Frykter nettkø i helgen:

Fotball kan korke nettet

NRK skal nettsende 1.divisjonskampene gratis. TV2 og VG Nett er forbanna.

KOLLAPS: Brann-keeper Kenneth Udjus etter baklengsmål på overtid i kamp mot Stabæk i Bergen i fjor. Når alle kamper i Eliteserien og 1. divisjon skal sendes på nettet, kan det blir treige linjer i store deler av Norge.

KOLLAPS: Brann-keeper Kenneth Udjus etter baklengsmål på overtid i kamp mot Stabæk i Bergen i fjor. Når alle kamper i Eliteserien og 1. divisjon skal sendes på nettet, kan det blir treige linjer i store deler av Norge. Foto: Marit Hommedal/Scanpix

Publisert Oppdatert

Til helgen sparkes fotballsirkuset i gang over det ganske land.

For første gang skal alle kampene bli tilgjengelig på nett-tv.

De to antatt mest populære kampene går riktignok som tv-kamper på TV2 og NRK, men de resterende sju kampene i Eliteserien har interesse nok til å samle mange nettseere.

Les også: 50 gode mobiltjenester

- Gratis blir feil

I tillegg er det nå klart NRK skal nettsende alle kampene fra 1. divisjon gratis. Det provoserer særlig VG Nett og TV2, som har sikret seg betalende abonnenter til sine nettsendinger fra Eliteserien.

TV2 og VG Nett uttaler til Dagens Næringsliv i dag at de frykter NRKs gratis-sendinger vil bidra til at kvaliteten på deres sendinger svekkes.

- Søndag kveld er linjene allerede fulle av annen fotball og datatrafikk. Vi har innnført en betalingsordning som en mekanisme for å holde nettbruken i sjakk. Skulle vi hatt det gratis, ville nettet stoppet opp, sier Jon Christian Oterhals i VG Nett til DN Etter Børs.

Les også: Her ser du gratis TV på nettet

Ikke satt tak

Men VG Nett har ikke satt noen grense for hvor mange abonnenter som kan få kjøpe tjenesten deres.

- Nei, vi har ikke satt noe tak, sier Oterhals ti Klikk.no

- Frykter dere at noen skal få et dårlige tilbud enn andre på grunn av lokale forskjeller?

- Det finnes små steder med begrenset nettkapasitet, men populære lag.

Les også: NRK gjør som piratene

- Men hvis 1. divisjon er en trussel mot deres kapasitet, hva da med andre populære nett-tjenester, og streaming, som blir mer og mer utbredt?

- Det nok av ting som tar mye kapasitet, for eksempel er det mye bittorrent-nedlasting på søndager. NRKs nettsendiinger er ikke noen trussel mot nettet, men det er kanskje ikke så bra for fotballen at noen kan sende gratis mens andre må betale.

Les også:

Midt i rushtida

Informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor bekrefter at søndag kveld er rushtid på nettet.

- Søndag er den travleste dagen i uka, sier hun til Klikk.no.

Telenor kan ikke tallfeste hvor mange nettseere av fotballkamper som må til før nettet blir tregt.

- Streaming tar mye kapasitet. Akkurat hvor mye er det vanskelig å beregne. Det avhenger ikke bare av trafikken i aksessnettet inn til kunden, men serverkapasiteten hos din nettleverandør, trafikken i IP-nettetene og den internasjonale nettrafikken.

Les også: Slik PC-surfer du med mobilen

Elisabeth Evjen er likevel optimist.

- Det vil nok avlaste at søndagskampene også skal også vises på TV, og at ingen eliteseriekamper kun overføres på nettet. Det er første gang så kapasistetskrevende innhold skal ut til så mange mange brukere samtidig. Internett er en delt ressurs og total internetttrafikk vil avgjøre hvordan brukeropplevelsen blir, sier Evjen.

Les også: Vil begrense SMS-stemmer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning