Kometjager fant diamant-asteroiden

Bare 800 kilometer unna kunne kometjageren Rosetta ta denne videoen av asteroiden Steins.

Publisert Oppdatert

ESAs kometjager Rosetta har omsider nådd det første av sine to mål. Den har nettopp møtt asteroiden Steins, etter en fire og et halvt år lang reise.

Steins så slett ikke ut som astronomene trodde. Den har en form som kan minne om en slepen diamant. Møtet mellom asteroiden og kometjageren fant sted 360 millioner kilometer fra jorden, i en hastighet på 8,6 kilometer i sekundet.

Avstanden var 800 kilometer, nok til at Rosetta fikk tatt gode bilder av den fire og en halv kilometer store asteroiden. I solsystemet vårt finnes cirka en million asteroider, i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

Teknisk suksess

- Det er helt klart at Rosetta fungerer meget bra teknisk og at denne passeringen har vært en suksess, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter.

Wahl mener også at målingene av Steins er så bra at de vil gjøre Steins til den best kartlagte asteroiden så langt.

Asteroider varierer i størrelse fra noen få meter til flere hundre kilometer i utstrekning. Av og til kolliderer de med hverandre, og bitene kan komme på kollisjonskurs med jorden. USA og flere andre land bruker stadig større ressurser på å kartlegge denne faren, og å planlegge hvordan man eventuelt kan endre kursen på en truende asteroide.

Les også:

Flyet som er en båt

Seriemorder og kannibal

Vi Menn ønsker DIN mening

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning