Anders Aukland

– Gina har gitt meg en balanse i livet

En hyggelig randonee-tur med nære venner kunne fort ha satt en stopper for den rekordlange karrieren til skilegenden og «Mesternes mester»- finalisten Anders Aukland.

<b>MODEN KJÆRLIGHET:</b> Anders og Gina er begge fra Tønsberg og hadde kjent hverandre i lang tid før de ble kjærester. Nå gleder de seg over å få flere hverdager sammen. 
MODEN KJÆRLIGHET: Anders og Gina er begge fra Tønsberg og hadde kjent hverandre i lang tid før de ble kjærester. Nå gleder de seg over å få flere hverdager sammen.  Foto: Svein Brimi
Publisert

50 år gammel tok Anders Aukland (51) farvel med langrennssporten. Milslukeren ble hyllet da han passerte målstreken for en siste gang under Ski Classic-løpet fra Bardufoss til Finnsnes.

Bare måneder etter veiskillet i livet dukket skilegenden opp som en av deltakerne i «Mesternes mester» på NRK.

– Jeg er faktisk årets eldste deltaker, så det er gøy å se at jeg hamler opp med de yngre utøverne. Jeg har alltid elsket å pushe kroppen til det ytterste og trener fortsatt hver dag, selv om jeg har lagt opp.

– Men jeg trener mindre enn før og mer av det jeg har lyst til. Jeg tøyer ikke strikken like langt i dag, forteller en solbrun og fornøyd Anders, da Her og Nå møtte ham på Sørlandet.

<b>MESTERNES MESTER:</b> Det skortet ikke på innsatsen til Anders Aukland under «Mesternes mester»-innspillingen på Lindesnes i fjor sommer.
MESTERNES MESTER: Det skortet ikke på innsatsen til Anders Aukland under «Mesternes mester»-innspillingen på Lindesnes i fjor sommer. Foto: NRK

Kona Gina Korneliussen

I perioder av den rekordlange karrieren gjorde langrennsløperen nærmest sport i å utfordre sin egen utholdenhet.

– Jeg har kanskje tøyd strikken i lengste laget en del ganger og vært veldig sliten. Men jeg har aldri vært redd for at jeg har presset meg for hardt. Så har jeg vært påpasselig med å alltid bli fulgt nøye opp med tester og målinger.

– Jeg har blant annet vært innom Rikshospitalet og gjort hjertemålinger flere ganger. Det har gjort meg trygg på at jeg aldri har gjort noe kroppen min ikke tåler, forklarte den allsidige idrettsmannen, som blant annet har «lånt» hjertet sitt til et unikt norsk forskningsprosjekt mot brå hjertedød.

Kona Gina Korneliussen har også latt seg fascinere over hva Anders har lagt ned av trening og dedikasjon.

– Jeg har vært forundret over hvor mye en kropp faktisk tåler! Han har presset seg selv utover min fatteevne, men jeg har alltid stolt på at Anders kjenner sin kropp best, understreker Gina.

Les også: OL-gullet var ikke hans største seier i Lillehammer: – Vibeke har vært med meg i all ettertid

ANDERS AUKLAND: Anders Aukland la opp som langløper i 2023. Han gikk sitt første verdenscuprenn 30 år tidligere og har blant annet vunnet både OL- og VM-gull.
ANDERS AUKLAND: Anders Aukland la opp som langløper i 2023. Han gikk sitt første verdenscuprenn 30 år tidligere og har blant annet vunnet både OL- og VM-gull. Foto: Svein Brimi

Skiulykken i 2015

Det var ikke gitt at langrennspensjonisten fikk fortsette å følge drømmen helt til han selv valgte å sette punktum.

Da han ble utsatt for en alvorlig skiulykke i 2015, var valget nær ved å bli tatt for ham.

– Jeg ramlet på randonee-ski i Jotunheimen et sted og knakk ankelen stygt på to steder. Da jeg lå i snøen der, fryktet jeg for karrieren min. Jeg tenkte at det var en trist måte å måtte avslutte karrieren på.

– Så kom Jørgen (broren red.anm.), og jeg bestemte meg der og da for at målet var å komme tilbake etter vinteren, forteller Anders om den skremmende opplevelsen.

«Mesternes mester»-profilen forteller at han ble godt ivaretatt av broren og kameraten før han ble hentet ned fra fjellet av ambulansehelikopter.

– Jeg var heldig. De hadde ingen andre alvorlige ulykker i området, så jeg ble fløyet ned til Otta hvor jeg ble fraktet videre til Lillehammer sykehus.

<b>I FINSTASEN:</b> Sammen med Camilla Gjersem delte Anders Aukland ut pris under Idrettsgallaen i Trondheim i januar.
I FINSTASEN: Sammen med Camilla Gjersem delte Anders Aukland ut pris under Idrettsgallaen i Trondheim i januar. Foto: NTB

Så fulgte måneder med opptrening.

– Opptreningsperioden varte fra mai til januar, omtrent. Skaden var såpass alvorlig at jeg vurderte på et tidspunkt om jeg skulle legge opp. Samtidig fant jeg alternative måter å trene på som ga meg lysten til å fortsette. Den alternative måten å trene på ga meg faktisk stor fremgang i årene som fulgte, husker han tilbake.

Les også: (+) Hvorfor var det ingen som sa sannheten om mannen min? «Alle» visste jo om det – unntatt meg

Giftet seg i Paris

Med gull i stafett i både OL og VM – og to individuelle VM-sølv, erkjenner Anders at han føler seg godt forsynt etter et liv i toppidretten. I dag er det ikke jakten på gull, men nye eventyr med kona Gina og med barn og bonusbarn, som er hans største drivkraft.

– Nå har vi som familie flere hverdager sammen. Det synes jeg er fint. Nå handler det om å prioritere dem, først og fremst. Både jeg og Gina er impulsive og glade i eventyr – så vi har ingen planer om å ha det kjedelig fremover. Det blir nok en del reising, både med barna og oss to sammen, sier en svært fornøyd Anders, som allerede i 2001 ble tildelt Egebergs Ærespris.

Anders og Gina giftet seg i kjærlighetens by, Paris, i 2022 og har begge barn fra tidligere ekteskap. De forteller åpenhjertig til Her og Nå om hvordan det har vært å finne kjærligheten på nytt i voksen alder.

– Det har vært kjempefint å møte Gina. Hun er ingen skiløper-jente, så det har vært godt å kunne snakke om andre ting enn trening sammen. Gina har gitt meg en balanse i livet som jeg setter pris på. Vi er egentlig veldig forskjellige, og det setter jeg stor pris på, forteller Anders.

Gina nikker anerkjennende.

– Å møte en som Anders i voksen alder har vært veldig naturlig og avslappende. Når man er voksen, vet man jo hvem man er og hva man vil, smiler hun kjærlig til sin utkårede.

Denne saken ble første gang publisert 29/02 2024.

Les også