Seseam gatebilder

Gå gatelangs på nettet

Bor du i Oslo, kan du nå sjekke nabolaget på nett – i 360.

TA EN TUR I GATA: Sesam har lansert en gateversjon av sitt Oslo-kart, derdu  kan se gaten fra alle vinkler. Observante lesere vil merke seg at butikken til venstre, Bjørn Ringstrøms Antikvariat,  har flyttet etter at bildet ble tatt.

TA EN TUR I GATA: Sesam har lansert en gateversjon av sitt Oslo-kart, derdu kan se gaten fra alle vinkler. Observante lesere vil merke seg at butikken til venstre, Bjørn Ringstrøms Antikvariat, har flyttet etter at bildet ble tatt. Foto: FOTO: Sesam

Publisert Oppdatert

Norske Sesam har tatt 350.000 bilder tatt av gatene i Oslo og store deler av Akershus.

Bildene er satt sammen slik at du kan "vandre rundt", snu deg, titte inn i i sideveien eller gå tilbake motsatt vei. Med andre ord er bildene tilrettelagt for navigering i 360 grader.

- Vi gjør dette primært for å la brukerne få et blikk på gateplan, sier Per Eirik Marton, produktansvarlig for kart i sesam.no, til klikk.no.

Biler har kjørt rundt med kamera på taket og tatt bilder i flere forskjellige vinkler samtidig. Kartet kan zommes ned til et ganske brukbart detaljnivå, men blir ganske grumsete når du kommer på kloss hold.

Her kan du sjekke ut Sesams gatekart (ekstern lenke)

Anonymt

Marton vil ikke si om eller når det står nye byer for tur. Når det gjelder 3D-kartene, er disse lansert i seks byer så langt, mens målet er å få kartene på plass i landets 12 største byer.

For å komme anklager om personvernbrudd i forkjøpet, har Sesam anonymisert alle ansikter og biler som synes på kartet. Det er for øvrig lite folk og trafikk på bildene, kanskje for ikke å gjøre jobben med å anonymisere uoverkommelig?

- Målet med å vise norske byer på denne måten er å gi gode bilder av stedene i kartet, ikke mennesker og biler. Derfor har vi brukt mye tid og ressurser på å fjerne alle ansikter og bilskilt som er synlige, og alle bildene er kontrollert manuelt. Skulle noen finne personer eller bilskilt som ikke er sladdet vil vi veldig gjerne få beskjed om det, så vi kan rette opp i det snarest mulig, sier Marton.

Les også: Se huset ditt i 3D

Brukerne kan klikke på kartet for å sende melding tilbake til sesam.no

Drømmeboligen

Kartsjefen tror mange er nysgjerrige og vil sjekke ut kjente steder og sin egen adresse først, men han ser også andre nyttige bruksområder.

- Når du finner drømmeboligen på finn.no vet du ofte ikke hvordan nabolaget ser ut. Nå kan du enkelt kikke rundt, se hvor nærmeste busstopp er og hvor trivelig gaten ser ut, sier Marton.

Les også: Magisk flyttehjelp til PC-en

Sesams andre kart er intergrert som visningsmuligheter i boligannonsene på Finn.no. Han utelukker ikke at gatekartene også kan innlemmes i boligannonser, men vil ikke si noe mer konkret om planene for dette nå.

En annen anvendelse er å sjekke ut kjøreruter, men det spørs om ikke vanlig GPS er bedre egnet til selve kjøreturen..

Bildene i gatekartene er tatt i sommer. Det er uklart hvor ofte de vil bli oppdatert.

- Det er klart en utfordring at fasader og slikt i gatene kan endre seg, uten at kartene er oppdatert. Vi får se hvordan vi skal løse dette, sier Marton til Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning