Christian Strand

– Det som skjedde den lørdagskvelden endret alt

Han var en i mengden på barnehjemmet i Indonesia, men i Norge ble Christian Strand TV-kjendis. Nå har han for første gang gravd i sin egen historie – og inviterer NRK-seerne med på reisen.

<b>BETYR ALT:</b> – Madeleine er min trygge havn i livet. Jeg hadde ikke sett tilbake på mitt eget liv uten hennes fantastiske støtte, sier Christian. 
BETYR ALT: – Madeleine er min trygge havn i livet. Jeg hadde ikke sett tilbake på mitt eget liv uten hennes fantastiske støtte, sier Christian.  Foto: Svein Brimi
Publisert

– Hva hvis vi møtes ute i skogen? Gutta liker å tenne bål, spikke pølsepinne, klatre i trær, poppe popkorn, hoppe på stubber og slappe av i hengekøye.

Det skorter aldri på ideer når Christian Strand (43) blir utfordret. Han har barnet i seg, og det er kanskje ikke så rart – for bare 12 år gammel ble han programleder i barne- og ungdomsprogrammet «Midt i smørøyet» på NRK.

Det er ikke bare sønnene, men like mye ham selv han snakker for når han foreslår å møte oss i marka på hovedstadens tak.

Christian trives i skogen innenfor Frognerseteren, aller helst med barna Liam (9) og Oliver (8), og kona Madeleine (38).

<b>KOSER SEG</b>: – Hengekøya ligger i tursekken hele året. Den gir alltid god stemning, sier Christian Strand (t.v.) og får støtte av barna Oliver og Liam og kona Madeleine.
KOSER SEG: – Hengekøya ligger i tursekken hele året. Den gir alltid god stemning, sier Christian Strand (t.v.) og får støtte av barna Oliver og Liam og kona Madeleine. Foto: Svein Brimi

Kona Madeleine Strand

Selv tråkket Christian sine barnsben på Siggerud ved Ski utenfor Oslo. Her var han aktiv med alt fra å padle og fiske til å løpe og gå langrenn. Det var også her han tok med Madeleine på deres første date en vinterdag i 2008.

– Det var så mye nedbør at Madeleine ble snøblind. Jeg måtte jo teste om hun ville trives ute i friluft!

Christian ler. Det gjør Madeleine også.

– Det var utvilsomt en test, sier hun og smiler før Christian skyter inn: – Hun besto!

<b>TURMAT:</b> – Christian er veldig god på å lage mat. Han har alltid med en deilig lunsj på tur, forteller Madeleine. Hun røper at Liam (t.v.) og Oliver aller helst vil at pappa lager middag hjemme …
TURMAT: – Christian er veldig god på å lage mat. Han har alltid med en deilig lunsj på tur, forteller Madeleine. Hun røper at Liam (t.v.) og Oliver aller helst vil at pappa lager middag hjemme … Foto: Svein Brimi

Christian sjekket opp Madeleine på en litt spesiell måte. Han var programleder i talkshowet «I kveld» på NRK, og et av temaene var hvordan du skal date.

Hun var journalist i det nå nedlagte bladet Det Nye, hadde skrevet om dating og ble invitert som datingekspert.

– Jeg fikk raskt et godt øye til Madeleine. Likevel gikk et halvt år før jeg hadde mot til å invitere på en date. Resten har vært en drøm, med bryllup i Italia fire år senere og så to flotte sønner, oppsummerer Christian entusiastisk.

Les også: (+) Anne Lindmo: – For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse og fortsette å heie på hverandre

<b>UT I NATUREN:</b> – Det beste i helgen er å glede seg over friluftslivet, sier Christian og kona Madeleine, her med sønnene Oliver (t.v.) og Liam. 
UT I NATUREN: – Det beste i helgen er å glede seg over friluftslivet, sier Christian og kona Madeleine, her med sønnene Oliver (t.v.) og Liam.  Foto: Svein Brimi

NRK-serien «Gitt bort»

Han priser seg lykkelig over livet han har.

– Jeg er heldig som har skapt min egen familie. Den trygge rammen gjorde at jeg kastet meg ut i noe jeg aldri trodde jeg skulle gjøre, forteller Christian.

Han sikter til NRK-serien «Gitt bort» som går over fire episoder frem mot jul. Her graver Christian i sin egen historie.

