Førsteinntrykk: Apple TV (4. generasjon – 2015)

- Stor skuffelse

Nye Apple TV er en kostbar oppgradering. Den største attraksjonen er også fraværende på den norske versjonen av Apple TV: stemmestyring med Siri.

NY APPLE TV: 2015-versjonen av Apple TV er litt høyere enn de to foregående modellene - men designet er for øvrig beholdt likt som første gang det så dagens lys - i 2010.
NY APPLE TV: 2015-versjonen av Apple TV er litt høyere enn de to foregående modellene - men designet er for øvrig beholdt likt som første gang det så dagens lys - i 2010. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Nye Apple TV bringer tre store nyheter til torgs.

En av disse nyhetene er at Apple TV omsider har fått en egen App Store, noe som betyr at det vil bli langt lettere å finne apper og tjenester som man faktisk bruker. Til nå har man i større grad vært prisgitt de appene Apple har sluppet gjennom nåløyet. Nå forventer vi at «nåløyet» blir bredere og at tilbudte vil vokse.

Blant nyheten i den nye «appbutikken» er HBO Nordic (Game of Thrones for eksempel), Svensk TV og Dansk TV (DR 1), for å nevne noen. Det er ikke alt fra de utenlandske kanalene som er tilgjengelig. For eksempel fikk vi ikke se «Broen» på DR 1, mens direktesendt TV var tilgjengelig de gangene vi testet det.

Les også: Test av nye Apple TV (2015, 4. generasjon)

Apple TV blir en spillkonsoll

Den andre store nyheten på nye Apple TV er at du kan laste ned spill, og bruke Apple TV som en spillkonsoll og den nye fjernkontrollen som en spillkontroller. Vi fant ikke veldig mange spill, men både Asphalt 8 og Mr. Jump var underholdende nok.

Artikkelen om Apple TV fortsetter under bildet.

PORTER: Den optiske lydutgangen har forsvunnet på nye Apple TV.
PORTER: Den optiske lydutgangen har forsvunnet på nye Apple TV. Foto: Hallvard Lunde

Siri og Apple TV

Dessverre skuffer Apple oss ved at selve hovedattraksjonen med nye Apple TV; stemmestyring med Siri, ikke finnes på den norske Apple TV-boksen.

Spesifikasjoner: Apple TV (2015)

  • Versjon: Apple TV, 4. generasjon 2015
  • OS: tvOS
  • Lagring: 32 eller 64 GB
  • Prosessor: A8, 64-bits
  • Fjernkontroll: Ja, med Bluetooth, IR, fungerer som spillkontroller.
  • HDMI: Ja, v 1.4
  • Ethernet: Ja
  • WiFi: Ja. 802.11 a/b/g/n/ac
  • IR: Ja
  • Bluetooth: Ja, versjon 4.0
  • Videoformater: H.264 opp til 1080p 60 bps
  • Lydformater: HE-ACC, MP3, Apple Lossles, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1 og Dolby Digital 7.1
  • Størrelse: 35 x 98 x 98 mm (h x b x d)
  • Vekt: 425 gram
  • Annet: Innebygd strømforsyning

Det var en stor skuffelse.

Vi var nemlig svært spente på hvordan Siri ville fungere sammen med nye Apple TV. Siri på norsk på iOS 9 (og de nye iPhone 6s-modellene) fungerer nå nemlig så bra at Siri begynner å være en virkelig nyttig tjeneste. Siden Siri nå finnes på norsk for iOS 9, så antar vi også at det snart kommer på Apple TV.

Siri skulle også gjøre søket på nye Apple TV superenkelt, ved at du ved et talesøk kunne få listet alle filmer, med for eksempel Jason Statham, på tvers av apper som Netflix, Viaplay, NRK og HBO. Nå blir man overlatt til en søkefunksjon som vi faktisk opplever som tregere og dårligere enn tidligere. Det er heller ikke alle appene som støtter dette universelle søket ennå, så igjen må vi vente og se at apper blir oppdatert og at det universelle søket blir så godt som vi faktisk tror det kan bli.

