Velutstyrt
Sjcam SJ4000 har nesten ingen konkurranse når det kommer til tilbehør og funksjoner.


Sjcam SJ4000 er en annen utfordrer fra Kina. Også i dette tilfellet måtte vi ty til Banggood.com for å få tak i kameraet.
SJ4000 er et kamera det finnes mange kloner og piratversjoner av. Det er nok derfor Sjcam har en egen QR-kode og en tallkode bak et skrapefelt på esken som du kan bruke til å bekrefte at versjonen du har fått tak i er ekte.
En enkel huskeregel er at kameraet bør ha Sjcam-logoen trykket på framsiden av kamerakroppen, uten at vi skal garantere at ikke det finnes piratversjoner med logo også.
Vær også oppmerksom på at det finnes i versjoner uten wi-fi.
GoPro-alternativ
Vi valgte å ta med dette kameraet da det er populært som et billig GoPro-alternativ, spesielt undervannshuset har GoPro-feste slik at det kan brukes sammen med mye GoPro-tilbehør.
Plasseringen av linsen og dimensjonene på kameraet er ganske likt med Hero4, men SJ4000 er litt tykkere og linsen litt bredere. Det vil derfor ikke passe inn i et GoPro-undervannshus.
Mye tilbehør
Det gjør ikke så mye, for det følger eget undervannshus med kameraet. Faktisk er dette en av de mer sjenerøse pakkene vi har sett med tanke medfølgende tilbehør.
I tillegg til undervannshuset finner du sykkelfeste, festestropper, to selvklebende festeskiver, to ekstra klebeputer, pusseklut, reservedeksel til undervannshuset, klype med kamerafeste, plastremmer, lader og USB-kabel, og tre forskjellige utvidelser for stativfeste.
Det står i sterk kontrast til det andre Kina-kameraet som kun hadde en USB-kabel i esken. Bare Denver ACT-8030W er like generøs med tilbehøret.
Også når det kommer til rene funksjoner er SJ4000 godt utstyrt.
Gjennom menyen på den lille 1,5 tommer skjermen kan du aktivere både timelaps, syklisk opptak (opptaket blir overskrevet etter en angitt tid), HDR, bevegelsessensor, bildestabilisering, bilmodus (kameraet starter opptak når den får strøm), eksponeringskompensasjon, hvitebalanse og til og med ISO-innstillinger.
De andre kameraene i testen tilbyr bare 2 eller tre av disse funksjonene.
I tillegg kan du bruke kameraet som web-kamera når du kobler det til PC-en med en MicroUSB-kabel. Dette var det eneste kameraet med den funksjonaliteten rett ut av boksen.
Merkelig hvitbalanse
Vi fikk noen merkelige testopptak med SJ4000 på de første forsøkene. Videoene ble helt blå med alt for høy kontrast. Etter noen kjappe nettsøk fant vi slettes ikke er alene om å oppleve dette.
Synderen viser seg å være den automatiske hvitebalansen. I sterkt sollys overkompenserer kameraet tydeligvis ved å skru hvitebalansen alt for høyt. Dette er heller ikke noe du får justert bort i ettertid. Dette er selvsagt en alvorlig skrape i lakken for kameraet.
Vi løste problemet ved å manuelt sette hvitebalansen til sollys, eller glødelys. Noen av opptakene ble da litt varme eller litt kjølige i fargen, men innenfor grensen for hva man kan justere.
En annen litt merkelig ting er at Sjcam oppgir blender 2.8 i spesifikasjonene, mens Exif-informasjonen sier blender 1.8. Eksponeringsverdiene tilsier også blender 1.8. I så fall har SJ4000 en fordel over de andre kameraene som alle har blender 2.8.
Selve videokvaliteten er slettes ikke værst. Ikke like god som GoPro Hero riktignok. Stillbildene er vi litt mer misfornøyd med da du fort kan få et rimelig grøtete resultat her.
Alt i alt synes vi SJ4000 gir anstendige videokvalitet, uten å være best i klassen.
(Testen av Sjcam SJ4000 fortsetter under bildet)
