Arne Brimi OG BARNEBARNAS PÅSKEPARADIS:

– Vil utgjøre en forskjell i livet deres

Arne Brimi strekker ikke alltid helt til i hverdagen, men de minuttene eller timene han får med barnebarna Aksel og Tiril i løpet av en uke, fyller han med mening.

<b>ARNE BRIMIS HYTTE:</b> Bålet er en viktig del av bestefars-arven, og Arne Brimi trives aller best når han kan samle barnebarna sine rundt et bål ute i naturen.
ARNE BRIMIS HYTTE: Bålet er en viktig del av bestefars-arven, og Arne Brimi trives aller best når han kan samle barnebarna sine rundt et bål ute i naturen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Det spraker innbydende i peisen ved hjemmekoselige Vianvang denne snødekte dagen rett før påske.

Den velduftende lukten av nystekt lammelår fyller rommet i det Aksel (7,5) og Tiril (4) ramler inn døren til bestefars hjertebarn ved foten av Jotunheimen. Røde i kinnene etter lek ute i nærmere 20 blå, søker de ivrig mot bestefarens favn.

– Jeg er veldig glad i og stolt av barnebarna mine. Det er viktig for meg at de vet at jeg er der for dem. Jeg har et ønske om å utgjøre en liten forskjell i livet deres de gangene vi treffes, det være seg om det er i fem minutter eller tre timer, forteller Arne Brimi (66).

Les også: Slik lager du Arne Brimis påskelam

<b>EVENTYRLIG:</b> Arne Brimis hjertebarn, Vianvang, ligger idyllisk til midt i den majestetiske Jotunheimen. Aksel og Tiril kommer titt og ofte på besøk, og utforsker alle de ulike byggene som er satt opp rundt på området.
EVENTYRLIG: Arne Brimis hjertebarn, Vianvang, ligger idyllisk til midt i den majestetiske Jotunheimen. Aksel og Tiril kommer titt og ofte på besøk, og utforsker alle de ulike byggene som er satt opp rundt på området. Foto: Svein Brimi

Unikt bånd med barnebarna

Det er eldstesønnen Evens barn som fyller Vianvang med barnelatter denne tirsdag ettermiddagen. Raske føtter løper ivrig mellom bordene i den verneverdige restauranten og små hender leter velkjent etter en lokalprodusert eplemost fra kjølen.

– Det er fryktelig trivelig å ha Aksel og Tiril her. Dette er jo en familiebedrift, så det er helt naturlig at også den nye generasjonen har en friplass her. Det gjør godt å se at de er trygge og trives.

– Og nå er Aksel så stor at han faktisk kan bidra med å vaske opp og få noen kroner i lønn også. Da føler han seg som en del av gjengen og får kjenne på mestring, smiler Arne stolt over det ivrige og glade barnebarnet.

De har ett helt unikt bånd, de to. Aksel og bestefar. Han får gjerne bli med på snøscooter og traktor med Arne, og dagdrømmer om å bli med på jakt en dag.

– Han går på jakt i sitt eige hue heile tie, kommenterer Arne. Men den store jaktturen må nok vente enda noen år til.

Dannelsesreisen der oppe i den lille fjellbygda, har allerede formet den entusiastiske 7-åringen til å bli en gutt som setter pris på naturen og det rike spiskammerset den rommer. Sammen med bestefar har han også lært viktigheten av å ivareta det sårbare samspillet med omgivelsene.

<b>SOM ANDRE BARN:</b> Aksel og Tiril hjelper ivrig til når det trengs, men som andre barn kan de være selektive i matveien. – Selv om de er mine barnebarn, er de ikke altspisende de heller. Men de er gode på å smake! forteller Arne. 
SOM ANDRE BARN: Aksel og Tiril hjelper ivrig til når det trengs, men som andre barn kan de være selektive i matveien. – Selv om de er mine barnebarn, er de ikke altspisende de heller. Men de er gode på å smake! forteller Arne.  Foto: Svein Brimi

– Det fineste Aksel og jeg gjør sammen, er å sitte nede ved elva, ha fiskesnøret uti og fyre opp et bål. Da er vi bare der i bobla vår og ingenting annet eksisterer. Aksel er på ekspedisjon, så varsler jeg når det er fisk på snøret. Akkurat slik som jeg gjorde der nede da jeg var barn, smiler Arne lunt, og legger til:

– Vi har også bygget gapahuk og brukt de siste to årene på å rydde søppel som har samlet seg fra elven gjennom 20 år. Det er ubegripelig hvor mye plast som kastes i naturen. Vi har vannet, fisken, spenningen og bålet – så gjør vi en jobb som skaper en større forståelse av viktigheten av å ivareta det vi har rundt oss. De siste gangene har også Tiril vært med og i fjor tok hun sin aller første fisk!