Voksen Apple TV

Nye Apple TV er visuelt helt lik 3. generasjon Apple TV, som så dagens lys i 2012. Den var igjen kliss lik 2. generasjon som ble lansert i september 2010. Det nye med fjerde generasjon Apple TV er at den er litt høyere enn de to forrige modellene (3,3 cm mot 2.3 cm), men ellers har den beholdt den avrundede kvadratiske formen.

På baksiden er den optiske utgangen borte, men til gjengjeld har den fått en USB-C-inngang (den nye USB-standarden). I bruksanvisningen står det at USB-C-inngangen kun er for service. I tillegg har den én HDMI-inngang og en Ethernet-inngang.

Fjernkontroll med touch

Den nye fjernkontrollen til Apple TV er splitter ny. Ved første øyekast virker den mye større enn den minimalistiske og svært brukervennlige fjernkontrollen til de to foregående Apple TV-modellene, men den er faktisk bare 0,8 centimeter bredere og noen millimeter lengre og litt tykkere.

Artikkelen om Apple TV fortsetter under bildet.

HØYERE: Nye Apple TV (2015) er cirka 43 prosent (10 mm) høyere enn 3. generasjon Apple TV fra 2012.
HØYERE: Nye Apple TV (2015) er cirka 43 prosent (10 mm) høyere enn 3. generasjon Apple TV fra 2012. Foto: Hallvard Lunde

Det er likevel svært store forskjeller på de to fjernkontrollene. Den nye har langt flere funksjoner og bruksområder. Den nye fjernkontrollen har for det første langt flere knapper enn den gamle. Her får du fire knapper pluss en lang volumknapp.

I tillegg er øverste del av fjernkontrollen et fingerfølsomt touchpanel med «klikkfunksjon», noe som rett og slett gjør den til en slags mus som man kan bruke for å bevege seg rundt i menyene med, spole framover og tilbake, pause og starte avspilling av video og bruke den til spill.

I spillet Asphalt 8 bruker man for eksempel fjernkontrollen i horisontalt modus. Man sladder og bremser med touchknappen, mens play-knappen gir oss «nitro-speed». I Mr. Jump hopper vi kort med et kort trykk på touchplaten og langt med et langt trykk.

Den nye fjernkontrollen kommuniserer både via Bluetooth 4.0 og den har IR-sender som kan brukes for å styre lyden på TV-en din – og den kan også slå av og på TV-en din om TV-en støtter denne funksjonen. Hos oss klarte vi å vekke Apple TV-en og receiveren vår, men ikke den tilkoblede projektoren.

Fjernkontrollen er også utstyrt med akselerasjonsmåler og gyroskop – som primært skal brukes til spill og andre apper der disse funksjonene kan utnyttes. 

Fjernkontrollen er også utstyrt med et batteri som ifølge Apple skal vare i flere måneder etter oppladning. Fjernkontrollen lades med en vanlig iPhone-lader (Lightning).

Ikke like intuitiv

Vårt førsteinntrykk av den nye fjernkontrollen er at den ikke er like intuitiv som den gamle versjonen. Det er ikke alltid like selvsagt at menyknappen er tilbakeknappen og ofte havnet fingeren vår dessuten på den litt konvekse søkeknappen. Her ble vi nok litt forvirret av at menyknappen (tilbakeknappen) på den gamle fjernkontrollen har den samme (konvekse) fordypningen som søkeknappen på den nye fjernkontrollen. Vi opplevde også ofte at vi streifet bort på touchpanelet av og til, som da førte til at vi plutselig hadde spolt langt fram eller tilbake i filmen vi så på – eller åpnet utilsiktet en eller annen meny.

Artikkelen om Apple TV fortsetter under bildet.

