Innhentet av 37 år gammelt drap

Virkelighetens «Narcos»: Har vært jaget av USA i flere år. Nå er han endelig tatt

Rafael Caro Quintero var en av narkobossene i Guadalajara-kartellet. Drapet på en DEA-agent i 1985 skulle gjøre ham til en av verdens mest ettersøkte forbrytere. I juli i år ble han innhentet av fortiden.

<b>DREPT:</b> I mars 1985 ble likene av DEA-agenten Enrique Camarena Salazar og piloten Alfredo Zavala Avelar funnet ved en avsidesliggende ranch utenfor byen Zamora i delstaten Michoacán. Drapet på DEA-agenten gjorde at amerikanske myndigheter økte tilstedeværelsen i Mexico og intensiverte jakten på kartellbossene, som Rafael Caro Quintero.
DREPT: I mars 1985 ble likene av DEA-agenten Enrique Camarena Salazar og piloten Alfredo Zavala Avelar funnet ved en avsidesliggende ranch utenfor byen Zamora i delstaten Michoacán. Drapet på DEA-agenten gjorde at amerikanske myndigheter økte tilstedeværelsen i Mexico og intensiverte jakten på kartellbossene, som Rafael Caro Quintero. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Varmen seg inn i det klamme rommet. Utenfor kvitret fuglene. Frodig vegetasjon omsvøpet den mektige villaen i nabolaget Jardines del Bosque – i utkanten av millionbyen Guadalajara vest i Mexico.

Men DEA-agent Enrique «Kiki» Camarena hadde ikke øyne for annet enn å overleve de kommende timene.

For ham må det ha føltes som veggene presset seg sammen rundt ham, i takt med at smertene ble mer og mer uutholdelige mens han ble utsatt for elektriske støt og sigaretter som ble stumpet i brystet hans.

Torturistene brukte også drillbor. Hver gang Camarena besvimte, kom en lege og ga ham et oppkvikkende middel så han skulle komme til bevissthet igjen.

For mennene fremfor ham var aggressive, og de var på ingen måte ferdige med å torturere ham for å presse ham for informasjon.

Overfalt

Tidligere på dagen hadde Camarena forlatt USAs konsulat i Guadalajara for å spise lunsj med sine kone. «Kiki» hadde vært fire år i Mexico på vegne av amerikanske myndigheter.

<b>HEVNDRAP:</b> DEA-agent Enrique Kiki Camarena avslørte en større marihuana-plantasje. Det kostet ham livet. 
HEVNDRAP: DEA-agent Enrique Kiki Camarena avslørte en større marihuana-plantasje. Det kostet ham livet.  Foto: FBI

Den siste tiden hadde han infiltrert Mexicos største kartell, Guadalajara-kartellet, som drev med marihuana- og kokainsmugling over grensen til USA i stort omfang og angivelig dro inn et tosifret antall milliarder dollar i årlige inntekter.

Han hadde til og med vunnet tillit hos kartellets boss, den mektige Miguel Angel Felix Gallardo, selve «El Padrino» eller «Gudfaren».

<b>DRAPSHUSET:</b> I denne villaen i 881 Lope de Vega, like utenfor Guadalajara, ble Camarena torturert og drept i 1985. Flere meksikanske myndighets­personer skal angivelig ha vært involvert. 
DRAPSHUSET: I denne villaen i 881 Lope de Vega, like utenfor Guadalajara, ble Camarena torturert og drept i 1985. Flere meksikanske myndighets­personer skal angivelig ha vært involvert.  Foto: Facebook

Men 7. februar 1985 skulle bli siste dag Camarena fikk oppleve i frihet.

På vei til lunsjavtalen med kona ble han overfalt av fem menn, som tvang ham inn i en bil og tok ham til eiendommen til en av de andre lederne av kartellet, Rafael Caro Quintero.

Året i forveien hadde Camarena avslørt en stor marihuana-plantasje tilhørende Quintero. Plantasjen på 10 000 mål, som angivelig produserte marihuana for åtte milliarder dollar årlig i datidens pengeverdi, ble ødelagt av meksikanske myndigheter og Quintero led store økonomiske tap. 12 000 tonn marihuana skal ha blitt destruert under operasjonen.

Rafael Caro Quintero svor hevn.

<b>DREPT:</b> DEA-agent Enrique «Kiki» Camarena. 
DREPT: DEA-agent Enrique «Kiki» Camarena.  Foto: Ukjent

Tidlig en «narco»

Rafael Caro Quintero ble født i Sinaloa, nordvest i Mexico, i oktober 1952. Han var den eldste sønnen i en søskenflokk på tolv barn. Han mistet sin far da han bare var 14 år. Etter farens død hjalp han moren med å ta hånd om familien. Som 16-åring forlot han hjemstedet i søken etter jobb.

Han ble etter hvert lastebilsjåfør, og jobbet også innen jordbruk. Men det var frem til han fikk øynene opp for å tjene penger på cannabis.

<b>ETTERSØKT:</b> Quintero var i mange år blant FBIs mest ettersøkte forbrytere. 
ETTERSØKT: Quintero var i mange år blant FBIs mest ettersøkte forbrytere.  Foto: FBI:

Han begynte å dyrke marihuana, og salget gikk så bra at han i løpet av fem år hadde kjøpt opp flere gårdsbruk. Det medførte enda større omsetning og penger, og med det kom også makt. Alt som 29-åring var han angivelig god for en halv milliard amerikanske dollar.

I 1978 dannet han Guadalajara-kartellet sammen med blant annet den senere gudfaren Miguel Angel Felix Gallardo.

– Rafael Caro Quintero var utvilsomt en av de mest fremtredende narkobaronene i Mexico, sa Mike Vigil, tidligere sjef for DEAs utenlandsoperasjoner, i en uttalelse gjengitt av Reuters.

<b>GUDFAREN:</b> Miguel Angel Felix Gallardo ble regnet som den øverste sjefen i det nå oppløste Guadalajara-kartellet, som han styrte sammen med Quintero og Ernesto Fonseca Carrillo. Gallardo ble arrestert i 1989 og sitter nå bak strengt bevoktede murer i delstaten Jalisco i Mexico.
GUDFAREN: Miguel Angel Felix Gallardo ble regnet som den øverste sjefen i det nå oppløste Guadalajara-kartellet, som han styrte sammen med Quintero og Ernesto Fonseca Carrillo. Gallardo ble arrestert i 1989 og sitter nå bak strengt bevoktede murer i delstaten Jalisco i Mexico. Foto: NTB scanpix/AP

Quintero var ikke redd for å bruke penger eller vise seg frem på byen. Han hadde på et tidspunkt også et forhold til datteren til en fremtredende meksikansk politiker.

Flere drap

Utover 1980-tallet var amerikanske myndigheter stadig etter Quintero og resten av Guadalajara-kartellet, som innførte store mengder marihuana og kokain til USA.

Ifølge flere som hadde kjennskap til narkobossen var han ikke bare glad i å forsyne USA med dop, men også seg selv. Dopbruket skal ha gjort ham stadig mer paranoid. Det skulle koste to amerikanske turister livet.

30. januar 1985 gikk journalisten John Clay Walker og hans kompis Alberto Radelat inn på restauranten La Langosta Loca i Guadalajara.

Det de to ikke visste var at Quintero og hans menn holdt et privat selskap i restauranten. Overbevist om at de to amerikanerne var hemmelige agenter, fikk Quintero de to mennene inn på bakrommet med makt der de ble forhørt og torturert med en ishakke.

Fem måneder senere ble likene av de to amerikanerne funnet pakket inn i tepper i en park i byen Zapopan. Kort tid senere var det DEA-agent Camarenas tur.

Etter over 30 timer med grov tortur, ble han til slutt drept. Liket ble funnet en måned senere ved en avsidesliggende gård. Der ble også liket av den meksikanske piloten Alfredo Zavala Avelar funnet. Avelar tok oppdrag for DEA.

<b>FEIL STED TIL FEIL TID:</b> De to amerikanske turistene John Clay Walker (til venstre) og Alberto Radelat ble torturert og drept av Rafael Caro Quintero og hans menn. Årsak: Quintero var overbevist om at de var amerikanske agenter. 
FEIL STED TIL FEIL TID: De to amerikanske turistene John Clay Walker (til venstre) og Alberto Radelat ble torturert og drept av Rafael Caro Quintero og hans menn. Årsak: Quintero var overbevist om at de var amerikanske agenter.  Foto: Facebook

Myndighetene involvert

Etter drapet på Camarena fikk Quintero kalde føtter og flyktet til Costa Rica med sin elskerinne, politikerdatteren. Amerikanske myndigheter tok ikke lett på drapet på en DEA-agent, og Reagan-administrasjonen la sterkt press på meksikanske myndigheter for å få fanget de ansvarlige for drapet.

