Anne Marie Ottersen

Anne Marie Ottersens jul: – Jeg er så inderlig glad i hele hurven

Anne Marie Ottersen kler enhver rolle på scenen. Men privat trives den folkekjære skuespilleren best med å være seg selv; humørfylt, kjapp i replikken og med et varmt hjerte for alle rundt seg. Nå ser hun frem til å skjemme bort familien til jul!

<b>TAR DET ROLIG:</b> – Julen er tid for å være sammen med familien, synes Anne Marie. Barnebarna Martin (bak), Mariell og Markus gleder seg til litt tid sammen med farmor.
TAR DET ROLIG: – Julen er tid for å være sammen med familien, synes Anne Marie. Barnebarna Martin (bak), Mariell og Markus gleder seg til litt tid sammen med farmor. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Det er noe fint med å ha blitt ordentlig voksen. Nå er jeg god på å planlegge og få ting gjort. Jeg har det meste klart til jul, og jeg tror jeg har kjøpt nok julegaver, sier skuespilleren Anne Marie Ottersen (78).

I familien er hun kjent for å kjøpe altfor mange gaver til barn og barnebarn. Det har gjort at hun har fått beskjed av sine egne om å kjøpe færre ting.

Det er ikke lett, for Anne Marie finner glede ved å gi. Hun legger ikke skjul på at hun liker å skjemme bort sine nærmeste.

– Det er noen som prøver å si at jeg må begrense meg. Jeg har forsøkt å holde meg selv i tøylene, men det glipper fort. Jeg trives som en ekte nissemor, sier Anne Marie og ler hjertelig.

<b>FYLLES OPP:</b> – Jeg kjøper alltid mange pakker, rett og slett fordi jeg aldri klarer å begrense meg, sier Anne Marie. Barnebarna Markus (i sekken), Mariell og Martin gleder seg til jul hos farmor.
FYLLES OPP: – Jeg kjøper alltid mange pakker, rett og slett fordi jeg aldri klarer å begrense meg, sier Anne Marie. Barnebarna Markus (i sekken), Mariell og Martin gleder seg til jul hos farmor. Foto: Svein Brimi

Ektemannen Lasse Lindtner

Hun tar oss med til sin fødeby Kongsberg. Det er mer enn 55 år siden Anne Marie bodde her, men som æresborger av sølvbyen banker hjertet fremdeles like sterkt for hjemplassen med en utstrakt gruvehistorie.

– Jeg er her så ofte jeg kan, og det finnes det spesielt én god grunn til, sier Anne Marie og titter bort på barnebarna Markus (10), Martin (15) og Mariell (18).

<b>STOR STAS: </b>– Julen er barnas høytid, synes Anne Marie Ottersen. Hun har sekken full med gaver når hun samler barnebarna Markus (t.v.) Mariell og Martin hos seg på julaften.
STOR STAS: – Julen er barnas høytid, synes Anne Marie Ottersen. Hun har sekken full med gaver når hun samler barnebarna Markus (t.v.) Mariell og Martin hos seg på julaften. Foto: Svein Brimi

Den ene av hennes to sønner, Morten (47), flyttet for en del år siden til Kongsberg med kone og sine tre barn. Det varmet hjertet til farmor, som også er mormor til to. Datteren Nora (32) bor i hovedstaden med mann og barna Elea (5) og Helmer (2).

Anne Marie og skuespiller-ektemannen Lasse Lindtner (68) har begge to barn fra før, mens de har datteren Nora sammen. Julaften samles store deler av familien hjemme i den romslige leiligheten som paret har på Marienlyst i Oslo.

– Jeg og Lasse er vertskap og inviterer på ribbe og pinnekjøtt. Vi har litt forskjellig tilbehør. Et av dem er kålrabistappe – og den lager jeg og Lasse sammen fra bunnen. Hjemmelaget er best, synes Anne Marie.

Hun forteller om en storfamilie med fokus på samhold og trivsel.

– Barnebarna gir meg masse juleglede. Det er jo en gave å ha barn og barnebarn. Jeg er så inderlig glad i hele hurven, og jeg håper jeg er flink til å fortelle dem det. I min alder er jeg glad for hver stund vi har sammen. Barnebarn er på en måte livets dessert. Det gir mersmak å være enda mer sammen, og for meg gir førjulstiden en magisk ro, forteller Anne Marie.

