bestemordere

De fremsto som harmløse og vennlige hjelpere, men de hadde en mørk hemmelighet

De to bestemødrene hjalp hjemløse menn. De tegnet til og med livsforsikring for dem − uten at mennene fikk vite det. Så rammet ulykkene.

<b>OMSORGSFULL TIL DØDEN:</b> Helen Golay (77) tok seg av hjemløse. Sammen med en venninne fra menigheten tegnet hun til og med livsforsikring for fortapte sjeler. Så rammet ulykkene.
OMSORGSFULL TIL DØDEN: Helen Golay (77) tok seg av hjemløse. Sammen med en venninne fra menigheten tegnet hun til og med livsforsikring for fortapte sjeler. Så rammet ulykkene. Foto: NTB/Genaro Molina/AP
Sist oppdatert

Mannen lå livløs på bakken i skinnet fra neonlys, blant søppelspann og graffitimalte murvegger. Ved siden av mannen sto en sykkel. Og på sykkelen lå en hjelm.

– Det ser ut som han har blitt overkjørt av en bil, fortalte innringeren som tilfeldigvis hadde funnet mannen i den mørke bakgaten i Los Angeles, til politiet.

– Mannen var blitt overkjørt mens han prøvde å fikse sykkelen sin, kunne det se ut som, sa etterforsker Dennis Kilcoyne i en uttalelse gjengitt på Los Angeles-­politiet sine hjemmesider.

Rart sted å fikse sykkel, tenkte etterforsker Kilcoyne:

– Hvorfor hadde ikke mannen heller stilt seg opp for å fikse sykkelen i den bedre belyste hoved­gaten bare få meter unna? spurte vi oss.

Arrangert åsted

Enda rarere fremsto dødsfallet da analysen av blodprøven fra den døde mannen forelå. Den viste at avdøde hadde svært høy promille, i tillegg til at man fant spor etter flere beroligende midler i kroppen hans. Inntaket av alkohol og medikamenter var så stort at mannen knapt kunne ha vært i bevisst tilstand da han ble påkjørt.

Men likevel hadde han tilsynelatende stilt seg opp for å fikse en sykkel etter først å ha tatt av seg hjelmen og pent plassert den oppå sykkelen? Det fantes ett enkelt svar:

– Åstedet kunne være arrangert, fastslo etterforsker Dennis Kilcoyne.

Ennå hadde ingen koblet «dødsulykken» mot en tilsvarende sak noen år tilbake. En sak som hadde flere fellesnevnere, deriblant snille gamle damer.

<b>OVERKJØRT:</b> I en bakgate til North La Brea Avenue i Los Angeles ble den fortapte mann­en funnet overkjørt. I for­veien var flere livsforsikr­inger tegnet for 73 år gamle Paul Vados.
OVERKJØRT: I en bakgate til North La Brea Avenue i Los Angeles ble den fortapte mann­en funnet overkjørt. I for­veien var flere livsforsikr­inger tegnet for 73 år gamle Paul Vados. Foto: Wikimedia Commons

Forsikret til døden

Kenneth McDavid (50) hadde vært igjennom noen tøffe år før han ble funnet død i den mørke bakgaten natt til 22. juni 2005. En gang hadde han vært en suksessrik radiovert. Men ti år tidligere hadde han fått personlige problemer, og etter hvert mistet kontakten med familien sin. De senere årene hadde han vært hjemløs.

Men ett lyspunkt fantes i livet til Kenneth McDavid: 75 år gamle Helen Golay hadde forbarmet seg over den stakkarslige mannen, og blant annet skaffet Kenneth et sted å bo.

Bestemor Golay kunne fortelle etterforskerne at hun sammen med sin venninne fra den lokale kirken hadde tatt seg av Kenneth. De to hadde ikke sett noe til ham på et par dager, og fremsto rystet over at han nå var funnet påkjørt og drept.

Det fantes ingen vitner til selve påkjørselen. Uten vitner eller tekniske spor så påkjørselen ut til å måtte henlegges som en ulykke.

<b>OFRE OG VELGJØRERE:</b> Kenneth McDavid og Paul Vados trodde de var heldige som ble tatt under omsorg av Helen Golay og Olga Rutterschmidt. Det var omvendt.
OFRE OG VELGJØRERE: Kenneth McDavid og Paul Vados trodde de var heldige som ble tatt under omsorg av Helen Golay og Olga Rutterschmidt. Det var omvendt. Foto: NTB/AP/LAPD

Følelseskalde

Frustrerte etterforskere diskuterte saken over en kaffekopp på politistasjonen, der også en forsikringsetterforsker var på besøk. Han hadde merket seg at det de to siste årene var tegnet flere livsforsikringer på Kenneth. Begunstiget i alle var to eldre damer.

Olga Rutterschmidt og Helen Golay − de to tilsynelatende sørgende kvinnene fra den lokale menigheten.

Overfor forsikringsselskapene hadde de to damene utgitt seg for å være blant annet Kenneths forlovede, venn og tante da de tegnet forsikringene. Og ikke før var Kenneth død, så tok de to kontakt med selskapene for å få utbetalt forsikringssummen. Forsikrings­etterforskeren hadde stusset over hvor pågående og følelseskalde de to damene hadde virket.

