krim

Clare (22) ble smigret av den åtte år eldre mannen. Det ble starten på et mareritt

22 år gamle Clare Bernal ble smigret av kollegaens interesse. Men så ble oppmerksomheten i overkant, syntes hun. Men ingen kunne stoppe beileren Michael Pech.

<b>FAST I FELLA:</b> 22 år gamle Clare Bernal ble smigret over oppmerksomheten fra den åtte år eldre sikkerhetsvakten på jobben. Det endte i forferdelse.
FAST I FELLA: 22 år gamle Clare Bernal ble smigret over oppmerksomheten fra den åtte år eldre sikkerhetsvakten på jobben. Det endte i forferdelse. Foto: REX
Sist oppdatert

«Takk Gud for at det er over, mamma» , sa den 22 år gamle Clare Bernal til sin mor. Måneder med forfølgelse fra en kortvarig flamme så ut til å ha tatt slutt.

Den plagsomme beileren hadde inngått avtale om tilståelsesdom for overfall, og var pålagt å holde seg unna den engelske 22-åringen.

Livet kunne øyensynlig gå videre.

Men dramatikken var på ingen måte over. Den hadde så vidt begynt. Og skulle nå et blodig ­klimaks i september 2005.

Intens interesse

I begynnelsen hadde Clare Bernal blitt smigret av interessen fra sikkerhetsvakten ved varehuset der hun jobbet.

− Clare var en vakker sjel som var godt likt av alle, sa moren hennes Patricia Bernal i dokumentaren «Killed By My Stalker».

– Men hun var også naiv og uerfaren.

Clare hadde kort tid i forveien flyttet til London for å begynne i det hun til familien hadde beskrevet som «drømmejobben sin» i sminke- og hudpleieavdelingen hos kjøpesenteret Harvey Nichols.

Hun hadde også syntes det var stas å skulle på stevnemøte med den åtte år eldre tidligere soldaten Michael Pech (30).

Men allerede etter første stevnemøte, viste Michael Pech tegn på kontrollerende oppførsel.

− Han ville at Clare kun skulle være med ham og ikke møte venner, sa Clares kusine i «Killed By My Stalker».

<b>USIKKERHETSVAKT:</b> Michael Pech kunne ikke gi slipp på Clare Bernal. Om ikke han skulle få henne, skulle ingen andre heller.
USIKKERHETSVAKT: Michael Pech kunne ikke gi slipp på Clare Bernal. Om ikke han skulle få henne, skulle ingen andre heller. Foto: Privat

− Snart bombarderte han henne med kjærlighetserklæringer. Clare syntes det ble for mye.

Etter tre uker ga Clare beskjed om at hun ikke ønsket flere treff, og ba ham la henne være i fred.

− Det var da personforfølgelsen begynte, sa Clares mor.

Les også: Familiefarens hemmelighet skulle koste han livet

Tålmodig og masete

For Michael Pech hadde ingen planer om å gi slipp på jenta han øyensynlig mente var hans til odel og eie.

− Han kunne stå utenfor leiligheten hennes i flere timer mens han ringte henne gjentatte ganger, sa Clares mor.

Siden de to jobbet på samme varehus og attpåtil i samme etasje, slapp ikke Clare unna Michael Pech når hun var på jobb heller.

− Hun fikk inntrykk av at han forfulgte henne og stirret på henne mens hun var på jobb, sa moren.

− Han fulgte etter henne også på vei til og fra jobb, blant annet på T-banen. Clare ble dypt stresset og sov ikke om nettene.

Flytting hjalp ikke

Våren 2005 meldte Clare omsider fra til sjefen sin. Hun hadde kviet seg i det lengste for å si i fra, fordi hun syntes det var flaut å ta opp trakasseringen. Resultatet ble at Michael Pech ble flyttet over i en annen etasje hos Harvey Nichols.

Det hjalp lite.

− Michael Pech fortsatte å oppsøke avdelingen der Clare jobbet. Han sendte Clare tekstmeldinger om at de hørte sammen, og om at hvis han ikke kunne få henne, skulle ingen andre få henne ­heller, sa Clares mor.

Les også: Drapene på de to jentene var et mysterium. 27 år senere kom gjennombruddet

Overfalt

Etter at Michael Pech overfalt Clare fysisk ved en anledning våren 2005 og truet med å drepe henne, gikk Clare til politiet. ­Michael Pech ble avskjediget fra jobben. Det kom frem at før han ble avskjediget, skulle Michael Pech – tilsynelatende på fleip – ha spurt en kollega hva straffen for drap var i Storbritannia.

