true crime

Hannah (21) insisterte på å kjøre sin gode venn hjem. Valget skulle bli fatalt

Da den unge studenten Hannah Cornelius (21) og hennes venn ble kidnappet, lovet gjerningsmennene å slippe dem fri. Men mennene hadde ingen planer om å holde ord.

<b>OFFER:</b> Hannah Cornelius (21) gjorde alt hun kunne for å berge livet.
OFFER: Hannah Cornelius (21) gjorde alt hun kunne for å berge livet. Foto: Privat/Adrian de Kock/Foto24/Gallo Images/Getty Images
Sist oppdatert

Gjerningsmannen måtte være noe i nærheten av et monster: For hvem løfter en 35 kilo tung stein for å kaste den på en 21 år gammel jente som ligger på bakken?

Etterforskerne skulle få rett, om enn på en litt annen måte enn de først trodde.

Sør-Afrika sto overfor gjerningsmenn som gjorde sitt beste for å fremstå umenneskelige. Selv i Sør-Afrika, et av landene i verden med flest drap per 100 000 innbygger, slo brutaliteten og hensynsløsheten ned som en bombe.

Bildet som bedro

Stellenbosch-distriktet ligger som en grønn oase mellom taggete fjell helt sør i Afrika. Grønt, fruktbart landskap brytes opp av vanningskanaler, blomsterenger og hekker mellom jorder og vinmarker.

Store hvitkalkede vingårder ligger spredd i landskapet rundt byen Stellenbosch, preget av lave hus, brede fortau og langsom trafikk.

I et voldsherjet land fremstår Stellenbosch som en fredfull plett. Her kan både innbyggere, turister og studenter på byens lille universitet slappe litt mer av og være litt mindre engstelige og på vakt enn i resten av Sør-Afrika.

I hvert fall trodde mange det frem til 27. mai 2017.

Den dagen var det som om brutaliteten og råskapen fra storbyen Cape Town 50 kilometer lenger vest, hadde nådd frem til Stellenbosch: I nærheten av en vingård lå liket av en ung kvinne. Buksene var dratt nedover anklene, det syntes klart at hun hadde blitt seksuelt misbrukt.

<b>OVERFALLET:</b> Overvåknings­kameraer fanget opp Golfen til Hannah Cornelius og kjæresten Cheslin Marsh Stellenbosch natt til 27. mai 2018 idet de fire gjerningsmennene kjører av sted.
OVERFALLET: Overvåknings­kameraer fanget opp Golfen til Hannah Cornelius og kjæresten Cheslin Marsh Stellenbosch natt til 27. mai 2018 idet de fire gjerningsmennene kjører av sted. Foto: Foto. Stellenbosch police

To sider av samme sak

To anleggsarbeidere hadde funnet levningene av kvinnen. Den ene hadde reagert på at en stor stein de brukte til å tette et borehull dagen i forveien, var blitt flyttet. Nå lå steinen ved siden av liket.

– Steinen var så tung at jeg dagen i forveien ikke hadde greid å flytte den alene, fortalte arbeideren til politiet.

Steinen måtte være drapsvåpenet. Og den var så tung at mer enn én person måtte stå bak drapet, resonnerte politiet.

Mens etterforskerne prøvde å lese mest mulig ut av åstedet, tok en ung man kontakt med politiet. Han var synlig skadet og sterkt preget. Hans beretning rystet politiet. Og politiets svar rystet ham enda mer. Historiene de fortalte var to sider av samme sak.

To historier som i sum var mye verre enn hver historie for seg.

<b>DRAPSVÅPEN PÅ 35 KILO:</b> Én mann kastet denne steinen to ganger mot hodet til Hannah Cornelius som lå hjelpeløs på bakken. En hørbart gisp gikk gjennom retten da steinen ble lagt frem som bevis.
DRAPSVÅPEN PÅ 35 KILO: Én mann kastet denne steinen to ganger mot hodet til Hannah Cornelius som lå hjelpeløs på bakken. En hørbart gisp gikk gjennom retten da steinen ble lagt frem som bevis. Foto: Ukjent

Blid og fornøyd

Studenten Hannah Cornelius (21) var livsglad, begavet og godt likt. Hun fikk toppkarakterer på skolen, hun spilte piano, jobbet som frivillig på et dyreherberge og tok seg av sin sterkt autistiske bror. Hun var født og oppvokst i Cape Town og hadde flyttet til Stellenbosch for å studere på universitetet der.

– Hun var den beste og mest omtenksomme personen jeg kan tenke meg, uttalte vennen Cheslin Marsh (21) senere i dokumentarfilmen «Last Blue Ride» som ble laget om saken.

Cheslin var den unge, forslåtte mannen som tok kontakt med politiet 28. mai 2017.

Han kunne fortelle etterforskerne at han og venninnen Hannah kvelden før overfallet og drapet hadde vært ute med venner. Det hadde blitt sent. Man går bare ikke rundt alene i Sør-Afrika nattetid. Hannah hadde insistert på å kjøre Cheslin hjem.

