Endelig trafikkinfo på GPS:

Nå kommer trafikkvarsling på GPS-en

Radiosendt varsling om trafikkhendelser, omkjøringer og uvær kommer snart til en GPS nær deg.

Foto: FOTO: Jon Eeg, Scanpix

Publisert Oppdatert

Snøfall, storm, kalde veier, ulykker og ferietrafikk. Du vet godt hva dette betyr for bilturen. GPS-en har så langt ikke kunnet hjelpe deg i slike situasjoner. Ikke før nå.

Mens de fleste europeiske land har hatt oppdatert trafikkinformasjon som en integrert del av GPS-systemet lenge, har dette vært mangelvare i de skandinaviske landene.

Men nå kommer denne kjærkomne tjenesten også til en GPS nær deg. Det betyr at du får opplysninger om forhold som kan påvirke kjøreturen i god tid, og forslag om alternative kjøreruter som leder deg utenom kaoset du gjerne vil unngå.

Finsk system

Den nye tjenesten får informasjon om veiarbeid fra det finske selskapet Destia Traffic, som samarbeider med Statens vegvesen og kommunesentraene. Vegvesenet, andre offentlige myndigheter og radiostasjonen P4 skal opplyse om ulykker og andre hendelser som påvirker trafikken.

LES OGSÅ: Spar tusenlapper på dekk

Det er strategibeslutninger som har gjort at denne tjenesten kommer til Norge først nå. Statens vegvesen bestemte seg i fjor høst for å støtte opp om en ekstern leverandør, i stedet for å tilby slikt innhold selv.

TMC-signalene (Traffic Messaging Channel) som nå tas i bruk i Norge kommer fra Destia, som i sin tur samarbeider med de ledende GPS-leverandørene som Garmin og Tom-Tom.

Krever nytt utstyr

Siden signalene er kryptert, kreves nytt utstyr eller oppdatert programvare for at din GPS kan ta imot signalene.

- Du kan kjøpe ekstrautstyr hos alle våre forhandlere. Vi regner med at dette skal være på plass i løpet av de neste fire ukene, sier Trond Svendsen, supportansvarlig i Belanor, som distribuerer Garmin i Norge.

LES OGSÅ: Slik blir de nye GPS-kartene

NYTT I HØST: Markedslederne TomTom og Garmin lanserte i  høst GPS-er med det nye varslingssystemet Destia Trafficinnebygd. Her en illustrasjon av skjermbildet i Garmin 765T.

NYTT I HØST: Markedslederne TomTom og Garmin lanserte i høst GPS-er med det nye varslingssystemet Destia Trafficinnebygd. Her en illustrasjon av skjermbildet i Garmin 765T. Foto: FOTO: Garmin

Garmin skal ut med en egen Destia-modell. Nüvi 765 T Destia, om kort tid. For andre Garmin-modeller finnes to Destia- mottakere, GTM 21 og GTM 25, som kan plugges inn i GPS-en. Dermed slipper du å kjøpe ny GPS for å få tilgang til TMC-informasjonen.

Programvaren fra Destia skal også være forhåndsinstallert i alle nye GPS-er fra TomTom i løpet av siste kvartal av 2008. På eksisterende TomTom-enheter kan tjenesten aktiveres ved å laste ned en gratis oppdatering via TomTom HOME (versjon 2.4). opplyser Tom-Tom i en pressemelding.

LES VÅR STORE TEST AV GPS-ER HER

SJEKK VÅR PRISGUIDE FOR GPS HER

Trafikkmottakeren er tilgjengelig gratis for TomToms modeller i GOx30 Traffic-serien, GOx20 Traffic-serien, TomTom XL Traffic og TomTom ONE Traffic. I tillegg er en enkeltstående RDS-TMC trafikkmottaker tilgjengelig for rundt 700 kroner som et tillegg i alle hovedutsalg i Norge.

Til vinteren

Vil så trafikkinfoen virke med en gang? Markedslederne og Tom-Tom er en smule avvikende i opplysningene om dette.

Vegvesenet har prøvetestet det finske systemet i Østlandsområdet før systemet ble tuilbudt GPS-leverandørene. Svendsen hos Belanor hevder at trafikkinformasjonen skal være tilgjengelig for hele Norden med en gang. Ifølge Tom-Tom skal sanntidsinformasjon om trafikkflyten integreres fullt ut først i begynnelsen av 2009.

LES OGSÅ: iPhone med Windows

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning