TRUE CRIME

John var aktiv i nærmiljøet og gatas klovn. Ingen visste om hans grufulle dobbeltliv

Han fremsto som en alminnelig og skikkelig mann i lokalmiljøet, men var alt annet. John Wayne Gacy var tidligere dømt for utuktig omgang med mindreårige. Likevel rakk han å drepe 33 unge menn før han ble tatt.

<b>VELLYKKET FASADE:</b> John Wayne Gacy giftet seg med Carole Hoff i juni 1972. Da hadde Gacy allerede drept for første gang og seriemorderen var i støpeskjeen. Hoff var Gacys andre kone, og trodde på hans forklaring da han fortalte at den forferdelige stanken fra kjelleren skyldtes mus.
VELLYKKET FASADE: John Wayne Gacy giftet seg med Carole Hoff i juni 1972. Da hadde Gacy allerede drept for første gang og seriemorderen var i støpeskjeen. Hoff var Gacys andre kone, og trodde på hans forklaring da han fortalte at den forferdelige stanken fra kjelleren skyldtes mus. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Den 15 år gamle Robert Piest skulle vært med å feire morens 46-årsdag. Han skulle bare møte en entreprenør først, en mann som muligens kunne skaffe ham en sårt tiltrengt jobb. Mannen var kjent for å sysselsette unge gutter og betale godt.

Men da Robert ikke kom som avtalt, ble moren bekymret og kontaktet politiet.

Normalt ville Roberts forsvinning kun blitt registrert som «rømt hjemmefra» på politistasjonen, men to ting sørget for at saken ble fulgt opp: For det første var Robert klassekamerat med sønnen til politimannen som tok imot meldingen. Han visste at Robert var en gutt som ikke ville rømt hjemmefra helt uten videre.

Det andre som fikk politifolkene til å reagere, var navnet på entreprenøren som Robert skulle besøke: John Wayne Gacy.

Holdt fasaden

For folk flest var John Wayne Gacy en samfunnsstøtte. Han var politisk aktiv, jobbet for en ideell organisasjon og eide en entreprenørbedrift i Chicago som ga unge menn jobb i bygg- og anleggs­bransjen.

I tillegg under­holdt han barn ved å opptre som klovnen Pogo. Han ble til og med fotografert sammen med president­frue Rosalynn Carter i 1978.

Men bak den tekkelige fasaden skjulte det seg en sadistisk seriemorder. Mange av tenåringsguttene som fikk jobb av Gacy endte opp som ofre for mannens voldsomme appetitt på å voldta, torturere og drepe unge gutter.

Gacys modus operandi var å lokke med seg ofrene, gjerne med løfter om rusmidler. Deretter ble de fraktet til Gacys «hobbyrom» der han voldtok og torturerte ofrene før de ble kvalt og begravd i krypkjelleren under huset hans.

Les også: Familiefarens hemmelighet skulle koste han livet

Godt skalkeskjul

Gacy, også omtalt som «The Killer Clown» ble en del av det amerikanske marerittet. Men hvordan kan noen klare å ta over 30 liv uten å bli stoppet? Gacy var ikke engang ukjent for politiet. Han hadde sonet 18 måneder i Iowa for seksuell omgang med mindreårige. Ikke mindre enn fem gutter kunne vitne om Gacys overgrep.

<b>KILLER CLOWN:</b> Gacy opptrådte gjerne som klovnen Pogo i barneselskaper.
KILLER CLOWN: Gacy opptrådte gjerne som klovnen Pogo i barneselskaper. Foto: Wikimedia

– Jeg tror Gacy klarte å fremstå som en helt alminnelig fyr, sier Elisabeth Yardley, direktør for senter for anvendt kriminologi ved Birmingham City University.

– Dersom man kan fremstå som alminnelig og sosialt akseptert i nærmiljøet, kan en drive med mye avvikende adferd bak lukkede dører uten at noen aner uråd, mener Yardley.

Gacy skal ha holdt store selskaper hjemme, og kun vitset det bort når gjester konfronterte ham med stanken fra kjelleren.

