TRUE CRIME

Marinesoldaten Terry skulle bare på fest – valget han tok på veien ble skjebnesvangert

I 1972 ble flere lik av unge menn funnet ved Long Beach, Orange County og San Diego. Mange av ofrene var marinesoldater, men politiet var uten spor. Så slo tilfeldighetene og seriemorderens morbide vane til. 

Pluss ikon
DØDSVEIEN: Langs denne motorveien ble marinesoldaten funnet død i bilen til seriemorderen.
DØDSVEIEN: Langs denne motorveien ble marinesoldaten funnet død i bilen til seriemorderen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Gjennomgående mønstre gjorde at politiet i Orange County i 1972 ble overbevist om at de unge marinesoldatene var drept av en og samme person.

Flere «signaturer» fantes på kroppene, som brente brystvorter og avskårede testikler. Ofrene var blitt dopet, som regel med valium blandet med alkohol.

En seriemorder var på ferde, men politiet manglet spor i jakten på drapsmannen. Etter flere drap frem til 1975, kom politiet over bare to lignende tilfeller.

Men i 1977 slo seriemorderen til igjen for fullt. Fra 1977 og frem til 13. desember 1979 ble det funnet 14 lik med samme kjennetegn.

Jakten på drapsmannen, som politiet kalte «The Southern California Strangler», igangsatte Orange Countys inntil da lengste og dyreste menneskejakt.

Tatt ved en tilfeldighet

Slutten på terrorveldet kom en mild sommernatt den 14. mai 1983. En politipatrulje fra California Highway Patrol la merke til en Toyota Celica som i høy fart skjente mellom kjørefeltene.

De to politimennene mistenkte fyllekjøring og la seg på hjul. Bilen svingte inn til siden, og sjåføren som steg ut identifiserte seg som Randy Steven Kraft, en 38 år gammel dataprogrammerer. Han dunstet av alkohol.

En av politioffiserene sjekket bilen og fant en ung mann i passasjersetet. Vedkommende satt med øynene lukket og kroppen delvis skjult av en jakke. På gulvet lå flere ølflasker og en pakke med beroligende tabletter.

Mannen reagerte ikke på tiltale, og da politimannen forsøkte å få liv i ham, oppdaget han at vedkommende ikke hadde puls.

I tillegg var kjønnsorganene eksponert, hendene var bundet sammen og halsen bar preg av at den unge mannen var blitt kvalt.

Offeret het Terry Lee Gambrel, en 25 år gammel marine­soldat stasjonert på Marine Corps Air Station i El Toro.

<b>SISTE OFFER:</b> Terry Lee Gambrel.
SISTE OFFER: Terry Lee Gambrel. Foto: Privat

Etterforskning avdekket at Gambrel trolig hadde bestemt seg for å haike til en fest han var invitert til. Han ble plukket opp av Kraft og takket antagelig ja til øl som Kraft hadde blandet ut med beroligende midler.

Politiet hadde endelig fått has på «The Southern California Strangler», og Randy Kraft hadde sin siste dag som en fri mann.

Kraft likte å kjøre rundt med likene i passasjersetet etter å ha drept dem – som for å vise frem udåden. Denne trangen felte ham til slutt.

Les også: (+) Kvelden startet med en feiring med samboeren. 13 timer senere hadde mannen drept 22 uskyldige mennesker

Fra vanlig bakgrunn

Randy Kraft ble født i Long Beach, California i 1945 som yngstemann i en søskenflokk på fire. Kraft var eneste gutt i en konservativ familie der begge foreldrene jobbet.

Kraft skal ha blitt bevisst sin seksuelle legning på college, og beveget seg politisk fra å være republikaner til demokrat. Han skal ha deltatt i kampanjen for Robert Kennedy.

På denne tiden skal han også ha fått problemer med migrene og magesmerter, og begynte med smertestillende. I 1967 fullførte han en bachelor i økonomi, og vervet seg til US Air Force året etter.

Han ble dimittert i 1969, offisielt av medisinske grunner.

<b>SCORECARD KILLER:</b> Randy Kraft ble dømt for 16 drap, men politiet er overbeviste om at han står bak langt flere drap på unge menn. Politiet mener at det sannsynlige antallet er over 100.
SCORECARD KILLER: Randy Kraft ble dømt for 16 drap, men politiet er overbeviste om at han står bak langt flere drap på unge menn. Politiet mener at det sannsynlige antallet er over 100. Foto: NTB scanpix

Kraft har hevdet at det skjedde fordi han var åpen om sin homoseksuelle legning.

I 1971 møtte han Jeff Graves mens de begge gikk på Long Beach State University. Kraft flyttet inn hos Graves som skal ha introdusert Kraft for bondage og mer voldsom sex.

I 1975 ble Kraft arrestert for usømmelig seksuell omgang med en mann. Han ble bøtelagt og måtte sone fem døgn i fengsel.