Les også: Arne Brimi hyller kona: – Men det betyr ikke at vi alltid er enige

<b>KONSENTRERT:</b> Om det er maling av påskeegg eller lek med gamle vinkorker på Vianvang, kan Aksel og Tiril holde det gående i timesvis – helt uten å la seg distrahere av skjermbruk. 
KONSENTRERT: Om det er maling av påskeegg eller lek med gamle vinkorker på Vianvang, kan Aksel og Tiril holde det gående i timesvis – helt uten å la seg distrahere av skjermbruk.  Foto: Svein Brimi

Sønnen Even

Arne fyrer opp et varmende bål ute i vinterkulden, og legger to «vinterkyss» godt til rette i varmen fra bålet. Det er saftige, økologiske appelsiner tilsatt en sukkerbit og to.

Han spidder to «pysjer» på medbrakte spyd, og understreker at selv Brimis barnebarn kan kose seg med pølser ved bålet. Men da er det pølser av god kvalitet og han dropper den sukkerholdige ketchupen som for mange er obligatorisk.

<b>«VINTERKYSS»:</b> Arne liker å ha med seg noe godt barna kan kose seg med. Her har han laget «vinterkyss» av appelsin fylt med en sukkerbit og to. Appelsinen varmer du på bålet i aluminiumsfolie, før du kan suge ut det søte og saftige innholdet. 
«VINTERKYSS»: Arne liker å ha med seg noe godt barna kan kose seg med. Her har han laget «vinterkyss» av appelsin fylt med en sukkerbit og to. Appelsinen varmer du på bålet i aluminiumsfolie, før du kan suge ut det søte og saftige innholdet.  Foto: Svein Brimi

I snøfonnene som omgir Arnes vinterparadis, herjer sønnen Even (35) lekent med barna som hviner euforisk når pappa kaster dem rundt i snøen.

<b>DRØMMESTED:</b> Arne Brimi feirer påsken sammen med barnebarna, Tiril og Aksel.
DRØMMESTED: Arne Brimi feirer påsken sammen med barnebarna, Tiril og Aksel.

– Even har et fenomenalt bånd til barna sine, kommenterer Arne med en liten knekk i stemmen.

Også sønnen er dypt forankret i Vianvang. Han er utdannet sommelier – som på godt norsk betyr vinkjenner av ypperste rang.

Sammen med kona Linnea har han pusset opp Arnes barndomshjem som ligger knappe 200 meter fra gården Arne og kona Unni er bosatt på i dag. Å ha sine nærmeste samlet i bygda han selv trådte sine barnsben, betyr mye for den folkekjære mesterkokken.

<b>BESTEFARS STOLTHET:</b> Arne legger ikke skjul på at han er svært stolt over barnebarna og han gleder seg over at de skaper liv og leven oppe på familiebedriften Vianvang. 
BESTEFARS STOLTHET: Arne legger ikke skjul på at han er svært stolt over barnebarna og han gleder seg over at de skaper liv og leven oppe på familiebedriften Vianvang.  Foto: Svein Brimi

– Det er trygt ha familien tett på og at alle barna er samlet her i bygda i dag. Det gjør det lettere å finne tid til hverandre, selv i en travel hverdag. For det er ikke bare jeg som har mye å gjøre.

– Nå har også Aksel og Tiril blitt såpass store at de har både fritidsaktiviteter og venner som tar mye tid. Da blir det mindre plass til bestefar.

Les også: (+) Kokk Reneé Fagerhøi: – Jeg likte Thomas lenge, men det tok lang tid før jeg skjønte at jeg var forelska

<b>DET FINNES IKKE DÅRLIG VÆR:</b> Selv om gradestokken nærmer seg 20 minus, stopper ikke det Tiril og Aksel fra å ta seg ut ute i snøen. Her er det pappa Even som leker ivrig med sine to små. 
DET FINNES IKKE DÅRLIG VÆR: Selv om gradestokken nærmer seg 20 minus, stopper ikke det Tiril og Aksel fra å ta seg ut ute i snøen. Her er det pappa Even som leker ivrig med sine to små.  Foto: Svein Brimi

Matpolitikk

Følerier er ikke Arnes sterkeste side. Refleksjoner rundt familielivet og nå bestefarrollen, ender gjerne i en glødende engasjert digresjon rundt matpolitikk. Men det er ikke en digresjon uten et slagkraftig poeng. De to tingene er flettet tettere sammen enn man skulle tro.

