true crime

Historien om drapet var så rystende at den bare kunne bare overgås av én ting: Sannheten

Samboeren ble tilført utallige knivstikk av to ukjente menn og døde i hennes armer, fortalte kvinnen. Så begynte historien hennes å rakne.

Pluss ikon
FORLOVET: Paret hadde et stormfullt forhold, men da de to ble overfalt på vei hjem fra et pubbesøk og den 25 år gamle mannen ble stukket i hjel, sto kvinnen igjen som utrøstelig.
FORLOVET: Paret hadde et stormfullt forhold, men da de to ble overfalt på vei hjem fra et pubbesøk og den 25 år gamle mannen ble stukket i hjel, sto kvinnen igjen som utrøstelig. Foto: REX
Sist oppdatert

Lyset fra billyktene falt på meterhøye hekker, grønne enger, mektige kastanjetrær og sølepytter i veien der samboerparet kjørte hjemover etter et besøk på puben. Et fredfullt desembermørke lå over den engelske landsbygda, denne sene desemberkvelden i 1996.

Så dukket lysene fra en annen bil opp i bakspeilet.

Bilen kom nærmere og nærmere, etter hvert ubehagelig nært. Lee Harvey (25) tråkket på gassen. I en sving kom bilen opp på siden av dem. En mørk Ford Sierra med to menn i. Samboeren Tracie Andrews (27) ropte at Lee for all del ikke måtte stoppe, men Lee valgte å svinge inn til veikanten for å slippe den andre bilen forbi.

Den fremmede bilen kjørte ikke forbi. Isteden bråstoppet den ved siden av paret. Sjåføren gikk ut av bilen. Lee gjorde det samme. En opphetet diskusjon fulgte før den fremmede sjåføren satte seg inn i den mørke Sierraen igjen.

Men så kom passasjeren ut. En tykkfallen mann med briller. Med stirrende, sinte øyne konfronterte han Lee, ifølge Tracie. Det oppsto et basketak der mannen gikk løs på Lee og stakk ham gjentatte ganger med en kniv.

Tracie forsøkte å komme kjæresten til unnsetning, men ble selv skadet.

Så kjørte de to overfallsmennene vekk i natten og lot Lee ligge igjen og forblø.

Det var i hvert fall hva Tracie Andrews fortalte etterpå.

Uprovosert

– Mannen gikk bare til angrep på Lee. Jeg forsøkte det jeg kunne å beskytte ham, sa Tracie Andrews på en pressekonferanse to dager etter angrepet.

En gjest i et hus like ved hadde kommet ut og funnet Tracie og Lee, og ringt nødetatene. Men Lees liv sto ikke til å redde.

– Jeg trøstet Lee mens han døde i armene mine, sa en gråtkvalt Tracie Andrews i blitsregnet fra pressefotografenes kameraer.

<b>BA OM HJELP:</b> Tracie Andrews og forlovedens foreldre Ray (t.v.) og Maureen Harvey stilte på politiets pressekonferanse og ba om hjelp til å identifisere to overfallsmenn i en mørk bil. På samme pressekonferanse begynte Tracies historie å rakne.
BA OM HJELP: Tracie Andrews og forlovedens foreldre Ray (t.v.) og Maureen Harvey stilte på politiets pressekonferanse og ba om hjelp til å identifisere to overfallsmenn i en mørk bil. På samme pressekonferanse begynte Tracies historie å rakne. Foto: Peter Lea/REX

Lokalsamfunnet var i sjokk. Den lokale bussjåføren Lee Harvey var tilsynelatende blitt et tilfeldig offer for en gal manns uten sperrer, 1. desember 1996 i West Midlands i fredelige Worcestershire.

Men alt på pressekonferansen 3. desember merket en årvåken etterforsker seg noe som var kunne tyde på at den opprørende historien kanskje ikke var så opplagt som den kunne fremstå.

Konstant krangling

Tracie Andrews vokste opp i en småby utenfor Birmingham. Oppveksten ble beskrevet som normal. Men da hun var i tenårene, skilte foreldrene hennes seg. Tracie Andrews skal ha tatt skilsmissen svært tungt. Det skulle prege hennes egne forhold til menn.

