TRUE CRIME

John (16) ble kidnappet og krav om løsepenger ble fremsatt. Svaret fra milliardær-bestefaren overrasket alle

Mangemilliardærens arving var bare 16 år gammel da han ble bortført av den italienske mafiaen. Til tross for at han var født inn i en av verdens rikeste familier, var det lite hjelp å få.

Pluss ikon
<b>KIDNAPPET:</b> John (16) ble kidnappet av fryktede kriminelle som fremsatte krav om løsepenger til hans styrtrike bestefar. Det gikk ikke som ventet.
KIDNAPPET: John (16) ble kidnappet av fryktede kriminelle som fremsatte krav om løsepenger til hans styrtrike bestefar. Det gikk ikke som ventet. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Historien har alle elementene som hører hjemme i en iskald psykologisk thriller:

En velstående familie med en autoritær patriark, en villfaren sønn og en borskjemt sønnesønn rammes av en grusom forbrytelse.

Ikke så rart at den tragiske kidnappingen av John Paul Getty III, som involverte forhandlinger om penger og et avkappet øre, har inspirert film- og serieskapere opp gjennom årene.

Alle de tre nøkkelpersonene het John Paul Getty. De var far, sønn og barnebarn. Bortsett fra det var de så ulike som det går an å være.

Det var en av grunnene til at det gikk så galt.

Gullfuglen

Klokken 03 om morgenen den 10. juli 1973 ble den 16 år gamle John Paul Getty III bortført. De som sto bak tilhørte den italienske mafiaorganisasjonen `Ndrangheta i området rundt den berømte Piazza Farnese i hjertet av Roma.

Han hadde stoppet opp ved en aviskiosk for å lese overskifter og kjøpe en Mikke Mus-pocket, da en bil bremset opp ved siden av ham. Tre mann hoppet ut.

<b>GRUSOM SKJEBNE:</b> John Paul Getty III, barnebarn av John Paul Getty, ble kidnappet på grunn av hans tilknytning til oljemilliardæren.
GRUSOM SKJEBNE: John Paul Getty III, barnebarn av John Paul Getty, ble kidnappet på grunn av hans tilknytning til oljemilliardæren. Foto: Bettmann

De ga gutten et kakk i hodet, bedøvet ham med kloroform, trakk ham inn i bilen og satte kursen sørover - til sine egne trakter.

`Ndrangheta hadde kidnappet folk mot løsepenger i det nordlige Italia i årevis, uten at det var blitt særlig fart i sakene. Men nå hadde de virkelig skutt gullfuglen.

John Paul Getty III var ikke en hvilken som helst ung mann. Han tilhørte en av de rikeste familiene i verden og var arving til den enorme Getty-formuen.

De italienske mafiabossene tok det for gitt at den søkkrike familiepatriarken John Paul Getty kom til å grave dypt i lommeboka for å få frigitt barnebarnet. Men der tok de feil. De kjente ikke de anstrengte forholdene i familien og Gamle-Gettys anstrengte forhold til penger.

John Paul Getty la grunnlaget for familiens rikdom på slutten av 1940-tallet da han etablerte Getty Oil Company, som i løpet av få år utviklet seg til å bli et av de største oljeselskapene i USA. I løpet av storhetstiden på 1950- og 60-tallet tjente han svimlende summer, samtidig som han giftet seg med fem forskjellige kvinner og fikk fem sønner.

Les også: (+) Marinesoldaten Terry skulle bare på fest – valget han tok på veien ble skjebnesvangert

Gjerrigknark

Til tross for at han ble kåret til USAs rikeste mann av Forbes i 1957, var han viden kjent som en ualminnelig gjerrig person.

Han skal blant annet ha plassert en mynttelefon i huset sitt i London for gjester som var på besøk.

<b>RIK OG GJERRIG:</b> Oljemilliardæren John Paul Getty med et glass vin i storhetstiden på 1960-tallet.
RIK OG GJERRIG: Oljemilliardæren John Paul Getty med et glass vin i storhetstiden på 1960-tallet. Foto: GETTY IMAGES

Gamle-Getty var ganske oppgitt over alle sine sønner. De var ikke laget av samme materiale som ham selv. De var bortskjemte og ubrukelige. I motsetning til ham hadde de fått alt opp i hendene, og det preget dem.

