Tapsfri musikkstrømming med Wimp HiFi

Slik får du WiMP HiFi

Så du hadde tenkt å bruke den fancy USB-DAC-en og datamaskinen til å nyte WiMP HiFi? Sorry, men det går ikke.

WIMP HiFi: Vil du ha HiFi-lyd fra Wimp via stereoanlegget må du kunne disse triksene.
WIMP HiFi: Vil du ha HiFi-lyd fra Wimp via stereoanlegget må du kunne disse triksene. Foto: Produsent
Sist oppdatert

WiMP HiFi har vært lydfikserte musikk-elskeres våte drøm helt siden Spotify entret banen og revolusjonerte måten vi konsumerer musikk på for fem år siden. Musikkstrømmingstjenestene har nemlig servert komprimerte og ikke alltid så vellåtende musikkfiler. Lanseringen av WiMP HiFi for en måned siden, som tilbyr tapsfri musikk i FLAC- og ALAC-formater, var derfor en milepæl på det norske markedet for musikkstrømming.

Sorry, ikke på PC og Mac!

Skuffelsen var derfor stor for enkelte da tjenesten endelig ble lansert i oktober i 2013.

PC- og Mac-klienten til WiMP ble nemlig holdt utenfor HiFi-tjenesten. Kun Android, iOS, Bluesound og Sonos fikk lov til å være med på moroa. Har du rigget datamaskinen din for skikkelig musikkavspilling, med høykvalitets DAC og oppkobling på stereoanlegget, får du bare AAC med 320 Mbps selv om du har betalt for HiFi-abonnementet.

«Sikkerhetsmessige årsaker» er forklaringen WiMP har gitt på hvorfor PC- og Mac-klienten holdes utenom.

Antagelig er de, eller plateselskapene, redd for at folk skal sette seg ned og rippe musikkstrømmen og distribuere ukomprimerte formater på nettet.

WiMP HiFi på Android

En USB OTG-kabel gjør det mulig å koble USB-utstyr som minnepinner og USB DAC-er til en Android-telefon. Denne varianten har også mulighet for USB-strøm inn. Vi rakk dessverre ikke å motta vår OTG-kabel innen bladet gikk i trykken, så vi kan ikke garantere at det funker med WiMP
En USB OTG-kabel gjør det mulig å koble USB-utstyr som minnepinner og USB DAC-er til en Android-telefon. Denne varianten har også mulighet for USB-strøm inn. Vi rakk dessverre ikke å motta vår OTG-kabel innen bladet gikk i trykken, så vi kan ikke garantere at det funker med WiMP Foto: Produsent

Mange har spurt seg hvorfor det er interessant med et HiFi-abonnement på Android. Det stusset også vi på i starten. Men sannheten er at det absolutt er hørbar forskjell på AAC 320 og FLAC når vi kobler noen gode hodetelefoner til hvilken som helst Android-telefon eller -nettbrett.

En bærbar batteridrevet hodetelefonforsterker vil bidra ytterligere til god lydkvalitet rett ut av Android-enheten, og dessuten gjøre det mulig å benytte mer tungdrevne hodetelefoner. Spørsmålet melder seg imidlertid raskt om hvorvidt man kan få det digitale lydsignalet ut av Android-enheten slik at man ikke blir avhengig av en, ofte middelmådig, hodetelefonutgang. Egne eksterne DAC-er til Android finnes ikke, slik som til iOS og iPad/iPhone.

En mulig vei er da via en litt mindre kjent mulighet som ligger i Android-operativsystemet og i enkelte Android-enheter: USB OTG.

OTG betyr «On The Go», og gir rett og slett mobilen eller nettbrettet mulighet for å koble til standard USB-enheter som kortlesere, eksterne harddisker og ikke minst USB-DAC-er.

Merk at ikke alle Android-enheter støtter USB OTG, og noen må sågar «rootes» for å kunne aktivere det. Videre trenger du en spesiell USB OTG-kabel. Dessuten vil USB-DAC-en forsyne seg av batteriet til Android-enheten med mindre den har batteri selv.

Noen OTG-kabler som vi har sett har derfor også inngang for lading eller nødbatteri. Disse OTG-kablene er litt vanskelig å finne over disk, så eBay eller butikker som Deal Extreme er nok de beste stedene å lete foreløpig.

Vi rakk dessverre ikke å få vår OTG-kabel fra Deal Extreme innen dette bladet gikk i trykken, så vær oppmerksom på at vi ikke har fått testet dette sammen med WiMP enda. Uansett, OTG-løsningen er foreløpig for de mer eventyrlystne der ute, selv om vi tror dette blir mer og med utbredt etter hvert. Vil du ha en fiks ferdig HiFi-løsning rett ut av esken, må du nesten titte i retning av BlueSound, iOS eller Sonos.

