true crime

Dobbeltdrapet på det unge paret var et mysterium – men så ble den rystende årsaken kjent

Samboerne Keith og Monica var godt likt og hadde ikke noe usnakket med noen. For etterforskerne var det uforklarlig hvorfor noen skulle ønske å ta dem av dage. Svaret fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på alle i politiet.

<b>DREPT FØRST:</b> Keith Lawrence og Monica Quan ble begge ofre for den kaldblodige drapsmannen.
DREPT FØRST: Keith Lawrence og Monica Quan ble begge ofre for den kaldblodige drapsmannen. Foto: Facebook
Sist oppdatert

Presset på politifolkene var umenneskelig: Ikke bare var de jegere på jakt etter en høyt kvalifisert og målrettet drapsmann.

Politifolkene var også selv utpekt som bytte av gjerningsmannen som skjulte seg blant skiturister, slalåmbakker, hytter og snødekt skog ved innsjøen Big Bear Lake, 130 kilometer fra Los Angeles.

– Politienheter fra hele landet sto samlet med ett felles mål; å finne drapsmannen, få pågrepet og stilt ham for retten, sier etterforsker Greg Rowe til Vi Menn.

Kanskje derfor var politifolkene ikke så opptatt av den lille skihytta som lå 30 meter unna deres eget hovedkvarter for jakten på seriedrapsmannen.

Kanskje derfor fremsto menneskejakten rundt Big Bear som kaotisk: Mens politifolk væpnet til tennene jaktet en mann i skogene som var som skapt for å gjemme seg bort, danset fortsatt glade skiturister ned fjellsidene i det populære skianlegget ved småbyen inne i villmarka.

I flere dager pågikk jakten rundt feriestedet der Los Angeles-befolkningen normalt søkte fred og frihet gjennom alle årstider.

Men jakten på den tidligere marinesoldaten, Irak-veteranen og politimannen Christopher Dorner (33) forble lenge resultatløs. Først 12. februar 2013 ledet en tilfeldighet til at menneskejakten fikk et voldsomt klimaks.

Da var det gått ni døgn siden politiet hadde funnet et ungt par skutt og drept i småbyen Irvine i California.

Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>LEDET JAKTEN:</b> Politisjef i Los Angeles, Charlie Beck, mobiliserte store ressurser for å stoppe sin tidligere ansatt.
LEDET JAKTEN: Politisjef i Los Angeles, Charlie Beck, mobiliserte store ressurser for å stoppe sin tidligere ansatt. Foto: NTB/Reuters/Patrick Fallon

Uforklarlig dobbeltdrap

Dobbeltdrapet fremsto først som et mysterium. Det unge paret som ble funnet skutt og drept i bilen sin 3. februar 2013 ved leilighetskomplekset de bodde i, hadde ingen fiender. Ikke var de ranet heller. Og voldskriminalitet mot tilfeldige ofre var høyst uvanlig i småbyen Irvine seks mil utenfor Los Angeles.

Ofrene ble ansett som samfunnsstøtter: Monica Quan (28) jobbet som baskettrener ved en lokal skole og var godt likt av både elever og kolleger. Hennes samboer Keith Lawrence var sikkerhetsvakt, men uten å ha noe usnakket med noen.

Men gjennombruddet i jakten på drapsmannen skulle komme raskt. Allerede dagen etter påtok en tidligere politimann seg ansvaret for dobbeltdrapet i et manifest han offentliggjorde på Facebook.

Forfatteren var Christopher Dorner, som fem år tidligere hadde fått sparken i Los Angeles-politiet. I manifestet presenterte Dorner en liste over 40 tidligere politikolleger. Politifolkene skulle tas livet av om ikke Los Angeles-politiets ledelse gikk ut offentlig og beklaget at han hadde blitt urettmessig oppsagt fra Los Angeles-politiet fem år tidligere.

Ett av navnene på listen tilhørte Monicas Quans far, Randal Quan.

