Björg og Dora Thorhallsdottir

– Det har ikke vært lett å holde på to hemmeligheter

Uredde og med et hjerte av gull har Björg og Dora satt sitt preg på sine egne liv – og andres. Søstrene viser raushet, omsorg og indre styrke når tilværelsen virker helsvart.

<b>LATTER OG GLEDE:</b> – Vi har stått i mye hver for oss, men alltid lent oss på hverandre. Styrken vår er godt humør og en god porsjon humor, sier Björg (t.v.) og Dora. 
LATTER OG GLEDE: – Vi har stått i mye hver for oss, men alltid lent oss på hverandre. Styrken vår er godt humør og en god porsjon humor, sier Björg (t.v.) og Dora.  Foto: Jørn Grønlund
Sist oppdatert

– Jeg skal si deg at vi er flinke til å holde på hemmeligheter, Björg!

Stand-up-komiker og familieterapeut Dora Thorhallsdottir (50) og hennes søster, forfatter og kunstner Björg Thorallsdottir (49), ler muntert – før Dora fortsetter:

– Jeg ble spurt om å være med som en av tre deltagere på «Torpet kjendis», du vet et slags B-lag som skal prøve å kjempe seg inn på den ordentlige «Farmen kjendis». Etter å ha takket ja fikk jeg vite at Björg er med i realityserien, men jeg fikk ikke lov til å si noe til henne.

– Det har ikke vært lett å holde på to hemmeligheter. Jeg har måttet late som at jeg ikke visste at Björg skulle på «Farmen kjendis», og jeg måtte holde tett om min deltagelse på Torpet, forteller Dora.

<b>UNIKT SAMHOLD: </b>Latteren er aldri langt unna når Björg (t.v.) og Dora Thorhallsdottir er sammen. – Vi er hverandres beste venn og støtte, sier de flotte søstrene.
UNIKT SAMHOLD: Latteren er aldri langt unna når Björg (t.v.) og Dora Thorhallsdottir er sammen. – Vi er hverandres beste venn og støtte, sier de flotte søstrene. Foto: Jørn Grønlund

«Farmen kjendis» 2024

Smilet til Björg kan ikke misforstås. Hun er strålende fornøyd, og ikke så rent lite imponert, over at de begge klarte å holde det for seg selv når vi treffer dem på den nybygde hytta til Dora på Skrim ved Kongsberg.

– Vi deler absolutt alt om hverandre, men denne gangen måtte jeg holde igjen. Jeg fortalte Dora at jeg skulle på et lengre opphold i Italia med noe «jobbgreier». Hun bet på den, men søren meg så fikk hun vite om meg uten at jeg visste om henne!

Nå kan TV 2-seerne glede seg over at veiene deres krysser inne på «Farmen kjendis», men Dora legger ikke skjul på at hun først tenkte å si nei til «Torpet».

– Jeg var ikke så giret, men så nevnte jeg det ved middagsbordet hjemme. Da sa både sønnen min og min kommende ektemann at det måtte jeg bare gjøre. Snakk om å la seg overtale!

– Jeg så ikke for meg å være på en gård, jeg kan jo absolutt ingenting om den slags. Da barna mine var små, reiste vi på en gård for å vise dem hvordan en gris og ku ser ut. Jeg ville ikke at de bare skulle se dyrene på en tegnefilm, men jeg strakk meg ikke noe lengre enn det, forteller Dora.

Les også: Björg Thorhallsdottir: – Dødsfallet kom som lyn fra klar himmel

<b>GJENGEN:</b> – Vi er ulike, men jeg liker alle sammen, sier Björg om deltagerne i «Farmen kjendis».
GJENGEN: – Vi er ulike, men jeg liker alle sammen, sier Björg om deltagerne i «Farmen kjendis». Foto: TV 2

Ektemannen Jan Tore Borgersen

Hun strakte seg imidlertid langt for å være med på «Torpet kjendis». Innspillingen startet bare en drøy måned før Dora skulle gifte seg med hennes kjære Jan Tore Borgersen (55) i juli i fjor.

– Du lever litt i egen boble når du skal gifte deg, og jeg følte litt på at det ville være rart å melde meg ut. Men så tenkte jeg: Det er jo egentlig ikke så mye å styre med før du skal gifte deg. Det er jo bare å ordne en kjole og bestille et lokale til bryllupsfesten. Og så må jeg si at det er mye mer artig å gifte seg når du er 50 år enn når du er 25, sier Dora som har barna Elias (16) og Sara (19).

