LANGTIDSVARSEL Høsten 2020:

– Utnytt finværet i september, oktober kan bli våt og vindfull

September starter med 20 grader flere steder, men så blir det mer grått. Sjekk langtidsprognosen.

HØSTEN ER HER: Dette oversiktsbildet er tatt nær Uvdal en gang i midten av september i fjor. Meteorologen mener september i år kan by på vekslende vær, men at høsten kommer for fullt i oktober.
HØSTEN ER HER: Dette oversiktsbildet er tatt nær Uvdal en gang i midten av september i fjor. Meteorologen mener september i år kan by på vekslende vær, men at høsten kommer for fullt i oktober. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forteller at sommerværet ikke er helt over ennå, og at man kan få godt vær og temperaturer opp mot 20 grader enkelte steder.

Nattefrost flere steder

Til tross for høye dag-temperaturer er det garantert flere som har våknet opp til kalde gulv denne uken.

KALDE NETTER, MILDE DAGER: Meteorolog Kristen Gislefoss i Meteorologisk institutt forteller at man allerede har fått merke nattefrost flere steder i Norge.
KALDE NETTER, MILDE DAGER: Meteorolog Kristen Gislefoss i Meteorologisk institutt forteller at man allerede har fått merke nattefrost flere steder i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det kan bli kaldere netter fremover. Nettene blir lengre for hver dag. Samtidig er det lite skyer og vind, og da faller temperaturen lett ned mot frysepunktet i indre strøk. Natt til mandag var det minusgrader flere steder i Innlandet – og mange steder i Nord-Norge, sier Gislefoss.

Han vil ikke komme med en langtidsprognose for været.

Det vil derimot energimeteorolog i StormGeo, Roar Teigen, som ser på været på lengre sikt.

Han traff blant annet blink med sin prognose for juni og juli i år.

Teigen understreker at det naturligvis er en del usikkerhet knyttet til langtidsprognoser, men mener september jevnt over ser ut til å bli en relativt mild høstmåned.

Les også: Sjokkvarme – er trolig den høyeste temperaturen som er målt på jorda

September-været

Det er lite som tyder på at man vil få utpreget mye nedbør, men han ser heller ikke tegn på at man vil få lange perioder med sol og varme.

– Denne uken får man først mye bra vær. Høytrykket som gir bra vær i store deler av landet forsvinner østover, mens et lavtrykk kommer inn fra vest og gir dårligere vær i hele landet fra torsdag. Det blir nok jevnt over Østlandet som stikker av med det beste været denne perioden, sier Teigen til Klikk.no.

KALD NATT: Det ble målt minusgrader flere steder i løpet av natten. Her er en grafikk fra MetDesk som viser temperaturene kl. 03.00 i natt.
KALD NATT: Det ble målt minusgrader flere steder i løpet av natten. Her er en grafikk fra MetDesk som viser temperaturene kl. 03.00 i natt. Foto: WXCharts.com

– Inn i andre uken av september vil sannsynligvis et lavtrykk gå i en nordlig bane inn mot Barentshavet. Det betyr trolig at Nord-Norge får en grå uke. Det samme gjelder Vestlandet, men her vil det trolig bli mindre nedbør enn i nord. Sør- og Østlandet får sannsynligvis bra vær også i den uken, fortsetter han

– I siste halvdel av september tror jeg på mer gråvær og mer nedbør generelt, også på Sør- og Østlandet. Det kan imidlertid bli en bedring mot slutten av måneden. Oppsummert får vi en relativt normal september med perioder med fint vær, sier Teigen.

Les også: (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser

Kalddusj i oktober?

Deretter kommer han med en skikkelig kalddusj til alle nordmenn.

– Oktober ser ikke så bra ut. Vi har veldig sterke signaler på at det kan bli skikkelig vått med vindfullt høstvær i store deler av landet. Det sier prognosene nå, men prognosene kan endre seg, påpeker han,

– Men vi kan nok si at det er lurt å utnytte de finværslommene man får i september. Det er ikke sikkert det blir så mange av de i oktober, avslutter meteorologen.

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2020, og sist oppdatert 03/09 2020.

Les også