– Hun var redd for at jeg kunne bli ranet, sa han i dokumentarfilmen.

Utenfor boligkomplekset der Cheslin bodde, ble de to ble sittende noen minutter i Hannahs blåhvite Volkswagen Golf. Uten at de var klar over det, smøg fire menn seg frem mot bilen.

<b>GJERNINGSMANN:</b> Vernon Witbooi ble utpekt som en av de fire gjerningsmennene.
GJERNINGSMANN: Vernon Witbooi ble utpekt som en av de fire gjerningsmennene. Foto: Gallo Images / Brenton Geach/Getty Images

Overfalt

– Plutselig rev de opp dørene på bilen. Hannah fikk en skrutrekker presset mot brystet. De truet med å drepe oss om vi ikke samarbeidet. Jeg ba Hannah om å være rolig og gjøre det mennene ba om, så ville det gå bra, fortalte Cheslin senere.

De ga mennene mobiltelefonene og det de hadde av verdisaker, og trodde mennene deretter ville la dem være i fred. Men isteden kommanderte de Cheslin ned i bagasjerommet på bilen.

To av mennene satte seg inn foran i bilen med Hannah i midten. Den tredje mannen satte seg i baksetet. Den fjerde mannen forlot åstedet med flere verdisaker.

Overfallet ble fanget opp av boligkompleksets overvåkningskameraer. 3:40 om morgenen 27. mai 2017 kjørte mennene av gårde med Hannah og Cheslin i bilen.

<b>OFFER:</b> Hannah Cornelius (21).
OFFER: Hannah Cornelius (21). Foto: Privat/Adrian de Kock/Foto24/Gallo Images/Getty Images
<b>OFFER: </b>Vennen Cheslin Marsh.
OFFER: Vennen Cheslin Marsh. Foto: Adrian de Kock/Foto24/Gallo Images/Getty Images

Hevn for feil kode

Etter en times kjøring stoppet mennene ved en bensinstasjon.

– Én av mennene krevde å få oppgitt koden til bankkortet mitt, fortalte Cheslin.

Mannen kom raskt ut av bensinstasjonen og tilbake til bilen med betalingskortet i hånden. Han var tydelig irritert. Cheslin hadde oppgitt feil kode. Overfallsmennene kjørte bilen til et avsidesliggende område. Cheslin ble kommandert ut.

– De var rasende på meg. Jeg kunne høre Hannah spørre dem hva de skulle gjøre med meg, sa Cheslin.

– De svarte henne at vi bare skulle ta en røyk sammen, men jeg forsto at dette ikke kom til å gå bra.

Les også: (+) I 10 år levde Dolly et vanlig liv med ektemannen. Så oppdaget han hennes hemmelighet på loftet

<b>BERØVET USKYLDEN:</b> Stellenbosch, byen og distriktet rundt, var ansett som et av de tryggeste områdene i et voldsherjet Sør-Afrika. Men så rykket en tungt ruset kvartett inn og satte hele landet i sjokk.
BERØVET USKYLDEN: Stellenbosch, byen og distriktet rundt, var ansett som et av de tryggeste områdene i et voldsherjet Sør-Afrika. Men så rykket en tungt ruset kvartett inn og satte hele landet i sjokk. Foto: Andres de Wet/Wikimedia commons

I stummende mørke ble Cheslin kommandert ned på bakken.

– Jeg kunne se konturene av noen steiner som mennene plukket opp. Jeg skjønte at livet mitt straks ville være over.

Cheslin lukket øynene og ba til Gud. Så ble han truffet flere ganger i hodet av steinene.

– Jeg husker at alt ble mørkt.

Cheslin våknet flere timer senere. Hardt skadet kom han seg til nærmeste bebyggelse og fikk varslet politiet. Politiet hadde allerede funnet Hannahs lik. Kort tid senere oppdaget politispanere Hannas Golf.

To menn som befant seg i bilen ble pågrepet etter en kort biljakt. De to øvrige overfallsmennene ble pågrepet noen timer senere.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

<b>SORG OG OPPRØR:</b> Hannas far Willem Cornelius delte familiens fortvilelse i retten: − Vi lever i en ruin av det livet vi hadde. Familien vår døde sammen med Hannah.
SORG OG OPPRØR: Hannas far Willem Cornelius delte familiens fortvilelse i retten: − Vi lever i en ruin av det livet vi hadde. Familien vår døde sammen med Hannah. Foto: Jaco Marais/Foto24/Gallo Images/Getty Images

Ingen nåde

Høsten 2018 ble Geraldo Parsons (27), Vernon Witbooi (33) og Eben Van Niekerk (28) stilt for retten for drapet på Hannah. Vernon Witbooi og Eben Van Niekerk innrømmet å ha vært til stede i bilen, men benektet enhver involvering utover det.

