Amalie Iuel og Aksel Lund Svindal om sønnen Storm

Avslører: Derfor ble det Storm

I september kom lille Storm til verden med hastekeisersnitt. Nå har den lille familien funnet en rytme i hverdagen med en helt ny sjef.

<b>AKSEL OG AMALIE: </b>I forbindelse med premierefesten til årets «Mesternes mester», fikk Aksel og Amalie noen timer barnefri. De fortalte at det ble en tidlig kveld, og at de trives aller best når de er samlet som familie.
AKSEL OG AMALIE: I forbindelse med premierefesten til årets «Mesternes mester», fikk Aksel og Amalie noen timer barnefri. De fortalte at det ble en tidlig kveld, og at de trives aller best når de er samlet som familie. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Under innspillingen av «Mesternes mester» i fjor sommer, gikk programleder Aksel Lund Svindal (41) og samboeren Amalie Iuel (29) og ventet spent på ankomsten til sitt første barn.

Når det populære NRK-programmet nå ruller over TV-skjermene, har superparet allerede rukket å bli godt kjent med den lille krabaten.

– Det har vært full gass siste månedene, og desto mer fart antar jeg at vi har vi i vente etter hvert som han vokser opp. Men det er først og fremst helt fantastisk. Å sette ord på opplevelsen av å bli pappa, lar seg vanskelig gjøre. Men det er altoppslukende og veldig, veldig fint, forteller «Mesternes mester»-programlederen med varme i stemmen.

<b>TV-AKTUELL:</b> Aksel Lund Svindal loser for tredje året på rad TV-seerne gjennom jakten på «Mesternes mester» – tittelen han selv vant i 2021. Her fra da han fikk overrakt pokalen av daværende programleder Dag Erik Pedersen.
TV-AKTUELL: Aksel Lund Svindal loser for tredje året på rad TV-seerne gjennom jakten på «Mesternes mester» – tittelen han selv vant i 2021. Her fra da han fikk overrakt pokalen av daværende programleder Dag Erik Pedersen. Foto: NRK

Tøff fødsel

1. september var nemlig ventetiden over. Den etterlengtede krabaten gjorde dog en litt mer dramatisk entré enn det sporty paret hadde forestilt seg.

– Storm lå litt feil, som en såkalt «stjernekikker». Vi prøvde på en vanlig fødsel, men han satte seg fast. Da gikk ting veldig fort. Det endte med hastekeisersnitt.

– Det var en litt kjip beskjed å få fordi jeg var veldig innstilt på å gjøre det på «den vanlige» måten. Men det aller viktigste var at han kom ut og hadde det bra, forteller Amalie da vi møtte henne i forbindelse med premierefesten til «Mesternes mester».

Den dramatiske entreen til tross, den første tiden med Storm har vært av det harmoniske slaget. Den lille gutten har nemlig vært en drøm å forholde seg til, meddeler Aksel og Amalie – og banker raskt i bordet.

– Jeg hadde forventet det aller verste. At jeg måtte opp 20 ganger i løpet av natten for å amme, og at jeg skulle gå rundt som en levende zombie. Men han har foreløpig et kjempegodt sovehjerte. Det tror jeg han har arvet fra mor og far, forteller Amalie takknemlig.

Å bli foreldre, har også bydd på en tilleggsdimensjon.

– Det har vært veldig fint å se Aksel fylle papparollen. Jeg har blitt litt forelsket på ny når jeg ser hvor flink han er med Storm. Nå gleder vi oss bare til fortsettelsen.

Gjennom den første tiden som småbarnsforeldre har en større del av ansvaret falt på Amalie – av naturlige årsaker. Det har vekket varme følelser også i Aksel å se hvordan forloveden har glidd naturlig inn i mamma-rollen.

– Det er helt nydelig å se Amalie som mamma. Hun er helt rå. Vi er veldig fornøyde med tingenes tilstand om dagen. Vi ble fortalt hvor fantastisk det ville bli å bli foreldre, men det var umulig å sette seg inn i før det faktisk skjedde, stråler den pensjonerte topp-alpinisten.

Les også: Amalie Iuel: – Jeg tror det er best for alle hvis jeg er med uten Aksel

Derfor ble det Storm

Til Nettavisen forteller Aksel at de to ganske raskt ble enige om at barnet deres skulle hete Storm.

– Både Amalie og jeg hadde tenkt på det, faktisk. Vi lagde lister med babynavn hver for oss, uten å sammenligne dem, og da vi gikk gjennom navnene var Storm ganske høyt oppe hos oss begge, forteller Lund Svindal.

