Harlem Alexander og Jan Thomas’ nye liv på Frogner:

Alt Harlem eide var en kommode og en seng. Så møtte han Jan Thomas

Elisenberg: I en klassisk bygård fra slutten av 1800-tallet har Harlem Alexander funnet sitt drømmested. Her har han skapt et hjem sammen med sin lille familie: Jan Thomas og hunden Tyren Ferdinand.

<b>HARLEM ALEXANDER:</b> Harlem er utdannet frisør, og har en lang karriere som stylist. Han ble oppdaget på Instagram, og fikk jobb på moteuken i Paris for å gjøre hårstyling for motehus som Kenzo og Chloé. Noen år senere fikk han oppfylt sitt store mål; å style verdens mest berømte modeller i moteshowet; Victoria`s Secret Fashion Show. Harlem Alexander ble nærmest kjendis over natta da han sto igjen som kjendis stylisten Jan Thomas` utvalgte i serien «Jan Thomas søker drømmeprinsen».
HARLEM ALEXANDER: Harlem er utdannet frisør, og har en lang karriere som stylist. Han ble oppdaget på Instagram, og fikk jobb på moteuken i Paris for å gjøre hårstyling for motehus som Kenzo og Chloé. Noen år senere fikk han oppfylt sitt store mål; å style verdens mest berømte modeller i moteshowet; Victoria`s Secret Fashion Show. Harlem Alexander ble nærmest kjendis over natta da han sto igjen som kjendis stylisten Jan Thomas` utvalgte i serien «Jan Thomas søker drømmeprinsen». Foto: Marianne Haga Kinder
Sist oppdatert

I bydelen Frogner omsluttes rette og brede gateløp av rikt dekorerte kvartaler. De fornemme bygårdene er fra slutten av 1800-tallet, og en nærliggende parallell er bulevardene i Paris.

– Bli med ut her, og hør den nydelige sangen, frister Harlem og åpner balkongdøren på vidt gap. Utenfor kvitrer fuglene, og duften av syrin omfavner oss.

– Det er en stille og rolig gate med bare noen få minutters gange ned til sjøen. Jeg elsker å bade, og er mer under vann enn over vann hele sommersesongen.

Les også: Christopher Mørch Husby åpner om livet med Jan Thomas: – Lå fotografer i buskene

Hjemme på Elisenberg

Over musikkanlegget spiller Harlem «trompetmusikken» sin mens han viser oss rundt i leiligheten som ble renovert på rekordfart, bare to måneder før paret flyttet inn i fjor høst.

Harlem hentet inn interiørdesigner Guri Mulvik som prosjektleder, og sammen utviklet de interiøret, fargene og materialvalgene.

<b>VELKOMMEN INN:</b> I gangen møter man først mønstrede fliser fra Flisekomapnet. Veggene er malt i 12075 Soothing Beige fra Ikea, det samme er skoskapet fra Ikea som er festet på veggen. Skinnhåndtak fra Bohus.
VELKOMMEN INN: I gangen møter man først mønstrede fliser fra Flisekomapnet. Veggene er malt i 12075 Soothing Beige fra Ikea, det samme er skoskapet fra Ikea som er festet på veggen. Skinnhåndtak fra Bohus. Foto: Marianne Haga Kinder
<b>HELHETLIG</b>: Flisene på det lille gjestetoalettet er de samme som ved inngangsdøren, de er fra Flisekompaniet. Speilet er fra Ferm Living. Kran og trykkplate fra Tapwell.
HELHETLIG: Flisene på det lille gjestetoalettet er de samme som ved inngangsdøren, de er fra Flisekompaniet. Speilet er fra Ferm Living. Kran og trykkplate fra Tapwell. Foto: Marianne Haga Kinder

– Nå har jeg kommet hjem! Jeg har nok følt meg rotløs lenge uten at jeg har forstått at jeg savnet et hjem. Vi flyttet mye fra sted til sted, fra hjem til hjem i barndommen. Jeg byttet by, skole og vennekrets ofte.

