sUPERMODELLEN BETTIE PAGE

Pinup-­dronningens tragiske historie: «Gud har inspirert meg til å drepe deg»

I seks år var Betty Mae Page den hotteste pinup-modellen i USA. Så forsvant hun plutselig fra offentligheten og fikk store problemer.

Pluss ikon
DYPT FALL: En hel verden var på knærne etter ikonet Betty Mae Page i glansdagene på 50-tallet. Så gikk det brått i sterk utforbakke.
DYPT FALL: En hel verden var på knærne etter ikonet Betty Mae Page i glansdagene på 50-tallet. Så gikk det brått i sterk utforbakke.
Sist oppdatert

Da det amerikanske selskapet Brown & Bigelow begynte å vise tegninger av damer på kalenderne sine på begynnelsen av 1900-tallet, ble det foranledningen til begrepet pinup.

Ordet pinup dukket for første gang opp som et engelsk uttrykk i 1941, og refererte til bilder av lettkledde kvinner på kalendere og magasiner som man kunne henge opp på veggen, derav «pin up». På 50-tallet ble begrepet for alvor et populærkulturelt fenomen, og ingen var mer populær enn Betty Mae Page, bedre kjent som bare Bettie Page.

I 50-årene var den intelligente og skoleflinke fattigjenta fra Tennessee den mest ettertraktede pinup-modellen i USA. Millioner av bilder ble solgt over og under disk i det puritanske landet. Like mange fotografier figurerte i bladene i samme sjanger.

PINUP: Bettie Page i Playboy på midten av 50-tallet og på høyden av sin karriere.
PINUP: Bettie Page i Playboy på midten av 50-tallet og på høyden av sin karriere.

Det var uskyldige bilder, sett fra vår tids normer om nakenhet. Bildene ble som oftest tatt i fotoklubber, og bildene viste primært et par bare bryster og et lett tildekket nedre parti. Sensuren var streng, og det kunne vanke både bøter og fengsel for fotografer, modeller og ikke minst redaktørene for de vovede bladene.

Oppdaget av en politimann

Bettie Page gikk ut med toppkarakterer fra high school, og var ett poeng fra det beste vitnemålet i klassen. Hun hadde gode jobber som sekretær, blant annet for den da kjente forfatteren og professoren Leland Crabb. Hun giftet seg i 1943, men skilte seg fire år senere og flyttet til New York.

<b>TRØBBEL I GJÆRE:</b> Bak et vakkert og uskyldig ytre skjulte det seg et trøblete sinn. 
TRØBBEL I GJÆRE: Bak et vakkert og uskyldig ytre skjulte det seg et trøblete sinn. 

Bettie skal ha blitt oppdaget ved en tilfeldighet av politimannen og hobbyfotografen Jerry Tibbs da hun ruslet langs stranden på Coney Island i Brooklyn i 1950. Bettie takket ja til en fotoseanse, og Tibbs satte sammen en samling med pinupfotografier som skulle endre livet til 27 år gamle Bettie fullstendig.

Les også: Nakenmodellen som ble USAs førstekvinne

På dagtid fortsatte Bettie som sekretær til hun kunne livnære seg av modelljobbene. Sist for et eiendomsmeglerfirma med kontorer i Eastern Airlines skyskraper ved Rockefeller Plaza.

<b>JANUS-ANSIKT:</b> Bettie Page kunne veksle mellom uskyldig og dyrisk seksualitet, og var en populær bondage-modell. 
JANUS-ANSIKT: Bettie Page kunne veksle mellom uskyldig og dyrisk seksualitet, og var en populær bondage-modell. 

Pinup og bondage

Det store gjennombruddet kom i 1955. I 1954 sendte fotografen Bunnie Yeager en serie hun hadde tatt av Bettie til Playboy. I januarnummeret av Playboy året etter sto bildene på trykk. Dermed var det gjort. Bettie trådte frem som den store stjernen på pinup-scenen.

Tilbudene strømmet inn til modellen, som ble kjent for sitt friske smil og frekke blikk. Luggen var karakteristisk og ble trendsettende.

Politimannen og amatørfotografen Jerry Tibbs fikk æren for den. Årsaken skal ha vært at Bettie hadde en høy panne som reflekterte blitslyset på en uheldig måte. Tibbs foreslo for henne å dekke pannen – og et ikonisk varemerke ble født.

Men Bettie tok ikke bare uskyldige pinup-bilder. Søskenparet Irving og Paula Klaw drev forretning i New York.

Det meste av omsetningen kom fra baseball- og filmstjernekort de kjøpte fra filmstudioene, men de drev også med salg av dristige bilder. Kundene kjøpte sett med fotografier til privat beundring. Disse bildene produserte de selv. Særlig Paula tok hånd om fotoapparatet.

Bildene var dristige, men viste ikke noe nakenhet. Firmaet Movie Star News var også store på bilder som viste bondage og domina. Hele utstyret med lærball i munnen, pisk i hånden og hundehalsbånd ble brukt under opptakene. Men ingen seksuell fysisk kontakt forekom der heller. Bettie Page var en av modellene firmaet brukte mest.

