klarte Claes bare å røre en tå. Han fikk ikke respons fra underkroppen.

– Da tenkte jeg dystre tanker. Skulle jeg ende opp som en «grønnsak» resten av livet, ville jeg ikke være med lenger. Jeg sa til familien at jeg ville reise til Sveits og få en sprøyte som gjorde slutt på alt.

Nå har imidlertid ett år gått. Claes har fått tilbake både følelsen og livsgleden.

<b>      PÅ BENA IGJEN:</b> Takket være rask hjelp er Claes på beina igjen og klar for en ny sesong med «Antikrundan» til høsten.
PÅ BENA IGJEN: Takket være rask hjelp er Claes på beina igjen og klar for en ny sesong med «Antikrundan» til høsten. Foto: Aftonbladet/Jimmy Wixtröm

– I begynnelsen brukte jeg stokk. Nå trener jeg for å slippe å gå med staver også. Sanna har kjøpt en trimsykkel, og jeg tråkker i vei selv om jeg syns det er kjedelig. Det går sakte den riktige veien.

Han har imidlertid innsett at livet aldri helt blir det samme.

– Det er som å få et knyttneveslag å gå igjennom det jeg har gjort. Livet blir roligere nå. Jeg har solgt den store motorbåten, men jeg har bestemt meg for at jeg skal stå på ski igjen, for det elsker jeg.

For kunstinteresserte Claes var det en stor lykke å flytte inn i Villa Akleja.

– Det følte som å komme hjem.

Les også: Korona-drama for Petter Solberg: – Ble kjørt til sykehus i full fart

<b>            BORD MED SKULPTURER:</b> Buddha laget av Fredrik Wretman, John Lennon-byste av John Sommerville og en skulptur av Niki de Saint Phalle.
BORD MED SKULPTURER: Buddha laget av Fredrik Wretman, John Lennon-byste av John Sommerville og en skulptur av Niki de Saint Phalle. Foto: TT

Møtte kona Sanna på TV4-fest

Kunstneren Johan Axel Gustaf Acke signerte alle sine malerier «JAG Acke». Kona Eja var også kunstner, og datter av den finlandssvenske forfatteren Zacharias Topelius. Navnet på huset, Akleja, er en ordlek med deres navn. Villaen var et samlingspunkt for datidens store kulturpersonligheter som Anders Zorn og Karin og Carl Larsson.

– Etter forrige eier har vi har bygget to leiligheter som vi leier ut til bed & breakfast-gjester, forteller Sanna.

Hun er designer og stylist og møtte ektemannen for 20 år siden.

Claes hadde vært på TV4-fest med kollegaen Knut Knutson fra «Antikrundan», før de fortsatte kvelden på Sturehof. Der satt Sanna, og det sa umiddelbart «pang».

De giftet seg i Seglora kirke, og det var tredje gang for Claes.

– Det var et hurtigbryllup, litt sånn drop-in. Flere par sto i kø og ventet. Sanna hadde kjøpt brudebuketten på Ica, humrer han.

<b>OMVISNING FOR KUNSTINTERESSERTE:</b> Ekteparet arrangerer omvisning i huset for kunstinteresserte. Hunden som sitter ved Claes føtter heter Love.
OMVISNING FOR KUNSTINTERESSERTE: Ekteparet arrangerer omvisning i huset for kunstinteresserte. Hunden som sitter ved Claes føtter heter Love. Foto: TT

Les også: (+) Ingen i familien satte pris på sykelige Nikolais unike talent – hans tøffe barndom skulle prege ham resten av livet

Favorittkunstner Johan Axel Gustaf Acke

Johan Axel Gustaf Acke har vært Claes favorittkunstner siden han studerte på Handelshögskolan i Stockholm.

– Jeg tok 275 kroner av studielånet og kjøpte et Acke-maleri. «Fausto» heter det og henger nå på den røde veggen i spisestuen vår.

<b>FØRSTE MALERIET:</b> Dette er det første Acke-maleriet kunsteksperten kjøpte for 275 kroner da han var student. 
FØRSTE MALERIET: Dette er det første Acke-maleriet kunsteksperten kjøpte for 275 kroner da han var student.  Foto: TT

Etter siviløkonomieksamen ville unge Claes bli kunstner. De planene ga han fort opp og begynte i stedet å kjøpe og selge kunst – etter hvert i eget galleri.

– Jeg fortsatte å samle på Acke-malerier, og i dag har jeg 150 stykker, røper han.

<b>   STOR SAMLING: </b>Claes har samlet rundt 150 bilder av Johan Axel Gustaf Acke. De pryder flere av veggene i huset.
STOR SAMLING: Claes har samlet rundt 150 bilder av Johan Axel Gustaf Acke. De pryder flere av veggene i huset. Foto: TT

Les også: Johnny Haglund blant forbrytelser som ble kunst

25 år med «Antikrundan»

Claes har mange fantastiske minner fra 25 år med «Antikrundan».

– Interessen var ikke så stor de første årene, og det var mest pensjonister som kom. Nå er køene kjempelange, og vi eksperter setter våre ære i å gi alle en vurdering før de går hjem, understreker han, Tidenes rekord i det populære programmet ble satt da Claes vurderte et maleri i Härnösand.

– Det var en Henri Matisse, en skikkelig skatt. Det var ekte og jeg prissatte den til 20 millioner. I dag kan det være verdt det dobbelte.

<b>            KLAR FOR NY RUNDE: </b>Claes Moser er igjen aktuell som kunstekspert på svenske «Antikrundan».
KLAR FOR NY RUNDE: Claes Moser er igjen aktuell som kunstekspert på svenske «Antikrundan». Foto: TT

Maleriet var en gave til byen fra en kunstsamlende familie. Det hadde samlet støv på et lager og ingen visste mye om det. Nå vises maleriet, godt bevoktet, på Härnösands kunsthall.

Spesielt glad ble også den unge jenta som hadde med seg et maleri hun hadde kjøpt på loppemarked da programmet var ved Steninge slott.

– Hun likte maleriet, men familien ville ikke henge det opp fordi fargene ikke passet med sofaen, forteller Claes.

Det viste seg at kunstneren var russisk og at maleriet var verdt mellom 150 000 og 200 000 kroner. Gjett om hun ble glad!

I august ruller igjen «Antikrundans» busser mot Borås, Strömstad, Båstad, Virserum, Eskilstuna og Skellefteå på jakt etter nye skatter.

– Da lover jeg å være med, forsikrer Claes.

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2022.

Les også