GoPro Hero

Mangelfull konge

Du kan stole på GoPro, men i økonomiklassen blir det sparsomt med funksjoner.

VANNTETT: Ved første øyekast kan det se ut som GoPro Hero kommer i ett undervannshus. Det er feil, selve kamerakroppen er et undervannshus. Det er praktisk med tanke på at kameraet alltid er vanntett, men en ulempe i og med at det gjør kamerakroppen litt større.
VANNTETT: Ved første øyekast kan det se ut som GoPro Hero kommer i ett undervannshus. Det er feil, selve kamerakroppen er et undervannshus. Det er praktisk med tanke på at kameraet alltid er vanntett, men en ulempe i og med at det gjør kamerakroppen litt større. Foto: Lars Vidar Nordli
Sist oppdatert
DYRT OG BILLIG: GoPro Hero er dyrest i testen med en prislapp på ca. 1200 kroner. Det er likevel fortsatt rimelig billig for et actionkamera, spesielt med GoPro-logo.
DYRT OG BILLIG: GoPro Hero er dyrest i testen med en prislapp på ca. 1200 kroner. Det er likevel fortsatt rimelig billig for et actionkamera, spesielt med GoPro-logo.

Man kan fort lures til å tro at GoPro Hero er et gammelt GoPro kamera og at det er derfor det er så billig. Sannheten er at dette kameraet ble lansert samtidig med Hero4-serien.

Hero er det billigste av GoPro-kameraene, og i samme serie finner du Hero+ og Hero+ LCD. Da vi opprinnelig gjennomførte testen før Jul, kunne du få GoPro Hero til under tusenlappen i flere nettbutikker.

Nå har prisen steget litt hvilket gjør dette til testens dyreste kamera til ca. 1200 kroner.

Vil du heller ha et mindre action-kamera kan du ta en titt på knøttlille GoPro Hero4 Session.

Ingen søker

Og kanskje er de to sistnevnte bedre valg, for mens Hero+ har wi-fi så du kan koble den til en mobil, og Hero+ LCD har skjerm i tillegg, har ikke Hero noen av delene. Altså ingen måter å kunne se hva du filmer, eller hva du har filmet mens du er ute med kameraet.

Om du likevel bare skal montere kameraet på hjelmen eller sykkelen så er det kanskje ikke så kritisk, men om du vil lage timelaps av et landskap kan det være mer nyttig å vite hva som faktisk blir med i bildet.

En annen ulempe med Hero-modellen er at undervannshuset og kamerakroppen er smeltet sammen. Det er altså ikke noe lite søtt kamera inne i undervannshuset du kan ta ut.

Det gjør Hero til et stort, tungt og klumpete kamera å bruke. På den annen side gjør det nok hele konstruksjonen litt lettere om du likevel skulle hatt det i et hus. Det gjør også kameraet vanntett ned til 40 meters dyp.

Litt sakte film

Her får du heller ikke noe ordentlig saktefilmfunksjon. Du kan riktignok filme i 60 bps i 720p-oppløsning, men ikke noe mer enn det.

Heldigvis har kameraet et lite informasjonsdisplay på framsiden. Det gjør i det minste mulig å få justert innstillingene på kameraet.

Spesifikasjoner for GoPro Hero

  • Skjerm: Nei
  • Bildeoppløsning: 5 megapiksler
  • Videooppløsning: 1920 x 1080, 30 bps
  • Bitrate: 16,2 Mbps
  • Saktefilm: 720p60
  • Seriefoto: 5 bps
  • Timelaps: Ja
  • Blender: F2.8
  • Vidvinkel: Wide
  • Wi-fi: Nei
  • Vanntett: Ned til 40 meter
  • PC-tilkobling: MiniUSB
  • Minnekort: MicroSD
  • Feste: GoPro-feste
  • Batteri: 1180 mAh
  • Mål: 6,7 x 6,8 x 3,3 cm
  • Vekt: 111 gram
  • Laveste nettpris: 1198 kroner hos Scandinavianphoto.no

GoPro er den eneste i testen som ikke oppgir hvor mange graders bildevinkel du oppnår med kameraet, annet enn å si at det er «Ultra Wide». Bruker du «720p Super View» modusen får du litt mer med oppe og nede, men selve bildevinkelen er lik i alle modusene.

Ut fra våre tester ser det ut til at GoPro Hero har en av de videste vidvinklene i denne klassen, og har ca. samme utsnitt som Hero4 Silver.

Lavoppløste stillbilder

Stillbildeoppløsningen er på bare 5 megapiksler, hvilket er lavest i testen, men GoPro Hero greier likevel å levere blant den beste stillbildekvaliteten.

Xiaomi Yi kunne vært en utfordrer her, om det ikke var for sine fokusproblemer.

Også når det kommer til videokvalitet er GoPro Hero klart best, og viser hvorfor GoPro faktisk er i den posisjonene de er i.

Hero greier riktignok ikke hamle opp med storebror Hero4 Silver som vi bruker som referanse. I likhet med de andre testdeltagerne brenner også Hero ut høylys i scener med sterke kontraster, slik det gjerne er en solrik høstdag.

Likevel har ikke GoPro det grøtete inntrykket mange av de andre kameraene gir, verken på stillbilder eller video. Det viser at GoPro ikke bruker et sterkt støyfilter her, uten at det resulterer i spesielt mye korn og støy i opptakene.

Bra programvare

Vi må også nevne GoPro Studio som du kan laste ned gratis til PC-en din.

Her kan du importere og redigere opptakene dine, og programmet har også en bra korrigering av fish-eye effekten man kan få med kraftig vidvinkel.

(Testen av GoPro Hero fortsetter under bildet).

VIDEOREDIGERING: GoPro Studio er en programvare du kan laste ned gratis fra GoPro sine nettsider for å redigere GoPro-videoene dine.
VIDEOREDIGERING: GoPro Studio er en programvare du kan laste ned gratis fra GoPro sine nettsider for å redigere GoPro-videoene dine.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2016, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også