– Det var da det ringte en bjelle hos meg, sa etterforsker Lee Willmon som overhørte samtalen, i et intervju med NBC.

<b>DRAPSVÅPEN:</b> Denne bilen ble kjøpt inn av bestemødrene og solgt like etter at Kenneth McDavid ble overkjørt av en ukjent sjåfør. Da politiet klarte å spore opp bilen, fant de rester av offerets DNA under bilen.
DRAPSVÅPEN: Denne bilen ble kjøpt inn av bestemødrene og solgt like etter at Kenneth McDavid ble overkjørt av en ukjent sjåfør. Da politiet klarte å spore opp bilen, fant de rester av offerets DNA under bilen. Foto: NTB/AP

Magefølelse

Willmon tenkte på Paul Vados (73) som hadde omkommet i noe som minnet om en ulykke i 1999. Også han hadde vært igjennom en tøff tid med skilsmisse, tap av jobb og hjem, depresjoner og et tiltagende alkoholmisbruk. Men etter å ha blitt kjent med Olga Rutterschmidt og Helen Golay i den lokale kirken, hadde han de siste to årene fått bo i en leilighet Helen Golay hadde skaffet til ham.

Men så ble han funnet påkjørt og drept i mørk bakgate i Los Angeles. Helen Golay og Olga Rutterschmidt var raske med å kreve utbetalt flere livsforsikringer i Pauls navn på totalt 600.000 dollar.

– Magefølelsen min sa at noe ikke stemte. Men vi hadde ikke nok beviser den gang til å straffeforfølge de to, uttalte etterforsker Lee Willmon.

Paul Vados’ dødsfall hadde blitt henlagt som en ulykke og forsikringspengene utbetalt.

<b>ÅPEN GATE:</b> Langs Westwood Bulevard var det både plass og lys for syklister som trengte å reparere sykkel. Derfor reagerte politiet da syklist Kenneth BcDavid ble funnet overkjørt i en mørk sidegate.
ÅPEN GATE: Langs Westwood Bulevard var det både plass og lys for syklister som trengte å reparere sykkel. Derfor reagerte politiet da syklist Kenneth BcDavid ble funnet overkjørt i en mørk sidegate. Foto: Wikimedia Commons

Virket oppriktige

Olga Rutterschmidt ble født i Ungarn i 1933 og kom til USA i 1957. Hun drev i mange år en kaffebar i Los Angeles sentrum med sin mann, før de skilte seg og hun flyttet til Hollywood. Helen Golay (født 1931) var opprinnelig fra Texas, men hadde senere flyttet til California der hun angivelig tjente en formue som eiendomsspekulant.

De to damene hadde blitt kjent med hverandre gjennom en forening. Utad var de gode medborgere som så på det som sitt kall å hjelpe vanskeligstilte.

– De virket så oppriktige da de meldte seg som frivillige i kirken vår i 1997, sa pastor Charles Zaheda i Hollywood Presbyterian Church i et intervju med podkasten «The Thing About Helen and Olga».

– De stelte for hjemløse og serverte dem mat. Akkurat slik opptreden man forbinder med snille, omtenksomme bestemødre.

Avdøde Kenneth hadde uttrykt overfor venner at han i takknemlighet overfor de to eldre damene, hadde gått med på å underskrive noen papirer. Nå hadde forsikringsetterforskerens under­søkelser avdekket at Olga Rutterschmidt og Helen Golay måtte ha tatt kopi av Kenneths signatur. Kopien hadde de brukt til å forfalske underskriften hans på flerfoldige livsforsikringer de hadde tegnet i hans navn.

<b>MENIGHETEN:</b> First Pres­byterian Church i Hollywood var base for bestemødrene som tilsynelatende hjalp hjemløse og fortapte sjeler.
MENIGHETEN: First Pres­byterian Church i Hollywood var base for bestemødrene som tilsynelatende hjalp hjemløse og fortapte sjeler. Foto: Wikimedia Commons

Blod på understell

Et overvåkningskamera i nærheten av stedet Kenneth ble drept i juni 2005 hadde fanget opp en sølvgrå Mercury Sable stasjonsvogn. Etterforskerne fant etter hvert ut at Helen Golay og Olga Rutterschmidt hadde kjøpt nettopp en slik bil sammen i 2004. Like etter at Kenneth ble funnet drept, hadde de solgt den videre.

Etterforskerne greide å spore opp bilen i juni 2006, ett år etter Kenneths død.

– Vi fant Kenneth McDavids DNA på bilens understell, sa etterforsker Dennis Kilcoyne.

Koblingen med dødsfallet til den andre hjemløse mannen syv år tidligere, gjorde at etterforskerne nå følte seg sikre på at Helen Golay og Olga Rutterschmidt hadde tatt livet av begge mennene for å få utbetalt livsforsikringene de hadde tegnet i deres navn.