– Det er fenomenalt at Aksel og Tiril får vokse opp i en liten fjellbygd som dette. Den kunnskapen de tilegner seg her oppe, ved å forstå naturen, hjelpe til å høste og vite hvor maten kommer fra og drive selvberging, er helt avgjørende for de fremtidige generasjonene. Om vi skal tro ekspertene, nikker Arne, og setter seg lenger frem på stolen:

– I Norge har vi bare 40 prosent selvbergingsgrad i dag. Det er minst i Europa. Jeg tror at i fremtiden må hver enkelt av oss legge til rette for at vi gjør en større egeninnsats på basisbehovene en har i hverdagen.

Vel inne i den behagelige varmen, kler Aksel og Tiril seg stolt opp i kokkejakker som bestefar har fikset til dem. De tripper ivrig etter å bidra når Arne viser frem det velduftende påskelammet, før de med stor glede gir seg i kast med maling av påskeegg.

<b>MYE OPPMERKSOMHET:</b> Arne Brimi ble for alvor kjent for det norske folk da han var på tur med Vegard Ulvang, Arne Hjeltnes og Bjørn Dæhlie.
MYE OPPMERKSOMHET: Arne Brimi ble for alvor kjent for det norske folk da han var på tur med Vegard Ulvang, Arne Hjeltnes og Bjørn Dæhlie. Foto: Privat

De har sett frem til denne dagen, hvor de får være med sin anerkjente farfar på jobb. Aksel smiler stolt til oss og proklamerer:

– Han er faktisk bestefaren min – og han er berømt, vet du!

<b>KOKKESPIRER:</b> Aksel og Tiril hjelper stolt til på kjøkkenet når behovet melder seg. Ekstra stolte er de over å ha sin helt egen kokkefrakk med bestefar Arnes signatur på ermet. 
KOKKESPIRER: Aksel og Tiril hjelper stolt til på kjøkkenet når behovet melder seg. Ekstra stolte er de over å ha sin helt egen kokkefrakk med bestefar Arnes signatur på ermet.  Foto: Svein Brimi

Les også: Eyvind Hellstrøm og bonussønnen: – Vi har et helt spesielt bånd

Hyttepåske

Aksel vokser nærmest noen centimeter foran øynene på oss. Øynene glitrer av barnlig glede. Han har fått høre det av lærere og medelever, at de vet godt hvem Arne Brimi er. Det har endret seg med årene det der. Det er Arne takknemlig for.

Da hans egne barn var små, gikk «Gutta på tur» sin seiersgang over TV-skjermene og det var ikke alle som greide å glede seg på Brimi-barnas vegne.

– Dette er mitt liv, og det er artig at Aksel og Tiril finner glede i å ta en del av det. Så lenge ikke han blir mobbet for at jeg er bestefaren hans. Det var annerledes da barna mine vokste opp. De fikk høre det en del, erkjenner Arne, uten å utdype ytterligere.

<b>FAMILIETRADISJON:</b> Kona til Arne, Unni Brimi, står for matlagingen hjemme. Og datteren Anna er også utdannet kokk. 
FAMILIETRADISJON: Kona til Arne, Unni Brimi, står for matlagingen hjemme. Og datteren Anna er også utdannet kokk.  Foto: Privat

Når påsken melder sin ankomst i år, trekker familien Brimi mot hytta i nabobygda Skjåk. Da søker gjerne Arne skogens ro for å hugge ved og nyter god mat med storfamilien. I likhet med i julehøytiden, er det kona Unni som tryller frem de deiligste retter.

<b>PÅSKEKOS:</b> Da datteren Tina kom til verden, begynte Arne å ta seg fri i påskeuka. Da drar de gjerne på hytta i nabokommunen Skjåk, hugger ved i skogen eller samles rundt matbordet til et deilig måltid. 
PÅSKEKOS: Da datteren Tina kom til verden, begynte Arne å ta seg fri i påskeuka. Da drar de gjerne på hytta i nabokommunen Skjåk, hugger ved i skogen eller samles rundt matbordet til et deilig måltid.  Foto: Svein Brimi

– Påsken er en rolig og fin tid i dag, som jeg setter stor pris på. Før jobbet jeg mye den uken, men etter at Tina (mellomste datteren red.anm.) kom til verden har jeg tatt meg fri i påsken. Og heldigvis for meg er også Unni utdannet kokk.

– Jeg slipper aldri til grytene hjemme og det synes jeg er greit. Unni liker å lage god mat til familien, smiler Arne Brimi fornøyd.

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2024, og sist oppdatert 22/03 2024.

Les også