TRUE CRIME

Slik ble Kala (30) funnet. Det hun fortalte politiet, avslørte en grufull sannhet

Etter å ha vært savnet i over to måneder, ble Kala funnet innesperret i en container. Det hun fortalte politiet, var nesten ikke til å tro.

Pluss ikon
<b>HOLDT FANGET: </b>Slik ble Kala funnet, med en lenke rundt halsen, innesperret i en container i 65 dager.
HOLDT FANGET: Slik ble Kala funnet, med en lenke rundt halsen, innesperret i en container i 65 dager. Foto: Spartanburg County Sheriff
Sist oppdatert

På det lille bordet ved siden av madrassen inntil treveggen, lå det tre bøker og en matboks.

Ellers var det lite som tydet på at kvinnen som ble funnet fastlenket inne i containeren, hadde hatt en normal tilværelse de siste to månedene.

— Han drepte kjæresten min, kunne hun fortelle etterforskerne som omsider befridde henne fra fangenskapet, denne novemberdagen i 2016.

Hun kunne også gi dem navnet på gjerningsmannen − en person hun kjente godt.

Historien hun fortalte, ikke bare rystet etterforskere og lokalmiljøet. Den ledet til oppklaringen av syv drap.

Ren likvidering

13 år tidligere, 6. november 2003, ble fire personer funnet døde av en kunde i MC-forretningen Superbike Motorsports i Spartanburg i Sør-Carolina.

De døde var godt kjent blant de 800 innbyggerne i byen: Butikkinnehaver Scott Ponder (30) og hans mor Beverly Guy (52), samt to av Scotts ansatte - Brian Lucas (29) og mekaniker Chris Sherbert (26).

Gjerningsmannen hadde åpenbart tatt seg inn via en bakdør og først skutt mekanikeren Chris. Deretter drepte han Beverly.

<b>LYKKELIG UVITENDE:</b> Innehaver og drapsoffer Scott med kona Melissa utenfor Superbike Motorsports, som senere skulle bli åsted for fire drap. 
LYKKELIG UVITENDE: Innehaver og drapsoffer Scott med kona Melissa utenfor Superbike Motorsports, som senere skulle bli åsted for fire drap.  Foto: Privat

Scott og Brian hadde forsøkt å flykte, men ble innhentet og skutt ned.

— Etterpå gikk gjerningsmannen bort og skjøt hvert av ofrene én gang i hodet før han forlot åstedet, sa journalist Daniel Gross som fulgte saken tett til dokumentarfilmen «Born To Kill».

Lokalmiljøet var i sorg og sjokk over de brutale drapene. Innehaver av MC-butikken Scott og kona Melissa ventet dessuten sitt første barn sammen.

— Jeg brøt helt sammen da jeg fikk dødsbudskapet, sa kona til Scott, Melissa Brackman, til «Born To Kill».

— Det var tungt å tenke på at Scott ikke skulle få se sin egen sønn vokse opp.

Det eneste sporet som pekte mot et motiv viste seg å være en tabbe i politiet:

Da Melissa fødte sin sønn, fikk politiet sjekket babyens DNA. Prøven indikerte at det ikke var Scott som var faren, men hans ansatte Brian Lucas.

Etterforskerne laget seg en hypotese om at drapene kunne ha sammenheng med at Melissa og Brian hadde hatt en affære bak Scotts rygg.

— Jeg var i flere uker mistenkt for å være innblandet i drapene, sa Melissa.

<b>DRAPSOFFER OG MISTENKT:</b> Scott og kona Melissa. Melissa var en kort stund mistenkt i saken på grunn av en tabbe hos politiet. 
DRAPSOFFER OG MISTENKT: Scott og kona Melissa. Melissa var en kort stund mistenkt i saken på grunn av en tabbe hos politiet.  Foto: Privat

Helt til det viste seg at teknikerne hadde forvekslet Scott og Brians DNA-prøver.

Årene gikk. Drapssaken forble uløst. Innbyggerne i småbyen så ut til å måtte leve med at de ikke fikk svar på hvem som hadde drept de fire.

Les også: (+) Marinesoldaten Terry skulle bare på fest – valget han tok på veien ble skjebnesvangert

Nye forsvinninger

Den 26. august 2016 dro kjæresteparet Kala Brown (30) og Charles Carver (32) ut på et jobboppdrag.

Siden hørte ingen fra de, med unntak av en kortfattet tekstmelding som ble sendt til Charles' mor den 29. august. Hverken Charles eller Kala svarte på telefonanrop fra Charles' stadig mer bekymrede mor.

Hun valgte derfor å melde paret savnet.

De neste ukene var det utstrakt aktivitet på Charles’ Facebook-konto.

<b>FORBYTTET:</b> Politiet forbyttet DNA-prøvene til Brian Lucas, og trodde de hadde avslørt et komplott for å skjule utroskap. Tabben førte til sverting av ettermælet til Lucas.
FORBYTTET: Politiet forbyttet DNA-prøvene til Brian Lucas, og trodde de hadde avslørt et komplott for å skjule utroskap. Tabben førte til sverting av ettermælet til Lucas. Foto: REX

— Jeg var én av flere som mottok mistenkelige Facebook-meldinger fra Charles’ bruker, sa en venn av Charles i et senere intervju med The Independent Mail.

Vennen fattet mistanke, blant annet da Charles spurte om penger til narkotika, noe Charles, ifølge hans nærmeste, ikke drev med.

I tillegg ga flere Facebook-poster indikasjoner på at paret hadde giftet seg og kjøpt hus sammen, noe som virket mistenkelig ettersom ingen av de responderte på tekstmeldinger eller telefonoppringninger.

Venner og familie av paret fryktet at noe kriminelt hadde tilstøtt dem.

— Inni oss bare visste vi at noe var galt, sa Charles’ far til «Born To Kill».

Gjennombruddet i saken kom da etterforskerne lyktes å spore Kalas mobiltelefon til et avgrenset område i Spartanburg.

Signalene kom fra eiendommen til den lokale eiendomsmegleren Todd Kohlhepp. Funnet var oppsiktsvekkende, ettersom politiet hadde funnet meldingsutvekslinger mellom Kala, Charles og Todd Kohlhepp like før paret forsvant.

Tøff oppvekst

Todd Kohlhepp ble født i Florida i 1971, men vokste opp i Sør-Carolina.

Under oppveksten ble Todd Kohlhepp beskrevet som et vanskelig barn som ofte var aggressiv mot, og fryktet av andre barn.

Som niåring ble han underlagt terapi for sine sinneproblemer. Utover tenårene torturerte og drepte han flere kjæledyr.

<b>VINNENDE VESEN:</b> Tilsynelatende hadde eiendomsmegler Todd Kohlhepp lagt fra seg sinnet og historien med overgrep, og fremsto som en vellykket forretningsmann i Spartanburg.
VINNENDE VESEN: Tilsynelatende hadde eiendomsmegler Todd Kohlhepp lagt fra seg sinnet og historien med overgrep, og fremsto som en vellykket forretningsmann i Spartanburg. Foto: REX

Todd Kohlhepp flyttet etter hvert til sin biologiske far i Arizona. Faren skulle senere uttale at de eneste følelsene hans sønn greide å uttrykke var «sinne og galskap».

I 1986 overfalt og voldtok 15 år gamle Todd Kohlhepp en 14 år gammel nabojente mens han truet henne på livet med pistol.

I 1987 ble Todd Kohlhepp dømt til 15 års fengsel for overfallet. Dommeren i saken beskrev Todd Kohlhepp med IQ på 118 som en «smart ung mann som isteden burde ha vært akademisk begavet».

Da Todd Kohlhepp, i en alder av 30 år, slapp ut av fengsel i 2001, kunne det virke som han fulgte dommerens oppfordring.

I 2006 startet han som eiendomsmegler og oppnådde raskt suksess i Spartanburg.

— Men en ting greide han aldri kvitte seg med: det ustyrlige sinnet, sa rettspsykolog Elizabeth Yardley til dokumentaren «Born To Kill».

Les også: (+) Eks-kjærester beskrev mannen som en truende, voldelig psykopat. Men var det nok til å få ham dømt for drap?

Holdt som sexslave

3. november 2016, mer enn to måneder etter at Kala og Charles hadde blitt meldt savnet, dro etterforskerne til Todd Kohlhepp for å avhøre ham om forsvinningene og signalene fra telefonen til den savnede Kala Brown.

Samtidig som etterforskere befant seg sammen med Todd Kohlhepp, fikk de en telefon fra kollegaer som gjennomsøkte eiendommen hans utenfor byen.

— Kala er funnet i live på din eiendom, innesperret i en container. Hun sier du drepte Charles, kan man høre en av etterforskerne konfrontere Todd Kohlhepp med i et politiopptak.

<b>LENKET FAST: </b>Kala hadde mye å fortelle til politiet da hun ble funnet etter 65 dager i fangenskap.
LENKET FAST: Kala hadde mye å fortelle til politiet da hun ble funnet etter 65 dager i fangenskap. Foto: Spartanburg County Sheriff

— Jeg aner ikke hva dere snakker om, svarte Todd Kohlhepp.

— Hvor har du begravd liket hans?

— Jeg har ikke begravd noen, hevdet Kohlhepp.

Men Todd Kohlhepps benektelser til tross: Kala kunne fortelle etterforskerne hvordan hun og kjæresten Charles hadde blitt invitert ut til sin bekjente Todd Kohlhepp for å gjøre noe forefallende arbeid.

Etter at de ankom eiendommen, ble Charles skutt tre ganger i brystet og drept av eiendomsmegleren.

Så sperret han Kala inn i containeren, der han holdt henne fanget de neste 65 dagene. Her overlevde hun på kjeks og peanøttsmør, mens hun prøvde å distrahere seg med bøker og en DVD-spiller hun hadde fått.

En til to ganger om dagen ble hun hentet ut og voldtatt av Kohlhepp, før hun måtte inn igjen i containeren.

Skrøt av drapene

I avhør begynte Todd Kohlhepp etter hvert å samarbeide med etterforskerne. Han innrømmet kidnappingen av Kala og drapet på Charles.

