DREPT DA HUN LUFTET HUNDEN

«Jeg ble nesten kidnappet, omfg», tekstet April (14). Noen timer senere var hun død

Mannen med moped, helhjelm og basket­sko vakte oppsikt med sitt mislykkede forsøk på å få kontakt med den 14 år gamle jenta på sykkelstien. Noen timer senere ble April Millsap funnet drept i buskene.

<b>FUNNET GJEMT:</b> Liket av 14 år gamle April Millsap ble funnet i buskaset langs den populære sykkelveien. Noe tidligere var en mann observert i et klønete forsøk på å få kontakt med den unge jenta på luftetur med hunden.
FUNNET GJEMT: Liket av 14 år gamle April Millsap ble funnet i buskaset langs den populære sykkelveien. Noe tidligere var en mann observert i et klønete forsøk på å få kontakt med den unge jenta på luftetur med hunden. Foto: NTB/AP Photo/Detroit News, Daniel Mears
Sist oppdatert

En time før solnedgang var julikvelden var fortsatt varm. Den ellers så populære turstien i utkanten av den amerikanske småbyens sentrum, lå forlatt i ettermiddagssolen. Bare et ektepar på spasertur og en enslig hund var å se. Hunden oppførte seg besynderlig. Det var som om den forsøkte å påkalle ekteparets oppmerksomhet og lede dem til et sted utenfor stien.

Ekteparet stoppet opp, og mannen lot hunden lede ham inn blant noen busker ved siden av gangveien. Kort tid etter ringte han politiets nødnummer.

− Vi har funnet liket av en kvinne, kan man høre ham si til operatøren på opptaket av samtalen.

Klikk krim: Les flere true crime-saker her

Mann på moped

Tidligere denne juli-ettermiddagen i 2014 hadde 14 år gamle April Millsap tatt familiehunden på en luftetur ved Macomb Orchard Trail i lille Armada, en times kjøring unna storbyen Detroit i den amerikanske delstaten Michigan. Vitner skulle senere fortelle at de hadde sett en mann på en hvit og blå moped stoppe der April gikk langs stien. Et vitne sa til politiet at hun oppfattet at April og mannen hadde en uoverensstemmelse. Men da de to hadde gått i hver sin retning, hadde vitnet antatt at alt var i orden.

Det hadde åpenbart også April gjort.

«Jeg ble nesten kidnappet, omfg» (oh my fucking God, red.anm.), skrev April i en tekstmelding til kjæresten sin.

Som om dramaet var over. Men det hadde knapt begynt.

For ikke lenge etter ble 14 år gamle April funnet drept og forsøkt voldtatt.

Les også: (+) Grete (25) våknet etter fire dager og fant kjæresten død med et smil om munnen

<b>LAMSLÅTT:</b> Politisjef Howard Smith i den lille byen Amada fikk hendene fulle med å berolige engstelige og opprørte innbyggere, samtidig som han ledet jakten på drapsmannen.
LAMSLÅTT: Politisjef Howard Smith i den lille byen Amada fikk hendene fulle med å berolige engstelige og opprørte innbyggere, samtidig som han ledet jakten på drapsmannen. Foto: NTB/AP Photo/Detroit News, Daniel Mears

− Tilgir aldri

Aprils Millsaps mor var ikke nådig med sin datters drapsmann etter at dommen var avsagt. Henvendt til James VanCallis gjorde hun det klart at hun aldri kom til å tilgi ham:

− Jeg håper stålgitrene vil bli dine eneste venner, og at hver gang du lukker øynene, vil du kun se April om og om igjen. Jeg håper også de andre innsatte får vite hva du gjorde, for jeg har hørt at måten de straffer folk som deg på kan være ganske utrivelig.

Brutalt mot forsvarsløs jente

Politiets åstedsgranskere fant spor som tilsa at gjerningsmannen overfalt April på stien, at han så tvang henne med inn i buskene, der han fortsatte overgrepet og til slutt tok livet av henne.

