Kle på deg laptopen

Bærbar data rett på veggen

Oppfinnelsen hans gir begrepet ”bærbar data” en ny dimensjon. Denne maskinen kler du på deg!

OPPFINNSOM: Pranav Mistry har laget ""SixthSence"" - dingsen som lar deg projisere en nettside hvor som helst.

OPPFINNSOM: Pranav Mistry har laget ""SixthSence"" - dingsen som lar deg projisere en nettside hvor som helst. Foto: Sam Ogden

Publisert Oppdatert
FINGERNEM: Telefontastaturet henter du opp i håndflaten når du trenger det.

FINGERNEM: Telefontastaturet henter du opp i håndflaten når du trenger det. Foto: Sam Ogden

Pranav Mistry er dataingeniør ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Chicago. Han mener at Internett ikke er godt nok tilgjengelig for oss når vi er på farten:

- Selv smarttelefoner må trykkes på og knotes med før vi finner fram til det vi skal. Jeg ville finne opp en løsning som kun krever noen raske, naturlige håndbevegelser - i "løse lufta!"

Nett på veggen

Løsningen ble en dings (det er alltid en dings) - som har fått navnet SixthSense. Den sjette sansen henger du i en snor rundt halsen. Den be­står av et lite videokamera og en projektor - som snakker trådløst med mobiltelefonen du har i lomma.

Mobilen surfer på nettet - du ser sidene på veggen du har stanset opp ved. Du manøvrerer rundt på nettet simpelthen ved å bruke fingrene på det projiserte bildet.

HVOR JEG GÅR: Et videokamera ""oversetter"" dine bevegelser, slik at fingrene blir som musepekere.

HVOR JEG GÅR: Et videokamera ""oversetter"" dine bevegelser, slik at fingrene blir som musepekere. Foto: Sam Ogden

Slik blir plutselig veggen til en levende berøringsskjerm. Fingrenes bevegelser fanges opp av videokameraet, og dermed er du i gang med surfingen.

KJEKK DINGS: SixthSence lar deg projisere nettsider overalt.

KJEKK DINGS: SixthSence lar deg projisere nettsider overalt. Foto: Sam Ogden

Knips i løse lufta

Oppfinner Mistry har også lagt inn noen fiffige detaljer. Om du tegner opp et rektangel med fingertuppen, skjønner videokamraet at du vil ta et bilde. Videoøyet vil så ta et bilde av hva det ser akkurat nå - og lagre det på telefonens harddisk.

LES OGSÅ:

Slik virker internett

Teknotrend: Berøringsskjermer

Står du i en by og lurer på hvor du er - og hvor du skal - er det bare å slenge opp et Google Maps-bilde på nærmeste husvegg. Med forslag til nærmeste T-bane­stasjon, beste indiske restaurant i strøket - eller kanskje et tips for en god pub.

- SixthSense gjør hele verden til din PC, sier Pranav Mistry, og legger til at prisen, når den straks kommer i salg, vil ligge på drøye 3000 kroner. Med andre ord: en moderat pris.

OPPFINNSOM: Pranav Mistry har laget ""SixthSence"" - dingsen som lar deg projisere en nettside hvor som helst.

OPPFINNSOM: Pranav Mistry har laget ""SixthSence"" - dingsen som lar deg projisere en nettside hvor som helst. Foto: Sam Ogden

LES OGSÅ:

Internett i bilen

Norges første internettside

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning