Epson EH-TW5000

Hjemmekinokonge på «billigsalg»

Denne topprojektoren fra Epson har nesten halvert seg i pris siden den var ny. På tide å kjøpe?

Sist oppdatert

Spesifikasjoner

Oppløsning: 1920 x 1080 piksler

Brightness (påstått): 1,600 ANSI Lumens

Kontrastratio (påstått): 75 000:1

HD-klar: Ja, opp til 1080p24

Komponent: 1 stk.

HDMI: 2 stk. v1.3a

PC-port: 1 stk.

Mål (med fot): 39 x 45 x 14,5 cm

Vekt: 7,5 kg

Annet tilbehør: C2 Fine inorganic D7 paneler, DeepBlack teknologi, HQV 12 bit videoprosessor, 2.1x optisk zoom, anamorphic wide modus, x.v. fargemodus, ISF kalibreringsmenyer.

Epson EH-TW5000 kostet over 35.000 kroner da den ble lansert på slutten av 2008. Nå har den over et år på baken og prisen har falt til nesten det halve. Klikk her for å se hvilken nettbutikk som selger den billigst akkurat nå.

Det bør gjøre den interessant for alle som har seriøse hjemmekinoplaner.

Her kan du se hvordan "proffene" bygger hjemmekino.

Milliarder av farger

Førsteinntrykket er i hvert fall svært bra - her snakker vi full HD på 1920 x 1080 piksler og alt det siste innen teknologi som bransjen har å by på.

Det innebærer blant annet D7-paneler og en oppgitt lysstyrke på 1600 ANSI Lumens.

Bildeprosessorer bruker et HQV Reon VX Chipset med drivere på 12 bit - dette er for å øke fargenøyaktigheten og graderingen.

Den forrige modellen fra Epson hadde 10 bits drivere og var i stand til å kontrollere 1,1 milliard farger - årets modell er i stand til å kontrollere 64 ganger så mange farger, nærmere bestemt svimlende 68,7 milliarder farger - noe som burde holde for de fleste av oss.

Dette nye panelet har også firedoblet de teoretiske fargegraderingsnivåene fra 1024 til 4096.

Kontrastfylt

TW5000 har en oppgitt dynamisk kontrast på 75.000:1.

Dette er en enorm forbedring fra kontrasten som var å finne på lillebror TW3800, som var på 18.000:1 - og vi som syntes den projektoren hadde god kontrast!

TW5000 ser glossy og forretningsaktig ut.

Bortsett fra selve linsen, er det ikke mye annet som har fått plass i fronten av boksen - her snakker vi streng minimalisme.

På baksiden følger det også med et dekke for kablene, slik at du kan pakke dem unna synsranden så snart du har fått koblet projektoren opp.

Installering og oppsett var lett som en lek takket være den fleksible linsen.

Brennpunktet på 22,5 - 47,2 mm kan gi en skjermstørrelse på mellom 30 tommer og 300 tommer.

Dersom du kobler til en Blu-ray-spiller via HDMI-inngangen, går projektoren automatisk i HD-modus.

Likevel må jeg si jeg ble mer imponert over modusen som heter Silver Screen, som leverer en nær opp til ideal fargetemperatur på 6493 K.

Derfor bør du vurdere denne som standardinnstilling ved eksterne kilder.

Innstillingen som heter Vivid Mode er for bruk i spesielt opplyste rom (ja, jeg vet det høres merkelig ut når vi snakker om en projektor) og er ubrukelig i et mørkt rom.

Men denne modusen illustrerer hvor bra lampen i denne projektoren er.

Foto: Slettes

Støysvak

Ved normal bruk kommer det ikke mye støy fra projektoren, vi målte lyden til akseptable 22 dB, men dersom du skrur på den automatiske irisen lager den en del lyd - nok til å forstyrre dersom du ser en film med rolig dialog. Derfor var dette noe jeg unngikk å bruke.

Dette bør være noe Epson kan utbedre til neste modell.

Imponerende dybde og skarphet

Jeg testet projektoren på mitt vanlige utvalg med testfilmer, og startet med Blu-ray-versjonen av «Baraka» fra Second Sight.

Klesdrakter og apepels poppet opp på skjermen med ekstremt lyse og stabile farger.

I tillegg var både skarphet og dybde imponerende.

Epsons bildeprosessor (frame interpolation feature) er utviklet spesielt for å unngå støy ved bildeovergangene, begrense utflytende farger og levere mer filmaktige bilder.

En DTS demo-disk av «Behind Enemy Lines» har vist seg å være en real utfordring for andre projektorer, og endt opp som en tåkete smørje på flere tidligere testkandidater jeg har prøvd.

Slik var det ikke her - bildene var gode og solide og ingenting å utsette på.

Det er kanskje unødvendig å si, men med sin 3 x LCD-design er Epson immun mot regnbueeffekter, som DLP-projektorer har en tendens til å slite med.

Denne nye bildemotoren er også adskillig bedre enn tidligere generasjoners LCD, og leverer i det store og det hele flotte bilder uten spor av støy og forsinkelser.

I toppsjiktet

Bildene til Epson TW5000 er rett og slett strålende - fargepaletten er rik og detaljert og teksturen er tydelig og distinkt.

Det er ikke tvil om at mye av dette skyldes D7-panelet, HQV-prosessoren og Epsons DeepBlack system.

Bildene er av en slik klasse at jeg vil rangere denne projektoren på linje med de beste projektorene som allerede er ute i handelen.

Også Sanyo PLV-Z3000 benytter seg av D7-panel, og det samme gjelder Panasonic PT-AE3000.

Epsons lysstyrke på 1600 Lumens er identisk med den til Panasonic, mens Sanyo bare kan slå i bordet med 1200.

Fortjener oppmerksomhet

Men det er flere aspekter ved denne projektoren fra Epson som gjør at den kan være å foretrekke fremfor konkurrentene.

Bransjeveteran Robert Sinden, som nå distribuerer AV-utstyr fra Steinway Lyngdorf, foretrekker denne modellen fra Epson fremfor dyrere, rivaliserende merker.

Han har uttalt: «Jeg har sammenlignet den med de aller beste projektorene som er å få tak i, som koster mange ganger så mye, og Epson TW5000 blåser dem av banen, alle sammen».

Det er vanskelig å ikke være enig med ham i det.

Det er en fare for at denne projektoren fra Epson kan havne litt i skyggen av sin rimeligere lillebror, EH-TW3800, men det ville vært synd og skam.

Den er et godt eksempel på hvor langt LCD-teknologien har kommet i projektorverdenen, og den fortjener oppmerksomheten til alle som er på jakt etter en projektor av høy kvalitet.

Les også:

Foto: Slettes

Gromlyd i en (nesten) vanlig stue

Hjemmekinoskolen: Slik lager du kino hjemme

Dette må du vite om Blu-ray på PC

Sylslank super TV

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2010, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også