Unnslapp døden

Det var det gode omdømmet som gjorde det mulig for Gacy å lokke tenåringer og vikararbeidere hjem til seg under påskudd av at han trengte hjelp med noe. Det tok forbløffende lang tid før han ble tatt.

Konfrontert med forsvinningene greide han hver gang å overbevise politiet om at guttene hadde gått fra huset hans i live, mens de i virkeligheten lå begravd i krypkjelleren.

<b>EKSPERT:</b> Elisabeth Yardley. 
EKSPERT: Elisabeth Yardley.  Foto: Privat

Selv ikke opplysninger fra 27 år gamle Jeffrey Rignall som greide å unnslippe Gacys etter å ha blitt torturert og voldtatt gjentatte ganger, fikk politiet til å reagere. Rignall hevdet sågar at en annen mann hadde vært til stede da han ble torturert av Gacy.

Forskjellige påstander om at Gacy ikke opererte alene er ikke blitt bekreftet.

Gacys forbrytelser ble etter hvert dristigere og mer outrerte, men ofrene hans var og ble av samme type: Tenåringsguttene han lokket eller tvang hjem til seg hadde neppe noen anelse om hva slags person de sto overfor.

Les også: (+) Kenny var et herlig barn med et godt hjerte - inntil moren lærte ham å drepe

MORDER OG KLOVN: På fritiden likte familiemannen John Gacy å kle seg ut som klovnen Pogo og opptre i barneselskaper. Han hadde også en annen fritidsinteresse: å drepe unge gutter.
MORDER OG KLOVN: På fritiden likte familiemannen John Gacy å kle seg ut som klovnen Pogo og opptre i barneselskaper. Han hadde også en annen fritidsinteresse: å drepe unge gutter. Foto: Wikimedia Commons

Overfladisk sjarm

– Seriemordere har gjerne en overfladisk sjarm. De har svært god forståelse av andres svakheter og forstår hvordan andre mennesker kan manipuleres til å gjøre ting de ellers ikke ville gjort, forklarer Yardley.

– Den overfladiske sjarmen er en viktig del av helhetsbildet, og er med på å gjøre dem til uhyre nifse typer.

Når Gacys hadde lyktes med å få ofrene hjem til seg, ble de traktert med alkohol, dop eller begge deler, før han tok fatt på sine uhyggelige gjerninger. Når de innså hva som foregikk, var det for sent.

– Gacy var en av de mer intelligente seriemorderne. Han var velorganisert og kriminalteknisk bevisst. Organiserte seriemordere som Gacy er ofte svært bevisste på å skjule spor, for seriemord er noe de liker å drive med og noe de vil holde på med så lenge som mulig.

<b>SERIEMORDER:</b> John Wayne Gacy, The Killer Clown.
SERIEMORDER: John Wayne Gacy, The Killer Clown. Foto: Getty Images

Noe som er nesten like sjokkerende som det store antallet ofre, er hvor mange ganger Gacy ble knyttet til forsvinningene uten å bli tatt.

Ofre med lav verdi

Selv da han ble angrepet utenfor sitt eget hus av en ungdom han hadde voldtatt, slapp han unna ved å hevde at det dreide seg om en krangel fordi han hadde måttet si opp gutten. Gacy hadde alltid noe som tilsa at politiet burde lete andre steder. Det fungerte i seks år.

– Fornektelse er noe vi ofte støter på i arbeidet som krimino­loger, forteller Yardley.

– Selv når det foreligger momenter eller indisier som tilsier en bestemt sammenheng eller et bestemt utfall, har folk lett for å tolke dem på en slik måte at de slipper å måtte ta konsekvensen og forstyrre tingenes tilstand, sier Yardley.

Ofrenes status kan ha stor betydning. Gacy voldtok og drepte unge gutter, mange av dem med homofil legning. Peter «Yorkshire Ripper» Sutcliffe drepte prostituerte.