<b>EKTEMANNEN LASSE: </b>Anne Marie bor sammen med sin ektemann Lasse Lindtner på Marienlyst i Oslo..
EKTEMANNEN LASSE: Anne Marie bor sammen med sin ektemann Lasse Lindtner på Marienlyst i Oslo.. Foto: Svein Brimi

I julen skal hun koble helt av og nyte tiden med familien, men perioden frem til jul har ikke vært preget av bare magisk ro for den allsidige skuespilleren. Anne Marie har spilt i forestillingen «Jul i Blåfjell» på Christiania Teater i Oslo.

<b>GOD BAKST: </b>– Jeg baker ikke syv slag, men krumkaker hører julen til, sier Anne Marie mens Martin (t.v.), Markus og Mariell lar seg villig friste.
GOD BAKST: – Jeg baker ikke syv slag, men krumkaker hører julen til, sier Anne Marie mens Martin (t.v.), Markus og Mariell lar seg villig friste. Foto: Svein Brimi

– For meg er det mer glede enn jobb. Jeg føler det er en egen stemning ved å spille film eller teater som handler om jul og barn. Det var i sin tid givende å få spille hovedrollen Amalie i «Amalies jul», forteller Anne Marie.

Les også: Anne Marie Ottersen og ektemannen møttes for 38 år siden: – Vi bare visste at «dette er rett»

«Amalies jul»

Dette var en adventskalender i 24 episoder som første gang ble vist på NRK Barne-TV i 1995. Serien handlet om Amalie Serina Wang og hennes juleforberedelser i et gammelt hus med rødnisser.

– Det hender jeg får meldinger fra yngre foreldre som skriver at de har vist julekalenderen via NRKs nettspiller til egne barn. De så serien da de selv var små, og sier at den står seg like godt i dag. «Amalies jul» er bare koselig, akkurat som julen skal være, forteller Anne Marie.

<b>SPRELL OG MORO: </b>– Jeg har mye av barnet i meg, sier den spreke 78-åringen som gjerne skulle ha gått julebukk.
SPRELL OG MORO: – Jeg har mye av barnet i meg, sier den spreke 78-åringen som gjerne skulle ha gått julebukk. Foto: Svein Brimi

Hun mimrer mer enn gjerne tilbake til barndommen i Baneveien på Kongsberg.

– Det var en trygg og god oppvekst med mamma Guldborg, pappa Harald og storebror Per. Jeg fikk verdier som har vært viktig å ha med meg videre i livet. Jeg hadde sterke bånd til pappa som døde i 1974. Han var politisønn og nest yngst i en brødreflokk på åtte.

– Så fikk han og mamma en gutt. Da jeg kom til verden, var han 48 år gammel – og han ønsket seg en datter over alt på denne jord. Da han fikk meg, var det bare kjærlighet. Han elsket oss barna over alt - og var veldig stolt av oss begge. Han var lokfører og jobbet skift, men hadde alltid tid til meg og broren min, forteller Anne Marie.

Les også: 44 år siden «Jul i Skomakergata»: Kjenner du igjen disse?

Julegatene i Kongsberg

Hun husker godt julegatene i Kongsberg i 1950-årene, med julepynt, masse snø og blide mennesker som ville hverandre vel. Båndene i Ottersen-familien var sterke og synlige.

– Pappa og onkel hadde begge bursdag 7. desember. Da var det stor feiring som ga mye kos i førjulstiden. Det var alltid tid og rom for å være der for hverandre. Det sterke samholdet fra min barndom tok jeg med meg da jeg stiftet familie og fikk barn, forteller Anne Marie.

Hun har hele livet vært bevisst på at jordisk gods gir ingen glede, hvis du ikke har det bra med deg selv og dine nærmeste. Det hindrer ikke Anne Marie i å forstå gleden barn føler over å få ting de virkelig har ønsket seg.

– Jeg er oppvokst i en arbeiderklasse. Mamma var hjemmeværende, så det var lønnen til pappa vi hadde å leve av. Det gikk rundt økonomisk, uten at det var rom for noen utskeielser. Det gjorde at jeg aldri hadde noen lang ønskeliste til jul.