<b>NYTT HJEM: </b>I 1980 ble Christian hentet i Indonesia av sine norske adoptivforeldre.
NYTT HJEM: I 1980 ble Christian hentet i Indonesia av sine norske adoptivforeldre. Foto: Christian Strand

Han ble overlatt til et barnehjem i Indonesia etter fødselen. Tre måneder gammel kom han til Norge, adoptert av medienestoren Arne Strand og hans kone Ann-Mari i 1983.

Arne, mest kjent for sine mange år som politisk kommentator i NRK og sjefredaktør i Dagsavisen, gikk bort tidligere i år, mens moren til Christian døde flere år tidligere.

– Jeg har hatt en flott, trygg og god oppvekst i et hjem med masse kjærlighet og stor takhøyde. Det har gjort at jeg ikke har hatt så mange tanker rundt å få vite mest mulig om mitt eget opphav og hvorfor jeg ble adoptert bort, forteller Christian.

Les også: Einar Lunde: – Jeg kollapset og måtte ha psykiatrisk hjelp for å takle det marerittet jeg har stått i

<b>NÆRT FORHOLD:</b> Christian Strands adoptivfar Arne Strand gikk bort i våres. 
NÆRT FORHOLD: Christian Strands adoptivfar Arne Strand gikk bort i våres.  Foto: Morten Bendiksen

Et vendepunkt i livet

Det endret seg i 2019. Dette året var Christian deltager i «Skal vi danse» på TV 2.

– Jeg har alltid sett på meg selv som en liten gutt fra Siggerud. Under en av sendingene, mens jeg sto på parketten, ble det vist et bilde på storskjerm. Det var av meg som baby i Indonesia. Det vekket sterke følelser i meg.

– Da tenkte jeg: Her står jeg mens Madeleine og gutta våre sitter i salen – og både dem og hele Norge ser hvor mine røtter er fra. Hvorfor har jeg ikke gått inn i min egen adopsjon? Hvorfor har det ikke betydd noe? Hvorfor har jeg ikke brydd meg om landet jeg kommer fra?

<b>INTERESSEN BLE VEKKET:</b> Det var under «Skal vi danse», da hele Norge så et barnebilde av ham, at Christian stoppet opp og undret seg over egne røtter og hvorfor han ikke hadde gått inn i sin egen adopsjon. 
INTERESSEN BLE VEKKET: Det var under «Skal vi danse», da hele Norge så et barnebilde av ham, at Christian stoppet opp og undret seg over egne røtter og hvorfor han ikke hadde gått inn i sin egen adopsjon.  Foto: TV 2

Madeleine hadde tidligere undret seg over hvorfor ektemannen ikke var mer opptatt av historien sin.

– Det som skjedde den lørdagskvelden i «Skal vi danse» endret alt. De følelsene og tankene jeg fikk, ga meg en økt bevissthet om å grave i min egen historie. Jeg er trygg med henne jeg er gift med.

– Den solide plattformen vi to har – sammen med gutta våre – gjorde at jeg var klar til å se meg tilbake på en helt annen måte enn om jeg hadde gjort det som 18-åring. Jeg har blitt voksen, og jeg har en fantastisk kjæreste. Den tryggheten hun gir meg har vært avgjørende for at jeg ville finne ut mer om min fortid. Madeleine gjør meg mindre sårbar, forteller Christian.

Han visste samtidig at det ikke ville bli lett.

– Jeg sa til Madeleine at det kom til å kreve mye av meg, henne og oss som familie, at det ville bli en blanding av tanker, følelser og sikkert flere ubesvarte spørsmål. Madeleine har lenge hatt mer lyst enn meg til å finne ut mer. Hun var rask med å si «dette må du gjøre», forteller Christian.

Les også: (+) Tammy ble adoptert bort som liten. Da hun sporet opp sin biologiske familie, gjorde hun en sjokkerende oppdagelse

<b>GUTTA PÅ TUR:</b> Christian er stolt av Oliver (t.v.) og Liam. – Det å bli pappa ga livet en helt ny dimensjon, sier Christian som elsker å poppe popkorn på bål med sønnene.
GUTTA PÅ TUR: Christian er stolt av Oliver (t.v.) og Liam. – Det å bli pappa ga livet en helt ny dimensjon, sier Christian som elsker å poppe popkorn på bål med sønnene. Foto: Svein Brimi

Ansatt i NRK

Han har i nesten hele sin karriere vært ansatt i NRK – og er det fortsatt. Her har han vekslet mellom å være reporter og programleder.