– Randal Quan hadde vært den sparkede politimannens representant i forbindelse med saken som endte med avskjedigelse i 2008, sa sjefen for Los Angeles-politiet, Charlie Beck til Real Stories, og la til:

– Monica Quan og samboeren ble drept utelukkende fordi hun var datteren til Randal Quan.

<b>TRENT I KRIG:</b> Christopher Dorner hadde omfattende erfaring i krigføring som marinesoldat. Ifølge venner var det ingen ting ved hans deltagelse i strids­situasjoner som tilsa at han skulle ende opp som seriedraps­mann.
TRENT I KRIG: Christopher Dorner hadde omfattende erfaring i krigføring som marinesoldat. Ifølge venner var det ingen ting ved hans deltagelse i strids­situasjoner som tilsa at han skulle ende opp som seriedraps­mann. Foto: NTB/REX

Dødelig fornærmet

Fra politiet gikk Christopher Dorner inn i militæret. Men 1. februar 2013 mistet Dorner jobben også som marinesoldat. Nå var det tid for beklagelser eller hevn, mente Christopher Dorner.

<b>SKUTT PÅ RØDT LYS:</b> Politi­betjenten og familiefaren Michael Crain ble drept i patrulje­bilen mens han ventet på grønt lys. Han ble et tilfeldig offer for politi­draps­mannen.
SKUTT PÅ RØDT LYS: Politi­betjenten og familiefaren Michael Crain ble drept i patrulje­bilen mens han ventet på grønt lys. Han ble et tilfeldig offer for politi­draps­mannen. Foto: Facebook

33-åringen ville ta et oppgjør etter den mislykkede politikarrieren fra 2006 til 2008. I løpet av de to årene hadde han flere ganger havnet i personalkonflikter frem til han til slutt fikk sparken for å ha fremmet falske anklager mot en kollega.

I sitt 11 000 ord lange Facebook-manifest hevdet Dorner at kollegaen hadde utøvd grov vold under en pågripelse, og at han selv hadde fått sparken fordi han meldte fra om dette. Han mente seg også utsatt for rasisme innad i etaten.

«Alt jeg krever er å få mitt navn renvasket, men jeg kommer ikke til å være i live når det skjer,» skrev han i manifestet, som også ble videreformidlet til TV-kanalen CNN.

Store politistyrker startet et kappløp med Dorner i et forsøk på å hindre ham i å ta flere menneskeliv. Men morgenen 7. februar, dagen etter at politiet offentlig gikk ut med at de mistenkte ham for drapet på Monica Quan og kjæresten, slo han til igjen.

Først ble en politibil beskutt i en forstad til Los Angeles. Kort tid etter ble to politibetjenter i Riverside utenfor Los Angeles beskutt mens de ventet på grønt lys i et kryss.

Den ene betjenten ble drept. Den andre ble hardt skadet, men kunne gi en beskrivelse av gjerningsmann og en bil som stemte overens med Dorner og bilen hans.

– Dorner antok nok at politifolkene i den siste patruljen visste at det var han som sto bak politi­skytingen kort tid i forveien, og at han derfor skjøt dem før de kunne rekke å stoppe ham. Men de to han skjøt var uvitende om den første skyteepisoden, sier sjefetterforsker ved Riverside-politiet, Greg Rowe.

Les også: I nesten 80 år hadde søsknene fått være i fred i sin egen lille verden på gården øverst i dalen. Så skjedde det ufattelige

<b>ANGREP:</b> Politifolk på jakt etter sin tidligere kollega Christopher Dorner endte med selv å bli beskutt av den hevngjerrige 33-åringen.
ANGREP: Politifolk på jakt etter sin tidligere kollega Christopher Dorner endte med selv å bli beskutt av den hevngjerrige 33-åringen. Foto: KEVORK DJANSEZIANGetty Images

Hyttejakt

På kvelden 7. februar ble Christopher Dorners lilla Nissan funnet utbrent i nærheten av Big Bear-innsjøen i San Bernardino, 130 kilometer utenfor Los Angeles.

