Narkodronningen la Madrina

Bestemoren var en drapsmaskin

Hun drepte minst to av sine tre menn og kan totalt ha stått bak drapene på opp mot 250 mennesker. Men i 2012 ble fryktede Griselda «La Madrina» Blanco innhentet av volden hun hadde utsatt så uendelig mange andre for.

<b>TATT:</b> Griselda Blanco var på et tidspunkt den største narkosmugleren på den vestlig halvkule. Hun ble omsider arrestert i 1985.
TATT: Griselda Blanco var på et tidspunkt den største narkosmugleren på den vestlig halvkule. Hun ble omsider arrestert i 1985. Foto: Orange County Sheriff's Departement
Sist oppdatert

Griselda Blanco ble født 15. februar i 1943 og vokste opp i slummen i den colombianske havnebyen Cartagena.

Lite tydet på at hun skulle bli USAs første narko-milliardær. Eller en fryktet narkoboss med kallenavn som «Dronningen av kokain» eller bare «La Madrina» – Gudmoren.

Moren til Griselda jobbet som tjenestejente på en storgård. Eieren gjorde henne gravid, og sparket den gravide jenta ut av huset.

Moren tok med Griselda til Medellin der hun brødfødde seg og den lille jenta ved å tigge på gaten mellom småjobbene.

Les også: Funnet var så grusomt at politiet trodde en satanistisk kult sto bak. Sannheten var enda verre

Griselda skal tidlig ha vist evne til voldsom handlekraft. Ifølge Time Magazine var hun bare 11 år gammel da hun kidnappet og drepte sønnen til en velstående familie fra Medellin. I de brutale omgivelsene hun vokste opp i, skal hun ha overlevd på lommetyveri og prostitusjon.

<b>PIONER:</b> Griselda Blanco er omtalt som en pioner innen narkosmugling, og regjerte på 70- og 80-tallet før mer kjente narkobaroner som Pablo Escobar tok over hegemoniet.
PIONER: Griselda Blanco er omtalt som en pioner innen narkosmugling, og regjerte på 70- og 80-tallet før mer kjente narkobaroner som Pablo Escobar tok over hegemoniet. Foto: NTB scanpix

Kokainens gullalder

20 år gammel giftet Griselda Blanco Restrepo seg med Alfonso Carlos Trujillo.

De fikk tre sønner, Dixon, Uber og Osvaldo. Familien flyttet til New York, der de levde av å selge falske identifikasjonspapirer og innreisetillatelser til colombianere som ville til USA. Trujillo døde tidlig av skrumplever.

Alberto Bravo overtok plassen ved Griseldas side i 1971.

<b>LA MADRINA: </b>Griselda Blanco ble ofte omtalt som «Gudmoren». Hun viste seg svært nådeløs i sin jakt på penger og makt.
LA MADRINA: Griselda Blanco ble ofte omtalt som «Gudmoren». Hun viste seg svært nådeløs i sin jakt på penger og makt. Foto: NTB Scanpix

Selv ikke inntekter fra en av de største familieformuene i Colombia, var nok for den velutdannede Bravo: Han smuglet narkotika til USA, og det med suksess.

Mye penger var med ett innen rekkevidde for Griselda.

Kokain var svært etterspurt i USA i begynnelsen av 70-årene. Det var motedopet for kjendiser, rockestjerner og de unge, rike og vakre.

Kreative metoder

Griselda skulle bli en pioner innen narkosmugling til USA.

Hun var ikke bare hjernen bak smuglerrutene og pusherne i New York, men også den kreative hjernen for å få det hvite pulveret til USA.

Hun oppsøkte produsenter av kvinneundertøy i hjemlandet, og fikk dem til å lage BH-er og korsetter med hulrom i linningene. Hundrevis av unge damer tok på seg kokain-BHog fløy over til Miami med 300 gram rent kokain i undertøyet.

Ekteparet Blanco og Bravo hadde skaffet flere store farmer i Colombia der foredlingen av kokapastaen fra Peru og Bolivia fant sted.

Kreativiteten når det gjaldt å lure myndighetene beholdt hun under hele karrieren. Smuglermetodene ble stadig endret, og dopet ble smuglet inn på mange forskjellige måter. I hule paller og containere sammen med lovlige varer, eller i merkede kofferter med hulrom.

Skip som dumpet lasten utenfor kysten av Miami ble hyppig brukt. Pakkene ble plukket opp av speedbåter og brakt til land.

Ifølge Richard Smittens bok «The Godmother» fant det aller mest utspekulerte smuglergrepet sted i 1976. Da brukte hun flaggskipet til den colombianske marinen til å smugle ett tonn kokain. Den tremastede barken «Gloria» var invitert til USA for å delta i en seilskipsparade i anledning 200-årsjubileet for uavhengighetserklæringen.