Les også: Hun har verdensrekord i å få menn til å trykke på pauseknappen

(samme bildetekst som over)
(samme bildetekst som over)

Speidergutt funnet kvalt

Betty Mae Page

«Artistnavn»: Bettie Page

Født: 22. april 1923 i Nashville, Tenneessee.

Død: 11. desember 2008 i Los Angeles, California.

Gift: William Neal (to ganger), Armond Walterson, Harry Lear.

USAs mest kjente pinup på 1950-tallet. Dro seg gradvis tilbake fra offentligheten fra midten av 1950-tallet og studerte tre år ved bibelskoler. Erklærte seg som nyfrelst kristen i 1959.

Slet med depresjoner og ble erklært schizofren etter flere voldshandlinger på 70-tallet. Dømt til å sone ti år på mentalsykehus etter et drapsforsøk i 1982.

Fikk kultstatus i 80-årene og er verdens mest kjente pinup-ikon.

Men dristige bilder av kvinner var ikke populært i den puritanske og sterkt religiøse delen av USA, der lista for hva som ble kategorisert som uanstendig lå meget lavt. På 50-tallet drev demokraten Estes Kefauver heksejakt på pornografi etter først å ha skapt seg et navn under mafiahøringer. Senatoren hadde siktet seg inn som demokratenes presidentkandidat til valgene i 1952 og 1956. Veien dit gikk via stemmene til ivrige kirkegjengere.

Kefauver gikk etter utgivere av utuktige skrifter og kortfilmer ment for privat seksualopplysning. Og ikke bare det. Blader med titler som «Tales from the Crypt» og «Vault of Horror» ble fjernet fra kioskhyllene.

Den 24. mai 1955 ble Irving Klaw dratt inn til høring foran senatoren. Klaw var selvutnevnt pinup-konge og en pioner innen fotografering av bondage. Forskjellige eksperter uttalte seg bastant om den ødeleggende påvirkningen virksomheten hans hadde på nasjonens moral og spesielt den oppvoksende slekt.

Ekstra ille ble det da den 17 år gamle speidergutten Kenneth Grimm ble funnet død på rommet sitt. Faren fant sønnen viklet inn i lær, kjetting og annet typisk BDSM-utstyr. Gutten hadde på en eller annen måte kvalt seg selv under en solo bondage-seanse. På rommet var det fullt av blader med bilder av Bettie Page i lakk, lær og hundepisk.

<b>UTFORBAKKE:</b> Mugshot av Bettie Page i 1972, tatt av politiet i Hialeah i Florida, etter at Bettie var tauet inn for berserkergang.
UTFORBAKKE: Mugshot av Bettie Page i 1972, tatt av politiet i Hialeah i Florida, etter at Bettie var tauet inn for berserkergang. Foto: Politiet

Blakk og forvirret

Kefauver forsøkte å gjøre Klaw ansvarlig for Grimms død. Også Bettie Page ble stevnet, men fikk i siste øyeblikk beskjed om at hennes vitnemål ikke var nødvendig. Takket være en kløktig advokat slapp Klaw fengselsstraff. Men han fikk panikk, og brente råvarelageret til den pikante delen av virksomheten. Søsteren Paula holdt hodet kaldt, og reddet mange av negativene til fotoene og filmene med blant andre Bettie Page.

Etter alt oppstyret trakk Bettie Page seg raskt tilbake. Hun flyttet til Florida og studerte ved tre bibelskoler før hun den 31. desember 1959 erklærte seg som nyfrelst kristen. Livet i det religiøse lyset ble avbrutt av en rekke tragedier. Mentalt var den vakre superstjernen på vei ned. Oppførselen ble mer og mer irrasjonell. Hun innførte strikse leveregler i sine forskjellige ekteskap, som raknet etter tur.

Om natten stelte Bettie blomstene i hagen. Om dagen dyrket hun de syv gudene hun mente styrte menneskene. Hun sov bare noen timer i døgnet. Gjennom mange år led hun av dype depresjoner, var blakk og måtte leie rom hos andre. Inntektene fra bildene hadde tatt slutt. Ifølge henne selv hadde andre stukket av med det meste av pengene fra dag én.

Les også: Silikonpuppenes historie startet ved en tilfeldighet

Drapsforsøk

Det første alvorlige utbruddet kom i Florida i april 1972. Utstyrt med kniv tvang hun sin siste ektemann Harry Lear og de to barna hans til å be foran et portrett av Jesus. Ifølge Time Magazine truet hun med å skjære ut innvollene deres dersom de tok blikket fra portrettet. Et fire måneders opphold på den psykiatriske institusjonen Jackson Memorial fulgte. Harry Lear tok Bettie tilbake, men i oktober 1972 ble politiet igjen tilkalt til Lears hus. Bettie hadde gått berserk. Et nytt opphold på Jackson Memorial ventet.