VEKKER MINNER: Mange satt klistret til TV-skjermen og så på da Anne Marie spilte Amalie Wang i julekalenderserien «Amalies jul», som ble sendt for første gang på NRK i 1995.
VEKKER MINNER: Mange satt klistret til TV-skjermen og så på da Anne Marie spilte Amalie Wang i julekalenderserien «Amalies jul», som ble sendt for første gang på NRK i 1995. Foto: NRK

– Jeg tror jeg må ha vært åtte år da jeg så en helt spesiell dukke i vinduet til en leketøysforretning. Det var mens jeg gikk alene i julegatene på Kongsberg. Og jeg fortalte det faktisk til mamma, men la samtidig til at jeg visste at jeg ikke kom til å få den, så hun ikke skulle tro jeg ble skuffet. Jeg tenkte at foreldrene mine ikke kunne bruke penger på en sånn dyr gave. Men jeg så på den hver gang jeg var i byen, gjennom hele adventstiden. Plutselig en dag så jeg at dukken var borte fra vinduet. Jeg tenkte at en heldig jente ville få den til jul …

Les også: (+) Jeg må gjøre alt til jul. Han vil ikke bidra og sier at jeg må stresse mindre

<b>HJERTEVARME: </b>– Markus er en fantastisk gutt som utstråler optimisme i alt han gjør. Det blir jeg glad av, sier Anne Marie.
HJERTEVARME: – Markus er en fantastisk gutt som utstråler optimisme i alt han gjør. Det blir jeg glad av, sier Anne Marie. Foto: Svein Brimi

Ønsket ble oppfylt

Anne Marie blir rørt når hun forteller videre om et av sine sterkeste minner fra julen som barn.

– Julaften sto det en stor pakke under juletreet hos oss. Det var ikke i min fantasi at det var dukken som var i den, for den måtte jo være under et tre hos noen andre. Øynene mine ble store og våte da jeg pakket opp gaven.

– Den dag i dag får jeg tårer i øynene når jeg tenker på det. Mamma og pappa måtte ha sett blikket mitt da jeg fortalte om dukken. Det var som om de visste og forsto, uten at det ble noe prat …

<b>STRESSER NED:</b> – Jeg har blitt flinkere til å få ting unna i god tid før jul, sier Anne Marie som får litt hjelp av Martin (t.v.), Markus og Mariell. 
STRESSER NED: – Jeg har blitt flinkere til å få ting unna i god tid før jul, sier Anne Marie som får litt hjelp av Martin (t.v.), Markus og Mariell.  Foto: Svein Brimi

Anne Marie likte allerede som barn å gi gaver. Den samme julen hun fikk drømmedukken, ga hun sin første voksengave til foreldrene.

– Jeg brukte sparepengene mine på en syltetøyskål. Jeg tror de var glade for gaven, selv om ingenting kunne måles med min glede da jeg fikk dukken, sier Anne Marie og smiler.

Hun har gjennom sine mange ulike roller på teater, film og TV bidratt med alvor eller humor i de karakterene hun har spilt. Mye latter skapte Anne Marie som fagforeningsleder Pia i «Fredrikssons fabrikk».

<b>FAVORITT:</b> TV-serien «Fredrikssons fabrikk» ble en suksess som lørdags-underholdning på NRK tidlig på 90-tallet. Geir Kvarme, Elsa Lystad, Brit Elisabeth Haagensli, Aud Schønemann og Anne Marie hadde alle sentrale roller. Foran sitter Magnus Härenstam og Birgitta Andersson.
FAVORITT: TV-serien «Fredrikssons fabrikk» ble en suksess som lørdags-underholdning på NRK tidlig på 90-tallet. Geir Kvarme, Elsa Lystad, Brit Elisabeth Haagensli, Aud Schønemann og Anne Marie hadde alle sentrale roller. Foran sitter Magnus Härenstam og Birgitta Andersson. Foto: NRK

Serien var lørdagsunderholdning på NRK på 90-tallet og ble svært populær. Elsa Lystad, Aud Schønemann, Brit Elisabeth Haagensli, Geir Kvarme og Magnus Härenstam var blant de andre skuespillerne.

– «Fredrikssons fabrikk» vil for alltid være med meg. Jeg er stolt av humoren vi skapte, sier Anne Marie.

<b>RAK I RYGGEN: </b>– Jeg er heldig som har fått muligheten til å gjøre spennende ting på TV, film og teater, sier Anne Marie.
RAK I RYGGEN: – Jeg er heldig som har fått muligheten til å gjøre spennende ting på TV, film og teater, sier Anne Marie. Foto: Svein Brimi

Stolt er hun også over nettopp å ha blitt æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.

– Det er nesten på høyde med å være æresborger av Kongsberg, sier Anne Marie og blunker før hun samler flokken sin med ønske om en fredfull jul for oss alle.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2023, og sist oppdatert 14/12 2023.

Les også