Nabo-morderen 

Den brutale drapssaken virket oppklart – så ble den hjelpsomme naboens hemmelighet avslørt

Anledningen var som skapt for å sette de mangeårige voldsfantasiene ut i live: Et ungt kvinnelige offer var tilgjengelig. Én å legge skylden på, likeså.

<b>ALLE UNDER ETT TAK:</b> I denne byvillaen i Bristol bodde offeret Joanna Yeates samt nøkkel­vitnet og gjernings­mannen. Men hvem hadde hvilke roller? Politiet lot seg først lure.
ALLE UNDER ETT TAK: I denne byvillaen i Bristol bodde offeret Joanna Yeates samt nøkkel­vitnet og gjernings­mannen. Men hvem hadde hvilke roller? Politiet lot seg først lure. Foto: NTB/REX
Sist oppdatert

Drapet på 25 år gamle Joanna Yeates fremsto som rystende, men ikke akkurat som noe stort mysterium.

Spor, støttet av vitneutsagn, ledet etterforskerne rett til en pensjonert lærer som på sine gamle dager leide ut husrom til unge mennesker − der­iblant Joanna Yeates.

Bare en våken politietterforskers tvil og spørsmål sto i veien for at drapet ble Den Perfekte Forbrytelse.

Folkekrav

Timingen for å sette i gang en omfattende og grundig drapsetterforskning var elendig: Kvinneliket på golfbanen i utkanten av Bristol sørvest i England ble funnet 1. juledag.

Også i Storbritannia er julen høytid for familiesamvær, og ikke for hverken rystende historier om drepte unge kvinner eller omfattende, grundige etterforskninger. Ledelsen for politiet i Bristol sto under et voldsomt press, både fra egne tjenestemenn, befolkningen og mediene:

Finn svar.

Løs saken.

Raskt!

Alt lød som ingredienser i skjebnesvangre feilslutninger.

Men etterforsker Karen Thomas i Bristol-politiet ville det annerledes.

<b>OPPRØRENDE:</b> Funnet av 25 år gamle Joanna Yeates utenfor Bristol 1. juledag rystet byen og var nær ved å ende i skandale.
OPPRØRENDE: Funnet av 25 år gamle Joanna Yeates utenfor Bristol 1. juledag rystet byen og var nær ved å ende i skandale. Foto: Matt Cardy/Getty Images

Kvinneskrik

Åtte dager tidligere, om ettermiddagen fredag 17. desember 2010, hadde landskapsarkitekten Joanna Yeates forlatt vennene sine på en pub i Bristol sentrum. Hennes samboer var bortreist for helgen. På veien hjem til leiligheten deres kjøpte hun en pizza.

Etter det hadde ingen sett Joanna i live. Men ved 21-tiden hadde en nabo hørt høylytte kvinne­skrik fra det han mente var Joannas leilighet.

Samboeren ble stadig mer bekymret da Joanna hverken besvarte tekstmeldinger eller gjentatte anrop fra ham. Da han kom hjem til tom leilighet søndag, meldte han henne savnet. En storstilt leteaksjon ble igangsatt. Den pågikk i åtte dager før liket av Joanna funnet ved golfbanen fire kilometer fra hjemmet hennes.

− På en måte er det en lettelse, sa Joannas far til BBC News etter at funnet ble offentliggjort.

– Vi var forberedt på det aller verste. Nå er hun i det minste funnet.

Obduksjonen avdekket at Joanna døde av kvelning. Full draps­alarm ble slått. Drapsavsløringen rystet julefreden i byen med 400.000 innbyggere ytterligere.

<b>SÅ LYST PÅ LIVET:</b> Nyutdannet landskapsarkitekt, samboer i ny leilighet − livet smilte til Joanna Yeates frem til 17. desember 2010.
SÅ LYST PÅ LIVET: Nyutdannet landskapsarkitekt, samboer i ny leilighet − livet smilte til Joanna Yeates frem til 17. desember 2010. Foto: NTB/REX

Hjelpsom nabo

Tidlig slo det etterforskerne at det ikke var tegn til innbrudd i leiligheten Joanna og samboeren nylig hadde flyttet til.

− Vi mistenker at Joanna kjente sin overfallsmann og at hun har sluppet ham inn frivillig, sa politiet på en pressekonferanse.

Kunne gjerningsmannen ventet på henne inne i leiligheten 17. desember? Bortsett fra samboeren som beviselig hadde vært bortreist, var det kun én annen person som kunne ha låst seg inn med egen nøkkel: Huseieren, den pensjonerte læreren Christopher Jeffries.

<b>SISTE DANS:</b> Kort tid etter at Joanna forlot denne puben, gikk hun hjem­over. Der ventet en drapsmann på henne. 
SISTE DANS: Kort tid etter at Joanna forlot denne puben, gikk hun hjem­over. Der ventet en drapsmann på henne.  Foto: Wikipedia

Bar noe tungt

Jeffries bodde selv i huset. Joannas nærmeste nabo kunne fortelle etterforskerne at han om kvelden 17. desember hadde stått og pratet med nettopp Christopher Jeffries i oppgangen utenfor Joannas leilighet − rett før tidspunktet man antok Joanna hadde kommet hjem fra puben.