− Hun var delvis avkledd og forsøkt voldtatt, sa politisjefen i Armada, Howard Smith, til Crime Watch Daily.

Obduksjonen viste at hun var blitt påført 48 slagskader, flesteparten mot nakke og hoderegionen. Dødsårsaken var en kombinasjon av flere slag mot hodet med en stump gjenstand, samt kvelning ved press mot nakke og hals mens offeret lå på bakken.

Drapet nådde nyhetsbildet over hele USA; folk var rystet over brutaliteten i angrepet og drapet på en forsvarsløs tenåringsjente.

− Drapsmannen hadde tråkket på hodet og nakken hennes med en slik kraft at skoavtrykket hans sto igjen i ansiktet hennes.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

<b>LUFTETUR:</b> April Millsap (14) var ute med familiehunden da en fremmed mann oppsøkte henne på gangstien. En mann som ikke tålte å bli avvist, skulle det viste seg.
LUFTETUR: April Millsap (14) var ute med familiehunden da en fremmed mann oppsøkte henne på gangstien. En mann som ikke tålte å bli avvist, skulle det viste seg. Foto: Privat/Instagram

Møtte blikket

Skoene ble fastslått å være av merket Nike, modell «Air Jordan». Politiet visste at skoene ville være lette å kjenne igjen på grunn av sin spesielle utforming.

− Men vi visste også at vi trengte mer å gå etter, sa politisjef Smith.

Et vitne fortalte til ABC News at han observerte en mann som senere ble fastslått å være gjerningsmannen, komme ut fra buskene der April ble funnet drept.

− Vi hadde øyekontakt, og ut fra blikket hans virket det som at han var tatt på fersk gjerning etter å ha gjort noe galt, sa mannen.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

<b>SLO ALARM:</b> April Millsaps hund Penny, sto urolig ved Aprils side og påkalte hjelp fra forbipasserende. Slik sørget hunden for rask igangsetting av jakten på Aprils drapsmann.
SLO ALARM: April Millsaps hund Penny, sto urolig ved Aprils side og påkalte hjelp fra forbipasserende. Slik sørget hunden for rask igangsetting av jakten på Aprils drapsmann. Foto: Privat

Trodde hun var trygg

Flere vitner fra turveien beskrev det politiet mente måtte være gjerningsmannen som en hvit mann i alderen 25–35 år. Beskrivelsen samsvarte med mannen på en hvit og blå moped som ble fanget opp av overvåkningskameraer på vei inn og ut av parken i det aktuelle tidsrommet. Ut ifra overvåkningsbildene var det ikke mulig å lese mopedens nummerskilt eller identifisere mannen som brukte heldekkende hjelm.

− Jeg har lært henne selvforsvar, og jeg er sikker på at April ikke han ha forstått at mannen fulgte etter, ellers ville hun reagert. Hun må ha trodd at hun var trygg, sa hennes stefar David Lichtenfelt i et senere intervju med Crime Watch Daily.

Drapsmannen hadde, utover skoavtrykkene, ikke etterlatt særlig med spor på åstedet. Men han hadde, sannsynligvis uten å vite det selv, tatt med seg noen, skulle det etter hvert komme frem.

<b>OFFERET:</b> April Millsap (14) var bare på luftetur med familiehunden da en fremmed mann oppsøkte henne på gangstien. En mann som ikke tålte å bli avvist, skulle det viste seg
OFFERET: April Millsap (14) var bare på luftetur med familiehunden da en fremmed mann oppsøkte henne på gangstien. En mann som ikke tålte å bli avvist, skulle det viste seg Foto: Facebook/privat

Tiltrukket

På et jorde utenfor byen fant etterforskerne Aprils ryggsekk henslengt. En observant etterforsker la merke til en hvit og blå moped som passet til vitnebeskrivelsene parkert utenfor et hus i området, og oppsøkte huseieren.

− Men det kom frem at mopeden ikke var hans. Dessuten hadde huseieren alibi, sa etterforskningsleder Howard Smith.