– Det vekker gjerne mindre oppmerksomhet når ofrene er fjernere fra det vi kan kalle ideelle ofre. Hvis man føler at en person fortjener offerstatusen, hever man knapt et øyenbryn. Når ofrene for eksempel er prostituerte, rømlinger eller utskudd, blir det ikke så lett lagt merke til at de forsvinner. Det er derfor mange seriemordere ser seg ut personer som samfunnet tillegger mindre verdi, sier Yardley.

Les også: (+) Hevdet han var sendt fra Gud for å fjerne ondskap - drepte 15 mennesker

Dømt allerede i 1968

I 1966 bodde Gacy sammen med sin først kone i Iowa. De fikk en datter og en sønn året etter. Gacy jobbet som sjef for tre KFC-restauranter som svigerfaren eide.

I 1967 skjedde det første kjente seksuelle overgrepet på en tenåringsgutt. 15 år gamle Donald Voorhees ble lokket til Gacys hus med løfte om å få se pornofilmer. Unggutten ble skjenket og overtalt til oralsex. De påfølgende månedene ble flere unge gutter misbrukt av Gacy.

I 1968 ble Gacy arrestert etter at Voorhees hadde fortalt faren om overgrepet. Andre ofre sto også frem, og Gacy erkjente seg skyldig. Han ble dømt til 10 års fengsel, men slapp ut etter 18 måneder på grunn av god oppførsel.

<b>GRAVPLASS: </b>I krypkjelleren under Gacys bopel fant politiet levningene av 29 gutter i tenårene. Mange ble drept mens Gacys kone og hennes to døtre bodde sammen med ham. Fire ofre ble funnet i Des Plaines-elven og ett i betongen under uteplassen.
GRAVPLASS: I krypkjelleren under Gacys bopel fant politiet levningene av 29 gutter i tenårene. Mange ble drept mens Gacys kone og hennes to døtre bodde sammen med ham. Fire ofre ble funnet i Des Plaines-elven og ett i betongen under uteplassen. Foto: Getty Images

Dømt til døden

John Wayne Gacy voldtok og drepte minst 33 unge menn mellom 1972 og frem til han ble arrestert i 1978. 28 av dem ble funnet begravd i krypkjelleren hans. Gacys kone og hennes to døtre bodde også i huset, men de fattet ingen mistanke om hva som foregikk i kjelleren.

Seriemorderen ble avslørt da politiet fattet mistanke om at Gacy kunne ha noe å gjøre med forsvinningen av femten år gamle Robert Piest. Da de ransaket huset til Gacy fant de likene i kjelleren og utendørs i nærheten av huset hans.

<b>TATT:</b> Politiet sirklet Gacy omsider inn i 1978 etter at Robert Piest forsvant. Politiet fant de første levningene etter seriemorderens ofre i desember 1978. Gacy ble dømt for 33 drap og fikk dødsstraff i 1980. Han ble henrettet 10. mai 1994. 15 år gamle Robert Piest ble hans siste offer. Liket av gutten ble funnet i Des Plaines-eleven.
TATT: Politiet sirklet Gacy omsider inn i 1978 etter at Robert Piest forsvant. Politiet fant de første levningene etter seriemorderens ofre i desember 1978. Gacy ble dømt for 33 drap og fikk dødsstraff i 1980. Han ble henrettet 10. mai 1994. 15 år gamle Robert Piest ble hans siste offer. Liket av gutten ble funnet i Des Plaines-eleven. Foto: Getty Images

Gacy ble arrestert og dømt til 21 ganger livstid i fengsel, i tillegg til 12 dødsdommer. Den gang var dette den lengste straffen idømt en seriemorder i USA. I 1994 ble han henrettet i hjemstaden Illinois.

I fengsel brukte Gacy tiden sin på å male bilder. Mange av maleriene er av klovnen «Pogo». Bildene har gjennom årene blitt vist på utstillinger, og noen av dem har blitt solgt for opp mot 20.000 dollar (som i dagens kurs er rundt 210.000 norske kroner).

Da han ble henrettet i 1994 hadde tusenvis av mennesker møtt opp Menard Correctional Center i Crest Hill. Noen hadde trykket opp t-skjorter der det sto: «Ingen tårer for klovnen».

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2024, og sist oppdatert 12/03 2024.

Les også