Test av billige action-kameraer

Action-kameraer til under tusenlappen

Vi har testet fem råbillige action-kameraer.

ACTION: Action-kameraer er små, lette og egner seg ypperlig i skiløypa.
ACTION: Action-kameraer er små, lette og egner seg ypperlig i skiløypa. Foto: iStockPhoto
Sist oppdatert
BEGRENSET: GoPro Hero har verken wifi eller egen skjerm. En liten infoskjerm frempå kameraet lar deg likevel endre innstillinger i kameraet.
BEGRENSET: GoPro Hero har verken wifi eller egen skjerm. En liten infoskjerm frempå kameraet lar deg likevel endre innstillinger i kameraet. Foto: Lars Vidar Nordli

Action-kameraene har sakte, men sikkert kuppet videokameramarkedet. For om du ikke bruker mobilen til å filme med, så er nok et action-kamera neste valg på listen.

Og hvorfor skulle det ikke være det? Det er små og lette, og mange tåler både fall, sand, skitt og vann uten å ta skade av det.

Det kommer stadig nye kameraer med nye funksjoner på markedet, men denne gangen har vi valgt å fokusere på de aller billigste.

Kameraene vi har testet er:

  • AEE SD18 - Et litt klumpete kamera med avtagbar skjerm.
  • Xiaomi Yi - Et lekkert Kina-kamera med høy oppløsning.
  • Denver ACT-8030W - Et all-round kamera uten for mange funksjoner.
  • GoPro Hero - GoPros billigste modell.
  • Sjcam SJ4000 - Et billig Kina-kamera som er stappet med funksjonalitet.

Ikke god på alt

Ulempene til disse kameraene er at de ofte ikke byr på samme graden av kontroll som du får på dedikerte videokameraer, kompaktkameraer, eller i mange tilfeller på mobiltelefonen.

Du har ingen zoom-muligheter, og de fleste kameraene har såkalt fixed-fokus objektiv. Det betyr at du aldri kan filme et nærbilde og få uskarp bakgrunn.

Men det er ikke det disse kameraene er ment for. Disse skal monteres på hjelmer, sykler, ski og biler, de skal tåle støv og vann, de skal bades og dykkes med, og kanskje til og med festes på droner eller RC-biler.

I disse bruksområdene blir det mye viktigere å være små, lette og ha gode vidvinkelobjektiver.

Billigkameraer

Utvalget av action-kameraer har vokst seg stort de siste årene, og både Sony og Panasonic har kastet seg med, selv om det fortsatt er GoPro som leder an.

De fleste aktuelle action-kameraer har likevel en forholdsvis høy pris. Vi bestemte oss for å finne ut hva du kan få dersom du ikke vil legge så mye i kamerakjøpet, faktisk mindre enn en tusenlapp.

WI-FI: Xiaomi Yi har eget innebygget trådløst nett. Du kobler enkelt til ved å trykke på knappen på siden av kameraet, og så trykker tilkoblingsikonet i mobilappen.
WI-FI: Xiaomi Yi har eget innebygget trådløst nett. Du kobler enkelt til ved å trykke på knappen på siden av kameraet, og så trykker tilkoblingsikonet i mobilappen. Foto: Lars Vidar Nordli

Et raskt prissøk viste at det faktisk finnes en del actionkameraer i denne prisgruppen. Det er likevel noen produsenter som dominerer. Vi kunne antagelig ha fylt testen med modeller fra Denver alene.

Istedenfor prøvde vi å finne et litt bredere utvalg. Vi tenkte først at dette var testen hvor GoPro ikke hadde noe å gjøre, helt til vi oppdaget at billigkameraet deres Hero på testtidspunktet lå under tusenlappen hos enkelte nettbutikker.

I etterkant har prisen på dette kameraet økt litt igjen, men det får vi heller tåle.

Vi fant også representanter for billigmerkene AEE med modellen SD18, og selvsagt Denver med modellen ACT-8030W.

Kinamodeller

I disse netthandeltider greide vi heller ikke å ignorere mulighetene ved å kjøpe fra en utenlandsk nettbutikk.

Vi hadde hørt rykter om to Kina-kameraer som har fått hver sine følgerskarer. SJ4000 fra Sjcam er som en økonomiutgave av GoPro som faktisk ligner så mye at mange bruker den i GoPro-fester.

Xiaomi Yi på sin side er langt penere, og har en egen følgerskarer som lager egne firmware for kameraet for å forbedre bildekvaliteten og legge til nye funksjoner, uten at vi utforsker akkurat de mulighetene i denne omgangen.  

Den kinesiske nettbutikken Banggood.com henvender seg til internasjonale kunder, oppgir norske priser, har fri frakt (om du er tålmodig) og hadde begge kameraene til en såpass lav pris at de burde havne under tusenappen selv med norske avgifter og moms.

Dermed har vi en anstendig testgruppe og er klar til å finne ut om actionkameraer under tusenlappen er noe å samle på.

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2016, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også