Men så fortalte huseieren dem noe interessant: Mopeden tilhørte en kamerat av ham, og han hadde spurt om å få sette den igjen noen dager.

Les også: (+) De var lykkelige etter 11 års jordomseiling – men reisens siste dag ble et mareritt

<b>AVSLØRENDE MØNSTER:</b> Nikes Air Jordan-modell hadde et karakteristisk mønster som ga politiet viktige spor i jakten på drapsmannen.
AVSLØRENDE MØNSTER: Nikes Air Jordan-modell hadde et karakteristisk mønster som ga politiet viktige spor i jakten på drapsmannen. Foto: Arturo Pardavila/Wikimedia Commons

Passet beskrivelsen

Kameratens navn var James VanCallis (32), en småkriminell narkotikalanger som bodde i et hus 65 kilometer fra åstedet i Armada, sammen med sin samboer og sin far. Etterforskeren som oppdaget mopeden reiste først ut og pratet med både far og sønn. Han fant oppførselen deres mistenkelig, og meldte fra til resten av etterforsknings­teamet.

− Faren til James VanCallis var tidligere straffedømt for overgrep mot mindreårige, sa politisjef Smith.

Men faren passet ikke til vitnebeskrivelsene av gjerningsmannen. Det gjorde derimot sønnen, James VanCallis.

− Han passet beskrivelsene på en prikk, og hadde dessuten blitt sett kjørende rundt på mopeden både like før og like etter overfallet på April.

<b>FORTVILEDE FORELDRE:</b> Jennifer Millsap og David Lichtenfelt fulgte rettssaken mot mannen som var tiltalt for drap på datteren.
FORTVILEDE FORELDRE: Jennifer Millsap og David Lichtenfelt fulgte rettssaken mot mannen som var tiltalt for drap på datteren. Foto: NTB/AP Photo/Detroit News, Todd McInturf

− Opplært av far

− Da vi oppsøkte ham, var det som om han hadde ventet oss, sa Howard Smith.

Undersøkelser av James VanCallis’ PC avslørte flere søk som dreide seg om hvordan man kunne fange interessen til mindreårige jenter, og hvordan man skulle gå frem dersom man kom i kontakt med dem. Etterforskerne mente dette var en indikator på at James VanCallis hadde hatt interesse for å tilnærme seg en mindreårig jente som April. De stusset også over noe James VanCallis sa til dem da de oppsøkte ham:

− Det første han sa var at alt han hadde lært, hadde han lært av faren sin, fortalte Howard Smith.

− Og faren sto i bakgrunnen og nikket.

James VanCallis og hans far ble begge pågrepet for andre forhold og fengslet.

Dermed kunne etterforskerne ransake familiens eiendom i fred og ro.

− Men vi fant ingen Air Jordan-­sko eller andre bevis som kunne knytte James VanCallis til drapet på April, sa etterforsker Howard Smith.

Les også: (+) Populære «Thomas» (18) ble drapsmann

<b>NEKTET ALT:</b> James VanCallis (t.h.) i samtale med sin forsv­ar­er Azhar Sheikh under retts­saken. Drapstiltalte VanCallis nektet å forklare seg utover å si at han benektet ethvert kjenn­skap til drapet på April Millsap.
NEKTET ALT: James VanCallis (t.h.) i samtale med sin forsv­ar­er Azhar Sheikh under retts­saken. Drapstiltalte VanCallis nektet å forklare seg utover å si at han benektet ethvert kjenn­skap til drapet på April Millsap. Foto: NTB/AP Photo/Detroit news/Brandy Baker

Kastet sko

Men så begynte samboeren til James VanCallis å snakke.

− Hun fortalte at VanCallis hadde holdt henne som sin fange, og nektet henne å gå ut av huset. Først etter at han var pågrepet, tok hun mot til seg og oppsøkte oss, sa Smith.

