Kjøpeguide 802.11ac - det raskeste trådløse nettet

Slik velger du trådløs ruter

Du har sikkert fått med deg at det er en ny WiFi-standard som brer om seg nå. Den kan det være verdt å vite litt om når du skal ut og handle ny trådløs ruter.

VELG AC: Skal du kjøpe ny ruter, bør du velge AC-standarden.
VELG AC: Skal du kjøpe ny ruter, bør du velge AC-standarden. Foto: Dreamstime
Sist oppdatert
Trenger du ny trådløs ruter nå, er det 802.11ac som gjelder. Også om du ikke har noen 802.11ac-klienter ennå.
Trenger du ny trådløs ruter nå, er det 802.11ac som gjelder. Også om du ikke har noen 802.11ac-klienter ennå. Foto: Produsent
Tabellen viser hvordan ulike klasser trådløse rutere kombinerer kapasiteten på 2,4- og 5 GHz-båndet. Noen klasser er vanligere enn andre.
Tabellen viser hvordan ulike klasser trådløse rutere kombinerer kapasiteten på 2,4- og 5 GHz-båndet. Noen klasser er vanligere enn andre. Foto: HjemmePC

En trådløs ruter er ikke bare en trådløs ruter. Det finnes flere standarder. Og vil du ha best mulig ytelse, må du sørge for at du kjøper en ruter som kan støtte de høyeste hastighetene.

Den nyeste standarden heter 802.11ac og har egenskaper som gjør at den løser en god del trådløsproblemer du og jeg har slitt med de siste årene.

Etter å ha hatt den nye standarden i daglig bruk et halvårs tid er vi ikke i tvil:

802.11ac er en av de viktigste ytelsesmessige forbedringene på datautstyret på mange år.

Med overføringshastigheter internt i nettverket på over 200, og til og med 450 Mbps, blir man mye mindre avhengig av kablede nettverk når store mengder data skal flyttes. HD-videostreaming blir plutselig fullstendig uproblematisk, og det er ikke lenger nødvendig å koble laptopen til med ethernetkabel når backupen skal kjøres.

Dual-band - to radioer

En ting å være klar over er at 802.11ac opererer på 5 GHz. Alle AC-rutere vi vet om har imidlertid to frekvensbånd og kan bruke både 2,4 GHz og 5 GHz samtidig.

Hastigheten som AC-standarden er kapabel til, får du likevel kun på 5 GHz-båndet.

2,4 GHz-båndet er pr. definisjon 802.11b/g/n.

Trådløse rutere med samtidige 2,4- og 5 GHz-nett er imidlertid ikke noe nytt. Såkalte dual-band-rutere har vi hatt en årrekke, og det å kjøre 5 GHz på 802.11n-standarden har vært en aha-opplevelse for mange.

Det vi har sett på 802.11n er at det gjerne går raskere på 5 GHz enn 2,4 GHz. Ulempen er at 5 GHz-nettene har dårligere rekkevidde. Signalindikatoren viser tydelig hvordan

5 GHz-signalet blir svakere etter hvert som man beveger seg vekk fra ruteren.

Likevel har vi sett eksempler på at 5 GHz har gitt bedre hastighet, til tross for svakere signalstyrke, enn 2,4 GHz et godt stykke unna en trådløs ruter. Dette har delvis også å gjøre med ulempene til 2,4 GHz-nettet: Det er et frekvensbånd som alle bruker! Naboene dine, bedrifter i nærheten, og også en del andre husholdningsapparater som babycall, trådløs hustelefon, mikrobølgeovner osv. Dette, sammen med kanalegenskapene på 2,4 GHz, gjør at dette båndet rett og slett blir "overbefolket" og fullt av forstyrrelser.

Lek med tall

D-Link DIR-868L er en AC1750-ruter som kombinerer et høyreist, sylindrisk design med beamforming og interne antenner stilt opp si sirkel. Sylindrisk design og beamforming begynte de med allerede for to år siden, med N-ruteren DIR-645.
D-Link DIR-868L er en AC1750-ruter som kombinerer et høyreist, sylindrisk design med beamforming og interne antenner stilt opp si sirkel. Sylindrisk design og beamforming begynte de med allerede for to år siden, med N-ruteren DIR-645. Foto: Produsent
ASUS RT-AC68U var første ruter i AC1900-klassen, noe som betyr datarate på 1300 Mbps på 5 GHz-båndet og 600 Mbps på 2,4 GH-båndet.
ASUS RT-AC68U var første ruter i AC1900-klassen, noe som betyr datarate på 1300 Mbps på 5 GHz-båndet og 600 Mbps på 2,4 GH-båndet. Foto: Produsent

Siden 802.11ac-rutere altså kommer med samtidige 2,4- og 5 GHz-bånd, foregår det en klassifisering av disse ruterne basert på hastighetene de kan tilby. Dette bør du være klar over når du skal ut og handle.

Som med nettverksutstyr ellers, opereres det med teoretiske hastigheter også for 802.11ac. Maksimal hastighet for AC-nettverk-ene er 1300 Mbps, dette altså for 5 GHz-båndet. Når vi legger til en maksimal 802.11n-hastighet for 2,4 GHz-båndet på 450 Mbps, dukker tallet 1750 opp. Rutere med disse egenskapene sorteres dermed under klassen AC1750. Dette betyr ikke at de kan levere 1750 Mbps til en og samme klient, men at en AC-klient og en N-klient kan få henholdsvis 1300 og 450 Mbps samtidig.