Hjørnegården som huser Harlem Alexander og Jan Thomas ble byggemeldt i 1897 for A.

Pettersen ved arkitekt Carl Michalsen. Gården er oppført i pusset og upusset tegl over fire fulle etasjer, og har brukket hjørne med hengende karnapp.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 44 beboere fordelt på ti leiligheter. I første etasje ligger en av Oslo mest populære franske bistroer.

I nabolaget finnes det mange lokale perler, bakerier, nisjebutikker og flere nabolags-restauranter.

Men, det skjuler seg også en spennende hemmelighet under bakken: Tretti meter under det aristokratiske nabolaget ligger en underjordisk jernbanestasjon med plattformer og lokaler for vestibyle på overflaten som ikke er i bruk, og som aldri kommer til å fullføres.

Se mer

– Før jeg møtte Jan, bodde jeg i kollektiv. Det eneste jeg eide var en kommode, en seng og noen få grønne planter. Jeg lengtet etter ro og trygghet. Det har jeg fått her sammen med Jan.

Leiligheten er lys, lett og luftig, og personlig med Harlems egen kunst på veggene. Det er over tre meter fra tak til gulv, stukkatur og rosetter i taket.

Paret står tidlig opp, gjerne før solen. Spisestuen er selve hjertet i leiligheten med et stort spisebord med gode stoler å sitte i. Det er her paret møtes for sine faste morgenritualer.

Les også: (+) Jeg orket ikke mer og valgte å skilles fra mannen min. Da jeg en dag gikk forbi huset hans, ble jeg rystet

Interiørdesigner Guri Mulvik

Harlem forteller at Jan prater og forteller om arbeidsdagen, nye prosjekter og alt han har på hjertet, mens Harlem er mer stille, lyttende og drømmende. De utfyller hverandre godt, og interiørprosjektet i leiligheten er overlatt til Harlem.

<b>TIL BORDS:</b> Spisebord fra Sleepo, stoler, Sam fra Duxiana. Lampen over spisebordet er fra Gervasoni. Teppe, Sand Rug, fra Oslo Deco.
TIL BORDS: Spisebord fra Sleepo, stoler, Sam fra Duxiana. Lampen over spisebordet er fra Gervasoni. Teppe, Sand Rug, fra Oslo Deco. Foto: Marianne Haga Kinder
<b>FESTLIG LAG:</b> I dag er spisebordet dekket til brunsj. Paret har inngått en pakt, om at de i år skal inviterer gjester minst en gang i måneden til fest. Foreløpig er ikke stekeovnen på kjøkkenet tatt i bruk, og vanligvis går det mest i salater, fisk og stekte grønnsaker i hverdagen. I dag er det gjester som kommer til formiddagsmat, og grove cupcakes, croissanter og pastellfargede småkaker fra det lokale bakeriet på hjørnet skal serveres.
FESTLIG LAG: I dag er spisebordet dekket til brunsj. Paret har inngått en pakt, om at de i år skal inviterer gjester minst en gang i måneden til fest. Foreløpig er ikke stekeovnen på kjøkkenet tatt i bruk, og vanligvis går det mest i salater, fisk og stekte grønnsaker i hverdagen. I dag er det gjester som kommer til formiddagsmat, og grove cupcakes, croissanter og pastellfargede småkaker fra det lokale bakeriet på hjørnet skal serveres. Foto: Marianne Haga Kinder

– Jeg følger ikke regler når jeg innreder. Det er sikkert fordi jeg ikke kan reglene, og jeg er veldig lite redd for å gjøre feil. Jeg starter med et moodboard med stiluttrykk, farger og former, og lar interiøret vokse på meg over tid. Det kan ta to dager, to uker eller to år.

– Stadig forandrer jeg innredningen, fyller inn og investerer i noe jeg har ønsket meg. På leilighetsprosjektet trengte jeg en partner som klarte å tolke mine ideer og gjenskape det rom for rom. Samarbeidet med interiørdesigner Guri Mulvik var spennende og utfordrende.