Geraldo Parsons ga retten sin versjon av hva som skjedde etter at de forlot Cheslin, som de trodde var død.

– Vi fortalte Hannah at vi bare trengte bilen hennes for å komme oss hjem.

Isteden stoppet mennene bilen. Vernon Witbooi fant frem et kondom, ifølge Geraldo Parsons.

– Hannah var livredd og sa vi kunne få ha sex med henne bare vi lot henne leve, fortalte Geraldo Parsons.

Så begynte de tre mennene, ruset på en cocktail av narkotiske stoffer, å voldta Hannah etter tur.

– Jeg var med på voldtekten, innrømmet Geraldo Parsons.

– Men jeg følte meg uvel da jeg gjorde det. Og det neste som skjedde, var de to andres verk, hevdet han.

<b>AVSLAPPET:</b> Vernon Witbooi, Geraldo Parsons, Eben van Niekerk og Nashwill Julies møtte tiltalt for drap og ran av studenten Hannah Cornelius og drapsforsøk på hennes kjæreste Cheslin Marsh.
AVSLAPPET: Vernon Witbooi, Geraldo Parsons, Eben van Niekerk og Nashwill Julies møtte tiltalt for drap og ran av studenten Hannah Cornelius og drapsforsøk på hennes kjæreste Cheslin Marsh.

Gruppevoldtekten av Hannah pågikk i én og en halv time.

Etterpå tvang de tre mennene Hannah inn i bagasjerommet og kjørte ut til området ved vingården. Der kommanderte de Hannah ut av bagasjerommet.

– Hun klamret seg fast, og tryglet og ba oss om å få leve.

Men mennene, sikre på at de alt hadde drept Cheslin Marsh, besluttet at de ikke kunne etterlate seg et vitne.

Geraldo Parsons fortalte hvordan Eben Van Niekerk stakk Hannah flere ganger i nakken med skrutrekkeren. Så slapp Vernon Witbooi den tunge steinen mot hodet hennes mens hun lå nede.

– Hannah ble drept tilnærmet momentant etter at den 35 kilo tunge steinen to ganger ble kastet mot hodet hennes med stor kraft, konstaterte en retts­medisiner.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>RASENDE TILHØRERE:</b> Vantro fikk tilhørerne i rettssalen i Cape Town brettet ut detaljene om redslene Hannah Cornelius og Chesney Marsh måtte gå igjennom. Da livstids­dommene ble avsagt, svarte tilhørerne med trampeklapp.
RASENDE TILHØRERE: Vantro fikk tilhørerne i rettssalen i Cape Town brettet ut detaljene om redslene Hannah Cornelius og Chesney Marsh måtte gå igjennom. Da livstids­dommene ble avsagt, svarte tilhørerne med trampeklapp. Foto: Brenton Geach/Gallo Images/Getty Images

Viste ingen anger

Under rettssaken smilte og lo de fire til hverandre, og kom med obskøne gester mot tilhørerne og de etterlatte.

Selv om ingen av de tiltalte tilsto drapet på Hannah, fikk påtalemyndigheten en enklere jobb enn normalt. Mennene hadde lagt igjen mengder av biologiske spor. De var også blitt fanget opp av en rekke overvåkningskameraer.

– Bevisrekken er virkelig overveldende, fastslo aktor.

– Dere har gjort det ondeste man kan gjøre mot et annet menneske, sa dommer Rosheni Allie da hun dømte Geraldo Parsons, Vernon Witbooi og Eben Van Niekerk til livsvarig fengsel for drapet på Hannah.

Trampeklapp brøt ut blant tilhørerne i rettssalen da dommen falt.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

Ranet to andre damer

Sporene etter Geraldo Parsons, Vernon Witbooi og Eben Van Niekerk var lett å følge for politiet.

Kort tid etter at de tre gjerningsmennene forlot drapsåstedet i Hannahs bil, ranet de en kvinne som var på vei til jobb. Rett etter kidnappet de en annen kvinne og tvang henne til å ta ut penger på kortet sitt før de etterlot henne i veikanten på et avsides sted. Kvinnen ble ikke fysisk skadet.

De tre gjerningsmennenes handlinger føyer seg inn i rekken av overfall av kvinner.

«Femicide» er en form for hatkriminalitet der kvinner angripes og drepes kun fordi de er kvinner.

– Femicide er vår andre pandemi, uttalte Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa etter drapet på en gravid kvinne i juli 2020.

I snitt drepes 8 kvinner av menn i Sør-Afrika hver dag. 51 prosent av alle sørafrikanske kvinner oppgir å ha blitt utsatt for vold fra en mann.

Kilder: Coffeehouse Crime, thesun.co.uk, mirror.co.uk, news24.com, wikipedia.org, theancestory.com

Denne saken ble første gang publisert 30/08 2022, og sist oppdatert 09/09 2022.

Les også