«ÅRETS POLITIMANN» BLE «KILLER COP»

Ingen har sett Stacy på 17 år. Alt tyder på at mannen hennes står bak

I 1979 ble Drew Peterson kåret til årets politimann. Tretti år senere hadde han fått kallenavnet «Killer Cop».

<b>FORSVUNNET: </b>Stacy Peterson forsvant sporløst i 2007, like etter at hun mistenkte at mannen hennes hadde tatt livet av sin ekskone. – Hun har sikkert stukket av med en fyr, var teorien til mannen Drew Peterson.
FORSVUNNET: Stacy Peterson forsvant sporløst i 2007, like etter at hun mistenkte at mannen hennes hadde tatt livet av sin ekskone. – Hun har sikkert stukket av med en fyr, var teorien til mannen Drew Peterson. Foto: searchingforstacypeterson.com
Publisert

Drew Peterson var kongen av one-linere, og det virket som om han syntes det hele bare var morsomt:

Alle ekteskapene. Alle affærene. Den døde ekskona. Den fjerde og 30 år yngre hustruen som hadde vært savnet siden høsten 2007.

– Hun har stukket av med en annen fyr og danser vel rundt et eller annet sted i verden akkurat nå, sa en lattermild Drew Peterson til pressekorpset.

Den tidligere politimannen prøvde via forsidene på sladreblader og utallige TV-intervjuer å ta regi på begivenhetene. Han nøt varmen fra blitslampene mens han spilte sørgende eksmann over tapet av sin tredje kone og savnet av sin fjerde.

I løpet av halvannet år hadde den selvsikre og arrogante fyren nærmest klippekort hos CNNs Larry King og «The Today Show» på NBC. Han viste fram sin nye, unge kjæreste for offentligheten, og med et oppblåst ego arrangerte han pressekonferanser utenfor garasjedøra der han flirende stakk hodet inn mot TV-kameraene og nærmest hånet drapsetterforskningen.

Fordi han – politimannen Drew Peterson – var smartere enn de fleste og aldri kom til å bli tatt for noe som helst.

<b>ELSKET OPPMERKSOMHET:</b> I 2007 deltok Peterson i det ene talkshowet etter det andre for å bedyre sin uskyld i drapet på sin tredje kone og samtidig snakke om savnet etter sin fjerde kone. 
ELSKET OPPMERKSOMHET: I 2007 deltok Peterson i det ene talkshowet etter det andre for å bedyre sin uskyld i drapet på sin tredje kone og samtidig snakke om savnet etter sin fjerde kone.  Foto: Getty Images

Gift fire ganger

Det meste tyder på at skjørtejegeren både var en dårlig politimann og en dårlig ektemann. I løpet av sine 29 år i politiets tjeneste, fikk han et par solide riper i lakken for å ha latt seg bestikke under etterforskningen av en narkosak. Han ble også beskyldt for vold mot en kollega.

På privaten hadde han en svakhet for kvinner han kunne dominere. På midten av 70-tallet giftet han seg med ungdomskjæresten Carol Hamilton. De fikk to sønner sammen, og i 1977 flyttet de til Bolingbrook i Chicago, der Drew fikk jobb i politiet. Tre år senere var de skilt.

I 1982 giftet han seg med Vicky Connolly, og begynte tidlig å oppføre seg kontrollerende. Han installerte avlyttingsutstyr hjemme, slik at han bedre kunne holde styr på henne.

Ekteskapet falt til slutt i grus i 1992, etter at Peterson hadde hatt et langvarig forhold på si’ med den vakre regnskapsføreren Kathleen Savio.

Så giftet han seg enda en gang. Med, nettopp, elskerinnen Savio. Kathleen og Drew fikk to sønner sammen, men familielykken ble forvandlet til et mareritt, fylt med utroskap og påstander om fysisk og psykisk mishandling.

Politiet måtte rykke ut hele 18 ganger i løpet av to år på grunn av husbråk.

Da Kathleen i 2001 fant ut at den da 47-årige politiektemannen hadde et forhold til den 17 år gamle motellresepsjonisten Stacy Cales, var ekteskapet over. Men de klarte ikke å bli enige om økonomien.