Mye narko betyr mange drap. I New York ledet DEA-agenten (Drug Enforcement Administration) Bob Palombo «Operation Banshee» – med Griselda og ektemannen som hovedmål. Han kom til å ha Griselda Blanco som jobb i ti år fremover.

I april 1975 gjorde politiet i New York det største narkobeslaget i USAs historie til da: 150 kg ren kokain. Griselda, Alberto og 30 medlemmer av organisasjonen ble siktet. Griselda og Alberto greide å søkte tilflukt i Medellin.

Les også: (+) Det kaprede toget hadde stått stille i tre uker. Så begynte blodbadet

<b>DEPORTERT:</b> Griselda Blanco slapp unna dødsdommen i USA.
DEPORTERT: Griselda Blanco slapp unna dødsdommen i USA. Foto: Miami-Dade Police Department

Drepte ektemannen egenhendig

I Colombia gikk forholdet til Alberto surt. Griselda mistenkte ham for å ha skummet flere millioner av deres felles inntekt.

Utenfor en nattklubb i Bogotá kom det til åpen konflikt da Griselda konfronterte Bravo med millionene som hun mente manglet.

Hun truet ham med en pistol. Ektemannen svarte med en Uzi maskinpistol. Da skuddvekslingen var over, lå seks døde på bakken, inkludert Bravo. Fruen selv fikk et skudd i magen, og havnet på sykehus.

Les også: 80 dager etter bryllupet ble brudgommen drept av sin egen forlover. Den gravide enkens hevn ble grusom – og legendarisk

I 1977 vendte «La Madrina» tilbake til USA. Denne gangen til Miami, som hun forvandlet til en slagmark for den blodige, colombianske narkokrigen.

Særlig beryktet er hendelsen på kjøpesenteret Dadeland Mall i juli 1979 da to colombianske narkosmuglere ble plaffet ned med automatvåpen midt på lyse dagen.

Krigen mellom colombianske narkosmuglere – som politiet omtalte som Cocaine Cowboys – ble stadig blodigere, og sentralt i konflikten sto den nådeløse Gudmoren.

– Griselda var verre enn noen av mennene som var involvert i narkosmuglingen, uttalte den tidligere drapsetterforskeren Nelson Andreu i dokumentaren «Cocaine Cowboys».

På begynnelsen av 80-tallet var virksomheten større og blodigere enn noen gang.

FBI har anslått at Griseldas nettverk omsatte narkotika for åtte til ti millioner dollar – i uken. Da var de tre sønnene allerede involvert i morens blodstenkte virksomhet. Fra midten av åttitallet styrte de Miami, Los Angeles og San Francisco.

Les også (+) Mafiabossen trengte bare å blunke med øynene for å få noen ryddet av veien

Partygjest: Pablo Escobar

Tett omgitt av livvakter bodde Griselda Blanco under falskt navn i et penthouse i Biscayne Bay – og i en palasslignende bygning i Miami Beach.

Gårdsplassen var full av luksusbiler. Hun skal også ha hatt en schæferhund kalt Hitler.

<b>OPPKALT ETTER GUDFAREN:</b> En ung Michael Corleone Blanco sammen med moren Griselda. Michael er den eneste av Griseldas sønner som har overlevd narkokrigen. Han driver i dag klesmerket Pure Blanco og har deltatt i realityserien Cartel Crew. 
OPPKALT ETTER GUDFAREN: En ung Michael Corleone Blanco sammen med moren Griselda. Michael er den eneste av Griseldas sønner som har overlevd narkokrigen. Han driver i dag klesmerket Pure Blanco og har deltatt i realityserien Cartel Crew.  Foto: Privat

Smykkeskrinene var stappfulle av juveler. Selv påsto hun at noen av de mest verdifulle smykkene hadde tilhørt den argentinske presidentfruen Eva Peron.

Kokain-gudmoren hadde råd til det. Hun styrte det første store narkokartellet med base i Medellin. Da hun var på høyden, anslo FBI formuen hennes til om lag to milliarder dollar.

En maskinpistol av typen MAC-10 av gull var et kjært eie. Den var en gave fra eks-mannen hun ekspederte i Colombia. I entreen sto en byste av henne selv.

Alle gjester måtte stryke på kunstverket. Det brakte hell, påsto Gudmoren selv.

Herostratisk berømte Pablo Escobar var ofte til stede på de mange festene Griselda holdt. På denne tiden var hun mye større enn mannen som skulle bli kjent som «Kongen av kokain».

