true crime

Skrekkens varebil

Ingen la merke til den slitne, grønne varebilen. For ofrene ventet en grusom skjebne.

<b>RULLENDE ÅSTED:</b> Med denne varebilen jaktet seriedraps­mannen og hans medhjelpere ofre.
RULLENDE ÅSTED: Med denne varebilen jaktet seriedraps­mannen og hans medhjelpere ofre. Foto: Don Kelsen/Los Angeles Times/Getty Images
Sist oppdatert

Thomas Lundgren (13) hadde fortalt venner at han skulle møte en mann i en park for å ta bilder til et skateboard-magasin. Om formiddagen 28. mai 1979 forlot han familiens hjem i Los Angeles-forstaden Reseda for å møte den angivelige fotografen.

Den 13 år gamle gutten ble funnet dumpet i den støvete veikanten. Obduksjonen avdekket at han hadde blitt utsatt for omfattende tortur, og at han var blitt seksuelt misbrukt før han ble slått i hjel med en stump gjenstand. Penis og testikler var skåret av.

Drapet på Thomas antas å være det første fra en seriemorder som skulle herje California de kommende månedene. Lite ante politiets etterforskere om at mannen de søkte, inntil nylig hadde vært i myndighetenes varetekt. Og at da han slapp fri, sverget han å fullbyrde et løfte han hadde avgitt.

Et løfte som skulle koste et tosifret antall tenåringsgutter livet det neste året.

<b>FØRSTE OFFER:</b> Thomas Lundgren (13) trodde han skulle bli fotografert til et skateboard-­<br/>magasin.
FØRSTE OFFER: Thomas Lundgren (13) trodde han skulle bli fotografert til et skateboard-­
magasin.
Foto: Privat

Dumpet i veikanten

6. august 1979 ble liket av Marcus Grabs, en 17-årig ryggsekkturist fra Tyskland som ifølge venner ofte hadde pleid å haike, funnet dumpet i veikanten ved Malibu. Obduksjonen viste at Marcus var blitt utsatt for seksuelle overgrep, kvalt og knivstukket 77 ganger.

Tre uker senere ble liket av en 15 år gammel gutt funnet dumpet ved en motorvei. Han var sist blitt sett da han forlot et forsamlingssted for unge homofile. Også han var blitt utsatt for seksuelle overgrep, tortur og kvelning før han ble knivstukket til døde. Testiklene hans var blitt forsøkt fjernet.

Tidlig på morgenen 9. september 1979 var David Murillo (19) ute og syklet i småbyen La Mirada utenfor Los Angeles da en grønn varebil kjørte opp på siden av ham. David ble truet inn i bilen. Det avkledde liket hans ble funnet dumpet i veikanten tre dager senere.

Flere lik dukket opp de påfølgende ukene. Drapet på en ung prostituert gutt som hadde blitt funnet dumpet i veikanten uker i forveien, ble nå også satt i sammenheng med de øvrige drapene.

Fortvilede etterforskere

– Fordi drapene hadde skjedd i forskjellige distrikter, var etterforskningen ikke blitt samordnet. Men høsten 1979 forsto vi at vi sto overfor en seriemorder, sa sjefetterforsker Larry Malmberg i et senere intervju med dokumentaren «The Freeway Killer.»

Men utover at en grønn varebil var blitt observert i forbindelse med flere av sakene, etterlot drapsmannen få eller ingen spor.

– Stadig flere lik dukket opp utover vinteren og våren 1980, sa Larry Malmberg.

– Det var fortvilende at vi ikke greide stoppe seriemorderen.

Men hjelpen skulle komme.

Fra en som hadde unnsluppet seriedrapsmannen.

Tilsynelatende.

<b>OFRENE:</b> William Bonin tilsto tilsammen 24 drap. 14 ofre ble identifisert og omfattet av drapstiltalen mot Bonin og hans medsammensvorne. De hadde lite annet til felles enn at de var til feil sted på feil tid og passet seriedraps­mannens smak.
OFRENE: William Bonin tilsto tilsammen 24 drap. 14 ofre ble identifisert og omfattet av drapstiltalen mot Bonin og hans medsammensvorne. De hadde lite annet til felles enn at de var til feil sted på feil tid og passet seriedraps­mannens smak. Foto: Los Angeles Police dept.
Foto: Los Angeles Police dept.