WiMP HiFi og BlueSound

BlueSound er en konkurrent til Sonos, og eies av det samme selskapet som eier velkjente HiFi-merker som NAD og PSB. Deres multiromsavspillere opereres via apper til Android og iOS. Avspillerne kan konfigureres til å spille musikk fra en lokal server med din egen musikk på, og støtter altså WiMP i tillegg.

Bluesound-appen for iPad. Det funker supert med WiMP HiFi, men du går glipp av den redaksjonelle tjenesten i WiMP-appen.
Bluesound-appen for iPad. Det funker supert med WiMP HiFi, men du går glipp av den redaksjonelle tjenesten i WiMP-appen.

Det BlueSound da har gjort, er å benytte seg av WiMP sitt API. BlueSound-appen kan dermed spørre etter artister, album, låter, spillelister osv. i WiMP sitt bibliotek, for så å spille de av med den multiromstøtten som BlueSound har. WiMP HiFi er altså støttet, så det er FLAC-filer du får servert når du har et HiFi-abonnement hos WiMP.

BlueSound-enhetene består av både høyttalere og avslillingsenheter du kobler til stereoanlegget. Her er det selvsagt muligheter for digitale utganger og DAC-løsninger etter din egen smak.

Men de er altså BlueSound-appen du må forholde deg til når du vil høre musikk fra WiMP HiFi. WiMP-appen har ingen kobling mot BlueSound. Dermed mister du også den redaksjonelle tjenesten som WiMP-appen gir deg.

WiMP HiFi og iOS

Hvis du liker den redaksjonelle tjenesten i WiMP-appen, er det altså Android- eller iOS som gjelder. For iPhone og iPad gjelder det samme som for Android at du selvsagt kan nyte musikken via hodetelefonutgangene, eventuelt også ved hjelp av en hodetelefonforsterker.

WiMP HiFi - dette trenger du
WiMP HiFi - dette trenger du

iOS har imidlertid en fordel: AirPlay. De fleste hjemmekinoreveivere støtter nå AirPlay, og har du ikke det kan du sette opp en AppleTV eller en AirPort Express til å ta imot signalene og ta det inn på stereoanlegget. Både AppleTV og AirPort Express har sågar digitale utganger så du kan bruke en DAC etter egen smak.

WiMP sin egen app har en redaksjonell tjeneste som vi setter stor pris på. Derfor har vi til nå likt WiMP HiFi aller best over AirPlay til stereoanlegget. Eller via en iOS-DAC.
WiMP sin egen app har en redaksjonell tjeneste som vi setter stor pris på. Derfor har vi til nå likt WiMP HiFi aller best over AirPlay til stereoanlegget. Eller via en iOS-DAC.

For øvrig er det ALAC som er musikkformatet når iOS-appen som er avspiller. AirPlay forringer ikke signalet, så det er ekte WiMP HiFi du får inn på anlegget på denne måten, og det trådløst.

Enda en mulighet med iOS er alle de forskjellige DAC-ene som er designet for iPad og iPhone. Til og med batteridrevne DAC-er finnes. Undertegnedes favorittløsning består for øvrig av en iPad med WiMP, og en HRT iStreamer DAC koblet til en rørbasert hodetelefonforsterker.

Sonos og WiMP HiFi

Ulempen med AirPlay er at det ikke er noen god multiromsløsning - i hvert fall ikke så lange iPad eller iPhone er musikkavspilleren. Dermed er vi tilbake på multiromssystem og Sonos.

Sonos fungerer på mange måter på samme måte som BlueSound i forhold til å bruke Sonos sin egen app til å spørre etter lister med musikk hos WiMP. Sonos henter FLAC-formatene fra WiMP og spiller dem av med den fulle og hele multiromsstøtten som systemet har.

AirPort Express gir deg AirPlay fra iPod Touch, iPhone og iPad, med tapsfri musikk fra WiMP HiFi.
AirPort Express gir deg AirPlay fra iPod Touch, iPhone og iPad, med tapsfri musikk fra WiMP HiFi. Foto: Produsent

Ulempen igjen, akkurat som med BlueSound, er at man misser den redaksjonelle tjenesten i WiMP-appen når man må bruke Sonos sin app. Her finnes det imidlertid et smart triks som ikke alle Sonos-eiere er klar over.

Kobler du lyden fra en AirPort Express til linjeinngangen på en av Sonos-boksene dine, kan du nyte AirPlay i alle rom du har Sonos i.
Kobler du lyden fra en AirPort Express til linjeinngangen på en av Sonos-boksene dine, kan du nyte AirPlay i alle rom du har Sonos i. Foto: Produsent

Mange av Sonos-enhetene har innganger for andre lydkilder. Her kan du koble en AirPort Express. Dermed kan du kjøre musikken fra WiMP-appen over AirPlay til AirPort Express, og så vil Sonos spille av dette med full multiromsstøtte.

Les også:

Test av Sonos Play:1

Toppkarakter til rå og stilig bærbar spill-PC

Kjøpeguide: Trådløs ruter

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også