Etter kort tid ble Quintero sporet opp og pågrepet. Han ble dømt til 40 års fengsel for drapet på Camarena og Alfredo Zavala Avelar.

<b>TATT:</b> Quintero ble arrestert og dømt for drapet på Camarena i 1985, men sluppet fri i 2013. 
TATT: Quintero ble arrestert og dømt for drapet på Camarena i 1985, men sluppet fri i 2013.  Foto: NTB scanpix

Quintero ble imidlertid ikke dømt for drapene på Walker og Radelat, noe som opprørte de etterlatte. Heller ikke for drapene på to amerikanske par som var på misjon for Jehovas vitner i 1984.

Deres eneste «forbrytelse» var at de tilfeldigvis ringte på døren til Ernesto Fonseca Carrillo, en lederskikkelse i Guadalajara-kartellet og kompanjong av Quintero.

Etter arrestasjonen av Quintero rettet DEA fokuset mot personen som ble antatt å være «sjefenes sjef», Miguel Angel Felix Gallardo. Han var den eneste som kunne ha godkjent kidnappingen og drapet på Camarena, mente amerikanske myndigheter og satte alle kluter til for få fakket også ham.

Les også: Ingen visste at familiefaren levde et bestialsk dobbeltliv. Så gjorde han en tabbe

<b>NEKTER:</b> I 2021 gjorde 75 år gamle Miguel Angel Felix Gallardo et ytterst sjeldent intervju. Overfor TV-kanalen Noticias Tele­mundo avviste en skrøpelig Gallardo kjennskap til Quintero og Carrillo, og for å ha vært leder av et narkokartell. I intervjuet beklaget han drapet på Camarena, men nektet for å ha noe med det å gjøre.
NEKTER: I 2021 gjorde 75 år gamle Miguel Angel Felix Gallardo et ytterst sjeldent intervju. Overfor TV-kanalen Noticias Tele­mundo avviste en skrøpelig Gallardo kjennskap til Quintero og Carrillo, og for å ha vært leder av et narkokartell. I intervjuet beklaget han drapet på Camarena, men nektet for å ha noe med det å gjøre. Foto: Skjermdump: Noticias Telemundo

Politikere med

Gallardo hadde i motsetning til Quintero greid å stikke seg unna, og holdt en lav profil med ny identitet, beskyttet av korrupte politikere. Men i april 1989 ble også han sporet opp og pågrepet. Gallardo ble dømt til 37 års fengsel for drapet på Camarena.

Flere røster talte imidlertid for at kartellet ikke hadde vært alene om drapet. Også meksikanske myndighetspersoner ble beskyldt for å ha godkjent kidnappingen og drapet på Camarena. Kartellmedlemmet Rene Lopez Romero vitnet i 1992 om at han hadde tatt del i kidnappingen av DEA-agenten.

Ikke bare det; han hevdet at flere fremtredende meksikanske politikere hadde vært med på å planlegge kidnappingen, og at flere av dem også var til stede i Quinteros villa mens Camarena ble torturert og senere drept. Romeo hevdet at Mexicos forsvarsminister, Juan Arevalo Gardoqui, var blant personene til stede, i tillegg til flere politidirektører.

Beskyldningene om at myndighetspersoner var involvert, forsuret forholdet mellom amerikanske og meksikanske myndigheter, selv om beskyldningene på det sterkeste ble avvist fra meksikansk hold.

Rene Lopez Romero vitnet også om at da de førte Camarena med bind for øynene inn i villaen, omfavnet Quintero DEA-agenten mens hans sa «jeg fortalte deg jo at jeg skulle ta deg en dag, din drittsekk».

Les også: (+) I 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

Sluppet fri, men jaktet

I 2013 ble 61 år gamle Quintero løslatt på grunn av en teknikalitet. Myndighetene utstedte raskt en ny arrestordre, men da hadde narkobossen alt gått i dekning i fjellene i Sinaloa der han fortsatte å ta del i narkotikavirksomheten, om enn i en mer beskjeden rolle enn tidligere.

– Han er ikke like fremtredende som han en gang var, uttalte tidligere leder for DEAs utenlandsoperasjoner, Mike Vigil.

<b>TATT:</b> Rafael Caro Quintero
TATT: Rafael Caro Quintero Foto:  Proceso/YouTube

Det stoppet ikke amerikanske myndigheter fra å ville fange ham. Mot god betaling. Quintero var høyt oppe på FBIs «mest ettersøkt»-liste. Det ble utlovet en dusør på 20 millioner amerikanske dollar for opplysninger som kunne føre til arrestasjon.

– Jeg var ikke involvert i drapet på DEA-agenten og har heller aldri vært et fremtredende kartellmedlem. Den som sier at jeg er eller har vært en kartelleder lyver, hevdet Rafael Caro Quintero i et intervju han ga fra sitt skjulested til det meksikanske magasinet Proceso i 2016.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Pågående etterforskning

Men 16. juli i år innhentet fortiden ham. Da ble 69 år gamle Quintero pågrepet i Sinaloa i en aksjon utført av meksikanske og amerikanske myndigheter. Politihunden Max sporet ham opp da Quintero forsøkte å gjemme seg i et tett buskas. Nå skal han utleveres til USA, raskest mulig, ifølge amerikanske myndigheter.

– Det finnes ingen gjemmesteder for dem som kidnapper, torturerer og dreper amerikanske polititjenestemenn, sa den amerikanske regjeringsadvokaten Merrick Garland i en uttalelse.

– Dagens pågripelse medfører at Rafael Caro Quintero må stå til rette for sine påståtte ugjerninger, deriblant drapet på DEA-agent Enrique Kiki Camarena.

<b>STYRTET:</b> Meksikanske marinesoldater deltok i aksjonen mot Quintero. 14 av dem omkom da Blackhawk-helikoptret de satt i krasjlandet like etter at Quintero var lokalisert og pågrepet.
STYRTET: Meksikanske marinesoldater deltok i aksjonen mot Quintero. 14 av dem omkom da Blackhawk-helikoptret de satt i krasjlandet like etter at Quintero var lokalisert og pågrepet. Foto: NTB scanpix

Vi Menn har i forbindelse med denne artikkelen rettet en henvendelse til DEA med flere spørsmål rundt etterforskningen av Guadalajara-kartellet samt drapet på Kiki Camarena.

Talsperson hos DEA, Katherine Pfaff, sier i en kommentar at fordi det per 2022 er, «en pågående etterforskning», kan de ikke gi uttalelser i saken og henviser til den informasjon som alt er gjort offentlig tilgjengelig.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Kartellkrig

Guadalajara-kartellet ble stiftet i 1978 og var en allianse mellom de allerede eksisterende kartellene Sinaloa, Juarez, Tijuana og Sonora.

Guadalaja-kartellet begynte ut over 1980-tallet å samarbeide med de colombianske kartellene om å smugle kokain til USA. Kort tid etter han ble dømt til fengsel i 1989, bestemte Miguel Angel Felix Gallardo seg for å dele kartellet opp i flere enheter, som hver fikk tildelt spesifikke smuglerruter og territorier.

Gallardo mente en oppdeling ville gjøre det vanskeligere for myndighetene å straffeforfølge kartellene. Han skal ha greid å styre kartellet fra fengsels­cellen i flere år, helt til han i 1993 ble forflyttet til et høy­sikkerhetsfengsel der han ble fratatt all kontakt med omverden.

Å effektivt avkle Miguel Angel Felix Gallardo for all makt, bød imidlertid på uventede problemer for myndighetene. Med Gudfaren ute av bildet, økte rivaliseringen mellom de forskjellige kartellene, som ut over 1990-tallet begynte å bevege seg inn på hverandres territorier og utfordre rutene Miguel Angel Felix Gallardo opprinnelig hadde fordelt.

Konflikten mellom kartellene utviklet seg til en blodig krig som ble stadig mer brutal og omfattende. I desember 2006 svor Mexicos nyvalgte president Felipe Calderon på å få en slutt på narkokrigen ved å sette inn store militære styrker samt lokalt politi. Dette medførte imidlertid en eksplosjon i antall narkorelaterte drap.

I 2019 ble det satt en foreløpig topp i antall drap i narkokrigen i Mexico, med 35 000 drepte.

Kilder: npr.org, bbc.com, history.com, wikipedia.org, apnews.com, reuters.com, Los Angeles Times

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2022, og sist oppdatert 25/10 2022.

Les også