<b>MODELL:</b> Tracie Andrews ville jobbe som modell, og likte oppmerksomheten hun fikk fra menn ved å fortelle om det. At kjæresten hennes fikk oppmerksomhet fra andre kvinner, var hun mindre begeistret for. 
MODELL: Tracie Andrews ville jobbe som modell, og likte oppmerksomheten hun fikk fra menn ved å fortelle om det. At kjæresten hennes fikk oppmerksomhet fra andre kvinner, var hun mindre begeistret for.  Foto: Prestisje Photography/REX

I 1994 flyttet Tracie Andrews til småbyen Alvechurch i West Midlands, der hun ved siden av en bartenderjobb prøvde å slå igjennom som modell. Samme høst møtte hun Lee Harvey. Familie og venner samt naboer kunne fortelle at Tracie Andrews og Lee hadde hatt et turbulent forhold preget av høylytt krangling og sjalusi.

Nå satt en sterkt medtatt Tracie Andrews på en pressekonferanse og høstet Storbritannias sympati etter det brutale drapet på samboeren.

– Etter overfallet var hun øyensynlig i sjokk og hadde blitt kjørt til sykehus, men hun hadde gitt oss en detaljert forklaring om hendelsesforløpet, sa sjefetterforsker i saken Ian Johnston til TV-dokumentaren «World’s Most Evil Killers».

– Vi satte i gang en storstilt jakt på det vi antok var bilen med de to gjerningsmennene. Nå håpet vi at noen der ute kunne gi opplysninger om overfallsmennene.

Men utover i pressekonferansen skulle Tracie selv gi opplysninger etterforsker Johnston stusset over:

– Da en journalist konfronterte henne med hendelsesforløpet, endret hun tidspunktet for når hun og Lee hadde forlatt puben. Hun ga også flere motstridende opplysninger rundt selve overfallet.

Etterforsker Johnston og andre tilstedeværende syntes Tracie Andrews’ tårer virket tilgjort. Flere tilhørere merket seg det «ville blikket som glimtet til i raseri» ved enkelte spørsmål hun fikk, samt «de stirrende øynene». Reaksjonsmønsteret hennes syntes merkelig, ikke minst med tanke på at det bare var to dager siden hennes egen samboer var blitt overfalt og drept, mente Johnston og kollegene.

– Vi begynte å spørre oss om noe ikke var slik det så ut til.

Så kom et vitne på banen.

Avslørt

En kvinnelig beboer i et avsidesliggende hus ved drapsåstedet, hadde hørt høylytt krangling kort tid før tidspunktet man antok Lee ble drept.

<b>ÅSTEDET:</b> Like ved et avsidesliggende hus på den engelske landsbygda ble Lee Harvey stukket til døde med 42 knivstikk. 
ÅSTEDET: Like ved et avsidesliggende hus på den engelske landsbygda ble Lee Harvey stukket til døde med 42 knivstikk. 

– Kvinnen fortalte oss at hun bare hadde hørt to stemmer. Hun var sikker på at den ene stemmen tilhørte en kvinne, sa etterforsker Johnston.

– To uavhengige vitner hadde dessuten observert Lees hvite Ford Escort kjøre inn mot området der drapet fant sted.

Ingen av dem hadde sett noen annen bil i nærheten, og i alle fall ingen mørk Ford Sierra med to menn i.

– Det var heller ingen tegn til bremsespor på åstedet, noe vi syntes var merkelig hvis den forfølgende bilen skulle ha kjørt opp på siden av Lees bil for så å bråstoppe. Vi mistenkte sterkere og sterkere at vi hadde satt i gang en klappjakt på to gjerningsmenn som ikke eksisterte.

Men Tracie Andrews tviholdt på sin historie − selv etter at undersøkelser av mer enn 80 hårstrå funnet i Lees hånd viste seg å stamme fra Tracie Andrews selv, og ikke fra en mannsperson.

– Hun hevdet at Lee dro henne i håret under sine siste dødskramper, sa etterforsker Johnston.

Obduksjonen viste at Lee hadde blitt drept med 42 knivstikk fra det som ble fastslått å være en foldekniv.

– Å drepe noen med 42 knivstikk, tyder på et voldsomt sinne. Det er 42 håndbevegelser. Det er ikke noe du kan gjøre i et par sekunders galskap, men noe som tar tid og som krever gjennomføringsevne, sa rettsmedisiner Stuart Hamilton til «World’s Most Evil Killers».

Funn av Lees blod på Tracie Andrews’ genser skyldtes at hun forsøkte å trøste ham etter angrepet, hadde hun forklart etterforskerne.