I prosjektet samarbeidet vi godt, vi utfylte hverandre, og Guri utfordret meg til å tenke nytt uten at det gikk gå på bekostninge av det lyse, lette, formfulle og organiske», forklarer Harlem entusiastisk.

Les også: Hjemme hos Maria Mena: – Mens jeg stablet meg på beina etter skilsmissen i 2014, viste det seg at naboene vegg i vegg skulle selge

<b>ROLIG STUE:</b> Harlem elsker runde, myke former, og i stuen dominerer den kremfargede sofaen fra Bolia. Den er fylt med pynteputer og saueskinn, det lunende teppe fra Marokko under sofabordene er fra Handcrafted Oslo. Bordlampe fra Design by Us. Veggfargen i stuen er 1016 Blek Sand fra Jotun.
ROLIG STUE: Harlem elsker runde, myke former, og i stuen dominerer den kremfargede sofaen fra Bolia. Den er fylt med pynteputer og saueskinn, det lunende teppe fra Marokko under sofabordene er fra Handcrafted Oslo. Bordlampe fra Design by Us. Veggfargen i stuen er 1016 Blek Sand fra Jotun. Foto: Marianne Haga Kinder
<b>KAKKELOVN</b>: I rommet står en helt unik ovn, antageligvis fra tiden da leiligheten var ny. Historisk var kakkelovnen kun forbeholdt det øverste sosiale lag, og jo bedre stilt folk var økonomisk, jo mer utsmykkede kakkelovner kunne de skaffe seg. Ovnen i leiligheten er rikt dekorert med pastellfargede kakkel som glir perfekt inn sammen resten av det delikate interiøret.
KAKKELOVN: I rommet står en helt unik ovn, antageligvis fra tiden da leiligheten var ny. Historisk var kakkelovnen kun forbeholdt det øverste sosiale lag, og jo bedre stilt folk var økonomisk, jo mer utsmykkede kakkelovner kunne de skaffe seg. Ovnen i leiligheten er rikt dekorert med pastellfargede kakkel som glir perfekt inn sammen resten av det delikate interiøret. Foto: Marianne Haga Kinder

Stener og krystaller

Spisebordet er samlingspunktet i leiligheten, og er vanligvis dekorert med krystaller som er organiske, autentiske, og alle stenen er forskjellige i fasong og farger.

– Jeg liker å tro at krystallene gir god energi. Jeg føler at stenene snakker til meg. Før jeg kjøper nye ser jeg på fasongen, holder den i hånden og føler om den gir meg god energi.

<b>LESEHJØRNE:</b> I et hjørne av stuen står en gammel apotekerdisk kjøpt på Finn, malt i samme farge som veggen. Stol fra Bohus, lampe fra Milla Boutique.
LESEHJØRNE: I et hjørne av stuen står en gammel apotekerdisk kjøpt på Finn, malt i samme farge som veggen. Stol fra Bohus, lampe fra Milla Boutique. Foto: Marianne Haga Kinder

– Jeg liker ikke det som er perfekt, mer det som er uperfekt. Og selvsagt liker jeg alt som glitrer, ler Harlem igjen, og peker mot discokulene i stuen som skiller seg ut fra resten av interiørstilen.

Kjøkkenet er spesiallaget for Jan og Harlem i et samarbeid mellom Guri Mulvik og Knapphus kjøkkensenter.

Lunheten og strukturen passer til omgivelsene. Ønsket fra Harlem var et kjøkken som ga ro i hverdagen, og gjennom inspirasjonsbilder ble kjøkkenet tilpasset parets budsjett.

Kunstprosjektene lages i garderoberommet som er både walk-in-garderobe, og atelier. Et avlangt vindu gir formiddagssol inn i rommet der klærne henger åpent fremme som dekorelementer.