<b>DREPT:</b> Politibetjent Jeremiah MacKay falt for eks-kollegaens kuler.
DREPT: Politibetjent Jeremiah MacKay falt for eks-kollegaens kuler. Foto: San Bernandino County Sheriff's Department

– Dorner var ekspert på over­levelse i villmarken, og han hadde allerede bevist evne og vilje til å angripe og drepe politimenn og deres familier. I tillegg feiet en stor snøstorm over Big Bear-området 8. februar, noe som gjorde jakten på Dorner enda mer utfordrende, sier etterforsker Grew Rowe.

Kommandosenter for jakten ble etablert ved en golfbane like ved skianlegget i Big Bear. Politipatruljer sjekket alle hyttene for spor etter innbrudd, vel vitende at om den ustabile Christopher Dorner befant seg i området, kunne de bli beskutt når som helst.

– Enhver politimann var et aktuelt mål. Jeg husker fortsatt hvordan vi hele tiden tenkte at vi sto i fare for å bli skutt hver gang vi gikk ut av bilen, uttalte Mike Medici som deltok i jakten på Christopher Dorner ved Big Bear.

11. februar, tre dager etter funnet av Dorners bil og uten at noen hadde sett snurten av drapsmannen, erklærte politiet at de hadde sjekket ut området.

– Mye tydet på at Dorner hadde forlatt området, vi pustet lettet ut og tenkte at vi kunne fortsette å leve som før, sa Cita Bodea, en lokal kvinne til Press Telegram,

Men det var for tidlig:

– Det var fortsatt områder som ikke hadde blitt sjekket ut, sier etterforsker Greg Rowe.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

<b>MENNESKEJAKT:</b> Store politistyrker, væpnet til tennene, gjennom­søkte hytteområdene på jakt etter Christopher Dorner. De overså seriedrapsmannen flere ganger.
MENNESKEJAKT: Store politistyrker, væpnet til tennene, gjennom­søkte hytteområdene på jakt etter Christopher Dorner. De overså seriedrapsmannen flere ganger. Foto: NTB/Jae C. Hong/Ap photo

Trodde at faren var over

I et av «områdene» politiet ikke hadde sjekket ut, lå Christopher Dorner i skjul og fulgte politiets jakt på svært nært hold. Han hadde tatt dekning i en ulåst hytte som lå bare 30 meter unna politiets kommandosenter, og klart å holde seg i skjul rett foran nesen på de store politistyrkene som jaktet på ham.

To ganger hadde politiet vært innom den aktuelle hytta uten å oppdage at Christopher Dorner befant seg på innsiden.

Først da et eldre ektepar kom for å se til hytta si 12. februar 2013, ble Dorners gjemmested avslørt.

Karen Reynolds og mannen opplevde å bli overfalt av Christopher Dorner i sin egen feriehytte.

De to hadde dratt på hytta si etter å ha hørt at Dorner sannsynligvis ikke lenger befant seg i området.

– Han var over oss med våpen idet vi kom inn døren, forklarte Karen Reynolds senere.

– Han sa at han ikke ønsket å skade oss, og at han kun var ute etter å renvaske navnet sitt. Men da han bakbandt oss og la puter over ansiktene våre, trodde jeg han skulle drepe oss. For meg fremsto han som en terrorist, la hun til.

<b>OVERRASKET HEVNEREN:</b> Karen og Jim Raynolds eide hytta som Christopher Dorner skjulte seg i.
OVERRASKET HEVNEREN: Karen og Jim Raynolds eide hytta som Christopher Dorner skjulte seg i.

Flyktet

Christopher Dorner forlot ekteparet bundet, men fysisk uskadet før han stakk av i bilen deres. Karen Reynolds kom seg løs fra tauene og fikk varslet politiet. Paret ble av en domstol senere tildelt 800 000 dollar av en total dusør på 1 000 000 dollar utlovet til den som ga tips som førte til Dorners pågripelse.

Dorner flyktet, og fikk et forsprang han skulle benytte til å utføre enda et angrep mot sine tidligere kolleger i politiet.

Store politistyrker fra flere politi­distrikter jaktet nå på Christopher Dorner i Big Bear-området. Jeremiah MacKay (35) fra San Bernandino-politiet ledet jakten.