<b>FAMILIEMANN:</b> I dette bildet fra mars 2008 poserer eks-politimannen Drew Peterson sammen med fire av sine seks barn.
FAMILIEMANN: I dette bildet fra mars 2008 poserer eks-politimannen Drew Peterson sammen med fire av sine seks barn. Foto: NTB Scanpix

Peterson fryktet at ekskona ville stikke av med hus, pensjon og barn. Under en opphetet krangel skal han, ifølge bladet People, ha truet med å drepe Kathleen og få det til å se ut som en ulykke. Kathleen var livredd og sov med en kniv under madrassen etter den hendelsen.

Åtte dager etter at skilsmissen fra Savio ble innvilget, var det på’n igjen. Brud nummer fire var altså Stacy Cales, som hadde rukket å bli 19 år da hun sa ja til Peterson. Også de fikk to barn sammen.

Les også: Fikk du legetime her, kunne det bli din siste

Funnet død i badekaret

Savio og Peterson fortsatte å krangle om penger. Det ble aldri noe av det planlagte meklingsmøtet mellom kamphanene i april 2004. Kathleen ble nemlig funnet død i badekaret i sitt eget hjem 1. mars.

<b>DREPT:</b> Kathleen Savio.
DREPT: Kathleen Savio. Foto: Ukjent

Det mørke håret var vått og blodig på grunn av en fem centimeters flenge i bakhodet. Til høylytte protester fra Savios familie, konkluderte Petersons politikollegaer med at det var en tragisk drukningsulykke – til tross for at badekaret var tomt for vann da de ankom åstedet.

Peterson beholdt hus og eiendeler. Stacy adopterte de to barna fra Savio-ekteskapet. Men det var ikke noen mor-far-barn-lykke i runde nummer fire heller.

– Hun følte at hun ikke hadde frihet til å gå ut og gjøre ting på egen hånd. Han ringte henne hele tiden for å sjekke hva hun drev med. Hun innså at hun hadde gjort en stor tabbe ved å gifte seg med Drew, men hun holdt ut for barnas skyld, har Stacys tante, Candace Aikin, tidligere sagt til CNN.

I august 2007 oppsøkte Stacy den lokale presten og fortalte at hun følte seg sikker på at Drew hadde drept Kathleen og sluppet unna med det. Stacy hadde nemlig våknet av at mannen sto opp midt på natten og forlot huset på den tiden man antar at Kathleen ble drept.

Les også: (+) Millionærarvingen (19) ble kidnappet fra sitt eget hjem. Så skjedde det ingen kunne forutsett

Gravde opp liket

Så forsvant plutselig Stacy en oktoberdag i 2007. Ektemannens forklaring gikk ut på at Stacy hadde stukket av med en elsker, før han la ut på en ny TV-turné der han tryglet sin unge kone om å komme hjem.

Forsvinningen fikk både delstatspolitiet i Illinois og FBI til å våkne. To uker etter at Stacy forsvant, opplyste de at saken ikke lenger handlet om en forsvinning, men om et mord.

Over tre år etter at Kathleen Savio døde, ble liket hennes gravd opp igjen og undersøkt på nytt. Utad var Peterson den bekymrede ektemannen og alenefaren som beskrev det hele som «totalt uforståelig». Men om Stacys forsvinning fremdeles var et mysterium, var Kathleens død slett ingen gåte lenger.

I februar 2008 avslørte to uavhengige obduksjonsrapporter at Savio hadde blitt drept. Rettsmedisinerne var nå sikre på at hun først hadde blitt slått bevisstløs før gjerningsmannen hadde druknet henne. Igjen stakk Drew Peterson hodet sitt fram på tv:

– Jeg er dypt sjokkert. Det er ikke til å tro!

Samtidig snørte nettet seg mer og mer sammen for seksbarnsfaren. Stebroren, Thomas Morphey, forklarte i avhør at dagen før Stacy ble offisielt meldt savnet, hadde han hjulpet Drew med å bære en 200-liters, blå plasttønne ut av huset og lempet den på en firehjulstrekker. Tønna føltes ifølge Morphey «varm» og veide minst 50 kilo, og han var i etterkant sikker på at han hadde båret ut liket av Stacy.

I mai 2009 ble Drew Peterson arrestert og siktet for mordet på sin tredje kone.

Vitneforklaring fra det hinsidige

Indisiene pekte mot Peterson som gjerningsmannen, men det var ikke nok bevismateriale til å føre en rettssak. Det fantes nemlig ingen fingeravtrykk eller DNA som knyttet ham til åstedet.