Etter at samboerskapet med Graves tok slutt, innledet Kraft et forhold til den 19 år gamle bakerlærlingen Jeff Seeling.

Forholdet til Seeling skal ha vært årsaken til at Kraft roet ned drapstørsten i 1976. Men etter ett par romantiske år våknet seriemorderen i ham til live igjen.

Les også: (+) Den ene lille detaljen avslørte seriedrapsmannen 18 år senere

«The Scorecard Killer»

Da politiet gjennomsøkte bilen hans fant de bilder av 47 forskjellige ofre, alle menn. Mange av ofrene var marinesoldater fra en av militærleirene i området, som Kraft hadde plukket opp langs veien der de haiket.

I en stresskoffert fant politiet en mystisk notisblokk som inneholdt en liste med over 60 kodede meldinger.

Det var en skryteliste som hadde med drapene å gjøre. «2 in 1 Hitch» betydde dobbeltdrap, mens «Marine Carson» henviste til marinesoldaten Richard Keith, sist sett i Carson, California.

De kodede meldingene gjorde at Kraft også fikk kallenavnet «The Scorecard Killer».

Da etterforskere ransaket leiligheten hans fant de bilder av tre uoppklarte drap. Robert Loggins var blitt funnet i september 1980, Roger De Vaul og Geoffrey Nelson med få dagers mellomrom i februar 1983.

<b>DRAPSBILEN:</b> Slik så det ut inne i Krafts bil da liket av Terry Lee Gambrel var fjernet.
DRAPSBILEN: Slik så det ut inne i Krafts bil da liket av Terry Lee Gambrel var fjernet. Foto: Orange County Sheriff's Office

Fibre på et gulvteppe i Krafts garasje matchet fibre på kroppen til den 18 år gamle marinesoldaten Scott Hughes som ble funnet død i en veikant i april 1978.

Gjenstander som hadde tilhørt et offer som ble funnet tidlig på 1980-tallet på en helt annen kant av USA, i Grand Rapids, Michigan, lå også hjemme hos Kraft.

Det viste seg at han hadde hatt flere arbeidsrelaterte reiser til delstatene Michigan og Oregon i et tidsrom hvor flere lignende, uløste drapssaker hadde funnet sted.

Les også: (+) Samantha (27) og Jazmine (4) ville vært i live om politiet gjorde jobben sin

Hadde hjelpere

Kraft opererte ikke bare alene. Jeff Graves skal ha vært hans medsammensvorne i årene de var samboere fra 1971 til 1976, men Graves døde av aids før politiet fikk has på ham.

Krafts trang til å ta bilder av ofrene trengte han også hjelp til. Bildene måtte fremkalles. Vedkommende var delaktig i noen av drapene, men Kraft anga ham aldri. Da personen meldte seg for politiet mange år senere, ble han ikke arrestert, men plassert på psykiatrisk sykehus.

Mannen skal ha opplyst at den kodede listen over de rundt 60 ofrene politiet hadde funnet i en notisbok, kun inneholdt drapene som Kraft var godt fornøyd med.

<b>DØDSDØMT:</b> Randy Kraft har så langt unn­sluppet henrettetelse.
DØDSDØMT: Randy Kraft har så langt unn­sluppet henrettetelse. Foto: San Quentin State Prison

30 år på dødscelle

Den 16. mai 1983 ble Kraft formelt tiltalt for drapet på Terry Lee Gambrel.

Innen rettssaken startet den 26. september samme år i Orange County hadde etterforskere intervjuet over 700 vitner og samlet 250 tekniske og fysiske bevis, nok materiale til å tiltale ham for 15 andre drap. I tillegg fantes det bevismateriale og indisier i ytterligere 51 uoppklarte drapssaker.

Tiltalen mot Randy Kraft ble likevel «bare» 16 drap pluss 11 tilfeller av sodomi, ni tilfeller av seksuell lemlesting og tre ran.

Bevismaterialene til aktoratet var overveldende. Her var kniver, belter, fingeravtrykk og bildene morderen selv hadde tatt av ofrene.

I 1989 ble Kraft funnet skyldig og dømt til døden. Politiet var overbevist om at de 16 drapene Kraft ble dømt for bare var toppen av isfjellet. De mener å ha bevis for at han har begått minst 67 drap og at det sannsynlige antallet er over 100.

Randy Kraft har aldri tilstått – og er ennå ikke henrettet grunnet en rekke anker gjennom mange år.

78-åringen ble i 1990 overført til San Quentin State Prison i California, der han fortsatt sitter
i påvente av dødsstraffen.

Kilder: murderpedia.org, latimes, ocsheriff.gov, crimelibrary.org

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2022, og sist oppdatert 15/06 2023

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2021, og sist oppdatert 13/07 2023.

Les også