Etterforskerne innså at det hastet med å få stoppet de to eldre damene før de slo til igjen. Da spanere observerte dem i prat med en ny hjemløs mann de an­givelig ønsket hjelpe med et sted å bo, gikk de sommeren 2006 til pågripelse.

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept i Larvik. I kjelleren gjorde politiet et bestialsk funn

<b>STEINRIK:</b> Helen Golay hadde tjent en formue som eiendomsspekulant i Los Angeles. Likevel tok hun livet av hjemløse for å bli enda rikere, mente retten.
STEINRIK: Helen Golay hadde tjent en formue som eiendomsspekulant i Los Angeles. Likevel tok hun livet av hjemløse for å bli enda rikere, mente retten. Foto: Allen J. Schaben-Pool/Getty Images

Ble for grådige

Bak fasaden som vennlige hjelpere, skjulte det seg to kyniske eldre damer som kun hadde øyne for profitt, mente påtalemyndigheten. Statsadvokaten tok ut drapstiltale.

– Helen Golay og Olga Rutterschmidt hadde dopet ned ofrene før de så kjørte over dem med bil i den hensikt å få ut de mange livsforsikringene de hadde tegnet i ofrenes navn, mente aktoratet. Et hemmelig opptak av de to eldre damene som ble gjort mens de satt i varetekt, ble avspilt for jurymedlemmene.

«Det er din feil,» sa Olga Rutterschmidt til Helen Golay på opptaket som retten fikk se.

«Du kan ikke tegne så mange forsikringer på samme person. Du ble for grådig.»

«Slapp av, vennen, de har ingenting på oss.»

«Å jo. Det venter fengsel for dette.»

Les også: Dødsfallet til høygravide Jenny (32) fremstod som en personlig tragedie. Barnefarens navn endret alt

<b>KIRKEGJENGER:</b> Olga Rutterschmidt (73) var ivrig kirkegjenger og som pensjonist så hun det som sitt kall å hjelpe hjemløse sammen med venninnen Helen Golay.
KIRKEGJENGER: Olga Rutterschmidt (73) var ivrig kirkegjenger og som pensjonist så hun det som sitt kall å hjelpe hjemløse sammen med venninnen Helen Golay. Foto: Allen J. Schaben-Pool/Getty Images

Luktet lunten

I rettssaken vitnet også hjemløse Jimmy Covington. Han hadde blitt kjent med de to i 2002:

– De virket så snille, og tilbød meg et sted å bo mot at jeg undertegnet noen papirer.

Men Jimmy Covington luktet etter hvert lunta og flyttet etter kort tid ut fra leiligheten kvinnene hadde ordnet til ham. Det kom senere frem at Helen Golay og Olga Rutterschmidt på det tidspunktet alt hadde rukket å tegne én livsforsikring på ham.

– De er de verste av de verste, hevdet aktor Bobby Grace i ­retten.

– De trengte ikke engang pengene. Helen Golay og Olga Rutterschmidt gikk kynisk etter mennesker som ikke hadde noen ting, og gjorde dem til sine mål.

I 2008 falt dommen mot Helen Golay og Olga Rutterschmidt. Begge ble dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap på Paul Vados og Kenneth McDavid.

I 2012 forkastet Høyesterett ankene deres. De må derfor tilbringe resten av sine liv bak murene i California State Prison.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Overtok huset

I 2000 flyttet velbeslåtte, men ensomme Fred Downie (96) fra Massachusetts inn i leiligheten til en veldreid ung kvinne i 30-årene i California. ­Kvinnen var Helen Golays datter. Like etter gikk Fred med på å selge huset sitt til Helen Golay og datteren for en slikk og ingenting.

De to kvinnene solgte raskt huset videre med stor fortjeneste. Kvinnene tok snart kontroll over Freds eiendeler. Betydelige summer ble overført til kvinnenes egne bankkonti. En ulykkelig Fred skrev etter hvert brev til familien om at han ikke trivdes i California og ønsket seg hjem.

Kort tid senere ble han påkjørt og drept mens han var ute og gikk tur. Selv om Helen Golay og datteren var mistenkt i saken, ble dødsfallet henlagt som en ulykke.

Les også: (+) Ektemannens brå og mystiske død var et sjokk. For alle unntatt Alfhild

Fikk ut millioner

Helen Golay og Olga Rutterschmidt fikk utbetalt til sammen 2,8 millioner dollar fra mer enn 20 livsforsikringer på ofrene.

Alle forsikringene var tegnet for Paul Vados og Kenneth McDavid. Forsikringsetterforsker Ed Webster ble gitt mye av æren for at sakene ble ­nøstet opp.

– De (Golay og Rutter­schmidt red.anm.) oppførte seg mistenkelig fra første stund. Men i slike saker holder det ikke med en mistanke. Derfor snudde jeg absolutt hver eneste sten, sa han i et intervju med NBC.

Kilder: The People of the state of California v. Olga Rutterschmidt/Helen Golay, latimes.com, nbcnews.com, Daily Mail, oxygen.com, lapd.org, medium.com, “The Thing About Helen and Olga”, Vi Menn nr. 29/2006

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2022, og sist oppdatert 02/12 2022.

Les også