Den han foraktet aller mest, var sønn nummer tre - John Paul Getty Jr., som han mente var en hippie og en livsfjern drømmer. Likevel jobbet Getty Jr. i farens selskap, som direktør i Getty Oil Italiana i Roma, der han levde et utsvevende liv.

Hans første kone var den kjente vannpolostjernen Gail Harris. De fikk fire sønner sammen.

Midt på 60-tallet gikk ekteskapet over styr og Getty Junior skaffet seg en livsledsagerske av det elleville slaget - den eksentriske eksmodellen Talitha Pol. De fartet rundt i Roma og Marokko, røkte opium og festet med The Rolling Stones.

I 1971 døde Pol av en overdose heroin.

<b>FAR:</b> John Paul Getty Jr giftet seg i 1966 med skuespilleren Talitha Pol. De ble raskt en del av Swinging Londons fasjonable og kjendistunge miljø. Pol døde av en overdose heroin i 1971, kun 30 år gammel.
FAR: John Paul Getty Jr giftet seg i 1966 med skuespilleren Talitha Pol. De ble raskt en del av Swinging Londons fasjonable og kjendistunge miljø. Pol døde av en overdose heroin i 1971, kun 30 år gammel. Foto: Getty Images

En av sønnene til John Paul Getty Jr. og Gail Harris ble, i likhet med sin far, oppkalt etter oljemilliardæren. John Paul Getty III, ofte bare kalt Paul, kom til verden i 1956.

Han vokste opp i Roma med den litt uheldige kombinasjonen av mye penger og frie tøyler. Da han var 15 år gammel, hadde Paul allerede møtt kjendiser som Andy Warhol, Jack Nicholson og Mick Jagger.

Gamle-Getty møtte sønnesønnen John Paul Getty III første gang da gutten var 11 år gammel, og ble relativt sjarmert den gangen. Da han møtte ham igjen fem år senere, var begeistringen borte.

Barnebarnet hadde utviklet seg til å bli en ufordragelig hippie, akkurat som sin far. Gamle-Getty orket ikke trynet på noen av dem.

Paul ble ofte omtalt som «the Golden Hippie». Han levde et slags bohemliv, gikk på snobbete engelske kostskoler og ble til stadighet utvist. En gang fordi han hadde malt veggene på skolen med et bilde inspirert av den beryktede Manson-klanens bestialske drap på Sharon Tate.

Les også: (+) Konstantin (10) og Diana (6) omkom i flyulykken. Farens brutale hevn gjorde at han ble hyllet som en helt

Møtt med tvil

Han deltok på venstreorienterte demonstrasjoner, røkte som en skorstein, drakk som en svamp og frekventerte nattklubber og tvilsomme barer. Han livnæret seg ved å selge bilder og smykker som han lagde selv, og som statist i filmer.

På et tidspunkt ble han arrestert for å ha kastet en Molotov-cocktail mot politiet og for å ha ramponert utallige biler og motorsykler. Det var midt i denne turbulente perioden av sitt liv at han ble kidnappet av `Ndrangheta.

Bare to dager etter at han forvant, mottok moren en anonym telefonoppringning der det ble krevd 17 millioner dollar i løsepenger. Da hun sa at det var ni år siden hun ble skilt fra John Paul Getty Junior og at hun ikke hadde penger, skal kidnapperne ha gitt følgende svar: «Få dem fra London».

Dette var en referanse til eksmannen hennes og ikke minst ekssvigerfaren, som bodde der. Saken ble ikke prioritert av italiensk politi til å begynne med. Politiet - og til og med enkelte medlemmer av Getty-familien - tvilte på om gutten virkelig var blitt bortført.

