TRUE CRIME

Ofrene hans hadde én ting til felles. Bare Holly overlevde: – Jeg husker fortsatt hvordan han bar den tunge steinen som et lite barn i armene

Lenge famlet politiet i blinde, men selv etter at seriedrapsmannens identitet var kjent, fortsatte han å drepe.

Pluss ikon
<b>DREPTE I EKSTREMT RASERI:</b> Den meksikanske seriemorderen sto bak minst 15 drap i flere forskjellige stater i USA. FBI-etterforskere har uttalt at han drepte i ekstremt raseri, men tok seg ofte tid til å gå gjennom eiendelene og spise av maten til sine ofre etter drapet var utført.
DREPTE I EKSTREMT RASERI: Den meksikanske seriemorderen sto bak minst 15 drap i flere forskjellige stater i USA. FBI-etterforskere har uttalt at han drepte i ekstremt raseri, men tok seg ofte tid til å gå gjennom eiendelene og spise av maten til sine ofre etter drapet var utført. Foto: DAVID J. PHILLIP / AP / NTB
Sist oppdatert

Vergeskadene på den døde kvinnens kropp vitnet om en innbitt kamp for livet mot en ukjent inntrenger i eneboligen i det ellers så rolige villastrøket. Politibetjentene fant det ille tilredte liket av kvinnen inne på soverommet.

– Ved siden av puten lå en blodig kjøkkenkniv, og det var blod overalt, sa etterforsker Ken Macha til dokumentaren «Train Track Terror».

Forsker og lege Claudia Benton (39) hadde vært alene hjemme mens ektemannen og barna var bortreist for helgen. Drapet på henne skaket opp småbyen West University i Texas med 15.000 innbyggere i førjulsstemning.

<b>AVSATTE FINGERAVTRYKK:</b> På åstedet for drapet på Claudia Benton i Texas 17. desember 1998 fant politiet sporene som gjorde at politiet kunne identifisere seriedrapsmannen. 
AVSATTE FINGERAVTRYKK: På åstedet for drapet på Claudia Benton i Texas 17. desember 1998 fant politiet sporene som gjorde at politiet kunne identifisere seriedrapsmannen.  Foto: AP Photo/America's Most Wanted

– Det var vanskelig å ta inn over seg at et drap hadde blitt begått her, medga etterforsker Ken Macha.

Men drapssaken så ut til å få en rask løsning. For drapsmannen hadde gjort en tabbe.

– Vi fant offerets bil i San Antonio to dager senere. Gjerningsmannen hadde avsatt fingeravtrykk i bilen, sa etterforsker Macha.

– Etter hvert fikk vi treff i strafferegistrene.

Men selv om gjerningsmannens identitet raskt ble avdekket, skulle det vise seg å bli langt mer tidkrevende å fange ham. Og mens etterforskerne jaget ham, fortsatte han å drepe. Igjen og igjen. Slik han alt hadde gjort i flere år.

Les også: (+) Hva får en far til å drepe sine fem barn?

Innbruddspendler

Angel Resendiz ble født nord i Mexico i 1960. Han skal ha hatt en oppvekst preget av mobbing og misbruk fra sin mor og fra en onkel. Utover i tenårene begynte han å ta seg inn og ut av USA med toget. Utbyttet fra innbrudd og biltyverier tok han med tilbake til Mexico, der han solgte dem videre.

– Han så nok på dette som en lønnsom forretningsmodell. Han ble arrestert av amerikanske myndigheter flere ganger og straffedømt, sa etterforsker Ken Macha.

– Hver gang han ble pågrepet, brukte han et nytt navn. Det tok derfor tid å koble sakene og de ulike dekkidentitetene sammen.

Men med drapet på Texas-legen Claudia forsto myndighetene at Angel Resendiz ikke bare var en notorisk innbruddstyv.

For biologiske spor og flere likhetstrekk i drapsmannens fremgangsmåte i andre saker, gjorde at myndighetene nå begynte å koble drapet på Claudia 17. desember 1998 opp mot en serie drap og overfall som hadde funnet sted i Florida, California, Texas og Kentucky de senere årene.

– Samtlige ofre hadde til felles at de så ut til å være tilfeldig valgt, og at de i likhet med Claudia bodde eller oppholdt seg i nærheten av en jernbanelinje da de ble angrepet, sa FBI- etterforsker Bobbie Knox Echardt til «Train Track Terror».

Disse sakene var likevel ikke sett i sammenheng tidligere.

Tidligere drap

Parallelt med at myndighetene ettersøkte Angel Resendiz over hele USA som mistenkt for drapet på Claudia, etterforsket de ham opp mot flere drapssaker, blant annet:

● Michael White (22) som ble slått i hjel med en murstein i San Antonio i juli 1991.

● Dobbeltdrapet på Jessie Howell (19) og Wendy Von Huben (16) i Florida i 1997. Det unge paret hadde blitt funnet slått i hjel og forsøkt begravd i nærheten av en jernbanelinje. Wendy hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep.

● Angrepet på kjæresteparet Christopher Maier (21) og Holly Dunn (20) ved en jernbanelinje i Lexington i Kentucky i august 1997. Holly overlevde.

● Drapene på to kvinner på henholdsvis 87 og 81 år som ble funnet mishandlet og slått i hjel i sine hjem i Texas og Georgia i oktober og desember 1998. Begge hadde bodd i nærheten av jernbanen.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

<b>MANGE IDENTITETER:</b> Hver gang Angel Resendiz ble pågrepet av amerikansk politi, benyttet han et nytt navn. Det tok derfor politiet lang tid å koble sakene opp mot hverandre. 
MANGE IDENTITETER: Hver gang Angel Resendiz ble pågrepet av amerikansk politi, benyttet han et nytt navn. Det tok derfor politiet lang tid å koble sakene opp mot hverandre.  Foto: FBI

Nye drap

Men mens politiet desperat forsøkte å finne Angel Resendiz som var som sunket i jorden, startet en ny drapsrekke.

2. mai 1999, litt over fire måneder etter drapet på Claudia, ble en pastor og hans kone funnet slått i hjel med hammer i prestegården sin i Weimar i Texas.

4. juni 1999 ble læreren Noemi Dominguez (26) overfalt og drept med øks i leiligheten sin i Houston i Texas.

Samme dag ble liket av 73 år gamle Josephine Konvicka funnet på gården der hun bodde, kort vei unna der preste-ekteparet ble drept måneden i forveien. Også Josephine var blitt drept med øks.

Fellesnevner: I likhet med tidligere ofre hadde samtlige bodd i nærheten av jernbanen. Pressen ga derfor seriemorderen tilnavnet «The Railroad Killer».

Angel Resendiz visste at politiet jaktet ham, og han nøt oppmerksomheten. Han etterlot spor på åstedene som indikerte at han var stolt av å være «The Railroad Killer», sa rettspsykolog Ramon Laval i et intervju med «Train Track Terror».

<b>LETTE ETTER GJEMMESTED: </b>Politibetjenter lette etter spor og mulige leirplasser seriedrapsmannen hadde ved jernbanelinjen ved Lexington i Kentucky. Gjerningsmannen Angel Resendiz ble tidlig identifisert, men var lenge bedre til å gjemme seg enn politiet var til å lete.
LETTE ETTER GJEMMESTED: Politibetjenter lette etter spor og mulige leirplasser seriedrapsmannen hadde ved jernbanelinjen ved Lexington i Kentucky. Gjerningsmannen Angel Resendiz ble tidlig identifisert, men var lenge bedre til å gjemme seg enn politiet var til å lete. Foto: BRECK SMITHER / AP / NTB

– Siden han brukte toglinjene til å krysse delstater og ta seg inn og ut av USA og Mexico, visste man aldri hvor han befant seg, medga FBI-etterforsker Bobbie Knox Echardt.

15. juni 1999 ble en 79 år gammel mann og hans 51-årige datter funnet drept i Illinois, 150 mil nordøst for de forrige drapene.

– Drapsmannen snek seg inn i huset. Med våpen i hånd bakbandt han den eldre mannen, før han skjøt ham i bakhodet. Da mannens datter kom til, slo han henne i hjel med den butte enden av våpenet, sa etterforsker Ken Macha.

Angel Resendiz’ fingeravtrykk ble senere funnet i huset. Funn koblet ham også til flere av de øvrige drapene.

Les også: (+) Kvinnene og politiet jaktet om kapp på mestertyven og storsjarmøren Elias

Overtalte kona

Men dobbeltdrapet 15. juni 1999 skulle bli Angel Resendiz’ siste.

FBI førte ham opp på sin topp 10 ettersøkte-liste. En dusør på 125.000 dollar ble utlovet. Samtidig greide FBI å spore opp Angel Resendiz’ kone i Mexico.

Etter å ha fått presentert bevisrekken mot sin mann, sa hun seg villig til å hjelpe amerikanske myndigheter. Kona og øvrige familiemedlemmer greide å overtale Angel Resendiz til å overgi seg.

<b>OVERGA SEG:</b> Angel Resendiz føres inn i retten 14. juli 1999. Rekken av drap var slutt etter at Resendiz' kone bestemte seg for å hjelpe politiet.
OVERGA SEG: Angel Resendiz føres inn i retten 14. juli 1999. Rekken av drap var slutt etter at Resendiz' kone bestemte seg for å hjelpe politiet. Foto: Adrees A. Latif REUTERS

12. juli 1999 spaserte han rolig over grensen til USA i El Paso, der han ble pågrepet uten dramatikk.

– Muligens fryktet han at noen skulle skade familien hans i jakten på dusørpengene, spekulerte etterforsker Ken Macha som en mulig forklaring på hvorfor seriedrapsmannen overga seg frivillig.

Ønsket å fjerne ondskap

Rettssaken ble besluttet avholdt i Texas der flere av drapene hadde blitt begått. Angel Resendiz tilsto 15 drap, inkludert et hittil ukjent dobbeltdrap på et hjemløst par i 1986.

Ett drap ble begått fordi Resendiz var overbevist om at offeret var homofil. To andre ble drept fordi Resendiz oppfattet dem som «antikristne».

– Angel Resendiz hevdet at han drepte fordi han var en engel sendt fra Gud for å fjerne ondskap, sa rettspsykolog Ramon Laval som undersøkte Angel Resendiz.

– Men hvis det stemte, er det vanskelig å forstå alle voldtektene. Dette kunne han aldri gi noen forklaring på.

«Sinnssyk i gjerningsøyeblikket − kan ikke straffeforfølges», lød uansett Angel Resendiz’ forsvar på.

– Han drepte med et ekstremt raseri, men bar ikke preg av å ha panikk. Han ble ofte igjen i ofrenes hus i flere timer, spiste av maten deres og gikk igjennom eiendelene deres, sa FBI-etterforsker Mark Young til programmet The FBI Files.

– Dette indikerte ikke en drapsmann som var utilregnelig, men som derimot visste akkurat hva han gjorde.

Myndighetene var da også sikre på fellende drapsdom.

– Vi hadde både fingeravtrykk og DNA-bevis som koblet Angel Resendiz til alle drapene vi tok ut tiltale for, sa FBI-etterforsker Bobbie Knox Echardt.

Da juryen i tillegg fikk høre vitnemålet til overlevende Holly Dunn, brukte de ikke lang tid på å si seg enig med påtalemyndigheten i at Angel Resendiz kunne stilles til ansvar for sine ugjerninger.

Overlevde

Holly Dunn antas å være den eneste som har overlevd et angrep fra Angel Resendiz.