<b>FØDEBY:</b> Griselda Blanco vokste opp i havnebyen Cartagena i Colombia. 
FØDEBY: Griselda Blanco vokste opp i havnebyen Cartagena i Colombia.  Foto: Wikipedia

Ektemann nummer tre myrdet

Hennes tredje ektemann het Dario Sepulveda, og ga indirekte Griselda ytterligere et tilnavn: «Den sorte enke».

De ble separert, og kranglet om foreldreretten til deres felles sønn, født i 1978. Han var døpt Michael Corleone – med etternavnet Sepulveda. Gudfaren-filmene var Griseldas favoritter.

I 1983 tok Dario sønnen med og dro til Colombia. De kom ikke mer enn noen kilometer fra flyplassen før politiet stanset dem. Det gjaldt ikke kontroll av førerkortet. Dario døde med 11 kuler i kroppen. Seks år gamle Michael var vitne til attentatet.

Tidlig på 80-tallet var Griselda på høyden av sin blodige karriere. Samtidig ble hun stadig mer sårbar.

I oktober 1982 erklærte president Ronald Reagan «War on drugs» og Griselda hadde fått mange mektige fiender. I 1982 skal hun ha beordret narkohåndlangeren Jesus «Chucho» Castro drept. Han skal angivelig ha fornærmet en av sønnene hennes. Castro overlevde attentatet, men hans to år gamle sønn ble drept.

Cirka ett år senere skal hun ifølge Time Magazine ha sendt leiemorderne sine for å drepe ekteparet Alfred og Grizel Lorenzo som også drev med kokain i Miami.

Ekteparet ble henrettet i sitt eget hjem, mens barna deres så på fjernsyn i et annet rom. Jorge «Rivi» Ayala, mannen som ledet dødsskvadronen, skal ha nektet å drepe ungene.

– Griselda var iskald, sier han i dokumentaren «Cocaine Cowboys». – En gang likviderte vi et par som hadde uoppgjort narkogjeld. De hadde tre små barn. Jeg nektet gjengen å skyte dem. Griselda gikk i taket av sinne da hun hørte vi hadde spart barna, uttaler han om episoden.

<b>MEDELLIN:</b> Fortiden innhentet Griselda Blanco der hun forsøkte å holde en lav profil i Medellin i Colombia.
MEDELLIN: Fortiden innhentet Griselda Blanco der hun forsøkte å holde en lav profil i Medellin i Colombia. Foto: Robinson Avila/Pexels

I 1984 var det blitt så hett rundt ørene at Griselda fant det opportunt å flykte fra Miami. Hun slo seg ned i et helt ordinært boligstrøk i Irvine i California sammen med Michael.

DEA-agent Bob Palombo og hans menn ble tipset av en informant om adressen, og 17. februar 1985 ble håndjernene smekket rundt på håndleddene til Griselda Blanco.

– Etter ti års jakt, fikk vi endelig fatt på henne, sa Bob Palombo til CBS News Miami i 2012.

– Hun satt og leste i Bibelen, og begynte å gråte da vi kjørte henne vekk.

Les også (+) Ingen visste om den vellykkede familiefarens hemmelighet. Det skulle koste han livet

Slapp ikke unna

Påtalemyndigheten måtte nøye seg med å tiltale henne for medvirkning til narkotikaomsetning. Hun fikk 20 år. I 1994 hadde statsadvokaten bevis nok til å tiltale henne på nytt.

Denne gang for tre mord. Jorge «Rvi» Ayala var hovedvitne, men reddet henne på bisart vis fra det som lå an til en sikker dødsdom. Det ble oppdaget at sekretærer ved statsadvokatens kontor hadde hatt telefon-sex med Ayala.

Tre sekretærer fikk sparken, aktor i saken måtte fratre, og tiltalen mot Griselda smuldret opp. Hun fikk imidlertid fengselsstraff, men allerede i 2004 ble hun deportert tilbake til Colombia der hun forsøkte å leve ubemerket.

Dødsdommen kom tredje september 2012. To menn på motorsykkel drepte den 69 år gamle, abdiserte narkodronningen med to kuler i hodet da hun kom ut av en slakterforretning i Medellin. Da var de tre sønnene Dixon, Uber og Osvaldo for lengst myrdet etter å ha blitt deportert til Colombia.

I 2024 lanserte Netflix serien «Griselda», som omhandler livet til kokaindronningen. Den gikk raskt til topps på listene over mest sette programmer på streamingstjenesten. Skuespilleren Sofia Vergara spiller hovedrollen som Griselda.

Selv om Blanco bare ble siktet for å ha begått tre drap, er det sagt at hun skal være ansvarlig for over 200 drap, enten ved å utføre dem selv eller ved å beordre dem. Netflix skriver i sin omtale av serien at Blanco er ansvarlig for opp mot 250 drap, mens Daily Mail skriver at hun kobles til 200 drap.

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2024, og sist oppdatert 09/02 2024.

Les også