Men den lovgivende forsamlingen i Illinois kom til unnsetning og vedtok en lov – viden kjent som Drew Peterson-loven – som tillot bruk av annenhånds vitneutsagn i retten.

Hvis et mordoffer hadde sagt noe relevant og troverdig til andre, kunne det brukes som bevis i retten. Og både Kathleen Savio og Stacy Peterson hadde kommet med svært belastende uttalelser om Drew Peterson til prest, familiemedlemmer og nære venner.

Som aktor James Glasgow sa:

– Kathleen Savio skal få avgi sin vitneforklaring fra graven!

I tillegg fokuserte aktoratet på et brev hun skrev til en advokat, der hun uttrykte frykt for at den voldelige ektemannen ville drepe henne. Under rettssaken kom det også fram at Peterson i februar 2004 – noen uker før Kathleens død – hadde sutret overfor en kollega om den dyre skilsmissen som var i vente.

– Livet mitt hadde vært mye enklere hvis hun bare var død, skal den tidligere politimannen ha sagt.

I september 2012 var det «game over» for Drew Peterson. Da hadde han lekt katt og mus med media og etterforskere i fem år. Han ble kjent skyldig i drapet på sin ekskone og dømt til 38 år i fengsel.

Stacy Peterson er fremdeles savnet. Ektemannen er fremdeles mistenkt. Familien til Stacy mener det kun er én som har svaret: Drew Peterson.

<b>PROVOSERT:</b> Drew Petersons høye profil i mediene har provosert mange. Foto: Getty Images
PROVOSERT: Drew Petersons høye profil i mediene har provosert mange. Foto: Getty Images Foto: Frank Polich

Den nå 70-årige drapsmannen vil være 93 år gammel når han slipper ut av fengsel i 2047. Da han ble ført ut av rettssalen etter domsavsigelsen i drapssaken, slo han av enda en vits mot sikkerhetsvaktene:

– Dette ødelegger virkelig planene jeg hadde lagt for julen!

Historien om Drew Peterson ble til en amerikansk tv-film i 2012. I «Drew Peterson: Untouchable» ble den pensjonerte politimannen spilt av Rob Lowe, mens Kaley Cuoco fra «The Big Bang Theory» spilte hans forsvunne kone Stacy.

Les også: (+) Sju kvinner og en baby ble drept, og en uskyldig mann ble ført til galgen. Så ble Johns hemmelige rom avslørt

Ville drepe hovedaktor

Drew Peterson ble i 2016 dømt for å ha prøvd å hyre en leiemorder som skulle drepe James Glasgow.

Glasgow ledet aktoratet under rettssaken mot Peterson i august 2012, der den pensjonerte politimannen sto tiltalt for overlagt drap på sin tredje kone. Glasgow «vant» og sendte Peterson i fengsel.

Drew Peterson anket dommen, men fikk ikke medhold. Fra fengselet skal han altså ha klekket ut en plan om å ta livet av Glasgow. Drapet skulle skje mellom 13. september og 14. desember 2014.

<b>DOMMEN: </b>– Dette ødelegger planene jeg hadde for julen! skal Peterson ha sagt etter å ha mottatt sin dom for drap.
DOMMEN: – Dette ødelegger planene jeg hadde for julen! skal Peterson ha sagt etter å ha mottatt sin dom for drap. Foto: NTB Scanpix

Under rettssaken i slutten av mai 2016 sa Petersons medfange, Antonio «Beat» Smith, at han ble sjokkert da Peterson i oktober 2013 ba om en tjeneste under en samtale i luftegården. Ifølge Smith var Peterson bekymret for at statsadvokat James Glasgow ville være i stand til å dømme ham for også å ha drept hans fjerde kone, Stacy.

Smith kontaktet FBI, og ved neste møte var han iført skjult avlyttingsutstyr som skulle bevise at Peterson prøvde å få Glasgow drept. Peterson på sin side sa i retten at Glasgow manipulerte rettssystemet for å få ham dømt for drapet på den tredje kona, Kathleen Savio. Det kjøpte ikke juryen.

Peterson risikerer nå 60 ekstra år i fengsel. Den opprinnelige dommen for overlagt drap holder ham bak murene til 2047. Det er uansett ingen tvil om at resten av livet skal tilbringes i fengsel.

Kilder: CNN, Chicago Tribune, People, biography.com, Mail Online, Berlingske, Wikipedia, «Married to
a Murderer», CNN (dokumentar), www.autopsyfiles.org.

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2024.

Les også