BARN SOM DREPER BARN

Bildene av guttene ble vist over hele landet etter den grufulle ugjerningen. Så fikk politiet en telefon fra en kvinne

12. februar var det 31 år siden Denise og Ralph Bulger opplevde alle foreldres verste mareritt. Drapssaken rystet Storbritannia. Obs: Saken inneholder sterke skildringer.

<b>OVERVÅKNINGSBILDET:</b> Da overvåkningsvideoen av kidnappingen av treåringen James Bulger ble vist på TV-nyhetene, ble Jon Venables gjenkjent av en kvinnelig seer.
OVERVÅKNINGSBILDET: Da overvåkningsvideoen av kidnappingen av treåringen James Bulger ble vist på TV-nyhetene, ble Jon Venables gjenkjent av en kvinnelig seer. Foto: Getty Images
Publisert

Den skjebnesvangre februardagen i 1993 var lille James som så mange ganger før med moren Denise på handletur til shoppingsenteret New Strand Shopping Centre ved tettstedet Kirkby, cirka én mil nordøst for Liverpool.

Mens moren var opptatt med å betale for kjøttvarer, forsvant treåringen.

Han vandret ut av slakterbutikken og rett i armene på de to 10 år gamle guttene Jon Venables og Robert Thompson som begge hadde skulket skolen og tilbrakt dagen med nasking.

De stjal blant annet godterier, batterier og et spann maling – og gjorde nok annen ugagn til å erte på seg flere butikkansatte på senteret.

10-åringene var på utkikk etter et barn da de fikk øye på James. Jon – som var den dominerende av de to kameratene – tok resolutt tak i armen på treåringen og førte ham mot utgangen mens Robert, eller Bobby som han ble kalt, diltet etter.

Les også: (+) Millionærarvingen (19) ble kidnappet fra sitt eget hjem. Så skjedde det ingen kunne forutse

Snudde seg vekk i noen sekunder

Klokken 15.42 forsvant trekløveret ut av shoppingsenteret. Da Denise etter bare ett minutt eller så oppdaget at James var vekk, hastet hun av gårde for å lete etter sønnen.

– Den eneste gangen jeg slapp hånden hans var da jeg skulle betale. Da jeg snudde meg igjen, var han forsvunnet, fortalte Denise Bulger (nå Fergus) senere.

– Jeg løp fra butikk til butikk og ropte «har du sett gutten min?». Men ingen fattet alvoret i saken.

Full av skyldfølelse beskrev hun treåringen sin som blond med blå øyne, iført blå jakke med hette, blått skjerf, grå treningsbukser og T-skjorte. For sikkerhetsvaktene på senteret var det nesten dagligdags å bruke høyttaleranlegget til å beskrive et barn som var kommet bort fra foreldrene. Det ble rutinemessig gjort.

– Dersom jeg hadde gått til høyre ut av butikken i stedet for til venstre, så hadde jeg reddet livet hans, uttalte Denise til Daily Mail.

<b>OVERVÅKNINGSBILDET:</b> Da overvåkningsvideoen av kidnappingen av treåringen James Bulger ble vist på TV-nyhetene, ble Jon Venables gjenkjent av en kvinnelig seer og saken ganske raskt løst.
OVERVÅKNINGSBILDET: Da overvåkningsvideoen av kidnappingen av treåringen James Bulger ble vist på TV-nyhetene, ble Jon Venables gjenkjent av en kvinnelig seer og saken ganske raskt løst. Foto: Getty Images

Da ingen hadde funnet gutten innen klokken 16.15, 33 minutter etter forsvinningen, var det så foruroligende at politiet ble varslet. De var raskt på pletten. Klokken 16.37 ankom den kvinnelige konstabelen Mandy Waller. Nå hadde James vært borte en hel time, skummelt lenge.

Mandy varslet politistasjonen og trålte deretter senteret sammen med mamma Denise i håp om et lite mirakel. Samtidig vandret de to 10-åringene Jon og Robert rundt i nabolaget med treåringen i sin varetekt uten å vite hvor de skulle eller hva de skulle gjøre med James.

Les også: (+) John (16) ble kidnappet og krevd for løsepenger. Svaret fra milliardær-bestefaren overrasket alle

Kidnapperne ble sett av mange

Da de kom til en kanal, dro de offeret med seg under en bro hvor ingen kunne se dem. Der slo de treåringen i hodet, hang ham opp ned og stakk.

Lille James gråt fortvilt, ropte på mamma, men greide å riste seg løs, og i sin fortvilelse fulgte han forslått og medtatt etter mishandlerne. Flere voksne så dem under den videre vandringen, noen reagerte til og med på den røffe mishandlingen, men gjengs for dem alle var at de trodde det var to storebrødre som passet på lillebror og som hadde moro av å trakassere ham.