Den tidligere alpinkongen forteller at han hadde noen «krav» da navnet skulle bestemmes.

– For meg var det viktig at det fungerer på engelsk og tysk også, siden jeg har mange bekjente i de landene. Og det gjør det, sier Aksel.

Han sier til Nettavisen at han synes at navnet også passer godt med tanke på at Amalie er tre-fjerdedeler dansk.

– Det er et veldig fint og kult navn. Også er det noe veldig norsk og natur-aktig ved det, og det synes jeg er veldig kult. Jeg vil heller ha det enn noe som like gjerne kunne vært fransk eller amerikansk, sier Aksel Lund Svindal.

Les også: Derfor velger mange norrøne navn

«Mesternes mester» premierefest

Denne festkvelden var det mormor som ivaretok Storm. Selv om Aksel og Amalie setter pris på den tiden de får alene sammen, er det likevel ikke det som er den viktigste prioriteringen i dag.

Nå som de er blitt en flokk på tre, setter de først og fremst pris på den tiden de tilbringer sammen som familie.

– Noen ganger når vi har besøk, sier de gjerne at de kan sitte barnevakt slik at vi kan dra ut å ta en middag sammen alene. Men vi er litt mer sånn: «Nei, la oss spise sammen her hjemme. Det er hyggeligere å være samlet». Vi har ikke det behovet for å stikke ut. En ting er at det er det mest forsvarlige, men det er søren meg også det fineste, forteller Aksel oppriktig.

Som om ikke foreldrerollen var en stor nok milepæl i 2023, rakk Aksel også å gå ned på kne i løpet av høsten. Frieriet ble gjennomført på Kvitfjell og ble en vakker og nervepirrende opplevelse.

– Jeg hadde ikke noen kjempefrykt for at hun skulle si nei, det må jeg ærlig innrømme. Men nervene var der likevel. Det handlet først og fremst om at du ønsker å skape et fint minne. Å skape et vakkert øyeblikk var viktigere for meg enn å holde en lang tale, forteller Aksel om det rørende frieriet.

Amalie var aldri i tvil. Det ble et rungende ja. Men bryllup er ikke noe hun nødvendigvis har drømt om hele livet.

– Jeg har alltid tenkt at skjer det, så skjer det. Da er det hyggelig. Men bryllup er ikke noe jeg har planlagt til punkt og prikke gjennom oppveksten. Man er jo ikke noe mindre familie om man ikke er gift.

– Det er veldig fint å ha noe å se frem til og jeg gleder meg til at vi skal dele det samme etternavnet. Men én ting om gangen. Vi har foreløpig nok med minstemann, innrømmer Amalie, som også drømmer om å rekke OL i 2024.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

<b>PREMIEREFEST</b>: Denne festkvelden var det mormor som ivaretok Storm. Selv om Aksel og Amalie setter pris på den tiden de får alene sammen, er det likevel ikke det som er den viktigste prioriteringen i dag.
PREMIEREFEST: Denne festkvelden var det mormor som ivaretok Storm. Selv om Aksel og Amalie setter pris på den tiden de får alene sammen, er det likevel ikke det som er den viktigste prioriteringen i dag. Foto: Svein Brimi

Drømmer om OL

Til daglig kjemper Amalie om edelt metall som friidrettsutøver, men hun har tatt seg konkurransepause i forbindelse med graviditet og fødsel. Målet har hele tiden vært å rekke OL i Paris, men graviditeten ble en tøffere påkjenning for kroppen enn hekkeløperen hadde forutsett. Keisersnittet satte ytterligere kjepper i hjulene for opptreningen.

– Jeg har satt meg et veldig hårete mål og jeg har lagt mye press på meg selv. Motivasjonen er der fortsatt, og jeg prøver så godt jeg kan. Det er likevel litt rusk som henger igjen fra svangerskapet, i form av bekkensmerter og lignende. Det blir stadig bedre, men jeg må hele tiden lytte til og ta hensyn til kroppen. Det handler om å skynde seg langsomt og ikke få tilbakefall, poengterer Amalie, og fortsetter:

– Jeg vil uansett tilbake til idretten og tenker i dag at det er en kjempebonus om jeg klarer å komme meg til OL. Det hadde vært en ordentlig kul historie å fortelle Storm når han vokser opp!

Denne saken ble første gang publisert 10/01 2024, og sist oppdatert 10/01 2024.

Les også