Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel

Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel er forlovet

Programleder Aksel Lund Svindal og samboeren Amalie Iuel ble nylig foreldre for første gang. Nå er de forlovet!

<b>FORLOVET:</b> Aksel og samboeren Amalie Iuel fikk nylig sitt første barn. Noen uker senere ble de også forlovet.
FORLOVET: Aksel og samboeren Amalie Iuel fikk nylig sitt første barn. Noen uker senere ble de også forlovet. Foto: Frode Hansen / VG
Sist oppdatert

Søndag 8. oktober fridde Aksel Lund Svindal (40) til Amalie Iuel (29) på Kvitfjell.

«She said yes» skriver paret i en post på Instagram søndag.

På bilde ser man det smilende paret og Iuel som viser frem forlovelsesringen. Man kan også skimte sønnen Storm på bilde.

Paret har vært sammen i over tre år, og bekreftet forholdet på nasjonaldagen i 2020.

Ble foreldre

I april kom den hyggelige nyheten om at programleder og tidligere idrettsutøver Aksel Lund Svindal og samboeren Amalie Iuel ventet barn.

– Jeg vet at Aksel har ønsket å starte familie i lang tid. Familie har alltid vært viktig for ham. Det blir hyggelig å kunne gi ham det. Jeg gleder meg til den prosessen vi skal ha sammen, fortalte Amalie til Her og Nå i sommer.

1. september var ventetiden over, og paret ble da foreldre for første gang.

Les også: Amalie Iuel avslører hva Aksel Lund Svindal tenker om at de skal få en sønn

Sitt første barn

På Instagram har Amalie Iuel delt det første bildet av sønnen, som har fått navnet Storm:

Gutten ble født 1. september, opplyser Iuel i innlegget, hvor hun samtidig takker helsevesenet etter det hun beskriver som noen tøffe dager på sykehuset.

Da Her og Nå snakket med Lund Svindal tidligere i år, fortalte han at det sporty paret var relativt godt forberedt.

– Jeg føler vi har kontroll – eller det vil si, man kan vel ikke føle at man har helt kontroll når en ikke vet hva en går til. Men relativt godt forberedt synes jeg vi er. Jeg vet dette kommer til å bli veldig bra, sa Aksel med et stort smil.

<b>GRAVID</b>: Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel var til stede under mesterskapet i friidrett på Jessheim Friidrettsstadion.
GRAVID: Aksel Lund Svindal og Amalie Iuel var til stede under mesterskapet i friidrett på Jessheim Friidrettsstadion. Foto: Geir Olsen / NTB

Det var i april det forelskede paret annonserte at de ventet sitt første barn sammen, og at Amalie, som til daglig kjemper om edle metaller som friidrettsutøver, tok en konkurransepause i påvente av familieforøkelsen.

Det er omtrent 4,5 år siden Aksel valgte å legge opp som toppalpinist, og nå gleder han seg over å ta fatt på enda et nytt kapittel i livet etter toppidretten.

– Jeg har alltid tenkt at jeg har lyst på familie. Men for min del, begynte jeg ikke for alvor å tenke på det før jeg fikk en partner som jeg hadde lyst å ha barn sammen med. Da jeg fant den rette, fulgte ønske om å bli pappa, fortalte programlederen i sommer.

Les også: (+) «Hysj, mormor, det blir ikke koselig hvis vi vekker mamma», sa barnebarnet mitt. Det var da jeg forsto at noe var galt

Mistet mammaen sin

Aksel har ved flere anledninger snakket varmt om sin egen far, Bjørn Svindal – senest i biografien «Større enn meg».

For Aksel, som mistet mammaen sin som 8-åring, har pappaen vært en avgjørende støttespiller gjennom livets mange krumspring.

– Har du rukket å gjøre deg noen tanker om hvem du ønsker å være som pappa?

– Jeg har det, samtidig blir jo det bare teori. Det tror jeg man må ta som det kommer. Det aller viktigste, er at vi er enige. Vi er to om dette, da er det avgjørende med en felles forståelse for hvordan man har lyst til å gjøre det.

– Det tror jeg er avgjørende helt fra starten av. At vi får inn gode rutiner med en gang. Det er jo en av de viktigste oppgavene man skal ha i livet. Det er såpass viktig, at der kan man ikke være på kollisjonskurs som partnere. Da må man være et lag, fortalte Aksel til Her og Nå i sommer.

Les også: Atle Pettersen: – Jeg elsker å være pappa

Ønsker ikke å legge opp

Da Aksel og Amalie annonserte den gledelige nyheten i vår, bekreftet de samtidig at Amalie ikke ville legge opp som toppidrettsutøver med det første.

Planen var på det tidspunktet, at hekkeløperen ville være tilbake i løpeform allerede til høsten. Sommeren 2024 er det duket for OL i Paris. Om Amalie vil stille på startstreken, gjenstår å se.

– Er kabalen for det kommende året lagt?

– Den tror jeg vi må gå opp litt sammen underveis. Amalie skal gjennom en fødsel og vi må finne rutinene. Vi må rett og slett se hvordan dagene går. Alle jeg prater med, har hatt en ulik opplevelse av hvordan de første ukene blir. Jeg vil tro det avhenger av hvordan fødselen går og hvor mye søvn man får i etterkant.

– Jeg tror Amalie har lyst til å gi det et ordentlig forsøk og jeg har tro på at hun får det til. Men på samme tid er hun innstilt på at det kan ta tid. Kroppen har vært gjennom en periode som er noe helt annet enn hun er vant til, sa Aksel Lund Svindal i sommer.

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2023, og sist oppdatert 09/10 2023.

Les også