Anne Margrethe fra «Mesternes mester» om den store sorgen

Anne Margrethe Hausken Nordberg brøt tabuer da hun valgte å åpne opp om den vanskelige spontanaborten. – Det var som å stikke hull på noe veldig vondt, sier den tidligere VM-vinneren til Her og Nå.

<b>ÅPEN OM DET TRAGISKE:</b> Anne Margrethe Hausken Nordberg bor like ved Sognsvann i Oslo sammen med ektemannen og tre barn. Den tidligere orienteringsløperen har vært åpen om spontanaborten som rammet dem, og har fått stor støtte for dette.
ÅPEN OM DET TRAGISKE: Anne Margrethe Hausken Nordberg bor like ved Sognsvann i Oslo sammen med ektemannen og tre barn. Den tidligere orienteringsløperen har vært åpen om spontanaborten som rammet dem, og har fått stor støtte for dette. Foto: Morten Bendiksen
Sist oppdatert

Orienteringsløperen Anne Margrethe Hausken Nordberg (45) har ikke fått like mye oppmerksomhet for sine VM-gull som utøvere fra andre idrettsgrener, men som deltager i «Mesternes mester» har hun imponert store deler av Norges befolkning med sin sterke innsats i TV-konkurransen.

– Jeg fikk melding av NRK om at enkelte episoder er sett av 1,6 millioner til sammen. Det er helt sykt. Jeg har fått masse hyggelig respons – fra alt fra femåringer til folk over 80. Jeg har ikke drevet med en idrett som har vært så mye profilert i riksmediene, og sånn sett er det litt uvant med all oppmerksomheten, forteller hun.

Også på hjemmebane er Anne Margrethe ekstra populær for tiden. Sammen med den tidligere verdenscupvinneren i orientering, Anders Nordberg (42), har hun barna Tarjei (9), Sigrid (6) og Aslak (2) – som alle jubler med når mamma hamler opp med de tidligere idrettsheltene i «Mesternes mester».

– Det er stor stemning i stua når vi ser programmet med ungene. Det hoppes i sofaen, for de klarer ikke å sitte stille – så det er underholdning bare å følge med på dem. De vet ingenting om hvordan det går, så de er kjempespente, ler 45-åringen.

Det var først da NRK ringte i fjor og spurte om Anne Margrethe ville være med i programmet, at hun tok den endelige avgjørelsen om å legge opp som toppidrettsutøver. At hun har født tre barn har ikke vært til hinder når hun valgte å satse på idretten frem til en alder av 44.

Les også: Mesternes Mester-villaen i Arendal er verdsatt til 21 millioner

<b>LA OPP DA NRK RINGTE:</b> Trebarnsmoren klarte å sjonglere mammarollen med et liv som toppidrettsutøver helt frem til hun la opp i fjor. Fortsatt trener hun flere ganger i uken ved siden av jobben i Antidoping Norge og studier.
LA OPP DA NRK RINGTE: Trebarnsmoren klarte å sjonglere mammarollen med et liv som toppidrettsutøver helt frem til hun la opp i fjor. Fortsatt trener hun flere ganger i uken ved siden av jobben i Antidoping Norge og studier.

Ikke en A4-mamma

– Jeg har nok ikke vært en typisk A4-mamma, men tidene har forandret seg for kvinnelige toppidrettsutøvere. Hvis du går langt tilbake i tid, la alle opp da de ble gravide. Noen var aktive med ett barn, men med tre har det nok vært uaktuelt for mange. Jeg har valgt å ikke tenke så mye på hva andre tror og mener. Jeg har fulgt min motivasjon og gjort det jeg har hatt lyst til – så lenge jeg har hatt støtte av mannen min, forteller Anne Margrethe.

<b>IMPONERTE:</b> Anne Margrethe imponerte stort i de mange øvelsene i Mesternes mester.
IMPONERTE: Anne Margrethe imponerte stort i de mange øvelsene i Mesternes mester.

Etter at barn nummer tre kom til verden, var hun ute og løp én uke etter fødselen.

– Jeg begynte tidligere og tidligere etter hver fødsel. Det er ikke helt etter læreboka, nei, men jeg begynte forsiktig og trappet opp treningen. Fem uker etter tredje fødsel løp jeg tre distanser på NM i løpet av en helg. Det var et himla styr. Jeg reiste fra Oslo til Vegårshei med tog, og jeg hadde med ungen som jeg måtte amme. Det var slitsomt, men så fikk jeg kommet meg ut og møtt folk istedenfor å gå rundt i ammetåka, ler hun.

Les også: Stormforelsket Cecilie Leganger: – Jeg har aldri hatt det bedre!

Spontanaborterte

«Mesternes mester»-deltageren er glad for at hun er mamma til tre friske barn, for i likhet med mange andre har hun erfart at barn ikke kommer på bestilling. I 2017 opplevde hun en spontanabort etter ni ukers svangerskap.