Avgjørende tips

I mai 1980 ble ungdomskriminelle Ray Pugh (17) arrestert for biltyveri. I avhør kom han med en opplysning som gjorde at etterforskerens spisset ører: Han hadde selv nylig åpenbart overlevd et møte med seriedrapsmannen som det siste året hadde tatt livet av et titalls unge gutter i San Bernardino, San Diego, Los Angeles og Orange County, og som av pressen hadde fått tilnavnet «The Freeway Killer».

17-åringen hadde ant fred og ingen fare da han takket ja til skyss fra en vennlig ung mann i en grønn Ford Ecoline varebil noen uker i forveien. Men etter at han var kommet inn i bilen, hadde mannen tatt frem et våpen og forklart at han var den etterlyste seriedrapsmannen.

Mannen hadde imidlertid valgt å spare livet hans, kunne Ray Pugh fortelle. Ray Pugh kunne også gi etterforskerne drapsmannens identitet.

<b>NÅDELØSE:</b> William Bonin hadde sluttet med å etterlate seg vitner. Han drepte dem i stedet, blant annet sammen med Vernon Butt (t.h.) som beskrev Bonin som svært manipulerende og med store overtalelsesevner.
NÅDELØSE: William Bonin hadde sluttet med å etterlate seg vitner. Han drepte dem i stedet, blant annet sammen med Vernon Butt (t.h.) som beskrev Bonin som svært manipulerende og med store overtalelsesevner. Foto: Los Angeles Sheriff's Dept

11. juni 1980 ble William Bonin (33) pågrepet for drapene.

– Vi tok ham på fersk gjerning mens han var i ferd med å forgripe seg på et nytt offer. Heldigvis fikk vi stoppet ham fra å gjennomføre ugjerningen, sa sjefetterforsker Larry Malmberg.

William Bonin tilsto i avhør at han var «The Freeway Killer». I tillegg til rystende detaljer om drapene, kunne han også fortelle at han hadde hatt flere medhjelpere.

Deriblant biltyven Ray Pugh, 17-åringen som satte politiet på sporet av Bonin.

Vokste opp med overgrep

William Bonin ble født i Connecticut i 1947. Som småbarn ble han utsatt for mishandling og omsorgssvikt fra sine alkoholiserte foreldre. William Bonin skal også ha blitt seksuelt misbrukt av sin tidligere overgrepsdømte morfar.

I en alder av åtte år ble han plassert på barnehjem, der han skal ha blitt utsatt for ytterligere seksuelle overgrep. I tenårene begynte William Bonin selv å forgripe seg på mindreårige gutter. Etter college vervet han seg til Luftforsvaret og tjenestegjorde i Vietnam. Da han kom hjem i oktober 1968, flyttet han med sin mor til California. Han begynte igjen å forgripe seg på unge gutter. Det kulminerte i en fengselsdom, men han ble løslatt i 1974.

Sakkyndige hadde konkludert med at det ikke var fare for nye overgrep.

<b>JAKTMARKER:</b> Langs Pacific Coast Highway ble ofre både plukket opp og dumpet av William Bonin og hans medsammensvorne.
JAKTMARKER: Langs Pacific Coast Highway ble ofre både plukket opp og dumpet av William Bonin og hans medsammensvorne. Foto: Wikimedia Commons

Motbeviste

William Bonin motbeviste de sakkyndiges vurderinger ganske raskt. Det fikk David McVicker (14) merke da han takket ja til skyss fra den blide, fremmede unge mannen sommeren 1975.

– Han virket kul, hyggelig og helt normal. Jeg fattet overhodet ingen mistanke, sa David McVicker i et senere intervju med Los Angeles Times.

– Det tok ikke lang tid før han fant frem en pistol og kjørte til et avsides sted. Der tvang han meg til å utføre seksuelle handlinger på ham, før han voldtok meg mens han forsøkte å kvele meg med min egen T-skjorte, uttalte David.

– Etterpå kjørte han meg hjem som om ingenting var hendt.

William Bonin ble kort tid etter pågrepet for overfallet på David. Til betjentene som pågrep ham, uttalte han «neste gang skal jeg sørge for å ikke etterlate vitner».

Etter snaue to år på en anstalt, slapp William Bonin igjen ut.

– Han holdt ord. Han etterlot ikke lenger vitner, sa David McVicker.

