Alexander Read fra «Lilje, Mina og meg»

Alexander Read: – Det var et lykketreff at jeg mistet jobben

Da Alexander Read var ferdig i kontorjobben i «Røde Kors», fulgte han drømmen om et liv tettere på naturen – og familien. – Jeg er stolt over at jeg lyttet til min indre stemme. Sammen med Kristin valgte jeg en annen vei, forteller han til Her og Nå.

<b>FAMILIEN READ:</b> Mina Floriana (7) og Lilje Olava (4) har blitt en erfarne eventyrere etter mange ekspedisjoner, store som små, med pappa Alexander og mamma Kristin Victoria. Lille Rose Caspara (7 mnd.) ligger trygt og sover i pulken.
FAMILIEN READ: Mina Floriana (7) og Lilje Olava (4) har blitt en erfarne eventyrere etter mange ekspedisjoner, store som små, med pappa Alexander og mamma Kristin Victoria. Lille Rose Caspara (7 mnd.) ligger trygt og sover i pulken. Foto: Svein Brimi
Publisert

Det er søndag formiddag og solen har så vidt rukket å kare seg over fjellkanten. Vi er inne i årets første vårmåned, men Nordmarka i Oslo har fortsatt vinterstasen på.

En turklar Alexander Read (41) står og tripper bare et steinkast unna familiens idylliske, lille tømmerhus i Maridalen.

Pulken er pakket, skiene fastspent og familien, bestående av Kristin Victoria (38), Mina Floriana (7), Lilje Olava (4) og Rose Caspara (7 md.), er klare for litt turmagi.

– Jeg går alltid og grubler for min egen og familiens del: «Hvordan kan vi skape nye minieventyr i hverdagen?». Når helgen eller ettermiddagene kommer og vi får være sammen som familie, gleder jeg meg til å gjøre noe «awesome» ute. Ikke bare for at «da må vi vel finne på noe», men fordi det er gøy!, sier friluftsmannen Alexander og smiler entusiastisk.

<b>SENK KRAVENE:</b> – En må ikke glemme alle de fantastisk flotte stundene man kan ha med en dongeribukse, en svett matpakke og en liten vannflaske halvannen time etter barnehage, skole eller jobb – de fleste steder i Norge, oppfordrer eventyreren.
SENK KRAVENE: – En må ikke glemme alle de fantastisk flotte stundene man kan ha med en dongeribukse, en svett matpakke og en liten vannflaske halvannen time etter barnehage, skole eller jobb – de fleste steder i Norge, oppfordrer eventyreren. Foto: Svein Brimi

«Lilje, Mina og meg»

41-åringen ble først et kjent ansikt gjennom TV 2-suksessen «Mina og meg». Der tok han og eldstedatteren Mina Floriana (7) med seerne på ekspedisjon i vilt og vakkert norsk vinterlandskap.

Senere kom Lilje Olava (4) til verden, og da hun ble tre år fikk også hun være med pappa og storesøster på vinterekspedisjon, som resulterte i den nye serien «Lilje, Mina og meg».

­– De TV-seriene har løpt litt fra meg. Mange tror vi har dratt på de to turene som har vært på TV, og at det ellers er jeg som er ute på tur. Men sannheten er at det er dette som er livene våre. Å være ute i naturen er som å puste for oss. Da barna kom til verden, var det naturlig at de også ble med.

– Ingenting er gjort for TV. Disse turene hadde vi dratt på uansett, forklarer Alexander, og ramser opp ekspedisjoner – store som små – jentene har vært en del av i løpet av sine første leveår.

Minstejenta Rose Caspara hviler fredelig i pulken allerede før vi har rukket å passere den første sildrende bekken. I fortroppen stabber Lilje målbevisst av gårde, med mer rutinerte Mina hakk i hæl.

4-åringen får sette tempoet, til varierende aksept fra storesøster. Pappa Alexander og mamma Kristin følger like bak, og kommer med oppmuntrende ord. Målet er satt, men det er ikke her fokuset ligger.

– Det er mye snakk om fjellvettregler, kart og kompass – eller vi ser bilder av turgåere som kaster hendene opp i været på toppen av et fjell. Men ingen snakker om selve turen, eller det som skjer underveis. Det er her vi kommer sammen som familie. Det blir krangel, tårer og latter – akkurat som i livet ellers, forteller Alexander engasjert.

<b>MINA OG LILJE:</b> Turene byr på flere overraskelser for Mina og Lilje Olava. Jentene er skikkelige «utebarn» og problemstilling rundt skjermbruk er ikke-eksisterende.
MINA OG LILJE: Turene byr på flere overraskelser for Mina og Lilje Olava. Jentene er skikkelige «utebarn» og problemstilling rundt skjermbruk er ikke-eksisterende. Foto: Svein Brimi

­– Det trenger ikke være enkelt eller uten motstand for at det skal være en god opplevelse. Det handler om å være til stede i de enkle stundene, som når Lilje Olava er sliten og ikke vil videre. Forhåpentligvis har vi noen kjempeflotte krangler på tur. En ting er å krangle, en annen ting er å krangle godt og ha tid til å si unnskyld til hverandre.

Selv vokste den energiske eventyreren opp som et klassisk utebarn på 80-tallet. Med skogen som nærmeste nabo, ble de sparket ut fra tidlig til sent – og stakk bare nesen inn i døråpningen for en matbit i ny og ne. Alexander og lillebror Andreas fikk også brynt seg på vær og vind ute på småviltjakt sammen med foreldrene.

<b>HYTTE-PÅSKE:</b> I dag har Alexander overtatt familiens hytte og det er her de skal tilbringe årets påske. Da vil tradisjonen tro, påskeharen ta seg en tur innom.
HYTTE-PÅSKE: I dag har Alexander overtatt familiens hytte og det er her de skal tilbringe årets påske. Da vil tradisjonen tro, påskeharen ta seg en tur innom. Foto: Alexander Read

– Å være ute i naturen betyr alt for meg. Det er en viktig del av min identitet. For meg er handler det om å ha et sted å gå til. Det er der jeg føler meg hjemme. Den følelsen har de siste årene blitt veldig styrket, forteller friluftsentusiasten.

Vi ankommer snøbelagte Movatn og rigger til en liten leir ved et skogholt i nærheten. Alexander fyrer rutinert opp et sprakende bål og mamma Kristin bretter ut et reinsdyrskinn signert av Lars Monsen. Snart er Mina og Lilje i full gang med å spikke på hver sin pinne.

– Om du får et lite kutt i fingeren, hva er det et tegn på? spør Alexander retorisk.

­– En lykkelig barndom! svarer Mina med et bredt smil.

Les også: Alexander (40) var lei av det evige maset i hverdagen – da tok han et eventyrlig valg

<b>MINA, LILJE OG MEG:</b> Vi så temperamentsfulle Lilje (4) på vinterekspedisjon i «Mina, Lilje og meg» denne vinteren. Lange og korte ekspedisjoner er en del av hverdagslivet til familien Read.
MINA, LILJE OG MEG: Vi så temperamentsfulle Lilje (4) på vinterekspedisjon i «Mina, Lilje og meg» denne vinteren. Lange og korte ekspedisjoner er en del av hverdagslivet til familien Read. Foto: Svein Brimi

Mistet jobben

I dag kan småbarnspappaen vie hele sitt liv til sin store lidenskap. Gjennom små og store ekspedisjoner med familien, sitt engasjement for Blå Kors, turgruppen «trolldaddies» og sin egen organisasjon «Turmagi», får han løftet sin misjon: Å senke terskelen for at folk kommer seg ut i naturen.

Det var tilfeldighetene som fikk ham til å endre livsvei. I 2018 sluttet den tidligere kystjegeren jobben i «Røde Kors» i forbindelse med en nedbemanningsprosess.

– Det var et lykketreff å miste jobben. Da tok jeg et valg med hjertet, ikke hodet – det er jeg stolt av. Kristin ville heller ikke ha meg tilbake i en A4-jobb. I dag er naturen mer eller mindre kontoret mitt. Det har gjort meg til en bedre versjon av meg selv, erkjenner Alexander.

<b>TURMAGI:</b> Alexander Reads fremste misjon, er å senke terskelen for at mennesker kommer seg ut i naturen. Han er også en stor forkjemper for at barn skal løsrive seg fra skjermen og komme seg ut i naturen.
TURMAGI: Alexander Reads fremste misjon, er å senke terskelen for at mennesker kommer seg ut i naturen. Han er også en stor forkjemper for at barn skal løsrive seg fra skjermen og komme seg ut i naturen. Foto: Alexander Read

Selv om det var en tung melding å få den gangen, ble det et viktig vendepunkt i familielivet.

– Jeg er stolt over at jeg lyttet til min indre stemme. Sammen med Kristin valgte jeg en annen vei. Det har betydd mye for familien, fleksibiliteten og oss som par. Det er dette jeg vil og det føles utrolig rikt å leve dette livet! Jeg føler meg mer fremmed nede i asfaltlivet i Oslo, enn ute i naturen.

Les også: (+) Jeg mistet jobben og isolerte meg i leiligheten. Så en dag ringte det på døra ...

