Et kunstverk med lyd

Bang & Olufsen BeoPlay A9

BeoPlay A9 fra Bang & Olufsen stiller i en egen klasse når det kommer til det visuelle. Når lyden også er i det øverste sjiktet blir totalinntrykket veldig bra.

KUNSTVERK: BeoPlay A9 er like mye et blikkfang eller kunstverk som en trådløs høyttaler.
KUNSTVERK: BeoPlay A9 er like mye et blikkfang eller kunstverk som en trådløs høyttaler. Foto: Illustrasjon/produsent
Sist oppdatert

BeoPlay A9 er mer enn en lekker trådløs høyttaler. Det er et møbel, en installasjon, ja rett og slett et lite kunstverk - med lyd.

BeoPlay A9 er ikke noe du bør bruke penger på om du tenker på å gjemme det bort i en krok eller bak en sofa. Dette er en høyttaler som skal synes. En høyttaler besøkende automatisk skal gå bort til, ta litt på, og nikke anerkjennende og selvsagt be om å få høre hva den er god for.

Klassiker

BeoPlay A9 kan vi godt sette noen kroner på i et veddemål om den blir en klassiker. Designet er utrolig enkelt. Se for deg en parabol på tre bein. Det er alt. Men til forskjell fra en parabol er BeoPlay A9 fylt med teknologi og høyttalere.

Hele forsiden er dekket av et stort tøystykke rammet inn av en metallring. Bakplaten er av hardplast, men uten at det gir produktet noe billig preg. Med en diameter på 70 centimeter og en vekt på nesten 15 kilo kunne man tenke seg at BeoPlay A9 var vanskelig å flytte rundt på. Men integrert i designet finner man et håndtak på baksiden som gjør det fullt mulig å flytte høyttaleren med en hånd. Vi må også nevne volumkontrollen på selve høyttaleren. Det er rett og slett en berøringsfølsom sone på toppen av høyttalerens bakside. Her er det bare å stryke fingrene lett over om man vil justere lydnivået. Hviler du hånden et øyeblikk øverst på høyttaleren, muter du musikken. Smart.

Høyttaleren leveres med hvit front, men du kan velge å kjøpe andre farger. Beina fås i tresortene bøk, eik eller teak. I tillegg kommer det muligheter for å henge BeoPlay A9 på veggen.

PLASSS: BeoPlay A9 trenger litt plass, men gjør seg godt sammen med resten av kunsten.
PLASSS: BeoPlay A9 trenger litt plass, men gjør seg godt sammen med resten av kunsten. Foto: Produsent/Jeppe Sørensen

Oppsett

Spesifikasjoner: BeoPlay A9

  • Type: 2.1
  • Høyttalere: 1 x 8" bass, 2 x 3" mellomtone og 2 ¾" diskant
  • Forsterkere: 1 x 160 watt bass, 2 x 80 watt mellomtone, 2 x 80 watt diskant - alle class D.
  • Totaleffekt: 480 watt
  • Frekvensområde: 33,1 - 25.000 Hz
  • Air Play: Ja
  • Bluetooth: Nei
  • Dokking: Nei
  • Analog 3.5 mm inngang: Ja
  • Digital optisk inn: Nei
  • S-video inn: Nei
  • Batteri: Nei
  • Ethernet: Ja
  • Størrelse: 70,1 x 90,8 x 41,1 cm
  • Vekt: 14,7 kg

Oppsettet på BeoPlay A9 er enkelt. Først må du laste ned appen BeoSetup. Ved første gangs oppsett må du deretter innom innstillingsmenyen på din "iDings" og velge et nytt nettverk som høyttaleren genererer for deg, slik at du trådløst kan koble deg til høyttaleren. Via appen kan du nå velge hvilket trådløst nettverk som skal brukes. Her trenger du kun å huske navnet på nettverket ditt og passordet som brukes. Den samme appen brukes om det kommer programvareoppdateringer til høyttaleren, noe som skjedde en gang i vår testperiode. I tillegg til å spille via Air Play og ditt trådløse nettverk kan du koble til med USB (lader iPhone/iPod) og du kan koble til med vanlig 3.5 mm inngang. Det er likevel verdt å merke seg at disse inngangene sitter på baksiden, bak et lokk og er trolig innganger folk flest kommer til å ta i bruk. Her er det trådløst som gjelder.

Bare god lyd

BeoPlay A9 ser ikke bare bra ut. Den låter også veldig bra. Fem D-klasse forsterkere (1 x 160 watt for bass, 2x80 watt for mellomtone og 2x80 watt for diskant) sørger for lyden til det samme antall høyttalere, noe som er relativt solid for en trådløs høyttaler.

Og for en lyd.

BeoPlay A9 leverer nesten mer enn man kan forvente av en trådløs designhøyttaler. Her får vi gåsehud av Ane Brun og «The Good Foot» av James Brown. BeoPlay A9 leverer over hele registeret. Det er solid bass, tydelig mellomtone og krystallklar diskant. Det vi savner er muligheten til selv å justere lyden. Her er du nemlig prisgitt valgene Bang & Olufsen har tatt for deg. Men de er også jevnt over veldig bra.

Konklusjon

Skal du gi deg selv en litt dyr presang nå i januar og du er glad i god lyd og flott design, har Bang & Olufsen akkurat det du ser etter.

STILIG: Selv om baksiden er laget i et plastaktig materiale, så oser likevel BeoPlay A9 av kvalitet.
STILIG: Selv om baksiden er laget i et plastaktig materiale, så oser likevel BeoPlay A9 av kvalitet. Foto: Produsent/Jeppe Sørensen

BeoPlay A9 leverer på alle områder. Det eneste vi er skuffet over er at den ikke har støtte for Bluetooth.

Den har riktignok støtte for avspilling via DLNA, men det fungerer mindre bra og du er avhengig av lokal musikk. Den eneste årsaken til at mange ikke kommer til å kaste seg over denne høyttaleren, er prisen. 15.000 kroner er mye penger, men vi tipper BeoPlay A9 likevel kommer til å selge godt. For har du først hørt den og sett den, er veien tilbake til «gamlehøyttaleren» lang og vond. BeoPlay A9 spiller høyt og den spiller godt. Den fyller lett et stort rom - både visuelt og lydmessig.

BeoPlay A9 ble testet sammen med åtte andre trådløse høyttalere i HjemmePC nr. 12 (desember) i fjor. Den aktuelle utgaven kan kjøpes til iPad i Apple App Store eller til Android-nettbrett i Google Play. Du finner blant annet test av BeoSound A8, Libratone Lounge, Libratone Zipp, Philips Fidelio A9, Bower & Wilkins A7, Sony RDP-XA900iP me flere.

Les også:

Test: LG Nexus 4 (Google-mobilen)

TIPS: Slik skrur du av Windows 8

Glem Dropbox: Her får du billigs lagring

Genial nettverksdings for deg som reiser mye

FARGER: BeoPlay A9 har et frontdeksel som kan leveres i flere farger.
FARGER: BeoPlay A9 har et frontdeksel som kan leveres i flere farger. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også