– Det var på jobben jeg sådde de første frøene som førte til «Gitt bort». Jeg visste jo ikke hva det ville føre til for meg. Jeg var spent på om det ville endre min egen identitet og fortellingen jeg har om meg selv, ettersom vi reiste til Indonesia og besøkte barnehjemmet jeg kom fra.

– Det var også spennende om det fantes noen papirer på meg, i og med at det over tid har vært fokus på om adopsjoner har gått riktig for seg, sier Christian.

I «Gitt bort» utfordres Christian av to andre adopterte, som har en annerledes oppfatning rundt adopsjon. Det er Priyangika Samanthie (31) og Magnus Helio Holen (32), som er adoptert fra henholdsvis Sri Lanka og Brasil.

Priyangika utfordrer Christian til å utforske hele historien sin og til å gi hans biologiske mor en plass i bevisstheten hans, slik Magnus har gjort.

– Magnus lette lenge og tok en DNA-test. Han fant han sin biologiske mor i Brasil, og TV-seerne blir tatt med når han reiser dit for å besøke henne og hele storfamilien for første gang. Mens mange har et sterkt behov for å finne biologisk slekt, hadde ikke jeg den lengselen som barn. Det er først nå jeg er blitt mer nysgjerrig, forklarer Christian og understreker samtidig:

– Min familie er her, med Madeleine, Oliver og Liam. Vi er sammensveiset, med en god balanse i livet. For meg er det en gave å være pappa for gutta våre. Jeg føler meg heldig som har kunnet ta med dem og Madeleine ut i skogen i litt tøffe perioder mens vi arbeidet med serien. Da har det vært viktig å få tankene over på noe annet og være sammen med dem jeg er aller mest glad i.

Les også: Selda Ekiz: – Alf er så rolig, kjekk og snill

<b>KOSER SEG:</b> – Kjempegodt med marshmallows, synes brødrene Liam (t.v.) og Oliver. 
KOSER SEG: – Kjempegodt med marshmallows, synes brødrene Liam (t.v.) og Oliver.  Foto: Svein Brimi

Reiser tilbake

Han etterlater ingen tvil om at serien har kostet krefter.

– Dette er det mest krevende og sårbare jeg har opplevd. «Gitt bort» inneholder mange lag med følelser, tanker, inntrykk og utfordringer. Mitt håp er at serien kan gi folk mot til å møte sin største frykt.

– Det er viktig å gå inn i ting som er ukjent, selv om sannheten ikke alltid er den du håpet på. Jeg har ikke følt behov for å søke så mange sannheter, men i sommer var jeg for første gang i fødelandet mitt etter at jeg ble adoptert. Det føltes godt å være der med Madeleine og gutta for å se landet og kulturen, forklarer Christian.

Han og Madeleine har begynt å spare for å reise tilbake til Indonesia om tre år. Målet er å utforske landet og kulturen litt mer.

<b>SPENTE</b>: Christian og familien besøkte Indonesia i sommer. Barna Liam (t.v.) og Oliver er nysgjerrige på fødelandet til pappa.
SPENTE: Christian og familien besøkte Indonesia i sommer. Barna Liam (t.v.) og Oliver er nysgjerrige på fødelandet til pappa. Foto: Privat

– Det er et stort land med 274 millioner innbyggere. Jeg har vært i mange asiatiske land, men aldri i Indonesia før nå. Jeg tror sønnene mine gleder seg til å se mer av landet jeg kommer fra, sier Christian.

Her hjemme finner han glede og styrke ved å være ute i naturen, enten det er en løpetur eller bålkos med familien. Og for den som måtte lure; det ble både tenning av bål, spikking av pølsepinne, klatring i trær, popping av popkorn, hopping på stubber og avslapping i hengekøya under vårt møte med den friluftsglade familien.

– Det var jo det jeg lovet, sier Christian fornøyd før han samler flokken sin og vender snuten hjemover en stille søndag formiddag.

Du kan se NRK-serien «Gitt bort» her på NRK TV.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2023.

Les også