<b>TROLLDADDY:</b> Barna kaller bare Alexander for «Daddy», og sammen finner de på utallige sprell på tur. Troll, prinsesser og lek er noe av oppskriften bak en god turopplevelse. – Jeg har blitt enda mer leken og kjent med meg selv som person etter jeg fikk barn. Så er jeg ikke veldig vanskelig å be, om jeg blir invitert inn i barnas verden, innrømmer Alexander.
TROLLDADDY: Barna kaller bare Alexander for «Daddy», og sammen finner de på utallige sprell på tur. Troll, prinsesser og lek er noe av oppskriften bak en god turopplevelse. – Jeg har blitt enda mer leken og kjent med meg selv som person etter jeg fikk barn. Så er jeg ikke veldig vanskelig å be, om jeg blir invitert inn i barnas verden, innrømmer Alexander. Foto: Svein Brimi

Møttes i 2011

Det sporty paret møttes første gang i forbindelse med en hyttetur med felles venner på sørlandsperlen Tromøya i 2011. På det tidspunktet hadde Alexander sin faste bopel i en lavvo ute i Nordmarka. Det ble møtt med en noe dempet entusiasme fra Kristins side …

– Da jeg inviterte Kristin med hjem etter en date ute på byen, var hun rimelig forbanna da hun måtte ta på hodelykt og vasse gjennom gjørme i høye hæler og kjole. Men hun må ha sett et eller annet rart i meg likevel, da. For hun fortsatte å møte denne gærningen her litt til, ler Alexander og gløtter bort på en storøyd Mina (7).

<b>KRISTIN READ:</b> Alexander Read har både militær og sivil utdannelse, og har jobbet for Kystjegerkommandoen og Røde Kors. Barna er uten tvil i trygge hender ute på tur, og Kristin understreker at ektemannen tar alle forholdsregler.
KRISTIN READ: Alexander Read har både militær og sivil utdannelse, og har jobbet for Kystjegerkommandoen og Røde Kors. Barna er uten tvil i trygge hender ute på tur, og Kristin understreker at ektemannen tar alle forholdsregler. Foto: Svein Brimi

Kristin sier seg enig. Det var en litt irriterende tur gjennom marka. Men da de først hadde funnet hverandre, var det ingen vei tilbake.

– Det første som slo meg var hvor kjekk han var. Så fant jeg etter hvert ut at han var ganske snill og grei å snakke med også – som er det aller viktigste. Jeg skjønte fort at livet med Alexander ville bli spennende og gøy, smiler Kristin, som jobber som lege med spesialisering innen gastroenterologisk kirurgi.

Les også: Anders Myrvold hadde alt, men mistet alt. Så møtte han Maria

Hyller kona Kristin

Under vinterekspedisjonene kan Alexander og døtrene være borte i uker om gangen. Hjemme holder kona Kristin og Rose Caspara (7 md.) fortet.

– Jeg har aldri fått et nei av Kristin! Det vil si, det har hendt at vi sammen har blitt enige om et «nei», ler han skyldtynget.

– Som da du foreslo paragliding med barna? skyter Kristin lattermildt inn.

<b>NORGE PÅ SNEI:</b> Mina og Lilje vokser opp med ski på beina og tursekken på ryggen. –Selv om de lengste vinterekspedisjonene er forbeholdt pappa Alexander, er Kristin vel så involvert i de daglige utfluktene. Til sommeren skal hele familien reise «Norge på snei» over 2,5 måneder.
NORGE PÅ SNEI: Mina og Lilje vokser opp med ski på beina og tursekken på ryggen. –Selv om de lengste vinterekspedisjonene er forbeholdt pappa Alexander, er Kristin vel så involvert i de daglige utfluktene. Til sommeren skal hele familien reise «Norge på snei» over 2,5 måneder. Foto: Svein Brimi

Uansett hvilken «galskap» Alexander finner på å foreslå, møter Kristin ham med nysgjerrige spørsmål. Uten henne, hadde ikke denne livsstilen vært mulig.

– Kristin er irriterende smart. Så er hun ukomplisert, sammenlignet med meg som grubler litt mer. Jeg trenger ikke bruke en kalori på lure på hva hun «egentlig» mener. Det er deilig! I tillegg er hun selvstendig i eget liv og har et fagfelt hun brenner for, skryter «Mina og jeg»-profilen.

<b>MAKKERTJENESTE:</b> Når familien Read er ute på tur, er alltid fokuset på hvordan de kan bidra for at alle i flokken har det bra. De bruker gjerne den militære betegnelsen «makkertjeneste» når de hjelper hverandre. Som her, hvor Lilje får varmet hendene sine innenfor mamma Kristins jakke.
MAKKERTJENESTE: Når familien Read er ute på tur, er alltid fokuset på hvordan de kan bidra for at alle i flokken har det bra. De bruker gjerne den militære betegnelsen «makkertjeneste» når de hjelper hverandre. Som her, hvor Lilje får varmet hendene sine innenfor mamma Kristins jakke. Foto: Svein Brimi

– Kristin er raus og har en ekstrem arbeidskapasitet inn mot familien og egen jobb. Jeg er så imponert over henne, hva hun får til i eget liv og måten hun lener seg inn mot familien, legger Alexander til, før han entusiastisk spør på om noen er klare for å prøve fiskelykken igjen!

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2023.

Les også