Les også: (+) I 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

<b>SISTE STOPP:</b> På dette rommet i San Quentin-fengselet fikk William Bonin giftsprøyten. Blant vitnene til henrettelsen var ofre som hadde overlevd.
SISTE STOPP: På dette rommet i San Quentin-fengselet fikk William Bonin giftsprøyten. Blant vitnene til henrettelsen var ofre som hadde overlevd. Foto: California Department of Corrections and Rehabiliation/San Quentin State Prison

Begynte å drepe

William Bonin fortalte etterforskerne hvordan han og hans medhjelpere kjørte rundt og lette etter passende ofre, gjerne hjemløse eller unge prostituerte gutter. Andre var haikere. Enkelte ofre ble regelrett kidnappet, slik som syklisten David Murillo eller Russell Rough (15) som ble bortført fra en bussholdeplass.

Vel inne i varebilen gikk William Bonin og medhjelperen gjerne sammen om å overmanne, bakbinde, voldta, lemleste, torturere og kvele ofrene.

I avhør forklarte William Bonin at han nøt å påføre ofrene smerte for eksempel ved å knuse testiklene deres, eller å se uttrykket i ansiktet deres når han fortalte dem at de kom til å dø.

– At de kjempet imot, gjorde bare William Bonin enda mer oppildnet. Han sa at han overhodet ikke følte empati når de gråt og ba for sine liv eller i ulidelige smerter tryglet ham om å stoppe torturen, refererte rettsspsykolog Vonda Pelto som undersøkte William Bonin, til dokumentaren «The Freeway Killer».

Det yngste offeret var en 12 år gammel gutt som ble bortført mens han sto og ventet på bussen til Disneyland. Spesiell avsky vakte også drapet på den 19 år gamle butikkansatte Darin Kendrick, som ble tvunget til å drikke en sterkt etsende syre, før han til slutt ble voldtatt og slått i hjel med en ishakke.

– Lidelsene ofrene ble utsatt for, er knapt til å ta innover seg. Ofrenes skjebner preger meg fortsatt, medga sjefetterforsker Larry Malmberg.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

<b>OPPMERKSOM:</b> William Bonin mens han fulgte juryens opplisting av drap og mishandling de fant ham skyldig for.
OPPMERKSOM: William Bonin mens han fulgte juryens opplisting av drap og mishandling de fant ham skyldig for. Foto: NTB/Wally Fong

Dømt

William Bonin tilsto til sammen 24 drap. Han ble i 1982 og 1983 dømt til døden for 14 av drapene.

– Jeg kan ikke forklare hvor jeg får trangen til å drepe fra. Jeg er ikke slik hele tiden, jeg har også gode sider. Men når trangen kommer, greier jeg ikke styre impulsene. Slapp jeg fri, ville jeg drept igjen, innrømmet William Bonin senere fra dødscellen.

Han ble henrettet med giftsprøyte i San Quentin State Prison 23. februar 1996. En av dem som overvar henrettelsen, var David McVicker. Hans kommentar var konsis:

– William Bonin har hjemsøkt meg i mareritt hver eneste natt siden 1975. Endelig kan jeg få sove om nettene.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Hadde medhjelpere

Det kom raskt frem at Ray Pugh ikke var et så uskyldig offer for William Bonin som han hevdet.

Tvert om. Han hadde deltatt under flere av drapene. Det samme hadde Vernon Butts (22) og Gregory Miley (19) som Bonin var blitt kjent med gjennom felles bekjente. Fellesnevneren var at de kom fra ødelagte hjem, tidlig hadde havnet på kant med loven og at de hadde sans for død og det okkulte. William Bonin hadde fått dem til å føle tilhørighet, fortalte de etterforskerne.

<b>SLÅTT I HJEL:</b> Medfanger tok livet av Gregory Miley som var Bonins med­hjelper ved flere av drapene.
SLÅTT I HJEL: Medfanger tok livet av Gregory Miley som var Bonins med­hjelper ved flere av drapene.

– William Bonin var meget karismatisk, og hadde en nesten hypnotiserende væremåte, uttalte Vernon Butts som en forklaring på hvorfor han ble med på flere av drapene.

Vernon Butts ble funnet død i fengselscellen sin i januar 1981 før rettssaken kom opp. Han var kvalt med sin egen T-skjorte, på samme måte som flere av ofrene til «The Freeway Killer». Dødsfallet ble henlagt som selvdrap.

Gregory Miley ble i 2016 slått i hjel i fengsel av en medfange.

Kilder: «The Freeway Killer», allthatsinteresting.com, People v. Bonin, Criminal Minds Wiki, Los Angeles Times, cdcr.ca.gov, upi.com

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2023, og sist oppdatert 27/01 2023.

Les også