Samboeren kunne fortelle at hun hadde sett James VanCallis vaske blod av motorsykkelhjelmen sin kvelden April ble drept.

− Hjelmen passet inn i bildet av hva vi antok kunne ha vært brukt som drapsvåpen, sa Smith.

I tillegg kunne samboeren bekrefte at James VanCallis hadde hatt Air Jordan-sko. Disse hadde han kvittet seg med kort tid etter drapet.

− Men han hadde glemt å slette en video på sin egen mobil, der man ser ham gå i nettopp disse skoene. I tillegg fant vi bilder av ham på sosiale medier der han har på seg skoene, sa etterforsker Smith.

− Etter hvert fant vi også flere tekniske bevis i saken, som gjorde oss sikre på at vi hadde rett gjerningsperson.

Tre vitner identifiserte James VanCallis uavhengig av hverandre som henholdsvis mannen som hadde oppsøkt April før overfallet, samt som mannen som kom ut fra buskene der hun senere ble funnet drept.

<b>MOBIL-AVSLØRT:</b> James VanCallis (t.v.) ga uvitende politiet viktige spor i jakten på ham selv.
MOBIL-AVSLØRT: James VanCallis (t.v.) ga uvitende politiet viktige spor i jakten på ham selv. Foto: NTB/AP Photo/Todd McInturf

Nektet for alt

I februar 2016 startet rettssaken. James VanCallis nektet å avgi forklaring utover at han benektet enhver befatning med drapet.Aktoratet mente at James VanCallis hadde oppsøkt April, som han ikke kjente fra før, på turstien 24. juli 2014. Der hadde han ha gjort tilnærmelser av seksuell karakter. Påtalemyndigheten antok at tiltalte ble rasende da April avviste tilnærmelsene, og derfor fulgte etter henne og tok livet av henne før han så forsøkte å voldta henne for å få utført de seksuelle handlingene hun ikke hadde villet gå med på frivillig.

Aktoratet mente videre James VanCallis avbrøt voldtekten da andre turgåere nærmet seg stedet, og at han i stedet valgte å flykte.

Juryen la aktors antagelser rundt hendelsesforløpet til grunn. I april 2016 ble James VanCallis dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for drapet på April Millsap.

Les også: (+) Mannen kjørte rundt på Senja i 70 dager med et lik i bagasjerommet – så leverte han bilen til reparasjon

Kilder:

True crime daily, usatoday.com, detroitnews.com, People vs. James Donald VanCallis, Detroit Free Press, On The Case, cbsnews.com

Mobilsporet

<b>PÅ HÅRET:</b> Denne meldingen sendte April til kjæresten da hun trodde hun var utenfor fare. Men dramaet hadde bare så vidt begynt.

James VanCallis kan ikke ha tenkt på mobiltelefonen som lå i Aprils ryggsekk da han tok den med seg fra drapsstedet.

Moderne mobiltelefoner samler som kjent opp informasjon, for eksempel via diverse apper − som treningsappen April hadde på mobilen sin.

Under rettssaken ble denne appen en del av bevisene mot James VanCallis. En FBI-ekspert brukte data fra appen til å fastslå Aprils bevegelsesmønster før og under angrepet, samt gjerningsmannens bevegelser frem til han kvittet seg med mobilen.

− Appen viste at April beveget seg i en hastighet av 5 km/t, altså normal gangfart, mens hun sendte tekstmeldingen til kjæresten sin. 20 minutter senere beveget mobilen seg plutselig i en fart av 40 km/t, sa politisjef Howard Smith.

Så fort ville neppe noe menneske greie å løpe. En moped, derimot, ville lett komme opp i en slik hastighet.

− Vi fikk dermed verdifull informasjon om hvor lenge angrepet på April hadde vart, sa Smith.

Vitneobservasjoner knyttet VanCallis og mopeden til flere steder der Aprils mobil befant seg samtidig, noe som underbygget mis­tanken mot James VanCallis.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 14 2022

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2022, og sist oppdatert 07/04 2022.

Les også