– Det var en tung beskjed å få. Samtidig tenkte jeg: «Stakkars dem som opplever dette før de har fått noen barn». Jeg var utrolig takknemlig for at vi hadde to barn fra før. Men det er rart med det. Selv om du bare har kommet ni uker inn i svangerskapet så tenker du at: «Nå kommer det en unge nummer tre 6. desember». I fem uker gikk jeg inn i en boble hvor jeg begynte å planlegge for å få et nytt barn. Jeg rakk å glede meg mye, og da var det jo en strek i regningen når det endte sånn, forteller hun.

Her kan du lese hennes blogginnlegg om spontanaborten (ekstern lenke).

Anne Margrethe var hos legen på en torsdag, og han sa: «Her skjer det noe om et par dager», men så skjedde det ikke før søndag kveld. Dagen etter at jeg fikk beskjeden, reiste jeg til Göteborg for å løpe siste etappe på «Tiomila», en klubbstafett med 10 000 deltagere. Jeg ante jo ikke hvor stor fysisk belastning spontanaborten var for kroppen. Hadde jeg visst at jeg kom til å ligge med beina høyt på et bad i mange timer, hadde jeg aldri reist.

<b>VIKTIG STØTTE: </b>Anne Margrethe og ektemannen Anders deler lidenskapen for orientering. – Det har betydd veldig mye. Det er et spesielt liv når vi begge satser så hardt på samme idrett, sier hun.
VIKTIG STØTTE: Anne Margrethe og ektemannen Anders deler lidenskapen for orientering. – Det har betydd veldig mye. Det er et spesielt liv når vi begge satser så hardt på samme idrett, sier hun.

Tre dager etter legebesøket startet spontanaborten på vei hjem fra Sverige. To dager etter det igjen bestemte hun seg for å satse på VM om ni uker, og måtte derfor løpe to uttaksløp til VM om bare to uker. Anne Margrethe gjennomførte de to løpene, men kroppen var sterkt preget av det hun hadde gått gjennom. I forbindelse med løpene hadde hun unngått alle spørsmålene om hvorfor hun presterte så dårlig.

– Det tappet meg for ekstremt mye energi ikke å kunne fortelle hvordan jeg hadde det, hvorfor kroppen min var så i ustand. Jeg kjente at VM-prosjektet kjentes for stort og umulig. Ettersom jeg ikke kunne svare ærlig på alle spørsmålene, ble de veldig kjipe å få. Jeg tenkte at det jeg egentlig trengte for å klare VM var masse støtte, forteller hun.

Les også: Ektemannen til NRK-profilen bor på andre siden av jorda: – Vi er vant med å leve sånn

<b>VÆRT AKTIV:</b> Anne Margrethe har aldri latt graviditetene hindre henne i å holde seg i form.
VÆRT AKTIV: Anne Margrethe har aldri latt graviditetene hindre henne i å holde seg i form.

Hyllet for åpenheten

Anne Margrethe bestemte seg for å velge åpenhet, og skrev et langt innlegg på bloggen sin om at hun hadde gjennomgått en spontanabort.

– Jeg fikk enormt mye støtte. Mer enn jeg noen gang har opplevd, hverken før eller senere. Mange takket meg for at jeg delte det, fordi de selv hadde opplevd spontanaborter. Det var sterkt å lese alle historiene. Mange skrev at de nå turte å åpne opp om det for første gang. Åpenheten hjalp meg fra dag én. Det var som å stikke hull på noe veldig vondt. Jeg kjente at jeg kunne være meg selv igjen. Da forsto folk hvorfor jeg presterte så dårlig, og hvorfor ting hadde vært som de var. Det var en kjempelettelse, medgir hun.

45-åringen, som også har doktorgrad i farmasi, har valgt å bruke sin posisjon som toppidrettsutøver til å engasjere seg i flere viktige saker. Hun holder foredrag om kropp og selvtillit i idretten, og har ofte fått utløp for sitt engasjement på bloggen sin.

– Det har falt seg naturlig for meg, helt fra jeg var elevrådsleder på barneskolen. Jeg liker å engasjere meg, og det er av og til vanskelig for meg å la være å mene noe. Jeg har rast fra meg på bloggen min, og det har vært viktig for meg å kunne si ordentlig ifra. Det er kanskje naivt å tenke at jeg skal kunne gjøre en stor forskjell, men jeg synes at de som er blant de beste innen sin idrett, har en forpliktelse til å bruke posisjonen til å være en stemme for sin idrett – og også for saker som har med ting utenfor idretten å gjøre, sier Anne Margrethe.

Les også: Johann Olav Koss forteller om den store omveltningen i livet

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2021, og sist oppdatert 19/02 2021.

Les også