Senere skulle naboen fortelle etterforskerne at han kvelden 17. desember hadde sett Christopher Jeffries bære «noe tungt» ut til bilen sin og kjøre vekk.

30. desember 2010 arresterte etterforskerne husverten Christopher Jeffries for drapet på Joanna. På tross av at Christopher Jeffries blånektet for enhver innblanding, syntes saken oppklart blant både mediene, publikum og politietterforskere. Med ett unntak.

Les også: Husker du filmen om "Donnie Brasco"? Dette er den virkelige historien

<b>BRUTT IDYLL I KING STREET:</b> Befolkningen i Bristol, byen med brosteinsbelagte gater og sjarmerende gamleby, var tydelig preget av det uforståelige drapet på en lokal innbygger. 
BRUTT IDYLL I KING STREET: Befolkningen i Bristol, byen med brosteinsbelagte gater og sjarmerende gamleby, var tydelig preget av det uforståelige drapet på en lokal innbygger.  Foto: Wikimedia Commons

Endret forklaring

Etterforsker Karen Thomas jobbet med undersøkelsene av leiligheten som ble antatt å være åsted for drapet. I den forbindelse ønsket hun en ny prat med Joannas nærmeste nabo, ingeniøren Vincent Tabak (32), om observasjonene han hadde gjort kvelden man antok Joanna var blitt drept.

Vincent Tabak og samboeren hadde dratt til Vincent Tabaks hjemland Belgia for å feire nyttår med familien der. Etterforsker Karen Thomas reiste etter.

− Da jeg avhørte Vincent Tabak, var det noe slo meg, sa Karen Thomas i et intervju gjengitt av The Guardian.

– For det første, endret Vincent Tabak sin forklaring om egne bevegelser drapskvelden. For det andre,virket han i overkant interessert i å vite hvilke spor og opplysninger vi hadde i saken.

Les også: De fremsto som harmløse og vennlige hjelpere, men de hadde en mørk hemmelighet

<b>PÅGREPET:</b> Den pensjonerte læreren Christopher Jefferies var husvert til Joanna Yeates og hennes samboer. Vitne­forklari­nger fra en annen nabo førte til at læreren ble pågrepet, siktet for drapet. Han lå an til å bli en perfekte syndebukk.
PÅGREPET: Den pensjonerte læreren Christopher Jefferies var husvert til Joanna Yeates og hennes samboer. Vitne­forklari­nger fra en annen nabo førte til at læreren ble pågrepet, siktet for drapet. Han lå an til å bli en perfekte syndebukk. Foto: Getty Images

DNA-prøve

Den rutinerte etterforskeren stusset også over en annen detalj:

– Han forklarte nå at da han og Christopher Jeffries sto og pratet sammen kvelden Joanna forsvant, hadde de stått i døråpningen til Joannas leilighet. Han mente at han i den forbindelse hadde satt en fot inn i leiligheten hennes. Hans DNA kunne derfor tenkes å befinne seg i leiligheten, fortalte han meg.

Karen Thomas syntes forklaringen virket mistenkelig. Hun ba Vincent Tabak om å avlegge DNA-prøve.

– Jeg klargjorde at dette kun var for å kunne sjekke ham ut av saken. Han ble synlig nervøs, men gikk med på forespørselen, sa etterforsker Karen Thomas.

<b>− UHELL:</b> Belgiske Vincent Babak (32) klarte å få politiet til å pågripe en annen mann for drapet han selv begikk. Da bløffen ble avslørt, hevdet han at drapet på Joanna Yeates var et uhell.
− UHELL: Belgiske Vincent Babak (32) klarte å få politiet til å pågripe en annen mann for drapet han selv begikk. Da bløffen ble avslørt, hevdet han at drapet på Joanna Yeates var et uhell. Foto: NTB/London News Pictures/REX

Siktet for drapet

Kort tid senere kom prøve­resultatene fra DNA funnet på Joannas klær, lik og fra hennes leilighet. Ikke bare spor fra inngangen til leiligheten, men alle funnene ledet til én og samme person: Vincent Tabak. I tillegg fant man etter hvert Joannas DNA i Vincent Tabaks leilighet.

Vincent Tabak ble arrestert og siktet for drapet på Joanna. I avhør innrømmet han å ha tatt livet av Joanna, men hevdet det hadde skjedd ved et uhell. Etterforskerne lette etter andre mulige forklaringer og motiv i Vincent Tabaks historie.

I oppveksten hadde Vincent Tabak vært stille og sjenert og hatt vansker med å tilpasse seg sosialt. Han hadde også slitt med å få innpass hos det motsatte kjønn. Men oppveksten i hjemlandet Belgia ble ellers beskrevet som god. Høflig, snill og «en kjerne­kar» var beskrivelser som gikk igjen i Tabaks omgangskrets.