– Men nærmere undersøkelser avdekket at blodet hadde sprutet som en fontene utover genseren hennes. Det var mer forenlig med at hun selv hadde stått for knivstikkingen, konkluderte rettsmedisiner Stuart Hamilton.

Selve drapsvåpenet var ikke å oppdrive. Et avtrykk fra innsiden av den ene skinnstøvelen Tracie Andrews hadde på seg drapskvelden, viste seg imidlertid å være blodrester.

– Vi tror hun etter drapet gjemte den blodige kniven i støvelen sin, og kvittet seg av med den etter hun kom til sykehuset, sa etterforsker Ian Johnston.

Les også: (+) I 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

Ingen anger

Politiet siktet Tracie Andrews for drapet på sin egen samboer Lee Harvey. Etterforskningsledelsen antok at Lee måtte ha stoppet bilen utenfor landstedet under en opphetet krangel, som kulminerte i at en rasende og sjalu Tracie Andrews knivstakk ham til døde.

I juli 1997 ble hun stilt for retten. Tracie Adrews blånektet og holdt fast ved historien om overfallsmennene.

Aktor David Crigman fryktet at Tracie Andrews kunne gå fri hvis forsvarerne hennes fikk sådd nok tvil rundt bevisene:

– Jeg forsto at jeg var nødt til å treffe med krysseksamineringen. Jeg måtte plukke forklaringen hennes fra hverandre, bit for bit.

Etter hvert fikk Tracie Andrews større og større forklaringsproblemer.

– Hun møtte flere og flere spørsmål med tilsvar som «jeg vet ikke» eller at hun ikke husket. Dette må åpenbart ha svekket troverdigheten hennes. Når man la alle de små detaljene i forklaringen hennes sammen, kunne juryen se at hele historien hennes var en stor løgn, mente aktor Crigman.

Juryen brukte ikke lang tid på å finne henne skyldig etter tiltalen på overlagt drap.

Da Tracie Andrews fikk lest opp dommen, viste hun ingen følelser.

– Bare du vet hva som skjedde den kvelden. Men vi har alle sett resultatet av dine forferdelige handlinger, uttalte dommeren da han dømte henne til livsvarig fengsel.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

– Eiesyk

– Hun (Tracie Andrews, red.anm.) så på det at moren hadde forlatt faren og funnet seg en ny mann som et svik mot henne. Senere gjorde det henne eiesyk overfor egne partnere, sa rettspsykolog Chris Carter i et intervju med dokumentaren «World’s Most Evil Killers».

– Hun så på Lee som sin eiendom. Den ultimate måten for henne å vise det på, var å ta livet hans.

– Hun likte selv oppmerksomheten hun fikk ved å prate med menn og fortelle at hun var modell. Lee var en pent utseende mann som fikk en del oppmerksomhet fra damene, noe Tracie derimot likte dårlig, sa rettspsykolog Chris Carter.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

God oppførsel

I april 1999 innrømmet Tracie Andrews drapet i et brev til sine advokater, men hevdet drapet hadde skjedd i selvforsvar. Tracie Andrews slapp ut av fengsel i 2011 grunnet god oppførsel, noe som vakte stor oppsikt i Storbritannia.

– Det at hun nå slipper fri, sårer meg mer enn noen ord kan uttrykke. Hun kan gå videre med livet sitt etter å ha ødelagt våre, sa Lees mor Maureen den gang til The Mirror.

<b>OPPLØST:</b> Familien til Lee Harvey oppsøkte åstedet for drapet, oppløst i sorg. Lenge gjorde de alt de kunne for å støtte sønnens forlovede Tracie Andrews. 
OPPLØST: Familien til Lee Harvey oppsøkte åstedet for drapet, oppløst i sorg. Lenge gjorde de alt de kunne for å støtte sønnens forlovede Tracie Andrews.  Foto: Peter Lea/REX

– Absolutt motbydelig, istemte Lees datter Danielle.

Tracie Andrews har senere endret både utseende og navn, og giftet seg i 2017 med en firebarnsfar. Et vitne som observerte Tracie Andrews med den nye mannen, sa til The Mirror:

– Hun har kanskje et annet navn og utseende, men det stirrende blikket hennes er ikke til å ta feil av.

Kilder: “World’s Most Evil Killers”, The Mirror, The Sun, thefreelibrary.com, murderpedia.org, Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2023, og sist oppdatert 01/02 2023.

Les også