– Betjent MacKay kjente området godt, og hadde akkurat sjekket ut et hyttefelt da han fikk melding over sambandet om at Dorner kunna ha flyktet dit. MacKay kjørte tilbake, og patruljen kunne melde at de så ferske hjulspor inn mot en hytte, forteller Greg Rowe.

Kort tid etter ble betjent Jeremiah MacKay beskutt da han gikk ut av patruljebilen. Han ble truffet av flere skudd, men rakk å tilkalle forsterkninger før han ble Christopher Dorners fjerde dødsoffer.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

<b>HEVNTOKTET:</b> Den tidligere politimannen og marinesoldaten Christopher Dorner stilte ultimatumet: Beklag eller se deres kolleger drept.
HEVNTOKTET: Den tidligere politimannen og marinesoldaten Christopher Dorner stilte ultimatumet: Beklag eller se deres kolleger drept.

Sitter i fortsatt

Store politistyrker kom til og omringet hytta Dorner hadde forskanset seg i. Dorner svarte med å åpne ild mot politifolkene.

– Vi skjønte at han ikke kom til å overgi seg, sa etterforsker Mike Medici senere.

– Han ville åpenbart ta med seg flest mulig av oss i døden.

<b>VISSTE IKKE OM FAREN:</b> Sjefetterforsker Greg Rowe forteller at de to politifolkene som ble skutt var uforberedt.
VISSTE IKKE OM FAREN: Sjefetterforsker Greg Rowe forteller at de to politifolkene som ble skutt var uforberedt. Foto: Foto. Riverside Police Dept.

Etter en flere timer lang skuddveksling kastet politiet gassgranater inn for å tvinge Dorner ut. Samtidig brøt det ut brann i hytta. Skytingen stoppet. Først flere timer senere kunne politiet ta seg inn i brannruinene.

Der lå de forkullede levningene av Christopher Dorner.

– Han hadde tatt sitt eget liv, sier etterforsker Greg Rowe til Vi Menn.

Den erfarne etterforskeren sier at saken fortsatt gjør inntrykk på ham:

– De drepte politibetjentene og deres familiemedlemmer var alle helt uten skyld i det Dorner hevdet seg utsatt for. Slik skapte Dorner stor frykt innad i politi­etatene i California ettersom hvem som helst kunne bli Dorners neste mål.

Les også: (+) Her bodde småbarnsfaren Nils (25), mannen bak en av de mest grufulle forbrytelsene i fredstid i Norge

<b>SISTE STOPP:</b> I brannruinene etter hytta fant politiet til slutt levningene av Christopher Dorner, som hadde skutt seg selv.
SISTE STOPP: I brannruinene etter hytta fant politiet til slutt levningene av Christopher Dorner, som hadde skutt seg selv. Foto: NTB/GENE BLEVINS/Reuters

Skjøt feil folk

Politiet fikk i ettertid kritikk for ikke å ha oppdaget at Christopher Dorner lå i skjul foran nesa deres ved Big Bear i flere dager.

Politiet i Los Angeles måtte i tillegg tåle sterk kritikk for sin opptreden under jakten på Christopher Dorner.

7. februar 2013, samme dag som én av deres kolleger ble skutt og drept av Christopher Dorner, skjøt polititjenestemenn ved ikke mindre enn tre tilfeller mot biler de trodde Dorner befant seg i.

I alle tre tilfellene rammet de isteden uskyldige mennesker, blant annet to kvinner som var ute og leverte aviser. Den ene kvinnen ble skutt i ryggen. De to kvinnene ble senere tilkjent 4,2 millioner dollar i erstatning.

En mann som fikk bilen sin beskutt av politiet, ble skadet i sammenstøtet da politiet med stor kraft kjørte inn i bilen hans. Mannen godtok senere et forlik på 1,8 millioner dollar.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Kilder: Real Stories, thetab.com, cnn.com, presstelegram.com, Associated Press, nydailynews.com, latimes.com

Denne saken ble første gang publisert 27/05 2022, og sist oppdatert 03/06 2022.

Les også