I april 1979 befant Bettie seg i en trailerpark i Sør-California da hun helt uprovosert angrep sin 67 år gamle nabo Esther Trevin med kniv. Den 77 år gamle ektemannen hennes greide å overmanne Bettie. Hun ble erklært sinnssyk i gjerningsøyeblikket, men et lengre opphold på det psykiatriske sykehuset Patton State Hospital ventet. Men oppholdet ble ikke langt nok.

<b>IKKE SÅ SYNDIG:</b> Bettie Page var både skoleflink og et dydsmønster.
IKKE SÅ SYNDIG: Bettie Page var både skoleflink og et dydsmønster.

Drapsforsøk på husverten

Den mest alvorlige episoden skjedde i 1982. Da hadde Bettie Page forflyttet seg til byen Irvine i California, der hun leide hybel hos Leonie Haddad.

Den enslige, eldre kvinnen hadde lenge vært i konflikt med leieboeren, som gjerne stelte i stand middagsmat ved firetiden om natten. Den 12. juni overfalt Bettie husverten med en brødkniv. «Gud har inspirert meg til å drepe deg», skal Bettie ha uttalt før hun gjøv løs på Haddad.

Bettie skar opp Haddads kinn fra munnviken til øret, før hun stakk henne fire ganger i brystet og ga henne åtte hugg i den ene hånden. Så gikk hun rolig tilbake til rommet sitt.

Haddad overlevde med et nødskrik. Flere år etter ble hun tilkjent 70 000 dollar i erstatning fra staten California, fordi Bettie Page burde ha vært under offentlig omsorg da mordforsøket skjedde. Sykejournalen viste at Page tidligere hadde fått diagnosen kronisk schizofren.

For Bettie Pages del endte drapsforsøket med en dom på ti år, som skulle sones på Patton State Hospital. Den tidligere så sexy pinupen veide over 90 kilo da hun ble skrevet inn.

<b>KAMERATEKKE:</b> Bettie Page poserer for en fotograf rundt 1952. Hun døde i desember 2008. På gravsteinen hennes er det inngravert «Queen of Pin-Ups». 
KAMERATEKKE: Bettie Page poserer for en fotograf rundt 1952. Hun døde i desember 2008. På gravsteinen hennes er det inngravert «Queen of Pin-Ups». 

Fornyet popularitet

I 1992 ble hun skrevet ut, og oppdaget at hun var blitt en levende legende – senere omtalt som «The Garbo of bondage» av Time Magazine. I løpet av 80-årene var interessen for pinup-en Bettie Page på nytt stigende. Hun var på moten igjen. Og denne gang fikk hun noe ut av populariteten. Broren Jack, en pensjonert platearbeider, tok seg av forretningene.

Hadde en sylskarp hjerne

Ikonet Bettie Page assosieres helst med kropp, sex og synd. En grenseløs hedonist som levde i øyeblikket, men i virkeligheten var det ikke slik.

Pinup-en Bettie Page hadde også en helt annen side. Til tross for en oppvekst i fattigdom, med en streng mor og en far som skal ha forgrepet seg på henne som tenåring, beholdt Bettie Page både viljestyrke og ambisjoner om et bedre liv. Veien til det gikk via utdannelse. Hun var skoleflink. 14 år gammel fikk hun friplass ved Tennessees eldste high school, ­Hume-Fogg. Utenom studiene hjalp hun til som journalist i skoleavisen og redigerte ­skolens årbok. Hun fikk ry som en strålende skribent. 

Det store håpet var å bli den beste eleven i avgangsåret 1940, og dermed vinne stipend til videre universitetsstudium. Hun oppnådde 97,19 poeng av 100 mulige, men tapte kampen om stipendet med et kvart poeng.

Verdens mest populære nakenmodell in spe fikk en grei trøstepremie: Stipend for å ta lærerutdannelse. Moren nektet Bettie å delta på avgangsballet, noe stjernen i flere intervjuer nevnte som et av de vondeste minnene fra oppveksten. Bettie Page jobbet som engelsklærer og som sekretær frem til hun kunne leve av modellvirksomheten. Hva fest og sex angår, hverken røkte eller drakk hun. I sengen holdt hun seg ifølge boken «The Real Bettie Page» av Richard Foster til ektemenn og kjærester. Dem ble det dog en del av i løpet av livet.

Salg av postere, T-skjorter og andre effekter innbrakte betydelige summer. Intervjuforespørslene var mange. Bettie Page avslo de fleste. Et par tv-opptredener og en dokumentar takket hun ja til, men hun viste ikke ansiktet.

Sine psykiske problemer, voldshandlinger og innleggelser på mentalsykehus ville hun ikke snakke om. Fansen skulle huske henne som hun var. Hun levde tilbaketrukket i Los Angeles til hun døde den 11. desember 2008, 85 år gammel.

Kilder: Time Magazine, Wikipedia og «The Real Bettie Page. The Truth About the Queen of Pinups» av Richard Foster.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 24 2020

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2021, og sist oppdatert 02/12 2023.

Les også