<b>KJØKKENVEI:</b> Kjøkkeninnredningen fra Knapphus Kjøkkensenter er håndlaget og spesialdesignet til leiligheten i samarbeid med Guri Mulvik. Materialet er eik som er behandlet med Rubio monocoat i fargen Cornsilk. Hyllen er også spesialdesign, laget av Tigne ved Knapphus. Armatur og kran fra Tapwell. Benkeplaten og kjøkkenøya er kledd med Dekton i fargen Morpheus fra Cosentina, levert av Askim Steinindustri. Karn og vask på kjøkken fra Tapwell. Krystall i hyllen fra Lille Buddha.
KJØKKENVEI: Kjøkkeninnredningen fra Knapphus Kjøkkensenter er håndlaget og spesialdesignet til leiligheten i samarbeid med Guri Mulvik. Materialet er eik som er behandlet med Rubio monocoat i fargen Cornsilk. Hyllen er også spesialdesign, laget av Tigne ved Knapphus. Armatur og kran fra Tapwell. Benkeplaten og kjøkkenøya er kledd med Dekton i fargen Morpheus fra Cosentina, levert av Askim Steinindustri. Karn og vask på kjøkken fra Tapwell. Krystall i hyllen fra Lille Buddha. Foto: Marianne Haga Kinder
<b>KREATIVT ROM</b>: – Kjøkkenet inspirerer meg i de mange kreative prosessene jeg er i til enhver tid. Det er lyset fra vinduet og treverket i innredningen som gir atmosfæren jeg var ute etter, og den matte benkeplaten gir overflaten jeg trenger når jeg skisser frem nye DIY-prosjekter.
KREATIVT ROM: – Kjøkkenet inspirerer meg i de mange kreative prosessene jeg er i til enhver tid. Det er lyset fra vinduet og treverket i innredningen som gir atmosfæren jeg var ute etter, og den matte benkeplaten gir overflaten jeg trenger når jeg skisser frem nye DIY-prosjekter. Foto: Marianne Haga Kinder

– Her skrur jeg av verden, og fordyper meg inn i prosjektene mine. Min neste drøm er å lage en serie med glass eller servise med organiske former, sier Harlem drømmende og lar blikket gli ut mot den brede gaten utenfor.

SVALT SOVEROM: På soverommet er veggene malt i nyansen 12075 Soothing Beige fra Jotun. Med så mye høyde under taket blir det ekstra lekkert med gardiner som går fra tak til gulv. Lingardiner fra Oslo Deco. Teppe, Night Whisper Sand, fra Milla Boutique. Sengekappen er sydd av Ma Colline, sengegavlen er fra Nordal. Kast i lammeskinn fra Nature Collection. Taklampe fra New Works.
SVALT SOVEROM: På soverommet er veggene malt i nyansen 12075 Soothing Beige fra Jotun. Med så mye høyde under taket blir det ekstra lekkert med gardiner som går fra tak til gulv. Lingardiner fra Oslo Deco. Teppe, Night Whisper Sand, fra Milla Boutique. Sengekappen er sydd av Ma Colline, sengegavlen er fra Nordal. Kast i lammeskinn fra Nature Collection. Taklampe fra New Works. Foto: Marianne Haga Kinder
<b>GARDEROBE:</b> Harlem bruker garderoberommet som atelier, den organiske store vasen er det han selv som har skapt. – Jeg jobber med ulike materialer. Den ene dagen er det potter som blir redesignet. Eller jeg bretter ut plast på gulvet og legger ut sand, lim og gips som brukes sammen med tekstiler med forskjellig struktur for å skape bevegelse på lerretet.
GARDEROBE: Harlem bruker garderoberommet som atelier, den organiske store vasen er det han selv som har skapt. – Jeg jobber med ulike materialer. Den ene dagen er det potter som blir redesignet. Eller jeg bretter ut plast på gulvet og legger ut sand, lim og gips som brukes sammen med tekstiler med forskjellig struktur for å skape bevegelse på lerretet. Foto: Marianne Haga Kinder

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2023, og sist oppdatert 30/08 2023.

Les også