LITE HJELP Å FÅ: Lenge ble han omtalt som et rikt, bortskjemt barnebarn. Pengene skulle imidlertid ikke hjelpe ham noe særlig, da han opplevde sitt livs mareritt.
LITE HJELP Å FÅ: Lenge ble han omtalt som et rikt, bortskjemt barnebarn. Pengene skulle imidlertid ikke hjelpe ham noe særlig, da han opplevde sitt livs mareritt. Foto: Getty Images

Getty III hadde nemlig flere ganger fleipet med at han ville iscenesette sin egen bortføring for å tyne penger ut av den fortærende gnieren av en bestefar. Etter hvert som dagene gikk og kravet ble opprettholdt, begynte Getty Junior å ta situasjonen på alvor.

Han var ute av stand til å reise en så betydelig pengesum selv, men bestemte seg for å kontakte faren og spørre ham om hjelp. Gamle-Getty nektet å betale.

Han ga følgende begrunnelse: «Jeg har 14 andre barnebarn. Dersom jeg betaler en penny nå, vil de 14 andre også bli kidnappet».

Mishandlet

Under disse interne familiekonfliktene satt Getty III lenket fast med en kjetting til en stake, i en hule langt inne i et fjellområde i Sør-Italia. Han ble slått og torturert.

Løsepengene ble ikke betalt, selv om kidnapperne sendte Harris et brev fra sønnen der det sto:

«Kjære mamma, siden mandag har jeg vært i kidnappernes varetekt. Ikke la meg bli drept».

Getty III ble holdt av kidnapperne i månedsvis. Etter en stund skar de av ham et øre og sendte det sammen med en lokk av håret hans til en avis i Roma.

Bilder av Getty uten øre og flere bønner til familien om å utbetale løsepengene dukket snart opp i en annen avis. Løsepengekravet ble så redusert fra 18 til tre millioner dollar. Etter hvert gikk bestefaren med på å betale en del av summen, men han nektet å betale mer enn det han kunne trekke fra på selvangivelsen - det ville si 2,2 millioner dollar.

De resterende 800 000 måtte sønnen låne av ham - til en rente på fire prosent.

I desember 1973 ble John Paul Getty III løslatt. Han ble funnet på en nedlagt bensinstasjon. Ni menn ble etter kort tid arrestert og dømt for kidnappingen. Bare en brøkdel av pengene kom til rette.

Pauls liv kom aldri på skinner etterpå. Han fikk et nytt øre, men de mentale traumene besto.

Les også: (+) Kenny var et herlig barn med et godt hjerte - inntil moren lærte ham å drepe

LITE HJELP Å FÅ: Lenge ble han omtalt som et rikt, bortskjemt barnebarn. Pengene skulle imidlertid ikke hjelpe ham noe særlig, da han opplevde sitt livs mareritt.
LITE HJELP Å FÅ: Lenge ble han omtalt som et rikt, bortskjemt barnebarn. Pengene skulle imidlertid ikke hjelpe ham noe særlig, da han opplevde sitt livs mareritt. Foto: Getty images

Endte opp som pleietrengende

Ett år etter at han ble løslatt, giftet han seg med Gisela Zacher. Han var bare 18 år gammel, hun 24.

De fikk ett barn sammen, Balthazar. I tillegg hadde Gisela datteren Anna fra før, som Getty III endte opp med å adoptere i løpet av deres ekteskap.

<b>SVEKKET: </b>John Paul Getty III fikk slag i 1981 og satt i rullestol frem til sin død i 2011.
SVEKKET: John Paul Getty III fikk slag i 1981 og satt i rullestol frem til sin død i 2011. Foto: Getty Images

Getty III forsøkte å ta opp studier ved Pepperdine University i et semester, men slet med narkotika-avhengighet.

I 1981 fikk han slag etter en overdose. Han ble delvis lammet og var pleietrengende resten av livet. To år etter skilte han

Moren Gail tok seg av ham frem til hans dødsfall i 2011, bare 54 år gammel.

Hans sønn, Balthazar Getty, er i dag 48 år gammel. Han gjorde sin skuespillerdebut i filmen Lord of the Flies i 1990, og har siden spilt i flere store filmer og TV-serier.

I tillegg er han beatmaker og produsent i indie-rockebandet Ringside.

Kilder: New York Times, The Independent og wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2023, og sist oppdatert 07/09 2023.

Les også