SØK: Nye Apple TV har fått et universelt søk som søker apper og tjenester som støtter universelt søk. Forhåpentligvis vil dette snart også fungere med norsk stemmesøk med Siri.
SØK: Nye Apple TV har fått et universelt søk som søker apper og tjenester som støtter universelt søk. Forhåpentligvis vil dette snart også fungere med norsk stemmesøk med Siri. Foto: Hallvard Lunde

Nygammelt brukergrensesnitt

Apple har ryddet litt i brukergrensesnittet på den nye Apple TV-modellen. Store endringer er det ikke, men designet er litt lysere og den har fått et større felt øverst som brukes for å vise fram innhold, mens apper og andre valg får den nederste delen av skjermen. Vi synes kanskje dette informasjonsfeltet øverst får for stor plass. Innstillingsmenyen er ganske gjenkjennelig fra den forrige modellen.

Vi føler likevel at brukergrensesnittet ikke er like intuitivt som på forrige modell – trolig henger dette litt sammen med at den nye fjernkontrollen er litt uvant å bruke og vi tror nok at vi raskt vil venne oss til både den nye fjernkontrollen og det nye grensesnittet.

Ikke 4K-oppløsning

Vi håpet lenge på at Apple ville gi nye Apple TV 4K-oppløsning (3840 x 2160 punkter). Det får du ikke i nye Apple TV. Hvert fall ikke ennå.

Den gamle virker

Liker du ikke den nye fjernkontrollen til nye Apple TV, kan du trygt fortsette å bruke den gamle fjernkontrollen om du har en slik liggende. Den fungerer nemlig minst like bra på den nye boksen som de to forrige generasjonene med Apple TV.

I innstillingene er 1600 x 1200 punkter oppgitt som høyeste oppløsning. Det er litt over vanlig HD-oppløsning, men et stykke unna 4K. Hvorvidt Apple TV-boksen kan leverer 4K-oppløsning på et senere tidspunkt via en programvareoppdatering, er vanskelig å si. Trolig er ytelsene til A8-prosessoren i boksen kraftig nok. Apple selv oppgir at boksen leverer 1080p og 60 bilder per sekund som høyeste videoytelse.

Artikkelen om Apple TV fortsetter under bildet.

SKJULTE MENYER: Ser du på film kan du åpne en meny på toppen som gir deg direktetilgang til en rekke funksjoner knyttet til den aktuelle filmen.
SKJULTE MENYER: Ser du på film kan du åpne en meny på toppen som gir deg direktetilgang til en rekke funksjoner knyttet til den aktuelle filmen. Foto: Hallvard Lunde

Kostbar oppgradering

Tredje generasjon Apple TV koster nå 598 kroner, mens du må ut med 1699 eller 2249 kroner om du vil ha den nye Apple TV (32 vs. 64 GB lagring). Nye Apple TV har med andre ord blitt henholdsvis 2,8 eller 3,7 ganger dyrere enn den gamle modellen.

Dersom du likevel bare bruker Netflix, TV2 Sumo og NRK og verken er opptatt av spill eller nye apper, så kan du like godt kjøpe den gamle versjonen av Apple TV. Uten Siri og en App Store som fortsatt er i startfasen, så kan du trygt vente med å oppgradere.

Du kan vente til nye Apple TV støter Siri og til app-butikken får utvalg av apper som er litt større. Er du «gamer» får du en PlayStation 4 for drøyt 3.000 kroner, som trolig er mer fristende for mange. På Playstation 4 får du også tilgang til mange av de samme appene, som Netflix, YouTube, Spotify, Viaplay, TV2 Sumo NRK og så videre.

En tidlig konklusjon

En litt tidlig konklusjon av nye Apple TV (4. generasjon – 2015) er at det er en kostbar oppgradering som vi tror mange egentlig ikke trenger akkurat nå.

OK, så vil du få flere apper etter hvert, men uten Siri og uten et «løfte» fra Apple om at de vil støtte 4K-oppløsning på den nye Apple TV-en, så tror vi du gjør lurt i å vente med å kjøpe nye Apple TV.

Den er kjapp og det er morsomt å spille på den, men Netflix er Netflix og NRK er NRK uansett hvilken boks du bruker. Derfor kan du trygt bruke din gamle Apple TV eller kanskje vurdere nye Google Chromecast som kun koster 379 kroner akkurat nå.

Likte du denne artikkelen? Følg oss gjerne på Facebook og meld deg på vårt nyhetsbrev!

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også