<b>OFFERET:</b> Dette er lille James Bulger som snaut tre år gammel ble lemlestet og lagt på togskinnene av to 10 år gamle gutter.
OFFERET: Dette er lille James Bulger som snaut tre år gammel ble lemlestet og lagt på togskinnene av to 10 år gamle gutter. Foto: AP

Tidlig på kvelden, rundt halv seks, bestemte Jon og Bobby seg for at nok var nok. De var kjent i området og satte kursen for toglinjen for å avslutte mishandlingen av treåringen.

Der klistret de igjen øynene på James med maling fra spannet de hadde stjålet, dro av ham buksene, maltrakterte forhuden og stakk batterier de også hadde stjålet opp i anus. Deretter sparket de ham, kastet steiner på ham og knuste til slutt skallen hans med en jernstang de fant i nærheten.

Da de to 10-åringene antok at de hadde tatt livet av James, la de den blodige, lille kroppen over jernbanesporet og dekket den til med steiner og avfall for at det skulle se ut som en ulykke. De stakk da de hørte toget kom.

Lille James var død før toget delte ham i to. Togføreren merket ingenting. Omtrent samtidig som toget kjørte over James, satt politiet og studerte overvåkningsvideoen fra shoppingsenteret. Da så de sekundene hvor James ble leid ut av senteret av en større gutt.

ARRESTERT: Robert Bobby Thompson, 10 år, og Jon Venables, 10 år, poserer for signaleringsbilde etter å ha tilstått ugjerningen begått mot snaut tre år gamle James Bulger. Hele England raste da det ble kjent at Jon ble satt fri da han fylte 18, med ny identitet og hemmelig bosted..
ARRESTERT: Robert Bobby Thompson, 10 år, og Jon Venables, 10 år, poserer for signaleringsbilde etter å ha tilstått ugjerningen begått mot snaut tre år gamle James Bulger. Hele England raste da det ble kjent at Jon ble satt fri da han fylte 18, med ny identitet og hemmelig bosted.. Foto: Getty Images

Klippet ble vist på de lokale TV-nyhetene, og til tross for at kidnapperen bare kunne ses bakfra, strømmet det inn med tips.

To dager senere var hele England i sjokk. James’ lemlestede lik var blitt funnet ved toglinjen. Tre dager senere fikk politiet en telefon fra en kvinne som sa hun kjente igjen Jon Venables fra overvåkingsvideoen.

Fra skolen fikk politiet vite at Jon den dagen hadde skulket sammen med kompisen Bobby Thompson, og at de var blitt observert sammen av flere foreldre. Begge ble innbrakt og forhørt hver for seg. Det tok ikke etterforskerne lang tid å hale tilståelser ut av dem.

<b>BEGRAVELSEN:</b> Hele England følte med familien Bulger da lille James ble begravet.
BEGRAVELSEN: Hele England følte med familien Bulger da lille James ble begravet. Foto: bizzarrepedia

Da Robert ble spurt hvorfor de gjorde det, svarte han at han visste ikke. Det bare skjedde. Til tross for ekstremt ung alder, ble de 24. november 1993 dømt til 15 års soning og plassert i to forskjellige fengsler.

Dommen gjorde dem til de yngste som er blitt dømt for mord i England i det 20. århundre. Da de to barnemorderne i 2001 ble 18 og myndige, slapp de ut etter intens rehabilitering. De var så forhatte i hele Storbritannia at de måtte utstyres med hver sin nye identitet og plasseres på hemmelige steder langt fra hverandre.

<b>MORDERNE SOM RYSTET ENGLAND:</b> Det skapte store overskrifter i England da det i 2001 ble kjent at barnemorderne Robert Thompson og Jon Venables, fremdeles bare 18 år gamle, slapp ut av fengsel med nye identiteter og hemmelige bosteder.
MORDERNE SOM RYSTET ENGLAND: Det skapte store overskrifter i England da det i 2001 ble kjent at barnemorderne Robert Thompson og Jon Venables, fremdeles bare 18 år gamle, slapp ut av fengsel med nye identiteter og hemmelige bosteder. Foto: bizzarrepedia

Det eneste man vet om Robert – eller Bobby – Thompson er at han flyttet inn sammen med sin homofile elsker, og har så vidt myndighetene vet aldri gjort noe kriminelt igjen.

Les også: Fikk du legetime her, kunne det bli din siste

Tatt på nytt

Verre har det gått med Jon Venables. Han begikk ganske raskt nye sedelighetsforbrytelser, hvorpå hans nye identitet ble avslørt og han var tilbake i fengsel igjen kort tid etter løslatelsen.

Først i 2013 slapp han ut på prøve med nok en ny identitet og nytt bosted. I 2018 var han 36 og ble igjen arrestert, denne gangen for å være i besittelse av over tusen nettbilder som viser seksuell mishandling av barn. Rettssaken mot ham vil bli ført på hemmelig sted i løpet av inneværende år.

Kilder: Daily Mail og boken «The Sleep of Reason: The James Bulger Case».

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2024.

Les også