For å gi inntrykk av at de var i live, hadde han tatt over telefonene deres og Charles’ Facebook-konto.

Videre fortalte han politiet hvor de kunne finne liket av Charles.

Der lå det flere lik.

Året før hadde Kohlhepp nemlig tatt livet av et ektepar. I avhør kunne han fortelle at han brukte samme fremgangsmåte på ekteparet Johnny (29) og Meagan (26) Coxie - de ble drept etter å ha ankommet eiendommen for å utføre forefallende arbeid.

<b>RULLEBLAD:</b> Todd Kohlhepp hadde et rystende rulleblad allerede før han ble tatt for drapene i Spartanburg. Det omfattet både overgrep mot barn og frihetsberøvelse. Han var også kjent for å mishandle dyr i ungdommen.
RULLEBLAD: Todd Kohlhepp hadde et rystende rulleblad allerede før han ble tatt for drapene i Spartanburg. Det omfattet både overgrep mot barn og frihetsberøvelse. Han var også kjent for å mishandle dyr i ungdommen. Foto: Reuters

Johnny ble skutt og drept ved ankomst, mens Meagan ble holdt fanget i containeren i én uke før Kohlhepp drepte henne også.

Overfor etterforskerne forklarte Kohlhepp at han var irritert på Johnny og Meagan, som hadde levd et turbulent liv de senere årene, og mente de var «dårlige arbeidere».

Charles ble drept året etter fordi han angivelig var «frekk i munnen».

Det gikk raskt opp for politiet at de hadde slått til i grevens tid. For funnet av en tom grav tilsa at Kala skulle tas av dage i nær fremtid.

Etter hvert innrømmet Kohlhepp at det også var han som sto bak drapene i motorsykkelforretningen i Chesnee 13 år tidligere. Overfor etterforskerne skrøt han av drapene:

— Jeg utslettet forretningen på 30 sekunder.

Drapene skjedde angivelig fordi betjeningen lo av ham, da han ønsket å levere tilbake en motorsykkel han hadde kjøpt av forretningen.

— De skulle blant annet ha spurt ham om han i det hele tatt visste hvordan man kjørte en motorsykkel, refererte rettspsykolog Elizabeth Yardley.

— Scott og kollegaene var kjent for å spøke med kundene, men de gjorde det med glimt i øyet. De var vennlige folk. At de skulle bli drept på grunn av dette, er knapt til å begripe, uttalte Scotts enke Melissa Brackman.

Les også: (+) 19-åringen forsvant sporløst. Ett år senere og 200 mil unna dukket plutselig sakens eneste spor opp

Tipset andre om drapsvåpen på Amazon

Etter at Kohlhepp ble arrestert, dukket det opp flere forstyrrende detaljer rundt hans kriminelle aktivitet.

Etterforskerne oppdaget nemlig at han hadde postet flere anmeldelser av utstyr og våpen han hadde brukt i forbindelse med drapene på nettsiden Amazon.

I en anmeldelse av en liten spade hadde han skrevet:

«Oppbevar den i bilen i tilfelle du glemmer den store spaden hjemme når du skal gjemme lik».

Da han forfattet en anmeldelse for en hengelås, skrev han:

«Solid lås. Har fem stykker på en container. Kommer ikke til å stoppe dem… Men vil med sikkerhet bremse dem til de er for gamle til å bry seg».

Disse forstyrrende anmeldelsene gjorde at han fikk kallenavnet «Amazon Review Killer».

Hevdet å ha drept nær hundre mennesker

I løpet av de to månedene Kala Brown ble holdt til fange, skal Kohlhepp ha fortalt henne om de tidligere ugjerningene han hadde gjort.

— Han likte å skryte av at han var en seriedrapsmann og massemorder, sa Kala til politiet i en video publisert av CNN.

Ifølge Kala skal Kohlhepp hevdet å ha drept nær hundre mennesker med et ønske om å drepe flere, fordi «han hadde en drøm om å drepe et tresifret antall mennesker».

Dette ble aldri bevist eller tilstått av Kohlhepp selv. Han inngikk derimot en avtale med påtalemyndighetene der han slapp unna dødsstraff, mot å signere en uforbeholden tilståelse for til sammen syv drap.

Etterforsker Bradley Whitfield var til stede da Kala ble funnet i containeren. I etterkant har han fortalt til ABC News at han var dypt sjokkert over funnet.

— Jeg tror vi alle så veldig mye den dagen, som kommer til å sitte i oss. Det kunne vært hvem som helst sitt barn, hvem som helst sin kone eller ektemann, sa Whitfield gråtende, før han fortsatte:

— Jeg skulle ønske vi kunne gjort mer.

Todd Kohlhepp soner den dag i dag livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse i Lieber Correctional Institution - et høysikkerhetsfengsel i Ridgeville i Sør-Carolina.

Kilder: «Born To Kill», allthatsinteresting.com, Wikipedia, Independent Mail, The Greenville News, CNN

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2023, og sist oppdatert 14/08 2023.

Les også