Hun møtte sin store kjærlighet en vårdag i 2021. Det sa klaff fra første minutt, og vel to år senere hadde paret fått ring på fingeren som mann og kone.

Det var ingen selvfølge, ikke på grunn av at forelskelsen skrantet, men helsen. Året før var Jan Tore plaget av sår hals, som ble forklart som bivirkninger etter å ha hatt strupekreft seks år tidligere.

Det viste seg at Jan Tore hadde en tre ganger seks centimeter stor svulst i halsen. Han har det siste halvåret pratet gjennom en ventil, satt inn i et hull i halsgropen.

– Vi har ikke de lange samtalene. Jan Tore kan bare hviske litt. Jeg leser leppene hans, og det er jeg god til. Det falt helt naturlig, og selv om livet er annerledes så er ingen av oss bitre. Jan Tore er kreftfri, og håpet er at han etter hvert blir erklært helt frisk. Vi har lært oss å ta tiden til hjelp, forteller Dora.

Les også: Dora og Jan Tore hadde satt bryllupsdatoen da de fikk en surrealistisk beskjed

<b>KREFTSYK:</b> – Jeg er takknemlig for at det ble bryllup og ikke begravelse, sier Dora. Hun opplevde å se sin kjære Jan Tore alvorlig syk i tiden før de giftet seg. 
KREFTSYK: – Jeg er takknemlig for at det ble bryllup og ikke begravelse, sier Dora. Hun opplevde å se sin kjære Jan Tore alvorlig syk i tiden før de giftet seg.  Foto: Jørn Grønlund

Sterke sammen

Støtten fra Björg når det har røynet på som aller verst beskriver storesøsteren som grenseløs.

– Jeg visste ikke om vi skulle planlegge bryllup eller begravelse. Ingen kunne si om Jan Tore ville klare seg. Da var det godt å ha Björg der. Hun sendte små, oppmuntrende videohilsener på mobilen hver eneste dag i lang tid. Björg har også selv smertelig erfart hvor sårbart livet kan være, forklarer Dora og refererer til det tragiske Björg opplevde for snart 20 år siden.

<b>DØDE:</b> Björg opplevde å miste ektemannen Eric Scott i 2005. Han døde under et alvorlig astmaanfall.
DØDE: Björg opplevde å miste ektemannen Eric Scott i 2005. Han døde under et alvorlig astmaanfall. Foto: Privat

Over natten ble hun enke som 30-åring, etter at ektemannen Eric Scott døde under et alvorlig astmaanfall. Paret fikk sønnen Tolli (20) sammen.

– Livskrisene med død og sykdom har gjort oss mer robuste. Vi er utrolig sterke sammen. Vi er hverandres beste venn og støtte, understreker Björg og Dora.

Det er 14 måneder mellom søstrene. Mens Björg er den litt mer milde og forsiktige, er Dora mer rett på. Det dro Björg nytte av da de gikk på skolen.

<b>NÆRE:</b> Dora (t.v.) og Björg, her med mamma Herdis og pappa Thorhallur, har hatt et sterkt søskenbånd helt siden barndommen. 
NÆRE: Dora (t.v.) og Björg, her med mamma Herdis og pappa Thorhallur, har hatt et sterkt søskenbånd helt siden barndommen.  Foto: Privat

– Jeg hørte klassevenninnene si «vi går og henter Dora» de gangene jeg var lei meg i skolegården. Vi har levd tett på hverandre i alle livets faser, også i årene jeg bodde i Frankrike etter at jeg ble gift.

– Dora var uunnværlig for meg da Eric døde, og jeg har forsøkt å være der for Dora i livskrisen som hun har stått i med sykdommen til sin kjære Jan Tore. Jeg er overbevist om at vår søskenkjærlighet overvinner alt, selv om tilværelsen enkelte ganger kan kjennes uutholdelig, mener Björg.

Les også: (+) Vi er fire søstre med samme oppvekst. Likevel ble vi helt fremmede for hverandre

<b>GIR ALDRI OPP:</b> Følelsene er mange og sterke når Björg snakker om alt Dora har stått i. – Du er helt enestående som står opp for mannen du elsker, sier Björg.
GIR ALDRI OPP: Følelsene er mange og sterke når Björg snakker om alt Dora har stått i. – Du er helt enestående som står opp for mannen du elsker, sier Björg. Foto: Jørn Grønlund

Lever i 1924

Kampen for tilværelsen har søstrene kjent på også inne på «Farmen»-gården, der tiden er skrudd hundre år tilbake.

– Følelsen av å leve i 1924 er spesiell. Du melker kua og rister melken som blir til smør. En klump med surdeig skal bli til brød, men du må ta vare på litt av deigen så du har til neste brød. Det var ingen lettvinte løsninger den gangen, men til gjengjeld får du en indre ro og mindre stress.

– Jeg tenkte ikke på bryllupet en eneste dag. Jeg fikk lov til å ringe hjem et par ganger, og det var mer for å høre hvordan det gikk med Jan Tore, forteller Dora.

Hun og Björg er velsignet med et smittende godt humør. Det er en egenskap som de gjerne dyrker i fellesskap og som raskt pensles over i et humoristisk spor – til glede for andre.

I februar inviterer søstrene, med god hjelp av Tore Petterson (44), til premiere på «Boblershow». Forestillingen går flere steder her i landet frem til sommeren, og er en blanding av standup, sang, dans, foredrag og gode historier.

Dora og Björg holder på med den siste finpussen på manuset når Her og Nå møter søstrene på den nybygde hytta til Dora på Skrim ved Kongsberg.

– Vi blir aldri gamle nok til å slutte å være lekne, heldigvis. Vi kastet snøball på hverandre da vi var barn, og det hender vi henter frem den gleden igjen, selv om det er på scenen vi morer oss mest!

<b>UNDERHOLDER:</b> – Det er mye som er søtt med oss, fleiper Björg (t.v.) og Dora. Snart er de klare for sitt eget «Boblershow», en forestilling som går helt frem til sommeren. 
UNDERHOLDER: – Det er mye som er søtt med oss, fleiper Björg (t.v.) og Dora. Snart er de klare for sitt eget «Boblershow», en forestilling som går helt frem til sommeren.  Foto: Jørn Grønlund

6 kjappe med Bjørg og Dora:

Hva kommer folk til å like når de ser dere på reality-TV?

Björg: Dora er god til å lytte og spørre. Folk som treffer Dora åpner seg fort og forteller hvordan de har det. En fantastisk egenskap!

Dora: Björg går rett inn i folks hjerter. Latteren hennes smitter, og hun snur alltid noe negativt til noe positivt. Livsgleden til Björg er unik!

Hva tror dere folk vil mislike?

Björg: Jeg er konfliktsky, og det gjør at jeg ikke er den som går hardt ut når noe skal ordnes opp i.

Dora: Jeg kan oppfattes som litt fjasete. Jeg skravler i ett sett om alt mulig.

På hvilken måte kan dere bli oppfattet som vanskelige?

Björg: Dora er den enkleste i hele verden. Hun ser alltid løsninger der andre ser problemer. Hun er en arbeidshest som står på hele tiden og vil at folk skal ha det bra. Dora er flink til å holde fokus. Umulig å si at Dora er vanskelig, altså!

Dora: Nei, søsteren min er aldri vanskelig. Hun gjør alt med et smil, og er veldig fysisk i møte med mennesker. Det gjør at alle føler seg sett, og det er en vanvittig god egenskap.

Hva blir dere satt ut av?

Björg: Når folk ikke liker hverandre. Det er noe som merkes veldig godt inne på «Farmen». Jeg forstår ikke hvorfor sånt skjer.

Dora: Dyster stemning som skyldes bagateller.

Hva blir dere irritert av?

Björg: Unnasluntring og latskap. Det verste er når noen melder seg ut og gjør absolutt ingenting.

Dora: Små ting som blåses opp og kommer helt ut av proporsjoner. Det er bortkastet energi!

Er dere strategiske spillere?

Dora: Nei!

Björg: Nei!

– Vi er oss selv, og jeg tror du kommer lengst med å være åpen og ærlig. På «Farmen» er all staffasje borte, og du viser deg med din nakne sannhet. Det er befriende for oss som er blottet for strategiske gener, smiler søstrene.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2024, og sist oppdatert 09/02 2024.

Les også