Men trakasseringen var ikke over med at Pech mistet jobben. Michael Pech brøt sitt ilagte besøksforbud mot Clare og ble arrestert på nytt.

− Clare ringte meg etter at han ble arrestert for andre gang. Da sto han rett foran henne, og hun sa hun så et skummelt sinne i øynene hans, refererte Clares mor.

Michael Pech ble likevel løslatt mot kausjon kort tid senere. Rettssak for overfall og draps­trusler ble berammet til høsten 2005. Sommeren skulle gi Clare et lite pusterom.

− Vi dro på en magisk mor-datter-ferie til Italia, mintes Clares mor Patricia Bernal.

− Turen fikk henne til å koble av.

Reiste hjem

Den tidligere soldaten Michael Pech på sin side, brukte sommeren på et opphold i hjemlandet Slovakia.

− Situasjonen syntes roligere. Clare trodde at han omsider hadde gitt opp forfølgelsen, sa Clares mor.

Men da Michael Pech returnerte til Storbritannia med tog i slutten av august, hadde han med seg noe helt annet enn en forsoningsgave gjemt i bagasjen.

Utad virket Michael Pech imidlertid samarbeidsvillig. Sensommeren 2005 tilsto Michael Pech overfallet på Clare mot å slippe tiltale for drapstrusler.

Les også: (+) Fembarnsfar fra Østfold ble en av landets verste seriemordere

Oppsøkt på jobb

− Fordi Michael Pech tilsto, slapp Clare å vitne mot ham i ­retten. Hun var lettet, og trodde marerittet omsider var over, forklarte moren Patricia Bernal.

Men det var det ikke. For 13. september 2005 skulle dramaet få en dødelig avslutning.

<b>DRØMMEJOBBEN:</b> Å jobbe i kosmetikkavdel­ingen i kjøpesenteret Harvey Nichols var drømme­jobben for Clare Bernal. Men her skulle hun også ende sitt liv.
DRØMMEJOBBEN: Å jobbe i kosmetikkavdel­ingen i kjøpesenteret Harvey Nichols var drømme­jobben for Clare Bernal. Men her skulle hun også ende sitt liv. Foto: REX

Rett før stengetid, ruset på kokain, tok Michael Pech seg inn i Harvey Nichols’ lokaler via en personalinngang.

I hånden holdt han Luger-pistolen han hadde gått til innkjøp av under ferieoppholdet i hjemlandet. Så gikk han til Clares avdeling.

Clares kvinnelige kollega skulle senere forklare at hun så en mann gå opp bak Clare med en pistol i hånden. Kvinnen forklarte videre at idet Clare smilte til henne, løftet mannen pistolen og skjøt Clare i bakhodet. Mannen avfyrte ytterligere tre skudd mot Clare mens hun lå på bakken, før han tok sitt eget liv.

− Vi trodde aldri Michael Pech kom til å gjøre alvor av truslene, sa Clares mor.

Klandret moren

Clares far Martyn Bernal derimot, anklaget sin ekskone Patricia Bernal for ikke å ha tatt datterens bekymringer på alvor.

<b>OPPGJØR:</b> Foreldrene til Clare Bernal endte opp med å beskylde hverandre for at datteren ble drept.
OPPGJØR: Foreldrene til Clare Bernal endte opp med å beskylde hverandre for at datteren ble drept. Foto: Privat

− Fordi hennes mor, som hadde nok med sine egne utfordringer, trivialiserte problemet og kalte Clare for egoistisk da hun fortalte om personforfølgelsen, kom hun (Clare red.anm.) aldri til meg med det hun opplevde. De to tingene som kunne ha reddet Clares liv, var å skifte jobb og bytte bosted. Hennes mor foreslo ingen av disse tingene, hevdet faren Martyn Bernal i en rettslig høring etter drapet, ifølge The Independent.

− Jeg hadde et svært nært forhold til min datter og ville gjort hva som helst. Jeg trodde politiet hadde kontroll, og at min datter var trygg. Det var min tabbe som jeg må leve med, repliserte Patricia Bernal.

Patricia Bernal startet etter datterens død en organisasjon som skal hjelpe kvinner som blir utsatt for personforfølgelse. I 2012 fikk de igjennom et lovforslag som gjorde personforfølgelse straffbart. Patricia Bernal har ikke besvart Vi Menns henvendelser.

Kilder: «Killed By My Stalker», ­chillingcrimes.com, The Mirror, The Independent, stalkingawareness.org, ­protectionagainststalking.org, Wikipedia.

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2024, og sist oppdatert 23/02 2024.

Les også