Les også (+): Ektemannens brå og mystiske død var et sjokk. For alle unntatt Alfhild

<b>FIKK SVARET DE FRYKTET:</b> Theresa Yeates og mannen David dro ut til stedet der datteren Joanna Yeates ble funnet drept, 1. juledag 2010. Datteren hadde vært savnet siden 17. desember. Joannas husvert var siktet for drapet.
FIKK SVARET DE FRYKTET: Theresa Yeates og mannen David dro ut til stedet der datteren Joanna Yeates ble funnet drept, 1. juledag 2010. Datteren hadde vært savnet siden 17. desember. Joannas husvert var siktet for drapet. Foto: Getty Images

Nysgjerrig på drap

Joannas husvert, Christopher Jeffries opplevde å bli feilaktig siktet for drapet.

Christopher Jeffries ble senere tilkjent en større erstatningssum.

– Å bli pågrepet og siktet for dette var et sjokk som vanskelig kan beskrives. Bildet som ble skapt av meg i mediene som en kaldblodig drapsmann, var nesten surrealistisk, og saken var naturlig nok en stor belastning for min familie og meg, sa han i et intervju med dokumentaren «World’s Most Evil Killers».

Han tilla at han ikke hadde trodd at Vincent Tabak kunne ha stått bak drapet på Joanna.

– Han leide hos meg i flere år og var bestandig en ytterst respektfull og behagelig person å forholde seg til. Jeg så aldri noen ting ved oppførselen hans som tilsa at han var i stand til noe slikt som dette.

Se mer

Men etterforskerne fant også hint om at Vincent Tabak hadde en mørk side. Undersøkelser av Vincent Tabaks PC avslørte at han hadde lastet ned flere grove pornofilmer og overgrepsfilmer. Gjentagende tema: Kvinner voldtatt og torturert av menn. Tabak hadde også vært aktiv i nettfora der drap og tortur ble diskutert. I tillegg hadde han gjort flere nettsøk på hvordan man kunne skjule et drap og hvordan man burde forklare seg til politiet om man ble tatt.

– Utad fremsto han som en hyggelig og imøtekommende nabo. På samme tid fantaserte han om å ha en kvinne i sin makt og gjøre hva han ville med henne, sa rettspsykologen Rex Julian Beaber til dokumentaren «World’s Most Evil Killers».

– Gjennom sitt hemmelige liv på nettet kunne han forestille seg at han hadde en makt over kvinner han ikke tidligere hadde kjent på, sa Beaber.

– Til slutt satte han fantasien ut i det virkelige liv.

Funnet skyldig

Politiet tok ut drapstiltale mot Vincent Tabak. Under rettssaken i 2011 hevdet Vincent Tabak at Joanna hadde invitert ham inn i sin leilighet drapskvelden, og kommet med seksuelle hentydninger. Han fastholdt at selve drapet ikke var tilsiktet. Skremt over at hun gjorde et plutselig anskrik, kvalte han henne ved et uhell, påsto han.

<b>FLYTTET ETTER TRUSLER:</b> Vincent Tabak måtte etter hvert flyttes fra Horfield-fengselet i Bristol for sin egen sikkerhet. 
FLYTTET ETTER TRUSLER: Vincent Tabak måtte etter hvert flyttes fra Horfield-fengselet i Bristol for sin egen sikkerhet.  Foto: Wikipedia

Aktoratet tegnet et annet bilde av hva de antok hadde skjedd kvelden 17. desember 2010. Aktor mente at Vincent Tabak helt siden Joanna flyttet inn i leilighetskomplekset, hadde gått med et ønske om å forgripe seg på, og ta livet av henne. Etter å ha funnet ut at hun skulle være alene hjemme den aktuelle kvelden, hadde han ringt på hos Joanna. Så angrep han og forgrep seg på henne før kvalte henne. Han bar så liket over til sin egen leilighet. Vel vitende om at hans egen samboer var på vei hjem fra julebord, fraktet han senere på kvelden liket ut i bilen sin og dumpet det ved golfbanen.

– Det at du kunne begå en slik ugjerning og attpåtil prøve å føre skylden over på en helt uskyldig person, viser at du er en manipulerende og farlig person som samfunnet må beskyttes mot, sa dommeren da han dømte Vincent Tabak til livsvarig fengsel med en minstetid på 20 år.

Koblet mot flere andre saker

Politiet koblet først drapet på Joanna opp mot flere uløste draps- og forsvinningssaker i Sørvest-England.

Blant annet forsvinningen til en 35 år gammel kvinne som forsvant fra Bristol-området i 2009, ble hentet frem. Politiet satte også drapet på Joanna i sammenheng med drapet på 25 år gamle Melanie Hall, som forsvant fra byen Bath i 1996. Levningene hennes ble funnet i 2009.

Etterforskerne uttalte at det var «slående likheter» mellom de to drapene, både i drapsmetode samt at begge hadde blitt drept etter å ha vært ute på byen med venner. Etter hvert gikk politiet imidlertid vekk fra teorien om at samme gjerningsperson sto bak. Drapet på Melanie Hall er per dags dato uoppklart.

Kilder: dailymail.co.uk, bbc.com, thesun.co.uk, theguardian.co.uk, Real Crime, «World’s Most Evil Killers», Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 07/12 2022, og sist oppdatert 09/02 2023.

Les også