Forvirret? Vel, legg til at det også er en klasse som heter AC1900, AC1600, AC1200, AC750 og AC580, så kan forvirringen bli total om du ikke har gjort hjemmeleksen før du går i butikken.

Det som er viktig å huske på er at både AC-standarden og N-standarden kommer i ulike varianter. AC-nettverk finnes i varianter med 1300, 867 og 433 Mbps. N-standarden finnes i varianter med 300 og 450 Mbps. Ut av dette kommer altså en rekke "klasser" av rutere.

Så hva skal man velge?

For å greie å velge mellom alle disse forskjellige AC-klassene når du skal kjøpe ruter, er det greit å vite hva du kan forvente av faktisk trådløs hastighet. Dataraten på 1300 Mbps for AC1900- og AC1750-klassene er for eksempel langt fra det du vil oppleve i praksis.

De raskeste hastighetene vi har målt har vært med utstyr der både ruter og klientkort har støttet en datarate på 1300 Mbps (ruteren ASUS RT-AC66U og PCI Express-kortet PCE-AC66). Under optimale forhold målte vi da 439 Mbps.

Med USB-klienter (datarate på 867 Mbps) har vi typisk fått drøyt 200 Mbps mot AC1750- og AC1200-rutere.

Men ikke la deg skuffe over hva AC-ruterne presterer i praksis, for det er uansett et godt stykke over hva man kan forvente av selv de raskeste 802.11n-ruterne, der en N900-ruter på en god dag bare presterer opp mot 150 Mbps.

I utgangspunktet er det lurt å tenke på at klientkort med støtte for AC-datarate på 1300 Mbps er svært få. De fleste integrerte klientkort og USB-adaptere støtter bare AC-datarater på 867 Mbps. Likevel ser vi at en AC-ruter med støtte for 1300 Mbps ikke nødvendigvis trenger å være så mye dyrere enn en med 867 Mbps. La derfor budsjettet være med på å ta avgjørelsen - om du har råd, er det jo smart å gå for den raskere versjonen.

Antennene

I 802.11ac-standarden er det tatt inn mulighetene til å benytte en antenneteknologi som heter beamforming.

Hvis vi forklarer beamforming med kortversjonen, holder det å si at ruteren konsentrere sendestyrken i den retningen klienten befinner seg. Dette gir det trådløse nettverket bedre rekkevidde, noe 5 GHz-båndet absolutt har godt av.

Dessverre er det ikke alltid på det rene hvorvidt en trådløs ruter har beamforming eller ikke. Beamforming er begrepet som er brukt i standarden, og heldigvis kaller Apple, Linksys og Netgear det for nettopp det. D-Link, derimot, kaller det for SmartBeam, mens ASUS kaller det for AI Radar.

Beamforming kan brukes både med interne og eksterne antenner, så se på spesifikasjonene.

Vær oppmerksom på at AC-beamforming i utgangspunktet bare fungerer med AC-klienter.

Velg beamforming og pent design

Hos ASUS har alle AC-ruterne beamforming, eller AI Radar, som de kaller det. Men de har flere ulike design. Noen har beamforming med eksterne antenner, mens denne AC1200-ruteren, RT-AC56U, har interne antenner, uten å bruke den sylindriske oppstillingen som D-Link og Apple bruker.
Hos ASUS har alle AC-ruterne beamforming, eller AI Radar, som de kaller det. Men de har flere ulike design. Noen har beamforming med eksterne antenner, mens denne AC1200-ruteren, RT-AC56U, har interne antenner, uten å bruke den sylindriske oppstillingen som D-Link og Apple bruker. Foto: Produsent

Vår erfaring er at beamforming fungerer meget bra og gir 802.11ac-klienter bedre 5 GHz-signal enn det vi har vært vant med av 5 GHz-signal på 802.11n. Vi anbefaler derfor beamforming når du først skal ha en AC-ruter.

Apple AirPort Extreme, også denne i AC1750-klassen, har tilsvarende høyreist design og en oppstilling av interne antenner slik som D-Link.
Apple AirPort Extreme, også denne i AC1750-klassen, har tilsvarende høyreist design og en oppstilling av interne antenner slik som D-Link. Foto: Peter Belanger Produsent

Det er også lurt å velge en ruter du liker utseendet på. En ruter som er pen nok til å stå framme vil gi deg bedre trådløssignal enn en ruter som du synes er så stygg at du velger å gjemme den bort under sofaen. Om du kjøper en ruter som skårer maksimalt på alt av tester du kommer over, hjelper det ikke å kjøpe den om du har tenkt å stue den vekk på en lite optimal plassering.

Sist, men ikke minst anbefaler vi at du går for AC1750 eller til og med AC1900. Da er du klar for de virkelig gode hastighetene når klientkort som støtter 1300 Mbps brer om seg.

Prishoppet fra AC1200 til AC1750 er heller ikke så veldig stort.

Les også:

Test: Mucic Angel Best friendz - forgjengeren solgte i bøtter og spann!

Disse TV-pinnene gjør TV-en din smartere

Sjekk hvordan Google har sneket Chrome OS inn på Windows 8

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også