«Maskorama»

Avslører: Slik var det egentlig å delta i Maskorama

Hemmelighold, ekstravagante kostymer og vokalprestasjoner. Det er duket for nok en sesong med seersuksessen «Maskorama»! Fjorårets maskerte sangere avslører hvordan det egentlig var å delta i programmet «alle» snakker om – og deler et tips eller to med årets deltagere.

<b>MASKORAMA 2021:</b> Abid Raja var en av åtte kjendiser som deltok i «Maskorama» 2021. Han var den femte som måtte forlate programmet, og måtte dermed avsløre seg som karakteren «Nissen».
MASKORAMA 2021: Abid Raja var en av åtte kjendiser som deltok i «Maskorama» 2021. Han var den femte som måtte forlate programmet, og måtte dermed avsløre seg som karakteren «Nissen». Foto: Julia Marie Naglestad
Sist oppdatert

Nok en gang lar vi oss rive med av det kuriøse «Maskorama»-universet, og forventningene har vært skyhøye.

NRK har tatt hemmelighetskremmeriet til nye høyder, og hobby-detektiver i det ganske land har benket seg foran TV-skjermen.

Her og Nå har slått av en prat med samtlige av fjorårets maskerte deltagere.

Les også: Disse skjulte seg bak maskene i «Maskorama» 2021

Haddy N'jie som Havfruen

Programleder og artist Haddy N'jie (43) var en av deltagerne som skapte hodebry for fjorårets detektivpanel.

Bak det mystiske alteregoet Havfruen, imponerte hun med sin stemmeprakt.

<b>HADDY N'JIE: </b>Haddy N'jie var den sjette som måtte ta av seg masken i «Maskorama» 2021, og viste seg å være «Havfruen».
HADDY N'JIE: Haddy N'jie var den sjette som måtte ta av seg masken i «Maskorama» 2021, og viste seg å være «Havfruen». Foto: Julia Marie Naglestad

– Men hvordan opplevde du egentlig å gjemme deg bak en maske på scenen?

Maskorama: Deltok i 2021 som «Havfruen».

Født: 25. juni 1979

Alder: 43 år

Yrke: Sanger

Kjæreste: Trond Giske

Se mer

– Jeg elsket å være skjult bak en maske. Det var veldig befriende å slippe å være meg selv. Samtidig var det fryktelig tungt å synge bak en så stor maske, i et så stort kostyme og samtidig være gravid, avslører Haddy, som i februar fikk sitt andre barn sammen med ektemannen Trond Giske.

Identiteten til de maskerte sangerne, er strengt konfidensiell. Jo færre som vet, jo mindre sjanse er det for at hemmeligheten blir avslørt.

– Hvordan greide du å holde hemmeligheten skjult for dine nærmeste?

– Den det var vanskeligst å skjule det for, var femåringen min. Hun var vant til at jeg alltid var hjemme. Men hun og Trond fant på ekstra hyggelige ting de dagene jeg var borte, så da var hun mer opptatt av å fortelle meg alt de hadde gjort enn å spørre hvor jeg hadde vært, forteller
Haddy.

Når åtte nye kjendiser i åtte nye kostymer skal ta NRK-scenen denne høsten, kan det komme godt med noen velmenende råd fra de som tross alt har vært gjennom dette før.

– Hva er det beste rådet du har å komme med til årets «Maskorama»-deltagere?

– Bruk det som en morsom lek, ikke en konkurranse. Nyt anonymiteten så lenge det varer. Og ha med noe hyggelig å drive med mens du venter. Det er mange, lange timer alene på hotellrom. Jeg koste meg med podkaster og håndarbeid. Jeg fikk både laget julegaver og stoppet tøy, tipser programlederen.

Les også: Travel Marion Ravn: – Det har skjedd veldig mye i det siste

Arve Juritzen som Frosken

Maskorama: Deltok i 2021 som «Frosken».

Født: 10. november 1960

Alder: 61 år

Barn: Aida Inger Juritzen

Se mer

– Hvordan opplevde du å gjemme deg bak masken?

– «Maskorama» er det morsomste TV-programmet jeg har vært med på noen gang. Det er et svært sirkus, og som i en agent film ble vi smuglet inn og ut av studio. Det var utrolig gøy og lærerikt å ha sangtimer hos pedagog May Kristin Kaspersen. Jeg hadde aldri turt å synge live på TV hvis jeg ikke hadde vært gjemt inne i en maske.

– Hvordan greide du å holde hemmeligheten skjult for dine nærmeste?

– Det vanskeligste var å ikke forsnakke seg i TV-studio siden jeg kjente de fleste som jobbet der. Det holdt på å gå veldig galt et par ganger! Familie og venner stusset over at jeg var så veldig opptatt alle helgene frem til jul, og det var bare datteren min som visste at jeg var med.

<b>ARVE JURITZEN: </b>Arve Juritzen deltok i<b> </b>«Maskorama» 2021, og var den første som måtte forlate programmet. Han skjulte seg bak «Frosken»-kostyme.
ARVE JURITZEN: Arve Juritzen deltok i «Maskorama» 2021, og var den første som måtte forlate programmet. Han skjulte seg bak «Frosken»-kostyme. Foto: NRK

– Hva er det beste rådet du har å komme med til årets «Maskorama»-deltagere?

– Velg sanger som ungene kjenner og liker, det er de som avgjør hvem familien skal stemme på. Sørg for at du får nok luft i masken og gå på do nok ganger før du skal ut på scenen.

Les også: Silje Nordnes: – Den stør­ste for­skjel­len er at jeg har blitt tryg­gere på meg selv og ikke er like nervøs

Margaret Berger som Nøkken

– Hvordan opplevde du å gjemme deg bak masken?

– Jeg synes det var like skummelt som det var spennende. Fysisk sett var det skikkelig krevende å bli fratatt alle sansene sine. Muligheten til å snakke, se og høre, og tidvis også vanskelig å puste. Men jeg virkelig elsket å utvikle Nøkken og spille Nøkken. Det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme! Samarbeidet med produksjonen og Kjell Nordstrøm var noe av det mest kreative jeg har vært med på. Nøkken lever i hjertet mitt enda.

Maskorama: Deltok i Maskorama 2021 som «Nøkken».

Født: 11. oktober 1985

Alder: 37 år

Kjæreste: Glenn Huth Mæland

Barn; Sønnen Sander og datteren Siena.

Se mer

– Hvordan greide du å holde hemmeligheten skjult for dine nærmeste?

– Ved å snakke «Maskorama» veldig ned i perioden det begynte, så var det ingen som trodde jeg ville delta. Det var også en spesiell opplevelse å snike seg inn hjemme uten at naboungene skulle se det. Jeg følte meg litt som en tyv i egen by. Ellers så var det flere grep vi gjorde som jeg ikke skal avsløre, for jeg vil ikke gjøre det for vanskelig for dem som skal være med i år.

<b>MARGARET BERGER</b>: Margaret Berger røk ut i siste episode før finalen av «Maskorama» 2021, og ble dermed avslørt som «Nøkken».
MARGARET BERGER: Margaret Berger røk ut i siste episode før finalen av «Maskorama» 2021, og ble dermed avslørt som «Nøkken». Foto: NRK

– Hva er det beste rådet du har å komme med til årets «Maskorama»-deltagere?

– Pass på å skravle godt fra deg før du får på masken: Det er ekstremt vanskelig å være stille i flere timer. Og syng sanger du virkelig elsker, dette er ikke en sangkonkurranse, men det smitter utrolig hvis den som er inne i kostymet koser seg. Bare tenk på Nissen i fjor; ikke en sanger, men han kom langt allikevel.

Les også: (+) På 30-årsdagen fikk Abid Raja et brev som avslørte ryst­ende detaljer om sin egen oppvekst. Avsenderen var Grete

Christian Ringnes som Heldiggrisen

Maskorama: Deltok i «Maskorama» 2021 som «Heldiggrisen».

Født: 3. mars 1954

Alder: 68 år

Yrke: Forretningsmann

Kjæreste: Lotte Birgitta Inger (45)

Barn: Isabelle Ringnes

Se mer

– Hvordan opplevde du å gjemme deg bak masken?

– Jeg likte min karakter Heldiggrisen godt og ble i bra humør når jeg tok på meg kostymet. Selve masken var trang og vanskelig å se ut av, så der ble både syn og pust satt på prøve.

– Hvordan greide du å holde hemmeligheten skjult for dine nærmeste?

– De aller nærmeste, tre totalt, visste det, men holdt tett. For øvrig holdt jeg bare munn eller avledet spekulasjonene. Det er jeg god til når det trengs.

<b>CHRISTIAN RINGNES: </b>Christian Ringnes deltok i<b> </b>«Maskorama» 2021, og ble den andre som måtte ta av seg masken.
CHRISTIAN RINGNES: Christian Ringnes deltok i «Maskorama» 2021, og ble den andre som måtte ta av seg masken. Foto: NRK

– Hva er det beste rådet du har å komme med til årets «Maskorama»-deltagere?

– «Go with the flow» og ha det gøy. I «Maskorama» er det faktiskviktigere å ha utfordret seg selv og kost seg, enn å vinne. I alle fall for oss som ikke synger profesjonelt.

Les også: (+) Hjernen bak Maskorama-kostymene holdt arbeidet skjult i ett år

Ingeborg Walther som Bamsen

Maskorama: Deltok i «Maskorama» 2021 som «Bamsen».

Født: 1999

Alder: 23 år

Yrke: Sanger

Kjæreste: Sigurd Fluge Petterson

Se mer

– Hvordan opplevde du å gjemme deg bak masken?

– Å være på TV foran én million mennesker lørdag etter lørdag samtidig som du er helt inkognito, er en merkelig opplevelse. Man får den samme følelsen som da man lekte gjemsel som barn. Det kribler i magen. Samtidig visste jeg at dette ville bli utfordrende, og hadde en del episoder med full panikk på grunn av lite oksygen og ekstrem varme. Jeg visste at jeg kunne få klaustrofobiske tendenser. Men jeg sto i angsten og lærte utrolig mye om hva kroppen faktisk klarer å stå i når det først gjelder!

– Det har jeg tatt med meg videre til andre situasjoner i livet. I dag ser jeg tilbake på det hele som en utrolig artig opplevelse med masse gode minner!

<b>INGEBORG WALTHER: </b>Ingeborg Walther deltok i «Maskorama» 2021, der hun som «Bamsen» havnet på en tredjeplass.<b><br></b>
INGEBORG WALTHER: Ingeborg Walther deltok i «Maskorama» 2021, der hun som «Bamsen» havnet på en tredjeplass.
Foto: NRK

– Hvordan greide du å holde hemmeligheten skjult for dine nærmeste?

– Jeg måtte lyve om absolutt ALT, på detaljnivå! Fra hvor jeg hadde vært time etter time, noe som ble ganske så krevende etter hvert! Det er ganske slitsomt for hjernen å alltid tenke at du ikke har vært der du har vært og måtte forsvare det til alle døgnets tider! Mine nærmeste ble faktisk litt sure for at de ikke hadde fått vite noe, og besteforeldrene mine skjønte ikke at det var meg før vi var halvveis i sesongen. Så vi gjorde en god jobb med å skjule identiteten til Bamsen, tenker jeg.

– Hva er det beste rådet du har å komme med til årets «Maskorama»-deltagere?

– Ta en uke/låt om gangen, men samtidig tenk fremover siden ukene går så utrolig fort. Nyt det – plutselig er det over! Siden det ikke er lov å ta bilder med mobilen, ta bilder med engangskamera. Men husk å gjemme det godt!

Denne saken ble første gang publisert 19/10 2022, og sist oppdatert 27/10 2022.

Les også