<b>OVERLEVDE:</b> I 2006 mottok Holly Dunn den høytstående prisen Jacqueline Kennedy Onassis Award for sitt humanitære arbeid.
OVERLEVDE: I 2006 mottok Holly Dunn den høytstående prisen Jacqueline Kennedy Onassis Award for sitt humanitære arbeid. Foto: Privat

En kveld i 1997 ble kjæresteparet Holly Dunn og Christopher Maier overfalt av Resendiz. Christopher ble drept.

Til Vi Menn sier Holly Dunn at hun i årene etter angrepet har jobbet for å snu det hun opplevde til noe positivt. Spørsmål om overfallet, avstår hun fra å svare på.

– Jeg ønsker ikke å ha mitt fokus på selve angrepet, sier hun og henviser til at hun i årene etter 1997 har skrevet boken «Sole Survivor», holder foredrag og er talsperson for Holly’s House - en organisasjon som retter fokus mot overgrep og vold.

Kjæresteparet som var studenter ved University of Kentucky hadde gått ned til jernbanelinjen etter å ha vært på fest i et nærliggende hus i 1997.

– Vi møtte på en mann som spurte etter penger. Vi forklarte ham at vi var fattige studenter, fortalte hun i et intervju med dokumentaren «I Survived A Serial Killer»

Snart ble mannen truende.

– Mens han holdt et knivlignende våpen i hånden, bakbandt og kneblet han oss begge.

Så hentet mannen en stor stein.

<b>BAKBUNDET:</b> Holly Dunn ble voldtatt og forsøkt slått i hjel av seriedrapsmannen i 1997. Kjæresten Christopher ble drept mens Holly var bakbundet med dette beltet − hennes eget.
BAKBUNDET: Holly Dunn ble voldtatt og forsøkt slått i hjel av seriedrapsmannen i 1997. Kjæresten Christopher ble drept mens Holly var bakbundet med dette beltet − hennes eget. Foto: Lexington Police dept

– Jeg husker fortsatt hvordan han bar den tunge stenen som et lite barn i armene. Han gikk bort til Christopher og slapp stenen mot hodet hans. Da jeg hørte gurglelyder fra Christopher, forsto jeg at jeg hørte lyden av at han døde.

Så rettet gjerningsmannen sin oppmerksomhet mot Holly. Etter å ha voldtatt Holly, forsøkte han å slå også henne i hjel. Da Holly senere våknet til, var mannen borte.

– Han må ha trodd jeg var død. Jeg husker bare at jeg fikk tatt meg til et nærliggende hus og tilkalt hjelp.

Angel Resendiz ble i mai 2000 dømt til døden blant annet for drapet på Claudia Benton. Totalt kunne FBI koble ham til minst 15 ulike drap nær jernbanelinjene på tvers av USA.

Les også: (+) Han kunne se ut som en snill bestefar, men svært mange fryktet den 1,65 meter høye mannen

<b>SKYLDTE PÅ DJEVELEN:</b> Til politiet sa Angel Resendiz at han drepte for å bekjempe ondskap. Da han lå festet til benken for å få sprøyten med dødelig gift, la han skylden på djevelen, som han hevdet hadde befalt ham om å begå ugjerningene, sa FBI-etterforsker Bobbie Knox Echardt som overvar henrettelsen.
SKYLDTE PÅ DJEVELEN: Til politiet sa Angel Resendiz at han drepte for å bekjempe ondskap. Da han lå festet til benken for å få sprøyten med dødelig gift, la han skylden på djevelen, som han hevdet hadde befalt ham om å begå ugjerningene, sa FBI-etterforsker Bobbie Knox Echardt som overvar henrettelsen. Foto: Pat Sullivan / AP / NTB

27. juni 2006 ble dødsdommen fullbyrdet. Før Angel Resendiz ble gitt den dødelige giftsprøyten i Huntsville-fengselet i Texas, ba han om tilgivelse for drapene.

Kilder: CBS News, «The FBI Files», «World’s Most Evil Killers – Train Track Terror», oig.justice.gov, newsweek.com, «I Survived A Serial Killer», NBC News, Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 23/05 2023, og sist oppdatert 05/07 2023.

Les også